پیام مازند

آخرين مطالب

کتابفروشی‌ها شلوغ‌تر شد؟ مقالات

کتابفروشی‌ها شلوغ‌تر شد؟
  بزرگنمايي:

پیام مازند - ایسنا /یوسف علیخانی با انتقاد از تعطیلی نمایشگاه‌های استانی کناب می‌گوید: این نمایشگاه‌ها را برگزار نکردند. کتابفروشی‌ها شلوغ‌تر شد؟ من کتابفروش هستم، به اطمینان خدمت‌تان عرض می‌کنم فقط مخاطب حرفه‌ای کتاب راه کتابفروشی را بلد هست.
یوسف علیخانی، نویسنده و مدیر نشر و کتابفروشی آموت در گفت‌گویی مکتوب با ایسنا، از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت و از تعطیلی نمایشگاه‌های استانی کتاب انتقاد کرد.
در ادامه مشروح این گفت‌وگو را می‌خوانید:
امسال با چند عنوان در نمایشگاه حضور خواهید داشت؟
سال‌ها بود آرزو داشتم حرف استادم زنده‌یاد زهرایی را انجام بدهم که معتقد بود به جای انتشار انبوهی از کتاب‌ها و رها کردن آن‌ها در بازار آشفته، تعداد محدودی کتاب در هر سال منتشر کنم. انتشار تعداد محدود به ناشر اجازه می‌دهد در مرحله‌ آماده‌سازی به جای توجه به کمیت، به کیفیت توجه کند و مخاطب با متن سالم و پاکیزه و بی غلط و صفحه‌آرایی درست روبه‌رو شود. در عین حال کتاب نوزاد نیز در هیاهوی کتاب‌های تازه گم نشود. خوشبختانه طی پنج سال گذشته به این مهم رسیده‌ایم و به طور مشخص در سال 1403 تنها 15 عنوان تازه‌های کتاب داشتیم و در مجموع با تجدیدچاپی‌ها به 98 عنوان رسیدیم که خوشبختانه همگی در نمایشگاه کتاب تهران در غرفه نشر آموت عرضه خواهند شد.
برنامه خاصی چون جشن امضا و حضور نویسنده را نیز تدارک دیده‌اید؟
سال‌هایی که خبرنگار بودم، همیشه به نحوه‌ برگزاری نمایشگاه کتاب اعتراض داشتم و ضمن مقایسه آن با نمایشگاه کتاب فرانکفورت، می‌نوشتم که اینجا فروشگاه کتاب است و نه نمایشگاه. بعد که هفده سال پیش وارد این عرصه شدم، دیدم مقایسه این نمایشگاه با نمایشگاه‌های خارجی، اشتباه است چرا که سازوکار زندگی ما در این خاک، با آن کشورها متفاوت است. در ایران، ناشران در یازده روز نمایشگاه کتاب تهران، به اندازه‌ یک سال فروش دارند و اگر این فروش از آن‌ها گرفته شود، عملا این صنعت با شکست مواجه خواهد شد. با این حال از همان سال اول که به نمایشگاه کتاب تهران آمدیم، جشن امضا داشتیم و نویسنده‌ها و مترجمان در غرفه حاضر می‌شدند و ضمن گفت‌وگو با مخاطبان، کتاب‌های‌شان را برای‌شان امضا می‌کردند. اوایل این برنامه‌ها مکتوب و از پیش تعیین‌شده بود که در چند سال گذشته، ترجیح دادیم برنامه‌ای از پیش ننویسیم و حضور ناگهانی نویسندگان و مترجمان، غافلگیرمان کنند؛ چنان که مخاطبان از سراسر کشور، با دیدن لایوهای اینستاگرام و عکس‌های غرفه در کانال تلگرام نشر آموت، سراسر شور و شادی می‌شوند.
بخشی از حاضران در نمایشگاه کتاب، مخاطبان جدی ادبیات نیستند و در گام‌های اولیه کتابخوانی قرار دارند و با کتاب آشنایی چندانی ندارند و حتی نمی‌دانند با چه کتابی شروع کنند. چه برنامه‌هایی برای این گروه از مخاطبان دارید؟
بارها خطاب به دوستانی که معترض برگزاری نمایشگاه کتاب (چه در تهران و چه در مراکز استان‌ها) بودند و هستند، عرض کرده‌ام تعداد زیادی از کسانی که به نمایشگاه کتاب می‌آیند، مخاطبان جدی کتاب و کتابخوانی نیستند و اتفاقا این نمایشگاه‌ها مجال خوبی است تا این گروه را با کتاب نزدیک‌تر کنیم و سراغ کتابفروشی‌ها بفرستیم.
بارها شده در غرفه در حال معرفی کتابی بودم و دیدم یکی ایستاده و تماشایم می‌کند. بعد نزدیک‌تر آمده و گفت‌وگوی‌مان شروع شده. در ادامه یکی دو کتاب مناسب روحیه‌اش بهش پیشنهاد دادم و در ادامه حتی اگر در طول سال به کتابفروشی نیامده، حتما سال بعد با ذوق دوباره سراغ‌مان آمده و کتاب تازه خواسته؛ درست مثل کتاب‌هایی که برده. به نظرم آسیب بزرگ کتاب‌نخوانی خیلی از مخاطبان، عدم ارائه‌ کتاب مناسب به شخص موردنظر بوده. شک نکنید به کسی که در آغاز راه است، اگر فلان رمان رئالیسم جادویی که نویسنده‌اش برنده‌ جایزه نوبل هم بوده، بدهیم، به او لطفی نکردیم، در واقع او را در نطفه خفه کردیم . بسیاری از مخاطبان و کتابخوانان حرفه‌ای را می‌شناسم که ده سال پیش با کتاب‌های جوجو مویز شروع کرده‌اند و الان مارگریت دوراس می‌خوانند یا مارکز می‌خوانند یا مریلین رابینسون و فلانری اوکانر را دوست دارند. کتابفروشی اصلا کار ساده‌ای نیست، حوصله می‌خواهد و کمی دقت در احوال مخاطب.
از نظر شما چه آسیب‌هایی متوجه نمایشگاه کتاب تهران است و چگونه می‌توان آن‌ها را اصلاح کرد؟
املای نانوشته غلط ندارد. نمایشگاه کتاب تهران البته که املای نانوشته نیست و امسال سی‌وشش‌ساله می‌شود و این یعنی سن بلوغ. اما یک سوال اینجا وجود دارد. آیا در این مملکت کسی را داشتیم که در تمام سی و شش سال گذشته، مدیر و مسوول نمایشگاه‌ها بوده باشد؟ متاسفانه در مملکتی زندگی می‌کنیم که طرف تا سوار کار می‌شود، تمام اقدامات و فعالیت‌های مدیر قبلی را مردود اعلام می‌کند، غافل از اینکه نفر بعدی، او را خط می‌زند. شما به نمایشگاه‌های کتاب استانی دقت کنید؟ چرا دیگر برگزار نمی‌شود؟ به بهانه‌ کرونا، متوقف شد، بعد همه‌ گردهمایی‌ها و نمایشگاه‌های تهران برگزار شدند و نمایشگاه کتاب استانی دیگر برگزار نشد. چرا؟ چون مدیران چند سال گذشته، برگزاری آن را کاری عبث عنوان کردند. از شما چه پنهان، وقتی نمایشگاه کتاب استانی برگزار می‌شد، به شهرهای مختلف می‌رفتیم، به هر مخاطبی ده کتاب معرفی می‌کردیم، مخاطب که نمی‌توانست تمام ده کتاب را بخرد. دو تا را می‌خرید و می‌خواند و بعد می‌رفت سراغ کتابفروشی شهرش، یا نهایت از خود ما تهیه می‌کرد. این نمایشگاه‌ها را برگزار نکردند. کتابفروشی‌ها شلوغ‌تر شد؟ من کتابفروش هستم، به اطمینان خدمت‌تان عرض می‌کنم فقط مخاطب حرفه‌ای کتاب راه کتابفروشی را بلد هست.
سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از 17 تا 27 اردیبهشت‌ماه 1404 با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلی برگزار خواهد شد
انتهای پیام 

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/891602/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صحبت‌های فریده شجاعی در حاشیه مراسم بدرقه تیم ملی فوتسال بانوان

نمایی از مراسم بدرقه تیم ملی فوتسال بانوان به مسابقات آسیایی

حسن روشن به دلیل مشکل قلبی راهی بیمارستان شد

قرارداد کورتوا با رئال مادرید تمدید می‌شود

مشخص شدن قهرمان لیگ شمشیربازی در اسلحه فلوره بانوان

آخرین وضعیت نقل‌ و انتقالات استقلال

اجرای نمایش « خون ِ احساس های مُرده» در نوشهر

بورس به کدام سو خواهد رفت؟ | بهبود نسبی بازار سهام و ورود دوباره پول حقیقی به بورس

فرمانداران مازندران در انجام هماهنگی ها و نظارت بر سواحل اهتمام ویژه داشته باشند

دانشگاه پیام نور نیروی سرباز امریه جذب می‌کند

سرمربی والیبال ساحلی: باید به بازی زیر نور عادت کنیم

مزرعه کشت خشخاش در نکا امحا شد

قالیباف: لفاظی‌های نتانیاهو برای تاثیرگذاری بر روند مذاکرات است و ما آن را جدی نمی‌گیریم

میان وعده‌های سالم

داروی خواب‌آور، درمان درد بی‌خوابی؟!

کیش میزبان تورگردانان 33کشور جهان در روز خلیج فارس

وقتی هندیا فوتبالشونم هندیه!

کلیولند با شکوه‌ترین برد تاریخ پلی‌آف NBA را رقم زد!

اعلام ترکیب تیم‌های کشتی آزاد و فرنگی به جام قهرمانان ترکیه

فینال تکراری در لیگ برتر بسکتبال

مشکل عجیب در راه قرارداد با اولین خرید کارتال

پایان حضور مسعود جوما در استقلال

بازگشت 18 هزار و 900 مترمربع از اراضی کشاورزی آمل به گردش کار

بازگرداندن بینایی بدون جراحی با نانوذرات طلا

روز دختر چی بخریم؟

خوابیدن کنار موبایل به مغز آسیب می‌رساند؟/ تأثیر گوشی‌های هوشمند بر کیفیت خواب

تولید انرژی خالص در نیروگاه نکا 21 درصد افزایش یافت

با بدهی باشگاه استقلال می‌شود یک استادیوم ساخت/ مدیران قبلی را بابت بدهی‌ها بازخواست نمی‌کنند

گوشی‌های هوشمند بر کیفیت خواب چه تاثیری دارند؟

کرفس یک سبزی همه‌فن حریف!

عشق من شد سبب خوبی و رعنایی او

شاعرانه/نفرین به روزگار من و روزگار تو

جلسه شورای اداری بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان برگزار شد

گزینه غیرمنتظره برای هدایت رئال‌ در جام جهانی باشگاه‌‌ها!

تکلیف جذب بازیکنان جدید استقلال در نقل و انتقالات مشخص شد

هشدار زرد هواشناسی درباره سیلاب

نوغانداری در ارزآوری و صادرات نقش مهمی دارد

افزایش تولید انرژی خالص در نیروگاه نکا

1تا2 درصد سرطان ها شامل کودکان میشود

و تو هم روزی پیر می شوی!

تداوم فعالیت پژوهشکده اکولوژی خزر یک ضرورت ملی است

بهسازی شش ماهه باند فرودگاه ساری الگویی برای فرودگاه‌های کشور

حضور استاندار مازندران در نمایشگاه بین‌المللی ایران اکسپو 2025

مرادی: اگر مس جادوگر دارد، چرا همه بازی‌ها را نمی‌برد؟!

تغییری که استقلال با سرمربی جدید پیدا کرد

گل زیبای فران تورس به رئال در فینال جام حذفی از زاویه پشت دروازه

ورود چینی ها برای پیاده سازی فناوری های نوین برق در غرب مازندران

خیران رامسر 1.1 میلیارد تومان برای آزادی زندانیان کمک کردند

ای امید شهر خسته، نفس من به نفست وصله…

طعنه روزنامه جمهوری اسلامی به سرمایه گذاری بابک زنجانی در پروژه های حمل و نقل؛ این یعنی نفوذ مافیا در کشور