پیام مازند

آخرين مطالب

ماجرای عجیب واریز نشدن دلارهای نفتی به خزانه؛ پول‌ها کجا رفت؟ سیاسی

ماجرای عجیب واریز نشدن دلارهای نفتی به خزانه؛ پول‌ها کجا رفت؟
  بزرگنمايي:

پیام مازند - به گزارش خبرنگار اقتصادی ایونا به نقل از روزنامه خراسان: ناترازی بنزین، دامنه گسترده تری از یک کمبود کالا داشته و تا کسری بودجه دولت نیز کشیده شده است. ماجرا به این صورت است که دولت روی کاغذ، درآمد حاصل از صادرات نفت کوره را در بودجه ثبت می‌کند. اما این پول هرگز به خزانه نمی‌رسد.
آتشی که مستقیماً به سفره و سبد هزینه مردم سرایت می‌کند.
بررسی‌ها نشان می‌دهد تنها در 8 ماه سال گذشته، دولت مجبور به واردات بنزین به میزان 57 هزار میلیارد تومان شده که این رقم معادل 20 درصد بودجه عمرانی 8 ماهه آن سال است. از سوی دیگر آمار‌ها نشان می‌دهد در حال حاضر واردات سوخت به روزانه 15 میلیون لیتر (شامل بنزین و گازوئیل) افزایش یافته و پیش بینی می‌شود با ادامه این شرایط، این رقم تا دو سال آینده به روزانه 56 میلیون لیتر برسد. در این حال، دقیقاً طرح دولت برای اصلاح این وضعیت مشخص نیست. اگر زمانی مسئله اصلی هدفمندی یارانه ها، عادلانه سازی توزیع یارانه‌های موسوم به «پنهان» بود، با این حال، هم اینک این موضوع در ابعادی دیگر نیز چالش‌زا شده است. اول این که به گواه کارشناسان، موجب بر هم خوردن سطح مصرف بهینه در جامعه شده است. اما مهم‌تر این که در سایه تشدید ناترازی، هم اینک فشار بودجه‌ای به بودجه دولت وارد شده و این موضوع نیز به سهم خود به تشدید تورم دامن زده است.

پیام مازند

خبرگزاری فارس با استناد به آخرین اسناد وزارت نفت، گزارش کرده که دولت روزانه 11 میلیون لیتر بنزین و 4 میلیون لیتر گازوئیل وارد و یا با قیمت وارداتی از داخل تامین کرده است. پیشتر و در 14 آبان سال قبل، خبرگزاری تسنیم این رقم را به نقل از مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی و برای بازه شهریور سال گذشته 9 میلیون لیتر در روز بیان کرده بود. با این وصف و در صورت ادامه شرایط کنونی پیش بینی می‌شود که تا سال 1406، کشور روزانه 37 میلیون لیتر بنزین و 18.8 میلیون لیتر گازوئیل کمبود داشته باشد. فراتر از یک ناترازی ساده
با این حال جزئیات بیشتر حاکی از این است که ناترازی بنزین، دامنه گسترده تری از یک کمبود کالا داشته و تا کسری بودجه دولت نیز کشیده شده است. ماجرا به این صورت است که دولت روی کاغذ، درآمد حاصل از صادرات نفت کوره را در بودجه ثبت می‌کند. اما این پول هرگز به خزانه نمی‌رسد. چراکه برای تهاتر بنزین صرف می‌شود. بررسی‌ها در این راستا نشان می‌دهد که از این منظر در 8 ماه سال گذشته 57 هزار میلیارد تومان کسری بودجه به وقوع پیوسته که در صورتی که آن را با بودجه عمرانی 8 ماهه سال گذشته به مبلغ 270 همت مقایسه کنیم، بالغ بر 20 درصد آن خواهد شد.
در واقع باید گفت در فرایند تهاتر نفت کوره با بنزین، درآمد فرضی نفت کوره در بودجه ثبت می‌شود، اما، چون وجود خارجی ندارد، دولت مجبور می‌شود ما به ازای آن را استقراض کند. این استقراض برای هزینه‌های جاری، نهایتاً اثر خود را بر تورم خواهد گذاشت.
در این میان نکته قابل تامل این جاست که طبق برآورد مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش «بررسی عملکرد مالی دولت در هشت ماهه نخست سال 1403»، کسری بودجه دولت در سال گذشته به حداقل 325 هزار میلیارد تومان می‌رسد. از این رو می‌توان گفت در صورتی که این کسری با توجه به مدیریت مصرف سوخت در داخل به وقوع نمی‌پیوست، هم اینک معادل آن از کسری بودجه 325 هزار میلیارد تومانی کاسته می‌شد. تعلل‌های خسارت بار در قبال ناترازی
افزایش فشار‌های اقتصادی و تورمی در سال‌های اخیر که از سوی بخش‌های دیگر اقتصاد ایجاد شده، موجب شده تا سیاست گذاران در مسئله ناترازی بنزین با احتیاط بسیار حرکت کنند و به عبارت دیگر در سال‌های اخیر، بنزین به بخش‌های دیگر اقتصاد کشور یارانه داده است. با این حال، به نظر می‌رسد که بی توجهی به ناترازی سوخت، خود در حال ایجاد کانال جدید برای فشار‌های تورمی است.
در این حال، طرح اخیر دولت برای عادلانه سازی یارانه‌های انرژی ضمن این که هنوز در مراحل تدوین باقی مانده، نتوانسته است اجماع کارشناسان را در پی داشته باشد. طبق این طرح ظاهراً قرار است سهمیه انرژی هر فرد به وی اعطا شده و وی قادر باشد مازاد انرژی تعلق گرفته به خود را بفروشد.
از سوی دیگر از پیشرفت طرح دیگر در حوزه به روز رسانی سیستم سهمیه بندی سوخت که مبتنی بر انتقال زمینه اجرای آن از کارت‌های سوخت به کارت‌های بانکی است و به نظر می‌رسد می‌تواند گام رو به جلو و مهمی در مهار انحرافات به وجود آمده در کارت سوخت باشد نیز خبر خاص و جدیدی منتشر نشده و بیم آن می‌رود که این طرح نیز مانند طرح اختصاص سهمیه به افراد به جای خودرو‌ها به بایگانی سپرده شود. مهم‌ترین تکلیف دولت؛ اجرای برنامه هفتم
همه این گزاره‌ها در حالی مطرح می‌شود که مهم‌ترین تکلیف دولت در رابطه با سامان دهی مصرف سوخت را باید قانون برنامه هفتم دانست. این قانون تاکید کرده که به منظور رفع ناترازی بنزین، دولت می‌بایست برنامه جامع تامین و تخصیص حامل‌های انرژی شامل بنزین، گازوئیل، گاز مایع، برق و گاز طبیعی فشرده را تا شش ماه از لازم الاجرا شدن قانون، تهیه کرده و به تصویب هیئت وزیران برساند. همچنین می‌بایست سازمان راهبردی برای مدیریت بهینه ناترازی انرژی در بخش‌های مختلف تشکیل شود. در حال حاضر لزوم تسریع دولت در اجرای این بند قانونی بیش از پیش احساس می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/890410/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ناینگولان: از یک مجرم 100 هزار یورو قرض گرفتم

درویش: نظری جویباری گفت استقلال 1900 میلیارد بدهی دارد، ما هم صد یا دویست میلیارد بدهی داریم

حواشی جنجالی و درگیری های باورنکردنی بازی نفت آبادان و شهرداری نوشهر

کارشناسی داوری بازی نفت آبادان و شهرداری نوشهر

کارشناسی داوری بازی استقلال و پیکان

جباری در نقش ژنرال؟ داستان قلعه نویی با جباری تکرار می شود؟

کارشناسی داوری بازی نساجی و گل گهر

هادی شکوری: چون بازیکنان استقلال در هتل سیروس دین محمدی را دیدند پیش از بازی به سمت او نرفتند

حواشی جنجالی بازی نساجی و گل گهر

صحبت های خداداد عزیزی درباره جنجال های وی ای آر در بازی فولاد و تراکتور

شوخی پیامکی سید مهدی رحمتی با خداداد عزیزی

خداداد عزیزی: من سپر بلای بازیکنان تراکتور هستم تا اجازه ندهم حاشیه وارد باشگاه بشود

صحبت های هادی شکوری درباره تاثیر فنی و روحی مجتبی جباری روی بازیکنان استقلال

هادی شکوری مربی استقلال: بازیکنان پتانسل و کیفیت بالایی دارند و واقعا دلم سوخت که جایگاه باشگاه این است

با بدهی 19050 باشگاه استقلال می‌شود یک استادیوم ساخت/ مدیران قبلی را بابت بدهی‌ها بازخواست نمی‌کنند

حواشی بازی ملوان و سپاهان

خداداد عزیزی: چه کسی گفته است بازیکنی که سی میلیارد می گیرد باید فحش ها را تحمل کند

واکنش یحیی گل محمدی به شایعه پیشنهاد مربیگری استقلال و پرسپولیس در نیم فصل

یحیی گل محمدی سرمربی فولاد: برای برد مقابل تراکتور به میدان آمدیم

کارشناسی داوری ملوان - سپاهان

پروژه «برج امید» خرم‌آباد تا پایان امسال به بهره‌برداری می‌رسد

قطع برق تمرین اتلتیکومادرید را خراب کرد!

اینفوگرافیک هفته گذشته فوتبال ایران

حواشی جنجالی بازی فولاد یک - دو تراکتور

آنچلوتی سرمربی برزیل تا جام جهانی

کارشناسی داوری بازی فولاد و تراکتور

شایعه عجیب بازگشت مامه تیام به استقلال؛ مهاجمی که 400 میلیارد پول می‌خواهد

تعریف و تمجید میثاقی از علیرضا بیرانوند

انتقاد تند میثاقی به فدراسیون و سازمان لیگ

کنایه میثاقی به قطع شدن VAR در فولاد آره‌نا

پایان سرقت های عجیب «آقای ایکس» | روایت عجیب سارقی که پس از ارتکاب سرقت، دچار عذاب می شد

علت جهش 50 درصدی مونرو مشخص شد: پول‌شویی 330 میلیون دلار بیت کوین دزدی!

هشدار ریزش و سقوط سنگ در کوهستان‌های شمال

مهدی کروبی در دیدار با جمعی از فعالان سیاسی: اگر سال 84 وزارت کشور به من گفته بود از کجا ضربه خوردیم، شاید نمی‌گذاشتم کار به ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد برسد

راهکار های طب ایرانی برای درمان بیماری میگرن

خطوط عمودی یا افقی روی ناخن‌ها علامت چیست؟

اولین بخشش خدا چیست؟

خوشبختی واقعی چیه؟

چپ و راست استقلال ستاره‌های آینده آبی را می‌سازند

فولر: رودیگر باید سریعا در رفتارش تجدید نظر کند

دستورات سخت کارتال؛ فصل هنوز تمام نشده است!

رئال اینجا بازی را به بارسا باخت؛ بی‌توجهی به آنالیز!‏

دانشگر از پرسپولیس شکایت می‌کند!

تقدیر فدراسیون جهانی ورزش‌های آبی از پیشکسوت شیرجه ایران

تاریخچه رقابت های کشتی فرنگی قهرمانی کشور از 1380 تا 1389

ماندگاری: اگر پول دروازه‌بان بوسنیایی را ندهیم استقلال جریمه می‌شود +فیلم

عیب انکساری چشم چیست؟

پیام تسلیت مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش در پی حادثه تلخ بندر شهید رجایی بندرعباس

داستانک/ قرض و خدا

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند