پیام مازند

آخرين مطالب

میراث زندیه بابل در آستانه نابودی اجتماعي

میراث زندیه بابل در آستانه نابودی
  بزرگنمايي:

پیام مازند - ‌
می‌گویند جد آقا محمدخان قاجار بعد از استیلایش به مازندران و پیروزی بر کریم‌خان زند، این پل را روی بابلرود ساخته است. حالا عمر پل محمدحسن خان از 300 سال گذشته و اهالی شهر خاطره روز‌هایی را که رودخانه از دهانه‌های آن عبور می‌کرد و طراوت‌بخش فضای شهر می‌شد، به یاد دارند؛ همین روز‌ها که بستر رودخانه آسفالت شده و نمای پل تاریخی با چیدن نیوجرسی‌ها مخدوش شده، همین روز‌ها که بیل مکانیکی و کامیون و لودر با قلدری دهانه‌های پل را تخریب می‌کنند تا مسیرشان را کوتاه کنند برای عبور، در روز‌های اخیر باز هم زخم کاری دیگری بر تن پل تاریخی بابل نشسته، پلی که مدیران شهری با نیوجرسی قصد نجات و حفاظتش را دارند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در تصاویر منتشرشده از این پل بیل مکانیکی هنگام عبور از دهانه پل بخشی از این پل تاریخی را تخریب می‌کند و بی‌تفاوت می‌گذرد. مدیران میراث فرهنگی توپ را به زمین مدیران شهری می‌اندازند و مدیران شهری بابل توپ را به زمین رانندگان، پل، اما همچنان در معرض خطر تخریب است.
شورای ترافیک شهرستان بابل در سال 1395 عبور ماشین‌های سنگین از دهانه‌های پل تاریخی محمدحسن خان را در مصوبه‌ای ممنوع اعلام کرد. هشت سال است که علائم هشداردهنده و نیوجرسی در مقابل دهانه‌های پل قرار داده شده، اما هنوز رانندگان برای اینکه میدان امام حسین را دور نزنند با ترفند‌های مختلف راه عبور از زیر پل را باز کرده و هرازگاهی بخشی از دهانه‌های پل بر اثر عبورشان تخریب می‌شود. در روز‌های اخیر باز هم تصویری از عبور یک بیل مکانیکی از یکی از دهانه‌های پل منتشر شد که واکنش رسانه‌ها را به‌دنبال داشت.
در کنار این پل میدان امام حسین قرار دارد که اگر حد وسط این میدان به‌سمت پل باز‌گشایی شود، راه ورود خودرو‌های سنگین بسته می‌شود؛ این بهترین کار برای حفظ و نگهداری پل است که هزینه زیادی هم نخواهد داشت
«مهران فلاح»، رئیس اداره میراث‌فرهنگی بابل، در گفت‌و‌گو با ایسنا درباره وضعیت این پل گفت: «عبور خودرو‌های سنگین از زیر پل قصه تکراری اسفبار پل محمدحسن خان است. هرازگاهی رانندگان کامیون با بیل مکانیکی و یا وسایل دیگر، نیوجرسی‌ها را جابه‌جا و مسیر را برای آمدوشد کامیون‌ها باز می‌کنند.» فلاح معتقد است: «تا زمانی که تصور بر این باشد که حفاظت و نگهداری از این بنا و دیگر بنا‌های تاریخی ارزشمند صرفاً به‌عهده اداره میراث‌فرهنگی است، این مسائل و مشکلات ادامه خواهد داشت.»
«محمد دهسانی»، یکی از کارشناسان میراث‌فرهنگی بابل، با اعلام اینکه قسمتی از دهنه پل اخیراً با اصابت ماشین سنگین فروریخته است، می‌گوید: «با وجود مکاتبات و نامه‌نگاری‌های متعدد و مستمر به استانداری، شهرداری و دیگر ارگان‌های متولی، مصوبه‌ای در شورای ترافیک برای ممانعت از عبورومرور خودرو‌های سنگین داریم، اما تاکنون اجرایی نشده است. رانندگان علت این تخطی را وجود این پل به‌عنوان شاه‌راه ارتباطی بین روستا‌های اطراف در طی کردن مسافت کمتر با وجود داشتن بار سنگین عنوان می‌کنند و با برداشتن نیوجرسی بدون توجه به علائم نصب‌شده از قانون تخطی می‌کنند.»
بیشتر بخوانید:فیلم/ میدانِ توپخانه تهران از 160 سال پیش تا به امروز
یکی از اهالی شهر که سال‌هاست در مورد پل محمدحسن خان و آسیب‌های آن اطلاع‌رسانی می‌کند، «قاسم اسحاقی ملکشاه» است که محل کسبش در نزدیکی پل محمدحسن خان است، او در گفت‌و‌گو با تسنیم از بی‌مهری مسئولان شهری و استانی و بی‌توجهی رانندگان به این اثر تاریخی گلایه کرده و گفته است: «این پل سال‌ها به اجداد و پدران ما خدمت کرد و ما دوست داریم این سرمایه ملی برای نسل آینده ما باقی بماند. ضربه‌هایی که خودرو‌های سنگین به طاق پل می‌زنند با نشانه‌هایی که موجود است این بنای تاریخی را در آستانه فروپاشی قرار داده‌اند و اگر اقدام عاجلی صورت نگیرد، از این اثر تاریخی چیزی باقی نخواهد ماند. 
رانندگان بعضی از خودرو‌های سنگین که نمی‌توانند خودرویشان را در حالت عادی از زیر پل عبور دهند، با کاهش باد لاستیک به هر شکل ممکن تلاش می‌کنند از زیر پل تاریخی عبور کنند و این دسته از خودرو‌ها بیشترین آسیب را به پل می‌زنند.» او با نقد بی‌توجهی مسئولان شهری به وضعیت این پل می‌گوید: «مسئولان شهرستان بابل فقط بلد هستند در زمان انتخابات از این پل عکس یادگاری بگیرند و پس‌زمینه پوستر‌های تبلیغاتی خود قرار دهند، ولی برای حفاظت این پل قدمی برنداشتند. در کنار این پل میدان امام‌حسین قرار دارد که اگر حد وسط این میدان به‌سمت پل که فضای سبز است باز‌گشایی شود، راه ورود خودرو‌های سنگین بسته می‌شود و جاده مستقیم از کنار پل به‌سمت میدان با دو طرف باز شود و این بهترین کار برای حفظ و نگهداری پل محمدحسن خان است که هزینه زیادی هم نخواهد داشت.»
پل تاریخی محمدحسن خان به‌جامانده از دوران زندیه است که روی بابلرود بنا شده و گفته می‌شود مصالح به‌کاررفته در آن ساروج است. این پل تاریخی با قدمت 300ساله در سال 1356 با شماره 1414 در فهرست آثار ملی ثبت شده است. دوستداران میراث فرهنگی بابل سعی کردند از این پل تاریخی به‌عنوان میراث گردشگری محافظت کنند و با قرار دادن نماد تندیس کوچ دامداران روی این پل، بخشی از تاریخ آن را روایت کردند، اما این ترفند نیز برای حفظ آن بی‌اثر بوده است.
این پل برای اهالی شهرستان بابل نه‌تنها یک میراث به‌جامانده از گذشتگان است بلکه در سال‌های نه‌چندان دور محلی برای گذران سیزده‌بدر و روز‌های تعطیل بود؛ عبور بابلرود از زیر پل یک خاطره نوستالژیک برای بابلی‌هاست که با دیدن این پل به یاد خاطرات خوب و زیبای خود می‌افتند؛ این پل در سال 1146 یعنی زمان حکمرانی کریم‌خان زند و توسط محمدحسن خان جد آغا محمدخان قاجار برای قدردانی از مردم بابل (بارفروش) که در جنگ با کریم‌خان زند پیروز شد، بر روی رودخانه بابلرود احداث شد.
پل محمدحسن خان به طول 140 متر و عرض شش متر یکی از پل‌های مهم تاریخی استان مازندران و کشور است؛ این پل بزرگترین و مهمترین راه ارتباطی بخش‌های پرجمعیت گَتاب و بندپی شرقی و بندپی غربی به بابل است و در گذشته نه چندان دور محل تردد به آمل بوده است. چندسالی است که بر اثر تردد طولانی‌مدت صدماتی به این پل وارد شد که برای جلوگیری از ادامه این صدمات با همکاری اداره راه و ترابری دو پل دیگر در کنار این پل محمدحسن خان احداث شد و این پل به‌عنوان یک اثر تاریخی مرمت و جهت بازدید علاقه‌مندان زیباسازی شد، اما این مرمت کافی نبود و در سال‌های اخیر و عبور ماشین‌های سنگین ضربه‌های جبران‌ناپذیر بر بدنه و سقف این پل وارد کرده است.
منبع: روزنامه پیام ما

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/859532/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آتش سوزی لس‌آنجلس، رای‌گیری اسکار را به تعویق انداخت

تصاویر/ آئین اختتامیه بیستمین جشنواره ره آورد سرزمین نور در مازندران

راهنمای نگهداری از گیاه برگ انجیری / راهکارهای درمان بیماریش و میزان نور و آبیاری

ایجاد 10 هزار شغل در استان مازندران

عارضه دیگر کمبود ویتامین دی بر فشار خون

رضا درویش: با دو مربی مذاکره کردیم/ دلال‌ها نمی‌خواهند به روندمان ادامه بدهیم

نرخ جدید اجاره آپارتمان در مناطق 1 و 3 شهر تهران

پیشنهاد چشمگیر پرسپولیس برای جذب هافبک خیبر

مادر درنای سیبری در مازندران درگذشت

ایجاد 10 هزار شغل در مازندران طی یک سال گذشته

قدیمی‌ترین هتل مازندران، بیمارستان شد +عکس

پیشنهاد نجومی پرسپولیس به هافبک خیبر خرم آباد

شهرک‌سازی ‌شبانه در اراضی 10 هکتاری چالوس/ پروژه متوقف شد

اعضای هیئت مدیره اتحادیه صادر کنندگان مازندران انتخاب شدند

پزشکیان: انقلاب ما با بزرگانی چون آیت‌الله هاشمی رفسنجانی خواهد ماند

این شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند را از دست ندهید

شاعرانه/ چشم حسود کور، سخن با کسی مگو

خلاصه بازی شهرداری نوشهر 5 – داماش گیلان 0

برگزاری یادواره شهدای علی آباد بابلسر

درویش: با 2 سرمربی در حال مذاکره هستیم/ متاسفانه برخی به دنبال فضاسازی هستند

برگزاری آئین اختتامیه بیستمین جشنواره «ره آورد سرزمین نور» در مازندران

رضا درویش: با دو مربی مذاکره کردیم/ دلال ها نمی خواهند به روندمان ادامه بدهیم

آخرین وضعیت گزینه‌های سرمربیگری پرسپولیس از زبان درویش

وضعیت آب و هوای ساری جمعه 21 دی 1403+پیش بینی هواشناسی مازندران فردا بیست و یکم دی ماه 1403

دولت سه هزار میلیارد ریال برای تکمیل طرح بزرگراهی قزوین الموت تنکابن اختصاص داد

رضا درویش: با دو مربی مذاکره کردیم

حساب پرسپولیس دوباره بسته شد!

3000 دختر در مازندران مجری طرح اشتغال هستند

400خانه هلال در مازندران فعال است

چراغ دفاع مقدس روشن است/ جوانان از دانشگاه دفاع مقدس کسب فیض می‌کنند

با دو مربی مذاکره کردیم/ دلال ها نمی خواهند به روندمان ادامه بدهیم

بهره برداری از پروژه گردشگری مارینا خزر برای گردشگری دریایی مثمرثمر خواهد بود

کلنگ مدرسه 6 کلاسه شهید هاشمی نژاد روستای لتینگان نوشهر به زمین زده شد

جشنواره « ره آورد سرزمین نور» در ساری برگزار شد

هنر موجب ماندگاری دفاع مقدس می‌شود

بدهی میلیاردی، دلیل بسته شدن حساب پرسپولیس!

زیباترین حرفت را بگو

راه ها چشم انتظار کاروانی با صدای زنگ

چرا خوردن نان در فضا ممنوع است؟

ترسناک ترین فیلم‌های 2024 که زهره ترکتان می کنند؛ از Infested تا Alien Romulus

پیروزی شیرین تر از عسل خیبر نوین در برابر ستارگان سرخ آسیا /فتح تهران با گل های برادران دو قلو

برگزاری همایش فرزندان مقاومت در بابلسر

مسئله جوانی جمعیت مهم است

رشد 100 درصدی مساجد میزبان معتکفان در ساری

آغاز لایروبی رودخانه بابلرود بعد از 5 سال وقفه

15 هزار زنجانی به اردوی راهیان نور اعزام می‌شوند

آغاز عملیات ساخت پل چهارم چشمه کیله تنکابن

علت زرد شدن برگ سانسوریا بعد از تعویض گلدان و راهکارهای پیشگیری

گریه معاون احمدی نژاد برای دانش آموز گرسنه

مادر درنای سیبری درگذشت (20 دی 1403)