پیام مازند

آخرين مطالب

واکنش‌ها به ماجرای فرودگاه مهرآباد/ عباس عبدی: جلوه‌ای از واقعیت اجتماعی است سیاسی

واکنش‌ها به ماجرای فرودگاه مهرآباد/ عباس عبدی: جلوه‌ای از واقعیت اجتماعی است
  بزرگنمايي:

پیام مازند - عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب، در روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان «تحلیل اجتماعی حادثه فرودگاه» به بررسی انتشار فیلمی از یک خانم در فرودگاه که عمامه یک روحانی را برداشته و به عنوان شال از آن استفاده می‌کند، پرداخته است.
او در این زمینه نوشت: اغلب ترجیح می‌دهم که درباره مسائل اجتماعی بنویسم. ولی مسائل سیاسی چنان مهم و سرنوشت‌ساز شده است که گریزی از پرداختن به آنها نیست. اکنون دو خبر مهم در روز‌های گذشته پیش آمده که فرصتی مناسب را برای طرح مسائل اجتماعی فراهم کرده است، هر چند در نهایت نتایج آنها نیز سیاسی است.
اولین خبر مربوط به گروگان گرفته شدن یک خانواده 9 نفره در منزل خودشان به وسیله دو مرد و یک زن برای مدت 29 ماه و دیگری انتشار فیلمی از یک خانم در فرودگاه که عمامه یک روحانی را برداشته و به عنوان شال روی سر خود می‌اندازد. درباره حادثه اول مهم‌ترین چیزی که می‌توان گفت این است که چگونه چنین اتفاقی می‌تواند رخ دهد؟ و چرا اکنون پس از گذشت 6 ماه خبر آن منتشر می‌شود؟ گر چه قصد ندارم که بگویم که اجزای خبر رسمی نادرست و خلاف واقع است، ولی پذیرفتن این خبر با این حد از توضیحات، نمی‌تواند معقول باشد و عقل سلیم آن را نمی‌پذیرد. اگر درست باشد، با جامعه‌ای به‌شدت ضعیف و ناتوان و منفعل مواجه هستیم که چنین اتفاق بسیار عجیبی در آن رخ می‌دهد.
چرا این خبر پذیرفتنی نیست؟ به این دلیل ساده که نظام اطلاع‌رسانی مستقلی نداریم که در این باره خبررسانی کنند. اطلاع‌رسانی مقامات رسمی گرچه محترم است ولی از نظر مخاطبان تنها هنگامی پذیرفتنی است که با گزارش‌های معتبر همراه شود. گزارش‌هایی که از سوی روزنامه‌نگاران مستقل تهیه و تولید شود و تمام جوانب واقعه را بکاود و همه پرسش‌های ممکن را پاسخ دهد. چون چنین گزارش‌هایی در دسترس نیست، تا اطلاع ثانوی از پذیرش روایت رسمی باید معذور بود. زیرا روایت رسمی و اجزای آن با ابهامات فراوانی مواجه است.
ابهاماتی که برای رفع هر کدام باید توضیحات و تحلیل‌های مفصلی ارائه کرد و اگر این روایت درست باشد، باید نتیجه بگیریم که با یک وضعیت ناهنجار و نابسامان شدید اجتماعی و اداری مواجه هستیم که برای‌مان قابل تصور نبوده است. فقدان رسانه معتبر و مستقل و دسترسی آزاد به اطلاعات موجب بحران‌های عمیق شده است.
ولی اتفاق دوم آشکارتر و تا حدودی ابعاد آن روشن‌تر است. ابتدا یک فیلم از نحوه برخورد یک خانم با فرد روحانی را می‌بینیم، فیلمی که شهروندان گرفته‌اند. ولی فیلم رسمی از دوربین ثابت فرودگاه نشان می‌دهد که این خانم قبل از این مرحله روسری داشته، و با شوهرش دعوا کرده و یک سیلی سختی هم خورده، کنار آن فرد روحانی نشسته و آقای روحانی بدون هیچ گفت‌وگویی آنجا را ترک کرده و رفته است و در ادامه با وجود پرش فیلم دیده می‌شود که این خانم عمامه را برداشته و روی سر خود انداخته است.
روایت اولیه دنبال طرح مساله حجاب و پوشش زنان بود ولی فیلم کامل نشان می‌دهد که حداقل این مساله وجود ندارد یا در فیلم چنین چیزی دیده نمی‌شود. نکته دیگر اینکه ظاهرا آقای روحانی به کلی خارج از ماجرا است. پس علت رفتار این خانم چیست؟ گفته می‌شود مشکلات روحی و روانی داشته است. فرض کنیم که این‌گونه بوده، پس چرا عمامه آن روحانی را برداشته است؟ چرا روسری و شال خودش را نگذاشته است؟ یا چرا روسری یک نفر دیگر را برنداشته؟ یا اصلا چرا می‌خواسته چیزی را روی سر خود بیندازد؟
جالب‌ترین بخش ماجرا این است که آقای روحانی کاملا ساکت بود و بدون هیچ واکنشی از کنار آن خانم رفت، بعد هم که عمامه او را برداشت، حتی کوشش نکرد آن را بگیرد. برخورد مردم یا افکار عمومی و حتی نظام اطلاع‌رسانی رسمی نیز جالب است. برای نفی روایت غیررسمی، فیلم رویداد (البته نه خیلی کامل) را پخش کردند تا ثابت کنند آقای روحانی هیچ نقشی در این ماجرا نداشته است. چرا فوری به صلح و سازش و عدم شکایت منتهی می‌شود؟ حداقل بخشی از اقدامات آن خانم جزو جرایم عمومی است، اگر هم دچار پریشانی روانی بوده، این را باید دادگاه تشخیص بدهد، چگونه همه‌چیز به یک باره حل شد؟
روایت غیر رسمی اولیه از یک نظر قابل انتظارتر بود. اینکه مساله حجاب بوده و احتمالا مربوط به آن فرود روحانی است، ولی روایت رسمی که فیلم نشان می‌دهد و مقرون به صحت است، ابعاد مهم‌تری از واقعیت اجتماعی در ایران و جایگاه روحانیت را نشان می‌دهد.
وجود مشکل روانی یا عصبانیت آن خانم یا شوهرش یک مساله است، به ویژه اینکه در محیط فرودگاه و به‌شکل عجیبی با شوهرش دعوا کرده و حتی سیلی می‌خورد که نشان می‌دهد مشکل جدی بوده ولی نحوه بروز آن علیه یک روحانی بحث دیگر و مهمی است که باید پاسخی به این مورد داشت. این وضعیت حال و آینده قشری است که یک زمان در خط اول تظاهرات بودند. همان اندازه که متمایز بودن آنان در انقلاب نقطه قوت آن حرکت سیاسی بود، اکنون که وضعیت متفاوت و معکوس شده، به نقطه ضعف آنان تبدیل شده است و به نحو دیگری دیده می‌شوند. نحوه واکنش آقای روحانی نیز بسیار جالب است.
چه آن را اخلاقی بدانیم و چه سیاسی و از موضع ضعف، فرقی نمی‌کند؛ این نحوه پاسخ دادن یا ندادن نشانه جایگاه سیاسی و قدرت اجتماعی آنان در جامعه است. آنان به درستی می‌دانند، ارزش‌هایی که منتسب به آن هستند در فضای عمومی با استقبال مواجه نمی‌شود و کم‌نفوذ است. این رفتار‌ها پاسخی اجتماعی است به سیاست‌های رسمی از جمله گشت ارشاد.
گشت ارشاد و نیز برخورد‌هایی که همچنان ادامه دارد، بذر‌هایی است که کاشته می‌شود و در زمانی که تصور نمی‌کنند، ثمره آن را باید درو کنند. یک لحظه فکر کنید که آن روحانی بر رفتار خودش مسلط نبود و برخورد می‌کرد. احتمالا روایت رسمی مجبور می‌شد خط دیگری را طی کند و پای دست‌های خارجی به میان آورده می‌شد. آیا با این حد از ضعف در مواجهه با مسائل می‌توان سیاست‌های مورد نظر رسمی از جمله مصوبه متوقف شده حجاب را اجرایی کرد؟ به آن نزدیک هم نمی‌توان شد چه رسد به اینکه اجرا کرد و ادامه داد.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/859489/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آتش سوزی لس‌آنجلس، رای‌گیری اسکار را به تعویق انداخت

تصاویر/ آئین اختتامیه بیستمین جشنواره ره آورد سرزمین نور در مازندران

راهنمای نگهداری از گیاه برگ انجیری / راهکارهای درمان بیماریش و میزان نور و آبیاری

ایجاد 10 هزار شغل در استان مازندران

عارضه دیگر کمبود ویتامین دی بر فشار خون

رضا درویش: با دو مربی مذاکره کردیم/ دلال‌ها نمی‌خواهند به روندمان ادامه بدهیم

نرخ جدید اجاره آپارتمان در مناطق 1 و 3 شهر تهران

پیشنهاد چشمگیر پرسپولیس برای جذب هافبک خیبر

مادر درنای سیبری در مازندران درگذشت

ایجاد 10 هزار شغل در مازندران طی یک سال گذشته

قدیمی‌ترین هتل مازندران، بیمارستان شد +عکس

پیشنهاد نجومی پرسپولیس به هافبک خیبر خرم آباد

شهرک‌سازی ‌شبانه در اراضی 10 هکتاری چالوس/ پروژه متوقف شد

اعضای هیئت مدیره اتحادیه صادر کنندگان مازندران انتخاب شدند

پزشکیان: انقلاب ما با بزرگانی چون آیت‌الله هاشمی رفسنجانی خواهد ماند

این شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند را از دست ندهید

شاعرانه/ چشم حسود کور، سخن با کسی مگو

خلاصه بازی شهرداری نوشهر 5 – داماش گیلان 0

برگزاری یادواره شهدای علی آباد بابلسر

درویش: با 2 سرمربی در حال مذاکره هستیم/ متاسفانه برخی به دنبال فضاسازی هستند

برگزاری آئین اختتامیه بیستمین جشنواره «ره آورد سرزمین نور» در مازندران

رضا درویش: با دو مربی مذاکره کردیم/ دلال ها نمی خواهند به روندمان ادامه بدهیم

آخرین وضعیت گزینه‌های سرمربیگری پرسپولیس از زبان درویش

وضعیت آب و هوای ساری جمعه 21 دی 1403+پیش بینی هواشناسی مازندران فردا بیست و یکم دی ماه 1403

دولت سه هزار میلیارد ریال برای تکمیل طرح بزرگراهی قزوین الموت تنکابن اختصاص داد

رضا درویش: با دو مربی مذاکره کردیم

حساب پرسپولیس دوباره بسته شد!

3000 دختر در مازندران مجری طرح اشتغال هستند

400خانه هلال در مازندران فعال است

چراغ دفاع مقدس روشن است/ جوانان از دانشگاه دفاع مقدس کسب فیض می‌کنند

با دو مربی مذاکره کردیم/ دلال ها نمی خواهند به روندمان ادامه بدهیم

بهره برداری از پروژه گردشگری مارینا خزر برای گردشگری دریایی مثمرثمر خواهد بود

کلنگ مدرسه 6 کلاسه شهید هاشمی نژاد روستای لتینگان نوشهر به زمین زده شد

جشنواره « ره آورد سرزمین نور» در ساری برگزار شد

هنر موجب ماندگاری دفاع مقدس می‌شود

بدهی میلیاردی، دلیل بسته شدن حساب پرسپولیس!

زیباترین حرفت را بگو

راه ها چشم انتظار کاروانی با صدای زنگ

چرا خوردن نان در فضا ممنوع است؟

ترسناک ترین فیلم‌های 2024 که زهره ترکتان می کنند؛ از Infested تا Alien Romulus

پیروزی شیرین تر از عسل خیبر نوین در برابر ستارگان سرخ آسیا /فتح تهران با گل های برادران دو قلو

برگزاری همایش فرزندان مقاومت در بابلسر

مسئله جوانی جمعیت مهم است

رشد 100 درصدی مساجد میزبان معتکفان در ساری

آغاز لایروبی رودخانه بابلرود بعد از 5 سال وقفه

15 هزار زنجانی به اردوی راهیان نور اعزام می‌شوند

آغاز عملیات ساخت پل چهارم چشمه کیله تنکابن

علت زرد شدن برگ سانسوریا بعد از تعویض گلدان و راهکارهای پیشگیری

گریه معاون احمدی نژاد برای دانش آموز گرسنه

مادر درنای سیبری درگذشت (20 دی 1403)