پیام مازند

آخرين مطالب

عباس عبدی: آموزش و پرورش درگیر مقنعه دختربچه‌هاست سياسي

عباس عبدی: آموزش و پرورش درگیر مقنعه دختربچه‌هاست
  بزرگنمايي:

پیام مازند - عباس عبدی چهره سیاسی اصلاح طلب با انتقاد از سیستم آموزش و پرورش در ایران گفت: وزارت آموزش و پرورش همچنان درگیر مقنعه دختربچه‌ها حتی در کلاس است و این نشان می‌دهد که هیچ فرصتی برای فکر کردن به مساله آموزش پیدا نکرده‌اند.
عباس عبدی چهره سیاسی اصلاح طلب، در یادداشتی در روزنامه اعتماد با عنوان «آینده نابرابری در ایران» نوشت: یکی از شعارهایی که مطرح بوده، برقراری عدالت است که به‌طور مشخص عدالت اقتصادی بیش از سایر وجوه عدالت مورد نظر بوده است، هر چند به نظر من عدالت آموزشی و دسترسی همه جوانان کشور به سطح مطلوب آموزش شاید مهم‌تر از عدالت اقتصادی باشد و در این یادداشت نشان خواهم داد که چرا عدالت اقتصادی می‌تواند ناپایدار و کم‌اثر باشد، در حالی که عدالت آموزشی برخلاف آن بسیار اثرگذار و پایدار است.
روز گذشته هم آقای پزشکیان لایحه بودجه 1404 را به مجلس داد که 4 ویژگی برای آن برشمرد که یکی از آنها عدالت محوری بود. به نظر من این ویژگی از ساختار بودجه‌ای و اقتصادی ایران بیرون نمی‌آید و اگر در مقاطعی هم شاخص آن بهبود یابد، دوباره و به سرعت به جای قبلی و بدتر خود بازمی‌گردد. عدالت اقتصادی را اغلب از طریق شاخص‌های نابرابری و به‌طور مشخص ضریب جینی می‌سنجند. گرچه ایرادهایی به این شاخص وارد است، ولی قدر مسلم این است که تغییرات آن تصویر روشنی از تحولات نابرابری اقتصادی را نشان می‌دهد. مرکز آمار ایران در آخرین گزارش خود درباره ضریب جینی، مقدار آن را از سال 1380 تا 1402، به شرح زیر اعلام کرده است.
ضریب جینی خانوارهای کشور
پس از انقلاب ضریب جینی کاهشی ملموس یافت ولی از اواسط دهه 1360 به بعد حول و حوش 0.41 تا 0.43 بود و پس از آن همانطور که در جدول بالا دیده می‌شود، در سال 1390 به کمترین رقم رسیده دوباره افزایشی شده، سپس کاهشی و افزایشی شده است. این روند نشان می‌دهد که سازوکارهای اقتصادی ایران قادر به اصلاح و تعدیل نابرابری اقتصادی نیست، مگر از طریق توزیع یارانه‌ها. در واقع کاهش نابرابری در سال 1390، سپس 1398 و 1400 تحت تأثیر پرداخت یارانه نقدی به مردم بوده است. نکته مهم این است که با افزایش سهم مالیات در بودجه و تولید ناخالص داخلی نیز ضریب جینی تکان نخورده است.
به عبارت دیگر به جز پرداخت‌های مالی مستقیم، هیچ یک از ساز و کارهای موجود، قادر به بهبود نابرابری نیست. پرداخت‌های مستقیم نیز به دلیل تورم بالا به سرعت اثر خود را از دست می‌دهند. در واقع ارزش واقعی آن پرداخت‌ها به‌شدت کاهش پیدا می‌کند. یارانه پرداختی در سال 1389 که 45 هزار تومان بود، معادل حدود 45 دلار بود، آن رقم اکنون حتی به یک دلار هم نمی‌رسد. البته کل مبلغ پرداختی حدود 8 برابر شده است، ولی ارزش آن کمتر از 7 دلار است.
ریشه نابرابری اقتصادی در چیست؟ سهم عوامل تولید از ارزش افزوده تعیین‌کننده توزیع درآمد است. نیروی کار، زمین و منابع طبیعی و سرمایه در قالب سرمایه مالی یا ماشین‌آلات و اخیرا نیز عامل اطلاعات و اقتصاد دیجیتال عرصه بسیار مهم و جدیدی را پیش روی اقتصاد گشوده است که هم معادلات قبلی را دچار تحول کرده و هم رشد اقتصادی و سهم نیروی کار را در ارزش افزوده و حتی بازار کار دچار تحول کرده است. دلیل اصلی آن نیز افزایش بهره‌وری نیروی کار است که موجب افزایش سهم آن در ارزش افزوده شده است. هر چه سهم این نیرو افزایش پیدا کند، به توزیع برابرتر درآمدها کمک می‌کند.
در اقتصاد ایران سهم نیروی کار از ارزش افزوده در حال کاهش است. کافی است که دریافتی نیروی کار را به قیمت ثابت با گذشته مقایسه کنیم. از سوی دیگر سهم زمین و منابع طبیعی بالاست ولی مشکل آنجا است که این سهم در قالب رانت توزیع می‌شود و نابرابری را تشدید یا تثبیت می‌کند و هر گاه امکان توزیع برابر برای آن به وجود آمده، ضریب جینی و نابرابری کاهش یافته است. حتی سهم سرمایه مالی نیز به صورت رانتی توزیع می‌شود. پرداخت وام‌های کلان که سود بازپرداخت آنها از تورم کمتر است، نوعی ارزش افزوده مفت و مجانی نصیب سرمایه‌گذاران از طریق وام‌های رانتی می‌کند.
بدترین متغیری که در سال‌های اخیر وارد این معادله شده و اثرات آن در آینده دیده خواهد شد، نابرابری آموزشی است. آموزش عامل مهم در ارتقای اجتماعی فرد است. هر چه دسترسی به آن به ویژه در مقطع آموزش عمومی و متوسطه بهتر و بیشتر باشد، شانس اینکه افراد و فرزندان طبقات پایین‌تر واجد جایگاه‌های اجتماعی و اقتصادی بالاتری شوند، بیشتر است. نتایج حاصل از خروجی دبیرستان‌ها، برحسب معدل آنان و پذیرش در دانشگاه‌ها برحسب نوع مدرسه، منطقه سکونت و... نشان می‌دهد که ما با تشدید نابرابری‌های منطقه‌ای و طبقاتی مواجه هستیم که این مساله امکان رشد اقتصادی را در آینده نیز تخریب می‌کند و دهه‌ها طول می‌کشد تا بازسازی و درست شود.
متأسفانه هنوز در حوزه سیاست‌گذاری اقتصادی با هدف حذف رانت‌های اقتصادی و افزایش سهم نیروی کار از ارزش افزوده، ایده روشنی دیده نمی‌شود، همچنان که وزیر جدید آموزش و پرورش نیز علامت روشنی برای بهبود نابرابری آموزشی از خود نشان نداده است، گرچه آقای پزشکیان به درستی درباره آموزش و بهداشت تأکیدات زیادی کرده‌اند، ولی وزارت آموزش و پرورش همچنان درگیر مقنعه دختربچه‌ها حتی در کلاس است و این نشان می‌دهد که هیچ فرصتی برای فکر کردن به مساله آموزش پیدا نکرده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/832310/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پاشیدن الماس در هوا، زمین را خنک می‌کند

استیون اسپیلبرگ، اسپایک لی و کن برنز مدال ملی هنر می‌گیرند

فیلم جدید ایناریتو با بازی تام کروز در بریتانیا ساخته می‌شود

کشف 3000 تن نهاده دامی فاسد در مازندران

وزیر اقتصاد: بریکس، واکنش و نوعی اعلام نارضایتی از راهبری بانک جهانی و صندوق بین المللی پول توسط امریکا و غرب

معماری استثنایی این ویلا در دماوند که یکی از بهترین خانه‌های ایران شد(+عکس)

بهره‌گیری از هوش مصنوعی در همه حوزه‌ها الزامی است

معماری استثنایی یک ویلا در دماوند که یکی از بهترین خانه‌های ایران شد

اولین ویدیو از بارش برف در منطقه کنگلو آلاشت

گفتند حدادی سوت بزند میلیاردها تومان جور می‌شود اما چه شد؟ / وزارت جواب خانواده دوومیدانی را بدهد

رضا مهاجری سرمربی شمس آذر می‌شود

اعلام محدودیت‌های ترافیکی آخر هفته در جاده‌های شمال‌

زمان قرعه کشی خودروهای وارداتی اعلام شد

بورس زیر خاکستر، کبود شد| نقدینگی علاج کار است

اعتراض تند مجلس به دولت درباره واریز مطالبات گندمکاران

درخشش 6 اثر از هنرمندان مازندران در هشتمین جشنواره ملی «فانوس»

بورس سقوط کرد | گزارش وضعیت بازار سهام (2 آبان 1403)

6 بیماری خطرناک که با آفتاب درمان می‌شود

بارش برف در جاده‌های شمال/ محورهای مواصلاتی لغزنده است

ضرورت نهادینه شدن پدافند غیر عامل در زندگی/عقب‌نشینی آب دریای خزر ابر تهدید است

15مستاجر، مجری معروف صداوسیما آواره شدند؛ ماجرا چیست؟ | شبیه یک جنایتکار با ما رفتار شد

محدودیت‌ های ترافیکی آخر هفته در جاده های شمالی کشور

گفتند حدادی سوت بزند میلیاردها تومان جور می‌شود اما چه شد؟

معضل پسماند در استان‌های شمالی را برطرف کنید

پراکنش بیمارستانی در مازندران مناسب نیست

ضرورت نهادینه شدن پدافند غیر عامل در زندگی

مهاجری جانشین دقیقی در شمس آذر شد

عکس/ پاییز تماشایی در تپه نرگس حوالی بهشهر

تاکید بر فعال‌تر شدن گشت‌های سیار تعزیرات

پرداختن به موضوعات دفاع مقدس روحیه مقاومت و فداکاری را در کارکنان بانک‌ها تقویت می‌کند

تخلیه واحدهای مسکونی مجری معروف صدا و سیما با حضور پلیس ضد شورش!/ بدون پرداخت پول پیش آپارتمان پلمپ شد! +تصاویر

یادواره شهدای فریدونکنار و مقاومت برگزار می‌شود

10 گیاه خانگی که به راحتی بیش از 50 سال عمر می‌کنند

وضعیت جاده‌های کشور در هوای سرد آخر هفته چطور است ؟

اولین دوره تخصصی خبرنگاری در حوزه علمیه مازندران برگزار می شود

حریف پرسپولیس بالاخره صاحب سرمربی شد

علوم پزشکی مازندران 5000 میلیارد تومان بدهی دارد

ورود 16 همت پول به صندوق‌های طلا

درخشش 6 اثر هنرمندان مازندران در جشنواره ملی فانوس

تصاویر/ گردهمائی معاونین آموزش ابتدائی ادارات کل آموزش وپرورش استان‌ها در مازندران

اجرای 800 برنامه پدافند غیرعامل در مازندران‌

حتی بی‌بی‌سی هم تائید کرد که اسرائیل دروغ می‌گوید + فیلم

پیش‌بینی صندوق بین المللی پول از رشد اقتصادی 3.7 درصدی ایران

خیبر خرم آباد و شمس آذر قزوین با هم تعویض مربی کردند

نور صدا جنایت

چالش زیست‌محیطی معادن بخش بلده نور زیر ذره‌بین دادستانی

مراسم افتتاحیه دومین همایش بین‌المللی هوش مصنوعی و فناوری های آینده نگر برگزار شد

شناسایی و کشف 2100 تخلف اضافه تناژ در جاده‌های مازندران

رشد پول رام شد؟

استاندار گیلان: راهیان نور تاریخ باشکوه انقلاب را زنده نگه می‌دارد