آداب و رسوم مردم مازندران در عید فطر
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام مازند - عید فطر در مازندران از دیرباز با آداب و رسوم خاصی برگزار میشد و شیوههای وداع با رمضان و استقبال از شوال زبانزد است. - اخبار استانها -
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ساری، عید بهار قرآن فرا رسیده و بوی فطر جان و روح آدمی را در سِیر معنوی جلا میدهد، فطری که به پاس یک ماه روزهداری و مهمانی خدا به بندگان عرضه میشود و چه خوش است لحظاتی که پاداش دنیوی رمضان عیدی به زیبایی فطر باشد، فطری که در شکوه نمازش بندگان دلتنگ ماه خدا میشوند و وداع معنوی شورانگیزی دارند و آداب و رسوم وداع با رمضان و ورود به شوال خاطرهانگیز میشود.
عید فطر است و شور معنوی در تار و پود بندگانی که یک ماه مهمان معبود خویش بودند رخ داده و سرای وجودشان مملو از مهر الهی گشته است، فطر است و شوال با آن ماه خوش هلال از راه رسیده و تکاپویی با شعف در جانها نهاده است.
عید طاعت و بندگی است و هر کسی به گونهای اوقات خود را طبق آداب و رسومی برنامهریزی میکند و در مازندران از دیرباز آداب و رسوم خاصی در پایان رمضان و اول شوال برگزار میشد و مردم دیار علویان فرا رسیدن فطر را به شیوههای خود گرامی داشته و جشن میگیرند.
خوش یمنی دیدن ماه در آیینه
علی حسننژاد کارشناس و محقق فرهنگ بومی مازندران در گفت و گو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه عید فطر یکی از دو عید بزرگ مسلمانان به شمار میآید، گفت: فطر به معنای شکستن روزه و روزه گشودن است و در صبح عید فطر مردم مسلمان سرزمینهای اسلامی نماز عید فطر را با تشریفات خاصی برقرار میکنند.
وی، اولین موضوع مربوط به عید فطر در فرهنگ عامه را دیدن هلال ماه شوال عنوان و بیان کرد: قبل ظهور تکنولوژی به شیوه سنتی در نقاط مختلف اتفاق میافتاد، اولین موضوع برای دیدن هلال ماه رفتن به پشتبام است در برخی نقاط مازندران یک آیینه در دست میگیرند و کوشش میکنند تا ماه را در آیینه ببینند و اعتقاد دارند دیدن ماه در آیینه خوشیمن است.
مرسوم بودن شعرهای وداع با ماه رمضان در مازندران
حسننژاد مراسم وداع با ماه رمضان را یکی از آداب ورود به عیدفطر برشمرد و اظهار کرد: این موضوع در مازندران هم صحت دارد و شعرهایی در این مورد وجود دارد از جمله "ز مهر حیدرم هر لحظه بر دل صفاست / از پی حیدر حسن ما را امام و رهنماست / الوداع الوداع جانم فدای رمضان" و از دوازده امام در اینگونه شعرها اسم برده میشود، "ای بهترین ماهها ماه مبارک الوداع/دیگر کجا بینم تو را ای ماه مبارک الوداع / یا رب ببین چون سر زده از دیدهام خون سرزده / عمرم ببین چون سر زده ماه مبارک الوداع ".
وی یادآور شد: در قدیم در برخی نقاط مازندران برای بدرقه ماه رمضان آش پشت پا یا آش بدرقه پخته میشد.
نماز و زکات عید فطر
حسننژاد با بیان اینکه در شب عیدفطر مردم در خانه یکدیگر نمیماندند تا فطریه بر صاحبخانه نیفتد، گفت: اگر کسی ناچار است در خانه کسی بماند مقداری نان و آب از خانه خود میبرد تا با غذای خود افطار کند و فطریه بر صاحبخانه نیفتد.
وی اظهار کرد: در روز عید نیز مهمترین موضوع برپایی نماز عید فطر است که با شکوه خاصی برگزار میشود، مردم غسل نماز کرده و در نماز شرکت میکنند، زکات فطر نیز از واجباتی است که مردم پیگیر آن هستند و مراجع تقلید چنین موضوعی را مشخص میکنند که میزان آن چقدر است و فطریه دو نوع زکات مال و زکات فطریه است.
بردن مَجمه برای عروس و داماد در روز عیدفطر
حسننژاد، بیان کرد: دید و بازدید در عید فطر وجود دارد بویژه کسانی که قرار است عروس و داماد شوند هدایایی مربوط به عید فطر در مَجمه برده میشود.
به گزارش تسنیم، ماه نیایشهای عارفانه در سحرگاهان و امتحان صبر و بندگی به پایان رسیده و شوال با عید فطرش از راه رسیده است تا خداوند به یمن اول شوال و عیدفطر زمین را غرق نعمات الهی و صفات کبریایی خود کند.
انتهای پیام/
-
دوشنبه ۱۱ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۰:۰۱:۵۰
-
۱۴ بازديد
-

-
پیام مازند
لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/880647/