پیام مازند

آخرين مطالب

250 میلیون هکتار از تالاب‌های جهان در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است اقتصادی

250 میلیون هکتار از تالاب‌های جهان در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است
  بزرگنمايي:

پیام مازند - معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست گفت: از نظر مساحت در حدود 250 میلیون هکتار از اراضی تالاب‌های دنیا در کنوانسیون رامسر ثبت شدند که بزرگ‌ترین پهنه محیط‌زیستی دنیا به حساب می‌آید.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، احمدرضا لاهیجان‌زاده درباره اهمیت نام‌گذاری کنوانسیون رامسر به عنوان روز جهانی تالاب‌ها اظهارکرد: اولین معاهده بین‌المللی در جهت حفظ محیط‌ زیست، معاهده حفاظت از تالاب‌ها و پرنده‌های مهاجر بود که در سال 1349 در شهر رامسر به تصویب تعدادی از کشورهای دنیا رسید.
بعد از مدتی به دلیل آنکه این مصوبه در شهر رامسر به امضا رسید، در دنیا به کنوانسیون رامسر مشهور شد. نکته دوم آنکه اولین معاهده محیط‌زیستی در کشور ایران به تصویب رسید و سومین نکته آنکه بعد از چند سال، کشورهای زیادی به‌سرعت به این معاهده پیوستند و الان تعداد اعضای آن به بالای 180 کشور رسید که بسیار حائز اهمیت است.
معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: از نظر مساحت در حدود 250 میلیون هکتار از اراضی تالاب‌های دنیا در کنوانسیون رامسر ثبت شده‌اند که بزرگ‌ترین پهنه محیط‌زیستی دنیا به حساب می‌آید. این امر برای کشورهای دنیا و سازمان‌ ملل بسیار مهم است که یک عرصه بسیار بزرگ از زیستگاه‌های ارزشمند دنیا در یکجا تجمع کردند تا در ذیل یک کنوانسیون برای‌ آنها تصمیم‌گیری شود.
لاهیجان‌زاده در ادامه گفت: نکته بسیار مهم درباره تالاب‌ها این است که از تالاب به عنوان شاهکار خلقت یاد می‌کنند. خدمات اکوسیستمی که تالاب به محیط پیرامونی‌اش ارائه می‌کند، هیچ زیستگاه دیگری به اندازه تالاب نمی‌تواند این خدمات را در محیط ارائه کند. به طور مثال جنگل آمازون یا زیستگاه‌های دیگر از نظر ارزش‌گذاری اقتصادی و در مقایسه با تالاب، عدد پایین‌تری به خود اختصاص می‌دهند. برای تالاب‌ها هم بسته به آنکه چه ویژگی‌های داشته باشد، به ازای هر هکتار، قیمت‌های مختلفی ارزش‌گذاری می‌شود. به‌طور مثال تالاب شادگان یا هورالعظیم به ازای هر هکتار در سال، 14 تا 15 هزار دلار ارزش‌گذاری شده بودند که در حال حاضر این ارقام، بیش از 35 هزار دلار است بنابراین یک تالاب 15 هزار هکتاری در یک کشور می‌تواند میلیاردها دلار منافع به همراه داشته باشد.
معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست درباره ویژگی مهم تالاب‌ها گفت: تالاب می‌تواند محلی برای کنترل و مدیریت سیلاب‌ها باشد. سیلاب‌های مهیبی که در رودخانه‌ها اتفاق می‌افتد، می‌تواند باعث تخریب گسترده اراضی کشاورزی، شهرها یا روستاها شود. به‌طور مثال اگر تالاب هورالعظیم و شادگان در جریان سیل سال 98 خوزستان نبود، می‌توانست خسارت بسیار سنگین و وحشتناکی به همراه داشته باشد.
وی افزود: تالاب‌ها به دلیل آنکه محل نگاهداشت آب هستند، به‌تدریج این آب به سفره‌های زیرزمینی منتقل می‌شوند و می‌توانند آب زیادی را در خود مهار کنند و باعث تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی شوند همچنین تالاب می‌تواند به دلیل رطوبتی که به محیط وارد می‌کند تعدیل‌کننده دمای محیط نیز باشد و از سرما و گرمای شدید جلوگیری کند. در ادامه رطوبتی که به محیط اطراف خود وارد می‌کند، از بروز پدیده گرد وغبار هم جلوگیری می‌کند. تالاب محل زندگی هزاران رأس دام بزرگ مانند گاومیش و گاو است که می‌تواند در تولید پروتئین و لبنیات بسیار مؤثر باشد. تالاب می‌تواند محل تولید آبزیان باشد و با کمترین هزینه و برای معیشت جوامع محلی به شدت اثرگذار باشد.
معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: همچنین از طریق تالاب می‌توان تا حدود زیادی گوشت سفید جامعه را با حداقل هزینه تأمین کرد. تالاب محل زیستگاه پرندگان مهاجر و محل تخم‌گذاری بسیاری از پرندگان است که از تنوع زیستی بسیار بالایی در حوزه جانوری و گیاهی برخوردار است. تالاب می‌تواند ده‌ها خدمات سیستمی دیگری مثل گردشگری طبیعی که باعث رونق زیاد یک منطقه شود را ارائه دهد.
لاهیجان‌زاده درباره خطرات احتمالی نبود تالاب‌ها گفت: با توجه به ویژگی‌های تالاب‌ها، اگر شرایطی ایجاد شود که تالابی آب خود را از دست بدهد یا از حیزّ انتفاع ساقط شود، نه تنها صدها میلیارد تومان یا میلیارد دلار خدمات را از دست می‌دهیم بلکه چالش‌هایی را ایجاد می‌کند که منجر به خسارات زیادی خواهد شد.
وی تاکید کرد: به‌طور مثال تالاب می‌تواند تبدیل به کانون گرد و غبار شود که مهاجرت مردم را به همراه داشته باشد. خشک شدن تالاب هامون باعث مهاجرت افراد ساکن روستاهای اطراف به شهرهای دیگر شد. اگر تالاب خشک شود می‌تواند باعث افزایش دمای محیط یا تبدیل به یک جزیره گرمایی شود بنابراین مجموعه این عوامل باعث شد تا تالاب را ارزشمندترین زیست‌بوم دنیا در نظر بگیرند. به خاطر اهمیت تالاب‌ها همچنین تصویب معاهده 13 بهمن 1349 توسط سازمان ملل، این روز را به نام روز جهانی تالاب‌ها نام‌گذاری کردند.
معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: به همین مناسبت هرساله یک سری فعالیت نمادین به چند منظور انجام می‌گیرد، اولین هدف آن است که به سیاست‌گذاران یادآوری کنیم که هرگونه اقدام توسعه‌ای باید با نگاه به حفظ و پایداری تالاب‌ها باشد و توسعه نباید باعث آسیب و تخریب تالاب‌ها شود. هدف دوم آنکه به مردم و نسل آینده که در حال حاضر در سنین نوجوانی یا کودکی هستند یادآوری می‌کنیم که باید در آینده حافظ این مواهب الهی باشند. آنان را به بازدید از تالاب‌ها ببریم و به آنان توضیح می‌دهیم که تالاب‌ها ثروت ملی هر کشوری است و دولت و مردم باید تلاش کنند تا آن را به سلامت به نسل بعد برسانند تا آن‌ها هم این ودیعه الهی را به فرزندان خودشان منتقل کنند.
لاهیجان‌زاده درباره نقش دستگاه‌ها و وزارت‌خانه‌ها در جهت اقدام برای حفظ تالاب‌ها، گفت: بر اساس اصل 5 قانون اساسی، حفاظت از محیط زیست وظیفه همگانی است. اولاً حفاظت از محیط زیست یک وظیفه بین نسلی است، همه نسل‌ها و آحاد مردم در حفاظت از محیط زیست نقش دارند. وقتی هم از مردم نام می‌بریم منظور آن‌هایی که در دستگاه‌های دولتی شاغل هستند هم شامل می‌شود، یعنی اگر فردی در مسئولیتی منصوب شده باید در مسئولیت خود، برای حفظ محیط زیست تلاش کند.
معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌ها تصریح کرد: به دلیل آنکه تالاب‌ها عمدتاً در پایان رودخانه‌ها یا در مسیل‌ها قرار گرفتند، هر اتفاقی که در رودخانه بیافتد و هر اتفاقی که به لحاظ کمی و کیفی بر روی رودخانه اثرگذار باشد، روی کمیت و کیفیت تالاب اثر خواهد گذاشت بنابراین هر مجموعه‌ای که می‌خواهد در قالب پروژه‌ای که در این حوزه تعریف کند یا برداشت و بهره‌برداری از این روان‌آب‌ها یا رودخانه‌ها داشته باشد، مسئولیت دارد.
وی ادامه داد: در حال حاضر بیشترین توسعه ما به لحاظ مصرف، در حوزه کشاورزی است. اولین دستگاهی که نقش اساسی در موضوع تالاب و حفاظت از آن را بر عهده دارد وزارت جهاد کشاورزی است که باید به سمت کشاورزی پایدار برود. مدلی که با مصرف حداقل آب می‌تواند حداکثر محصول را به ما بدهد. در حال حاضر تغییرات بسیاری در نحوه تولید محصولات کشاورزی در دنیا رخ می‌دهد که باید به سمت روش‌های نوین تولید محصولات کشاورزی برویم. دومین وزارتخانه تاثیرگذار، وزارت نیرو است. باید به گونه‌ای در حوزه آبریزش برنامه‌ریزی کند تا حداقل آب تالاب‌ها محفوظ بماند و آسیبی به حق‌آبه تالاب‌ها وارد نشود. طبق قانون بعد از تأمین آب شرب دومین کار، تأمین حق‌آبه تالاب‌ها بوده که بسیار مورد تأکید قرار گرفته است.
لاهیجان‌زاده تصریح کرد: در موضوع کیفیت تالاب‌ها شرکت‌های آب و فاضلاب خیلی نقش دارند. وزارت جهاد کشاورزی در مصرف پودر و سموم نقش موثری دارد. شهرداری و دهیاری‌ها در مدیریت پسماند مسئولیت سنگینی دارند. حذف پلاستیک باید در اولویت قرار بگیرد زیرا آب‌ها به صورت میکروپلاستیک وارد تالاب و بعد وارد چرخه غذایی ما می‌شود.
او گفت: نقش وزارت نفت نیز در حفظ تالاب‌ها حائز اهمیت است زیرا بخشی از طرح‌های توسعه نفت داخل تالاب‌ها انجام می‌گیرد یا فلرهای نفتی که سوخته می‌شود از طریق بارندگی و آلودگی هوا به آب رودخانه و تالاب راه پیدا می‌کند. شیلات نیز نقشی مهمی دارد تا گونه‌های مهاجم را در طبیعت رها نکند بنابراین این موارد نشان می‌دهد که چقدر دامنه حفاظتی از تالاب‌ها گسترده است و همه باید به میدان آمده تا به صورت علمی و فنی از عرصه‌هایی که در اختیارشان است مراقبت کرده تا بتوانیم محیط زیست سالم و بدون تخریب را برای نسل امروز و فردا داشته باشیم.
معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌ها درباره ضرورت نقش نخبگان، فعالان محیط زیست و همچنین قوای سه‌گانه در حفظ و مراقبت از تالاب‌ها گفت: زمانی که از کشاورزی پایدار صحبت می‌کنیم باید از روش‌هایی استفاده کرد تا استفاده از کود و سموم را کم کنند یا به حداقل برسانند. در حال حاضر روش‌ مصرف آب در حداقل ممکن و تولید محصول چند برابر از روش‌های نوین گلخانه‌ای است که به همت محققین، متخصصین و شرکت‌های دانش بنیان انجام می‌شود همچنین استفاده از انرژی نو و پاک، انرژی خورشیدی می‌تواند در معیشت پایدار به کمک جوامع محلی بیاید و فشار را از روی تالاب‌ها بردارد. همه این مواردی که گفته شد به شکل زنجیره‌وار به هم متصل هستند و باعث می‌شود ما به کمک شرکت‌های دانش‌بنیان، دانشگاهیان و متخصصین از دانش روز استفاده کنیم.
به گزارش روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، لاهیجان‌زاده تصریح کرد: از طرف دیگر همواره مطالبه‌گری از سوی فعالان محیط‌زیست باید فعال باقی بماند و این کارشناسان می‌توانند اهرم‌های نظارتی سازمان محیط‌ زیست باشند. آنان فعالان واقعی، اصولی و علمی محیط‌ زیست هستند و می‌توانند در کنار سازمان‌های مردم‌نهاد، در حوزه نظارتی، ارائه پیشنهادات و راهکارها به ما کمک بسیاری کنند و در کنار سازمان حفاظت محیط‌زیست باشند.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/867135/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نواخته شدن زنگ انقلاب در دبستان شهید فکوری کوی سازمانی پدافند هوایی مازندران

زمان قطعی برق ساری امروز شنبه 13 بهمن (خاموشی برق)

مسدود شدن جاده چالوس از 14 تا 17 بهمن

از این مسیر سفر نکنید/چالوس 4 روز بسته می‌شود

افتتاح 9 شرکت تعاونی جدید مازندران در ایام‌الله دهه فجر‌

نشاط قوهای مهاجر در تالاب سرخرود

ابرهایی از جنس مروارید در آسمان سوئد / عکس

جاده چالوس برای 4 روز مسدود می‌شود

71 طرح عمرانی و زیرساختی در بابل افتتاح شد

حمله به آمبولانس اورژانس 115 در نکا + جزئیات

پاسخ وزیر به علی دایی و ساخت ورزشگاه در عراق

تصاویر/ بازدید وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از موزه دفاع مقدس و مقاومت مازندران

تاکید آیت‌الله جزایری بر حفاظت از نسخ خطی در شبه قاره هند

وزیر میراث فرهنگی: 150 نماد دفاع مقدس ثبت ملی می شود

ناکام گذاشتن شکارچیان غیرمجاز در مازندران

چرا این روزها همه از اسپیس فریم حرف می‌زنند؟

همراه مصدوم به آمبولانس اورژانس حمله کرد

9 شرکت تعاونی در مازندران افتتاح می شود

معوقات بازنشستگان تامین اجتماعی معطل چیست؟!

دانشگاه پیام نور سیستان و بلوچستان معرف این استان است/ خدمت به مناطق کم برخوردار؛ مصداق وفاق ملی

اهدای عضو یک بانوی بابلی به 12 نفر زندگی دوباره بخشید

شرط پرداخت معوقات بازنشستگان تامین اجتماعی چیست ؟

عراقچی: آمریکا با آزادسازی پول‌ بلوکه‌شده گام اولیه بردارد | توانایی ساخت سلاح هسته‌ای داریم اما اراده‌اش را نه | تو که فقیه نیستی که فتوا می‌دهی!

استاندار مازندران : 40 پروژه نیمه تمام در50 روز گذشته آماده بهره برداری شده است

وزیر میراث‌فرهنگی و استاندار مازندران از پارک جنگلی نسوم آزادمهر بازدید کردند

خبر داغ اول هفته برای بازنشستگان تامین اجتماعی | معوقات متناسب سازی حقوق بازنشستگان کی واریز می‌شود؟

وزیر میراث‌ فرهنگی: معرفی ظرفیت‌های گردشگری به سرمایه‌گذاران و توسعه گردشگری دریایی از اولویت هاست

بازدیدهای میدانی حسین بریمانی مدیرکل ورزش و جوانان مازندران در بابل

گزارش اختصاصی طرفداری از مذاکره استقلال با والتر ماتزاری؛ پای 4 میلیون دلار پول وسط است!

تقابل شمالی‌های سرسخت؛ نبرد گرگان و کاله در اوج شوق و هیجان

اعزام کاروان راهیان نور دانشجویان از جوار مزار شهدای گمنام مرکز فرهنگی دفاع مقدس ارومیه

حمله به آمبولانس اورژانس 115 شهرستان نکا

برگزاری 10 برنامه فرهنگی، اجتماعی و ورزشی ویژه بانوان در ساری

محور کرج - چالوس به مدت 4 روز بسته می شود

انتصاب مصطفی مولوی به عنوان نماینده تام‌الاختیار رئیس جمهور در شورای سیاستگذاری راهیان نور

قهرمانی تیم شهدای ملکار در لیگ برتر فوتسال مازندران + فیلم

مصطفی مولوی نماینده تام‌الاختیار رئیس‌جمهور در شورای سیاستگذاری راهیان نور شد + سوابق

پاسخ تند وزیر ورزش به علی دایی: پول گرفتیم، استادیوم ساختیم!

مصطفی مولوی نماینده تام‌الاختیار رئیس جمهور در شورای سیاستگذاری راهیان نور شد

فهرست کامل نفرات برتر کاراته‌وان پردیس | افرا ورزش

همرزم شهید باکری در ستاد راهیان نور

نماینده تام‌الاختیار رئیس جمهور در شورای سیاستگذاری راهیان نور منصوب شد

انتصاب مصطفی مولوی به عنوان نماینده تام‌الاختیار رئیس جمهور در شورای سیاستگذاری راهیان نو

تصاویر/ مراسم نکوداشت بابای لشکر ویژه 25 کربلا در شهرستان نور

کهنسال: راه شهدا رسالتی فراگیر است

شرط واریز معوقات بازنشستگان | بازنشستگان بخوانند

بسته‌های سرمایه‌گذاری برای جذب سرمایه‌گذار در مازندران تهیه شود

انتصاب نماینده رئیس جمهور در شورای سیاستگذاری راهیان نور

250 میلیون هکتار از تالاب‌های جهان در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است

استفاده از کاغذ لانه زنبوری به جای نایلون حبابدار در پستکس