پیام مازند

آخرين مطالب

ظهور انقلاب دیجیتال در نظام پرداخت! اجتماعي

ظهور انقلاب دیجیتال در نظام پرداخت!
  بزرگنمايي:

پیام مازند - تعارض بانک مرکزی و رمزارزها در حیطه قانون‌گذاری
حجت‌الله فرزانی، کارشناس پولی و بانکی؛ موضوع رمزارزها را باید در چند دسته تعریف کرد. رمزارزهای جهان‌روا یا جهانشمول مانند بیت‌کوین ساختار غیرمتمرکز دارند و از این‌رو با سیاست‌گذاری‌های بانک‌های مرکزی دنیا که به‌شکل متمرکز هستند، در تعارض قرار دارند و به‌همین‌دلیل نمی‌توان گفت چرا بانک‌های مرکزی به‌سمت استفاده درست از این نوع دارایی دیجیتال حرکت نمی‌کنند.
چرخه و رویکرد سیاست‌گذاری در بانک مرکزی متمرکز است، در حالی که در چرخه رمزارزها این رویکردهای متمرکز وجود ندارد و تنها دفاتر تعریف‌شده‌ای وجود دارند که به‌صورت غیرمتمرکز فعالیت می‌کنند. از این نظر سازکارهای رمزارزهایی که برمبنای ماینینگ یا استخراج قرار دارند مانند بیت‌کوین غیرمتمرکز هستند و از این‌رو بانک‌های مرکزی دنیا نمی‌توانند تعاملی با آنها داشته باشند، بلکه تنها می‌توانند در معاملات مشکوک که به‌واسطه بیت‌کوین‌ها انجام می‌شود، رصد و نظارت داشته باشند. بانک مرکزی نمی‌تواند مانند کنترل حجم پول که در جامعه در حال‌ حاضر در بانک‌ها رصد می‌شود، کنترل متمرکزی بر رمزارزها داشته باشد.
پروژه رمزریال که بانک مرکزی در دست دارد، مشابه نوعی سازکار معامله با دارایی‌های دیجیتال است، اما این موارد فعلا درباره معاملات خرده انجام می‌شود. اگرچه سازکارش به‌شکل مستقیم در دست بانک مرکزی است، اما در حوزه پرداخت‌های زیر 15میلیون تومان است. این امکان به‌منظور تسهیلگری در مبادلات پول رمزنگاری‌شده ایجاد شده است و مشکلی ایجاد نمی‌کند و در راستای تسهیلگری مبادلات بوده و بخشی از نیاز جامعه را مرتفع کرده است.
دسته دیگر رمزارزهایی هستند که در مبادلات پولی دوجانبه و چندجانبه استفاده می‌شوند. این مسئله هم در راستای تسهیلگری برای دور زدن تحریم‌ها است که حکومت‌ها و دولت‌های مختلف استفاده می‌کنند و هم در زمینه استفاده از رمزارزهای غیرقابل‌رصد مانند بیت‌کوین است که باز هم برای دور زدن تحریم‌ها است.
اما پیش‌بینی آینده پول سنتی در برابر پول رمزنگاری‌شده موضوع دشواری است. در زمینه هوش‌مصنوعی که نظام بانکی را متحول و به تغییرات سرعت بخشیده، تنها واقعیت قابل‌رویت این است که بسیاری از سیاست‌گذاری‌ها از جمله صورتگری بازارها که به‌واسطه دولت‌ها اتفاق می‌افتاد، همه اینها در آینده و با ورود سازکارهای هوشمند و رشد فناوری اطلاعات از بین خواهند رفت.
تا آن زمان باید تعریف جدیدی از پول داشت، چراکه کارکردهای بانک‌های مرکزی دنیا به احتمال زیاد دستخوش تغییراتی خواهند شد که پیش‌بینی میزان و حدود این تغییرات و چگونگی تحقق آنها هم دشوار و هم زود است. اما به‌نظر می‌رسد بسیاری از سازکارهای بانک مرکزی از بین خواهند رفت و امکان و دیده‌بانی و رصد بسیاری از سیاست‌گذاری‌ها از سوی بانک مرکزی به‌احتمال زیاد، دستخوش تغییر و کاستی خواهد شد. در حال ‌حاضر بانک مرکزی در رابطه با رمزریال تلاشی برای همسو شدن با تغییرات و تغییر شکل پول فیزیکی داشته اما در حال ‌حاضر سیاست‌گذاری بانک مرکزی در حدود خرده‌فروشی است که اگر عملیاتی شود، مشکلی در بازار داخلی ایجاد نخواهد کرد، اما اگر قرار باشد در قالب یک رمزارز در مبادلات خارجی مورداستفاده قرار بگیرد، در حال ‌حاضر رمزریال ساختار و زیرساخت‌های لازم را برای آن دست مبادلات خارجی و قابلیت استفاده برای این موضوع را ندارد.
در رابطه با سکوهای مبادلاتی رمزارزها که مسدود شدند، به‌نظر می‌رسد باتوجه به سرعت و تغییری که در حوزه ارز دیجیتال در حال رخ دادن است، این حجم از بازار رمزارز قابل حذف کردن نیست و در عمل به این معنا است که اگر بر فرض تمامی این صرافی‌ها را مسدود کنند، پول‌هایی که در این بازار هست، اگر بخواهد نقد شود، بانک مرکزی باید تمامی این پول را ضمانت کند و بعید است بخواهد به‌راحتی چنین اتفاقی رخ دهد. در حال‌ حاضر بانک مرکزی دارایی‌های این صرافی‌ها را پشتیبانی نمی‌کند، اما برنامه‌هایی برای سیاست‌گذاری در رابطه با این حوزه از دارایی‌های دیجیتال دارد. قانون هم این وظیفه را برعهده بانک مرکزی قرار داده تا در این حوزه ورود پیدا کند و از طریق معاونت فناوری نوین بخواهد این موضوع را سیاست‌گذاری کند و همه جوانب را هم باید به‌ناچار در نظر بگیرد.
ریال دیجیتال فرقی با اسکناس فیزیکی ندارد
میثم حقیقی، کارشناس پولی و مالی؛ ابتدا باید ماهیت رمزریال را بررسی کرد و بعد در گام بعدی به تفاوت آن با ارزهای دیگر دیجیتال جهانی پرداخت. رمزریال با عنوان همان پول‌های بانک مرکزی است و ماهیتی شبیه به بدهی بانک مرکزی دارد، با این تفاوت که به‌شکل مجازی منتشر می‌شود و هدف بانک مرکزی این است که نقل و انتقال از طریق این ارز آسان اتفاق بیفتد و هزینه‌های چاپ پول و ضرب سکه کاهش پیدا کند.
اما پشتوانه رمزارزها چیست؟ این مسئله مهم است. ناشر آن بانک مرکزی و پشتوانه آن هم بانک مرکزی است. اما عمده ارزهای جهانی مانند بیت‌کوین و سایر ارزهای دیجیتال پشتوانه‌ای ندارند و ناشر آنها عمدتا معلوم نیست، اما خب در فضای ایمن تبادل می‌شوند. از این‌رو ارزریال هم همان اسکناس اما به‌شکل مجازی است و در تمامی تبادلات به‌جای اسکناس فیزیکی و معاملات از ریال دیجیتال استفاده شود.
اتفاقی که در حال‌ حاضر هم به‌واسطه موبایل‌بانک‌ها در حال رخ دادن است. رمزریال در واقع مانند همان پرداخت‌های مستقیمی است که توسط بارکدها در ایام کرونا انجام می‌شد و از همان زمان هم مرسوم‌تر شد. در تجربه جهانی هم نمونه ارز دیجیتالی که از سوی بانک مرکزی منتشر شده باشد، پتروارز ونزوئلا بود که در سال 2018 بانک مرکزی ونزوئلا به پشتوانه دارایی‌های فیزیکی از جمله طلا، الماس، آهن و نفت پتروارز را طراحی کرد و به‌دنبال این بود که برخی پرداخت‌های خود از جمله خرید بلیت هواپیما و حمل‌ونقل عمومی و حتی پرداخت مالیات برپایه این ارز اتفاق بیفتد، اما متاسفانه آن موضوع با شکست مواجه شد، چراکه نرخ بولیوار واحد پول ونزوئلا با کاهش ارزش شدید مواجه شد و با اینکه بانک مرکزی ناشر این ارز بود، خیلی با استقبال عمومی مواجه نشد و عملا به یک پروژه شکست‌خورده تبدیل شد.
امیدواریم که بانک مرکزی ما تجربه‌ای از این دست نداشته باشد. از طرفی اعتبار ارزریال هم بسیار مهم است. باید برای تبدیل کردنش به ارزهای دیگر، قابلیت ریسک هم داشته باشد که این موضوع به‌نظر من محال است. در تمام بانک‌های مرکزی دنیا هنوز رمزارزها را به‌عنوان پول رایج و رسمی نشناخته‌اند و اینکه بانک مرکزی ما بخواهد در این میان رمزریال منتشر کند، بعید است موفق از آزمون بیرون بیاید. برداشت شخصی من این است که ریال دیجیتال فرقی با اسکناس فیزیکی ندارد و فقط می‌توانید به این واسطه پرداخت‌های الکترونیک داشته باشید.
با در نظر گرفتن نظریه مقداری پول، ریال‌دیجیتال شاید بتواند در سرعت گردش پول تاثیر داشته باشد، چراکه راحت‌تر و سریع‌تر از پول فیزیکی، گردش پول اتفاق می‌افتد.
به‌عنوان‌مثال سرعت گردش یک واحد رمزریال 10برابر یک واحد پول فیزیکی است. از این نظر چون سرعت گردش پول را افزایش می‌دهد، در صورت موفقیت نیاز به نقدینگی کمتری در جامعه وجود خواهد داشت. باتوجه به اینکه هزینه تمام‌شده چاپ پول فیزیکی برای بانک مرکزی بسیار است، حسن دیگرش می‌تواند این باشد که حداقل هزینه چاپ پول برای بانک مرکزی کاهش پیدا کند. مهم‌ترین موضوع این است که باید درباره چیستی رمزریال شفاف‌سازی و پشتوانه آن از سوی بانک مرکزی تعیین شود.
سخن پایانی
ارزهای مجازی، نظام پولی بانکی و فلسفه وجودی آنها را به‌چالش کشیده است. این چالش‌ها تنها به نظام پولی و بانکی محدود نمی‌شود و دامنه آن به‌حدی گسترده است که کلیت اقتصاد و سیاست را متاثر کرده است. انقلاب در زمینه فناوری منجر به کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل، تولید و ارتباطات در مقیاس جهانی شده و تجارت جهانی را تسهیل کرده است. فناوری بلاک‌چین نمادی از تغییر شکل مبادلات جهانی در عرصه بین‌الملل است. پیشرفت در رمزنگاری، اتصال جهانی و قدرت محاسباتی موجب ایجاد زیرساخت‌هایی شده است. پیشرفت‌هایی که موجب جهش‌هایی در اقتصاد شده است، چراکه این ظرفیت را دارد که از معماری‌هایی که به‌طورسنتی بر عملکرد صحیح و روان بازارهای مالی نظارت می‌کنند، بکاهد. با پیشرفت فناوری و افزایش استفاده از فضای مجازی، به‌کار بردن ارزهای دیجیتال برای انجام مبادلات به‌جای پول کاغذی با حجم بزرگ و غیرقابل‌حمل رواج بیشتری یافته است.
پرداخت‌های بسیاری این روزها در اقتصاد به‌صورت دیجیتال و غیرنقدی انجام می‌شود. روش‌های پرداخت جدید همزمان با رشد و گسترش فناوری و توزیع بازوهای هوش‌مصنوعی به تمام حوزه‌های الکترونیک امری اجتناب‌ناپذیر است که نیاز به انعطاف قانون در تمامی مبادی و مواد و قوانین بانکی و نظام پرداخت دارد. به‌بیان دیگر، وضعیت ایران در شاخص‌های اجتماعی و اقتصادی مانند تولید ناخالص داخلی، رشد اقتصادی، نرخ تورم، نرخ ارز، نرخ بهره‌وری و همچنین درجه باز بودن اقتصاد و وابستگی به کالای استراتژیک نشان از آسیب‌پذیری اقتصاد ایران در برابر تنش‌های داخلی و خارجی دارد. در اقتصاد کشور ما به‌دلیل نداشتن سرعت بالا در انتقالات بین‌المللی و چالش‌های فقهی باعث شده از نظر حقوقی این نوع ارز به‌عنوان پول قانونی پذیرفته نشده و آن را مشابه نوعی پول بدون پشتوانه فرض کرده و به‌دلیل عدم‌نظارت خاص آن را همواره با نوعی ریسک در سرمایه‌گذاری مواجه کرده است. اما به‌اعتقاد کارشناسان، پیش‌بینی آینده پول سنتی در برابر پول رمزنگاری‌شده، موضوع آسانی نیست. هوش‌مصنوعی نظام بانکی را به‌شدت متحول کرده و تنها واقعیت قابل‌رویت این است که نقش بازارسازهای سنتی که به‌واسطه دولت‌ها اتفاق می‌افتاد، در آینده و با ورود سازکارهای هوشمند و رشد فناوری اطلاعات از بین خواهد رفت.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/867097/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نواخته شدن زنگ انقلاب در دبستان شهید فکوری کوی سازمانی پدافند هوایی مازندران

زمان قطعی برق ساری امروز شنبه 13 بهمن (خاموشی برق)

مسدود شدن جاده چالوس از 14 تا 17 بهمن

از این مسیر سفر نکنید/چالوس 4 روز بسته می‌شود

افتتاح 9 شرکت تعاونی جدید مازندران در ایام‌الله دهه فجر‌

نشاط قوهای مهاجر در تالاب سرخرود

ابرهایی از جنس مروارید در آسمان سوئد / عکس

جاده چالوس برای 4 روز مسدود می‌شود

71 طرح عمرانی و زیرساختی در بابل افتتاح شد

حمله به آمبولانس اورژانس 115 در نکا + جزئیات

پاسخ وزیر به علی دایی و ساخت ورزشگاه در عراق

تصاویر/ بازدید وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از موزه دفاع مقدس و مقاومت مازندران

تاکید آیت‌الله جزایری بر حفاظت از نسخ خطی در شبه قاره هند

وزیر میراث فرهنگی: 150 نماد دفاع مقدس ثبت ملی می شود

ناکام گذاشتن شکارچیان غیرمجاز در مازندران

چرا این روزها همه از اسپیس فریم حرف می‌زنند؟

همراه مصدوم به آمبولانس اورژانس حمله کرد

9 شرکت تعاونی در مازندران افتتاح می شود

معوقات بازنشستگان تامین اجتماعی معطل چیست؟!

دانشگاه پیام نور سیستان و بلوچستان معرف این استان است/ خدمت به مناطق کم برخوردار؛ مصداق وفاق ملی

اهدای عضو یک بانوی بابلی به 12 نفر زندگی دوباره بخشید

شرط پرداخت معوقات بازنشستگان تامین اجتماعی چیست ؟

عراقچی: آمریکا با آزادسازی پول‌ بلوکه‌شده گام اولیه بردارد | توانایی ساخت سلاح هسته‌ای داریم اما اراده‌اش را نه | تو که فقیه نیستی که فتوا می‌دهی!

استاندار مازندران : 40 پروژه نیمه تمام در50 روز گذشته آماده بهره برداری شده است

وزیر میراث‌فرهنگی و استاندار مازندران از پارک جنگلی نسوم آزادمهر بازدید کردند

خبر داغ اول هفته برای بازنشستگان تامین اجتماعی | معوقات متناسب سازی حقوق بازنشستگان کی واریز می‌شود؟

وزیر میراث‌ فرهنگی: معرفی ظرفیت‌های گردشگری به سرمایه‌گذاران و توسعه گردشگری دریایی از اولویت هاست

بازدیدهای میدانی حسین بریمانی مدیرکل ورزش و جوانان مازندران در بابل

گزارش اختصاصی طرفداری از مذاکره استقلال با والتر ماتزاری؛ پای 4 میلیون دلار پول وسط است!

تقابل شمالی‌های سرسخت؛ نبرد گرگان و کاله در اوج شوق و هیجان

اعزام کاروان راهیان نور دانشجویان از جوار مزار شهدای گمنام مرکز فرهنگی دفاع مقدس ارومیه

حمله به آمبولانس اورژانس 115 شهرستان نکا

برگزاری 10 برنامه فرهنگی، اجتماعی و ورزشی ویژه بانوان در ساری

محور کرج - چالوس به مدت 4 روز بسته می شود

انتصاب مصطفی مولوی به عنوان نماینده تام‌الاختیار رئیس جمهور در شورای سیاستگذاری راهیان نور

قهرمانی تیم شهدای ملکار در لیگ برتر فوتسال مازندران + فیلم

مصطفی مولوی نماینده تام‌الاختیار رئیس‌جمهور در شورای سیاستگذاری راهیان نور شد + سوابق

پاسخ تند وزیر ورزش به علی دایی: پول گرفتیم، استادیوم ساختیم!

مصطفی مولوی نماینده تام‌الاختیار رئیس جمهور در شورای سیاستگذاری راهیان نور شد

فهرست کامل نفرات برتر کاراته‌وان پردیس | افرا ورزش

همرزم شهید باکری در ستاد راهیان نور

نماینده تام‌الاختیار رئیس جمهور در شورای سیاستگذاری راهیان نور منصوب شد

انتصاب مصطفی مولوی به عنوان نماینده تام‌الاختیار رئیس جمهور در شورای سیاستگذاری راهیان نو

تصاویر/ مراسم نکوداشت بابای لشکر ویژه 25 کربلا در شهرستان نور

کهنسال: راه شهدا رسالتی فراگیر است

شرط واریز معوقات بازنشستگان | بازنشستگان بخوانند

بسته‌های سرمایه‌گذاری برای جذب سرمایه‌گذار در مازندران تهیه شود

انتصاب نماینده رئیس جمهور در شورای سیاستگذاری راهیان نور

250 میلیون هکتار از تالاب‌های جهان در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است

استفاده از کاغذ لانه زنبوری به جای نایلون حبابدار در پستکس