پیام مازند

آخرين مطالب

1/7 میلیارد دلار سرمایه‌‏گذاری در صندوق بین‌‏المللی پول؛ افزایش سرمایه ایران در صندوق می‌‏تواند مانع بلوکه شدن دارایی شود؟ اقتصادی

1/7 میلیارد دلار سرمایه‌‏گذاری در صندوق بین‌‏المللی پول؛ افزایش سرمایه ایران در صندوق می‌‏تواند مانع بلوکه شدن دارایی شود؟
  بزرگنمايي:

پیام مازند - چهارشنبه هفته پیش، درست چند ساعتی مانده به ابقای محمدرضا فرزین در بانک مرکزی، او به بهارستان رفت و مجوز مجلس به دولت برای افزایش سرمایه در صندوق بین‌المللی پول را گرفت و حالا به نظر می‌رسد این افزایش سهمیه را می‌توان یکی از اولین گام‌های دولت چهاردهم برای هموار کردن مسیر دیپلماسی اقتصادی ایران دانست.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بر اساس این مصوبه: «به دولت اجازه داده می‌شود سهمیه دولت جمهوری اسلامی ایران را نزد صندوق بین‌المللی پول از طریق بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به میزان یک میلیارد و 783 میلیون و 600 هزار حق برداشت مخصوص افزایش دهد که از میزان 3 میلیارد و 567 میلیون و 100 هزار حق برداشت مخصوص سهم فعلی به میزان 5 میلیارد و 350 میلیون و 700 هزار حق برداشت مخصوص افزایش یابد.»
صندوق بین‌المللی پول از سازمان‌های بین‌المللی اقتصادی است که زیر نظر سازمان ملل متحد است و بر اجرای سامانه پولی بین‌المللی نظارت دارد و یکی از معتبرترین منابع ارزیابی و پیش‌بینی وضعیت اقتصاد جهانی محسوب می‌شود. جالب آنکه ایران یکی از اعضای آن در 79 سال پیش برای تهیه اساسنامه صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی است. هم‌اکنون 189 کشور عضو صندوق بین‌المللی پول هستند و ایران در تلاش است جایگاه خود را در آن حفظ کند.
اما افزایش سرمایه ایران در صندوق بین‌المللی پول چه سودی برای ما دارد؟ محمدرضا فرزین روز چهارشنبه در پارلمان از این افزایش سرمایه اینگونه دفاع کرده بود: «ما در حال حاضر در صندوق بین‌المللی پول رئیس یک گروه هستیم که هفت کشور عضو آن هستند و 2/5 رای هم داریم که به عنوان سرگروه جلو می‌نشینیم و بقیه از ما تبعیت می‌کنند. قرار است ما حدود یک میلیارد و 783 میلیون دلار افزایش سرمایه در صندوق داشته باشیم. بانک جهانی گفته است هر کسی می‌تواند 50 درصد افزایش سرمایه داشته باشد.
برای تامین این مقدار پول 75 درصد سفته و ریال می‌دهیم و 25 درصد از ارزی که در کشور‌های دیگر داریم و استفاده نمی‌کنیم را به صندوق به‌عنوان سرمایه منتقل می‌کنیم، چون صندوق بین‌المللی پول سود می‌دهد و 5 میلیارد دلار با سود به 7 میلیارد دلار می‌رسد و این پول در مراحل بعدی قابل استفاده است. اگر هم نخواهیم پول را به صندوق ببریم می‌توان از حق برداشت مخصوص (SDR) خودمان استفاده کنیم.»
فرزین درباره تامین پول برای افزایش سرمایه نیز گفته بود ما در عراق و ترکیه پول داریم، ولی سودی به ما نمی‌دهند می‌توانیم این پول را به صندوق بین‌المللی پول انتقال دهیم که هم سود بگیریم و هم این‌که دیگر نمی‌توانند آن را بلوکه کرده و دست‌اندازی کنند.
بیشتر بخوانید:صندوق بین‌المللی پول چشم‌انداز اقتصادی هند و چین را افزایش داد
رئیس بانک مرکزی همچنین هشدار داده بود که اگر سهم ما افزایش پیدا نکند دیگران افزایش سرمایه داده و با ما سرگروه می‌شوند و ما باید پشت آن کشور‌ها بنشینیم و نباید 50 سال سرگروهی خود را از دست بدهیم.
شمس‌الدین حسینی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در این باره گفته بود: «ما 80 سال عضو صندوق بین‌المللی پول هستیم و حتی جزو اعضای موسس آن بوده و همواره یک کرسی در هیئت‌مدیره داشتیم لذا این لایحه به معنای عضویت نیست بلکه ما می‌خواهیم جایگاه‌مان را در هیئت‌مدیره از دست ندهیم. اگر ما افزایش سرمایه ندهیم کشور‌های دیگر جایگاه بهتری کسب کرده و جایگاه ما کاهش پیدا می‌کند. ما تا 29 آبان‌ماه نیز برای این کار بیشتر فرصت نداریم البته افزایش سرمایه به معنای تایید عملکرد صندوق بین‌المللی پول نیست. میزان افزایش سرمایه یک میلیارد و 800 میلیون دلار است که یک مسئله فنی است و ایدئولوژیک نیست.»
رئیس بانک مرکزی نیز گفته بود که ما هم منتقد بزرگ صندوق هستیم منتهی از عملکرد خودمان دفاع می‌کنیم. دلیلی نمی‌شود که به دلیل منتقد بودن جایگاه خود را از دست دهیم بلکه باید همچنان فعال بوده و جایگاه قبلی خود را حفظ کنیم که این به افزایش سرمایه نیاز دارد.
بیشتر بخوانید:خداحافظی اقتصاد ایران با رشد منفی
اما پرداخت بدهی ایران به صندوق بین‌المللی پول نه از هفته گذشته بلکه در اواخر مردادماه و با دستور معاون اول رئیس‌جمهور کلید خورد؛ 25 مرداد بود که محمدرضا عارف تصویب نامه 20 مرداد هیئت وزیران، بانک مرکزی بابت تسویه بدهی ناشی از تعهدات جمهوری اسلامی ایران به صندوق بین‌المللی پول به منظور تعدیل ارزش ریالی را به وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی ابلاغ کرد که بر اساس آن بانک مرکزی مجاز شد نسبت به تأمین و پرداخت مبلغ 46 هزار و 756 میلیارد و 158 میلیون و 596 هزار تومان (چهارصد و شصت و هفت هزار و پانصد و شصت و یک میلیارد و پانصد و هشتاد و پنج میلیون و نهصد و شصت هزار و پانصد و ده ریال) از محل منابع داخلی خود بابت تسویه بدهی ناشی از تعهدات ایران به صندوق بین‌المللی پول به منظور تعدیل ارزش ریالی اقدام کند. وزارت اقتصاد نیز موظف شد بابت تسویه این بدهی تضمین کتبی لازم را در اختیار بانک مرکزی قرار دهد.
صندوق بین‌المللی پول یا بریکس؟ دولت چهاردهم و رئیس تازه ابقاشده بانک مرکزی در حالی در تلاش هستند که جایگاه ایران در صندوق بین‌المللی پول را حفظ کنند که محمدرضا فرزین در دومین اجلاس رؤسای بانک‌های مرکزی عضو بریکس که چندی پیش برگزار شد، اعلام کرد که ایران در تلاش است عضو و سهامدار بانک بریکس شود. ایران در شهریور سال 1402 عضو اصلی بریکس شده است.
این نهاد را کشور‌های برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی، مصر، اتیوپی، امارات متحده عربی و ایران تشکیل می‌دهند که برخی از آنان مانند روسیه و چین با سیاست‌های آمریکایی صندوق بین‌اللملی پول و بانک جهانی میانه خوبی ندارند. اما با این حال تیم اقتصادی دولت چهاردهم نشان داده که می‌خواهد از همه ظرفیت‌های سازمان‌های بین‌المللی استفاده کند. فرزین در آخرین اجلاس بریکس گفته بود: «ایران در دوره‌ای که روسیه دبیر بریکس بود، توافقات خوبی با بانک مرکزی روسیه انجام داد و ما در مورد اتصال شبکه‌های کارت و همکاری‌های مالی و پولی توافقات خوبی داشتیم که همه آن‌ها را در بریکس مطرح کردیم.
سیستم پرداختی بین کشور‌ها براساس ارز‌های محلی داریم که یکی از موضوعات این جلسه بود. چین، روسیه و ایران به شدت به این موضوع علاقه‌مند هستند.» او از بانک جهانی که در چارچوب اهداف آمریکا و کشور‌های غربی عمل می‌کنند گله کرده و گفته بود بانک توسعه جدیدی که توسط بریکس ایجاد شده می‌تواند بسیاری از اهداف توسعه کشور‌های عضو بریکس را دنبال کند و ما قصد داریم عضو این بانک شویم.
به‌هرحال اینکه ایران هم به افزایش سرمایه و حفظ جایگاه خود در صندوق بین‌المللی پول می‌اندیشد و همزمان در تلاش برای پیوستن به بانک بریکس است را باید به فال نیک گرفت؛ چراکه به گفته کارشناسان نهاد‌های اقتصادی منافاتی با هم ندارند و اتفاقاً حضور در آن‌ها می‌تواند جایگاه و نقش ایران را در آن‌ها پررنگ‌تر کند. باید دید تیم اقتصادی دولت چهاردهم در تامین سهمیه ارزی کشور در صندوق بین‌المللی پول موفق خواهد بود یا خیر و اگر این اتفاق رخ دهد آیا می‌توان آن را شروع موفقیت‌های دیپلماسی اقتصادی مسعود پزشکیان دانست؟
منبع: هم میهن

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/835906/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

همایش ملی روز مازندران در کجور

مهار حریق در 11 هکتار از اراضی بهشت پرندگان

تداوم سامانه سرد و بارشی پاییزی در مازندران

مدیرکل بنیاد استان قزوین به سوالات ایثارگران پاسخ گفت

آموزش آشپزی / طرز تهیه «کئی انار» غذای مفید مازنی‌ها برای رفع کم ‌خونی

خانه ارواح کلاردشت؛ ترسناک ترین خانه در شمال ایران

حرکت پاکستان به سمت قانونی شدن رمزارزها / آغاز پذیرش CBDCها به عنوان پول قانونی

پای شکارچی و سحابی سر جادوگر

پیام تبریک نماینده ولی فقیه در مازندران در پی افتخار آفرینی قاری ممتاز مازندرانی

اعزام 4000 دانش آموز مازندرانی به اردو‌های راهیان نور

فلاحت پیشه: بودجه 1404 بودجه جنگی است

آیت الله جوادی آملی: ایرانی‌ها بزرگ زاده‌اند

مازندران، محروم از توسعه

مردم پشتوانه قدرت دفاعی کشور هستند

حاجی شدن 200 میلیون آب می خورد

تصاویر/ مسابقات ورزشی طناب کشی استانداری و شهرداری‌های مازندران

مجازات حبس برای پدری که پسر معتادش را کشت

جدال ریسک‌ها در بازار

برگزاری ویژه برنامه شب خاطره «دیده بان 25» در مازندران

این ادعای مسعود پزشکیان حاشیه ساز شد؛ معاون رئیس‌حمهور توئیت زد

شعر انتخابی آرش پورعلیزاده در رقابت شاعران

فوری| آغاز ساختارسازی در باشگاه؛ استقلال معاون ورزشی‌اش را انتخاب کرد/ اختصاصی خبرورزشی

مرکبات مازندران هر هفته به روسیه صادر می شود

مجتبی جباری معاون ورزشی استقلال شد

چارت سازمانی جدید فرشید سمیعی برای باشگاه استقلال؛ مجتبی جباری دعوت شد

ویتامینی که کمبود آن سبب کاهش اشتها می‌شود

قالیباف: واقعا کمر مردم در حوزه مسکن می‌شکند/ مردم قدرت پرداخت وام‌ها را ندارند

چهارمین جشنواره شعر کودک ایران برگزیدگان خود را شناخت

50 میلیون تومان؛ ‌تعرفه بخت گشایی

انتخاب بزرگ نیمار: تعصب، پول یا رفاقت با مسی

فوری| آغاز ساختار سازی در باشگاه؛ استقلال معاون ورزشی اش را انتخاب کرد/ اختصاصی خبرورزشی

شاعر شاطر دیده بودید؟

مقایسه شرکت های طراحی سایت در اصفهان و تهران

با این غذای مازندرانی به جنگ کم‌خونی بروید

خواص آفتاب پاییزی برای تقویت سیستم ایمنی و افزایش میزان انرژی بدن

تمامی جایگاه های سی ان جی غرب مازندران فعال است

7 توصیه طلایی پلیس به سرمایه‌گذاران ارزهای دیجیتال

جام حذفی/ صعود و انتقام، کامبک شاگردان ربیعی!

تمامی جایگاه‌های سی‌ان‌جی غرب مازندران فعال است

کتاب جالبی که نمادگرایانه به مبارزه با دشمن می‌پردازد

نگاهی به داستان‌های شاهنامه فردوسی

جلسه تفاهم بنیاد سمنان و سپاه قائم آل محمد (عج) استان و هم افزائی در اجرای اردوهای سیاحتی و زیارتی ایثارگران

جلسه ستاد شاهد آموزش و پرورش استان اصفهان برگزار شد

جلسه کمیته‌های تکریم و جمع آوری آثار شهدا و ایثارگران در استان البرز برگزار شد

این ادعای مسعود پزشکیان حاشیه ساز شد

تداوم استقرار هوای بارانی در مازندران

دفاع ایران به لحاظ رعایت اصول جنگ تقدس داشت

جایزه ادبی گنکور به «کمال داوود» رسید

معاون رئیس جمهور: از اظهارات رئیس‌جمهور برداشت نادقیقی شد

از آفتاب پاییز غافل نشوید / خواص آفتاب پاییزی برای سلامت جسم و آرامش روح