پیام مازند

آخرين مطالب

به بهانه چهارمین سالگرد کوچ خُنیاگر بزرگ؛ با شجریان ایرانی‌تر شدیم فرهنگي

به بهانه چهارمین سالگرد کوچ خُنیاگر بزرگ؛ با شجریان ایرانی‌تر شدیم
  بزرگنمايي:

پیام مازند - روزنامه جهان صنعت نوشت: شجریان هم مثل فردوسی و حافظ و سعدی، یادگاری برای ما و آیندگان به جا نهاده که پیوند عمیقی با «ایرانیت» دارد. نغمه‌ها و تحریرها و آواهای گونه‌گون و دلنشین و متبحرانه او، مظهر «آواز ایرانی» است. از نویسنده یا روشنفکری که مشغول کار فکری است تا کارگر یا کشاورزی که مشغول کار یدی است، آوازهایی از شجریان را زیر لب یا با صدای بلند با افتخار می‌خوانند و در آوازهای او ایرانی‌بودن خود را بازمی‌یابند. شجریان هنرمندی مردمی بود اما هنرش تابع سلیقه مردم نبود. برعکس، او سلیقه‌ و ذائقه هنری مردم را ارتقا داد. اگر او نبود و آن طور محبوب نمی‌شد، چه بسیار ایرانیانی که نمی‌توانستند با موسیقی کلاسیک سرزمین خودشان ارتباط برقرار کنند.
17 مهر روز درگذشت محمدرضا شجریان است. چهار سال از کوچ ابدی استاد می‌گذرد. اگرچه او تقریبا از مهر‌ماه سال 95 دیگر آن شجریان همیشگی نبود و در میانه مرگ و زندگی، بودن و نبودن، قرار داشت. هم در این جهان بود، هم در این جهان نبود.
به هر حال نبودن شجریان برای دوستدارانش غم‌انگیز است. او برخلاف شاملو که چنان فجیع به کشتن خویش برخاسته بود، سالم زندگی کرده بود و اگر گرفتار سرطان نمی‌شد، هیچ بعید نبود که تا 90 سالگی هم عمر کند. بلکه بیشتر.
اگرچه شجریان از 40 سالگی تا 62 سالگی مهم‌ترین کارهایش را در دنیای آواز و موسیقی اصیل ایرانی انجام داده بود یعنی از آلبوم «عشق داند» در سال 1359 تا آلبوم «فریاد» در سال 1381، ولی با این حال او مردی نبود که بگذارد عمرش بی‌دستاورد و عاری از خلاقیت بگذرد.یعنی که در سنین پیری هم حتما برگ تازه‌ای رو می‌کرد. چنانکه در اواخر دهه 60 و اوایل دهه 70 که همکاری‌اش با مشکاتیان قطع شده بود و کارهایی نظیر «پیام نسیم» و «سروچمان» و «دل مجنون» و «یاد ایام» را با پیرنیاکان و عندلیبی بیرون داد، در نیمه دوم دهه 70 اثر خاص و آس «شب سکوت کویر» را بیرون داد و دوستدارانش را شگفت‌زده کرد.
البته وقتی که درباره آثار شجریان حرف می‌زنیم، نباید فراموش کنیم که او بهترین آوازخوان تاریخ ایران‌زمین است بنابراین به آثاری چون «یاد ایام» و «دل مجنون» و … نباید به دیده تحقیر نگریست. این آثار اگرچه در حد «بیداد» و «دستان» و «نوا» نیستند ولی حاوی بعضی از بهترین آوازهای شجریان‌اند. مثلا در آلبوم «یاد ایام»، آواز مبتنی بر غزل «دوش می‌آمد و رخساره برافروخته بود»، یا در آلبوم «دل مجنون» آواز مبتنی بر غزل «ای پیک پی‌خجسته که داری نشان دوست» و نیز در آلبوم «در خیال» آواز مبتنی بر غزل «برخیز تا یکسو نهیم این دلق ازرق‌فام را»، جزو آوازهای عالی شجریان‌اند.
در آواز شجریان بر غزل سعدی در «دل مجنون»، بیت جاودانه‌ای وجود دارد که شاید بهترین بیت عاشقانه در شعر فارسی باشد: بی‌حسرت از جهان نبود هیچ‌کس به در/ الّا شهید عشق به تیر از کمان دوست. آواز شجریان در این بیت و بیت بعدی (دردا و حسرتا که عنانم ز دست رفت/ دستم نمی‌رسد که بگیرد عنان دوست)، چنان اوج بی‌تایی پیدا می‌کند که شگفت‌انگیز است.
خلاصه اینکه، وقتی می‌گوییم فلان کاست یا آلبوم جزو کارهای درجه‌یک شجریان نبوده، قطعا واقفیم که در حال حرف‌زدن از آلبومی هستیم که حاوی تصانیف و به خصوص «آواز شجریان» است. مثل این می‌ماند که بگوییم فیلم‌های «فروشنده» و «قهرمان» اصغر فرهادی جزو بهترین فیلم‌های او نبودند. شاید این طور باشد ولی این دو فیلم، دقیقا چون ساخته فرهادی‌اند، ظرائف و لطائفی دارند و بلکه هزارویک حسن.
باری، شجریان حدود دو دهه (اندکی هم بیشتر) در اوجی بود که بعید است بعد از او تکرار شود. پیش از او هم تجربه نشده بود. با این حال در لابه‌‌لای آثار دهه 50 و بعضا دهه 40 شجریان نیز تکه‌های ناب و نایابی می‌توان پیدا کرد که شنونده را به شگفتی وامی‌دارند. زندگی بدون شگفتی‌کردن، آش دهن‌سوزی نیست. کسی که اهل موسیقی کلاسیک ایرانی باشد و دل به شجریان داده باشد، خوب می‌داند که حنجره و تکنیک او چقدر شگفتی‌آفرین بودند. با این حال، فراتر از «شگفتی»، آواز شجریان زاینده «تعالی» هم بوده. چطور می‌شود در جاده‌ای کویری، آوازهای جاودانه آلبوم «نوا/مرکب‌خوانی» را گوش دهی و لذت ببری و حسی از تعالی را تجربه نکنی؟ همین تعالی‌بخشی هنر شجریان علت کیفیت خاص محبوبیت او بود. دوستداران شجریان دو دسته بودند: کسانی که چندان اهل موسیقی کلاسیک ایرانی نبودند ولی شجریان را بابت حریت سیاسی‌اش دوست می‌داشتند، کسانی که شجریان را به خاطر هنرش دوست داشتند. این گروه دوم، شیفته‌ و مجذوب و واله شجریان بودند. در یک کلام، عاشق او بودند و ساعت‌های مدیدی از عمرشان را صرف شنیدن شجریان کرده‌اند و کدام عاشقی‌ است که عمرش را صرف معشوق نکند.
جسارت است، ولی شجریان برای این افراد، در حکم مارادونا بود برای مردم آرژانتین. به همین دلیل به نظر می‌رسد در بین هنرمندان ایرانی در سده اخیر، از حیث «کیفیت محبوبیت»، محبوبیت هیچ هنرمندی همتا و هم‌تراز محبوبیت شجریان نبوده است.
با این حال این‌ چیزها می‌گذرند و می‌روند. دیر یا زود، زمانه‌ای می‌رسد که عاشقان شجریان هم، که در روزگار او، یعنی در دهه‌های خاص 60 و 70 سده 14 خورشیدی، دل به آوازش دادند و شیفته‌اش شدند، مثل او در خاک خفته‌اند. آیندگان قاعدتا نسبت عاطفی دیگری با شجریان خواهند داشت. چنانکه فرانسوی‌های کنونی، هر چقدر هم که از شنیدن آواز ادیت پیاف لذت ببرند، غالبا فاقد نسبت عاطفی‌‌ فرانسویان دهه‌های 1940 و 1950 با ادیت پیاف‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/830517/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چقدر یادگیری زبان فرانسه دشوار است؟

«گرگ‌ها»؛ فیلم جدید با بازی جورج کلونی و برد پیت

به بهانه چهارمین سالگرد کوچ خُنیاگر بزرگ؛ با شجریان ایرانی‌تر شدیم

رفع تصرف اراضی ملی در منطقه بابلکنار شهرستان بابل

دستگیری 5 متهم در پرونده مشروبات الکلی مازندران

فیلم | انتقاد فرماندار مرکز مازندران از روند تکمیل نیروگاه زباله‌سوز ساری

دادگستری: متهمان پرونده مشروبات الکلی در مازندران به اتهام قتل عمد دستگیر شدند

هیچگونه ریزش سنگی در محور کرج - چالوس در حوزه البرز رخ نداده است

فعالیت 20 شعبه دادگاه صلح در لرستان

لزوم مداخله دولت برای تسریع در فروش برنج تولیدی مازندران

جاده چالوس ساعت 14 باز می‌شود

عضوهیات علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، درزمره دانشمندان برترکمتر از0.1% دریک تخصص خاص قرارگرفتند

حفظ زمین‌های کشاورزی در دستور کار دولت

شهردار این شهر بزرگ برکنار شد

شایعه هک بانک صادرات ؛ واریز پول به حساب مشتریان

آقای شهردار برکنار شد!

فراجا یکی از پایه‌ها و ستون‌های مستحکم برقراری نظم، امنیت و آرامش کشور

قبادی از شهرداری کلان شهر ساری برکنار شد

محدودیت‌های ترافیکی آخر هفته اعلام شد

آقا، کینگ است

پایان مثبت بورس در سومین هفته مهر | گزارش وضعیت بازار سهام (18 مهر 1403)

سرهنگ خانپور: جاده چالوس ساعت 14 بازگشایی می‌شود

شهردار ساری به‌دلیل کم‌توجهی و اجرای ناقص طرح‌ها برکنار شد

جذب 445 میلیاردی تسهیلات مکانیزاسیون کشاورزی در آمل

رفع گلوگاه‌ ترافیکی پایتخت در البرز ضرورت دارد

خبر قالیباف درباره همسان‌سازی حقوق بازنشستگان

انداختن پول داخل سنگ قبر ناصرالدین‌شاه!+ فیلم

توصیه‌های طب ایرانی در پیشگیری از سرماخوردگی

جاده چالوس بازگشایی می‌شود

استاندار لرستان: نمایندگان مجلس در اتمام پروژه های راهسازی همراهی کنند

بهره‌برداری از 1400 واحد مسکن محرومان مازندران تا پایان سال

جزییات پرداخت غرامت به خسارت‌دیدگان حمله حیات وحش در مازندران

شهردار ساری، استیضاح و برکنار شد

پایان بورس امروز 18 مهر 1403 / تحرکات ضد و نقیض در بازار سهام

طراحی و ساخت سیستم کاهنده نویز صوتی در شرکت گاز مازندران

طرح طبقه‌بندی مشاغل در 70 درصد از واحدهای تولیدی مازندران در حال اجرا است

قاتلان آدم ربای فراری در مازندران دستگیر شدند

دختر ایرانی: پدرم به‌خاطر پول من را به «جمعه» فروخت!

شمارش معکوس برای ثبت جهانی باغ 33 هکتاری رامسر با عزم دولت چهاردهم

استاندار مازندران: جوانی جمعیت اولویت راهبردی توسعه استان قرار گیرد

یوسف نوری : زکات یکی از مهمترین راهکارها برای ایفای نقش مسئولیت اجتماعی است

استاندار مازندران: کمیته امداد یادگار ماندگار امام راحل است

اتهام قتل عمد برای دستگیرشدگان پرونده مشروبات الکلی/نوشیدنی های مرگبار هنوز قربانی میگیرد!

دعوت 15 آزادکار به مرحله جدید اردوی تیم ملی

رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) کشور: 220 مددجوی مازندرانی خانه دار می شوند

گزارش روزانه بورس تهران (18 مهر 1403 )

معاون وزیر راه : رفع 2 گلوگاه ترافیکی کرج و پاکدشت تهران از برنامه های اولویت دار است

(تصاویر) خانه‌های قدیمی سنتی در سوادکوه مازندران

جاده چالوس ساعت 14 بازگشایی می‌شود

آزادراه شهید سلیمانی طرحی برای رفع تنگنا‌های گلوگاه غرب و شرق