پیام مازند

آخرين مطالب

یک تابستانِ پُرمصرف؛ خودروهایی که سوخت را می‌بلعند اجتماعي

  بزرگنمايي:

پیام مازند - به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، فصل تابستان به دلیل اوج‌گیری مسافرت های تابستانه که ناشی از تعطیلی مدارس و دانشگاه‌هاست، همواره برای صنعت پالایش و پخش فرآورده های نفتی با جهش مصرف همراه است. این رویه سبب شده تا صنعت نفت همواره برای تامین بنزین مورد نیاز مسافران در دوره‌های اوج گیری مسافرت‌ها از جمله تابستان و ایام نوروز برنامه ریزی کند.
هرچند صف های کیلومتری بنزین در استان های شمالی در تعطیلات نیمه شهریور ماه گذشته و ثبت 165 میلیون سفر در چهار روز در قاب تابستان 1403 ماندگار شد.
با این اوصاف یکی از دغدغه های اصلی بخش سوخت کشور مصرف بنزین است که می توان با برخی اقدام ها به خوبی آن را مدیریت کرد؛ از این‌رو «مسعود پزشکیان» رئیس جمهور در نخستین نشست خبری خود از مشکل هزینه‌های تحمیل شده به دولت برای واردات بنزین سخن گفت.
رئیس جمهور توضیح داد: «پنج میلیارد (دلار) پول به بنزین می‌دهیم و از خارج وارد می‌کنیم و مصرف می‌کنند، اگر این پول را نمی‌دادیم، می‌توانستیم پول بازنشسته‌ها را بدهیم، (حقوق‌ها را) همسان کنیم، پول معلم، پول دارو، پول گندم و پول نهاده را بدهیم.»
باید توجه داشت که ایران که در سال 1399 بیش از سه میلیارد دلار درآمد صادراتی بنزین داشت، حال به نقطه‌ای رسیده که برای تامین بنزین مورد نیاز کشور به تخصیص پنج میلیارد دلار ارز دارد. پس نه تنها درآمدی از محل صادرات بنزین نداریم، بلکه باید برای واردات آن نیز هزینه های کلان پرداخت کنیم.
در چنین شرایطی است که بحث ناترازی بنزین و سایر فرآورده های نفتی مطرح می شود، اینکه چطور می توان بخشی از این سوءمصرف را مدیریت کرد و در عین حال برای ارتقای تولید نیز برنامه داشت تا بتوان به جایگاه مطلوب که خودکفایی در تولید بنزین مورد نیاز کشور و صادرات این محصول است، رسید.
از این رو به نظر می رسد باید به طور همزمان راهبردها را در 2 بخش مصرف (تقاضا) و تولید (تأمین) پیش برد.
در بخش تولید و تأمین بنزین، افزایش مطالبات انباشته پالایشگاه ها و عدم تأمین به موقع نقدینگی از یک سو و عدم وجود برنامه مدون در شرایط تأمین حداکثری بنزین، موجب عقب ماندگی اورهال پالایشگاه ها و عدم استفاده از ظرفیت بهینه بخش تولید در سال‌های اخیر شده است.
مشکلات پالایشگاه‌ها در کندی تکمیل طرح های توسعه ای که باز هم ریشه در برنامه ریزی و تأمین نقدینگی و منابع مالی دارد، از دیگر چالش های بخش تولید بنزین به شمار می رود.
عدم کلنگ زنی طرح های جدید پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی در سال‌های گذشته را نیز نمی توان دور از ذهن داشت، زیرا یکی از طرح‌های مهمی که تکمیل آن نسبت به برنامه ریزی های اولیه با تأخیر همراه شد، طرح پالایشگاه «مهر خلیج فارس» بود که می توانست 13 میلیون لیتر به تولید روزانه بنزین کشور اضافه کند.
تعطیل شدن و توقف توسعه صنعت سی ان جی (CNG) در سال‌های اخیر نیز به عنوان یکی از مهمترین راهکارهای رفع ناترازی بنزین، از دلایل تشدید ناترازی بوده است؛ زیرا خودروهای دوگانه سوز می توانستند باری هرچند اندک از دوش بنزین بردارند.
لزوم ایجاد محدودیت در عرضه خودروهای پرمصرف
بنا به گفته کارشناسان بخش انرژی، مهمترین عامل در بخش تقاضای بنزین و تشدید مصرف، وجود خودروهایی است که بیش از استاندارد سوخت مصرف می کنند و بر این اساس روند تولید و عرضه خودروهای پرمصرف باید اصلاح شود تا خودروهای در حال تردد در کشور بیش از سه برابر خودروهای روز جهان، مصرف بنزین نداشته باشند.
همچنین اسقاط خودروها و موتورسیکلت‌های فرسوده که به مصارف بی رویه سوخت در مسیرهای درون و برون‌شهری منجر شده و آلایندگی هوا را نیز تشدید می کند، باید مدنظر دولت قرار گیرد.
فرسودگی 59 درصد موتورسیکلت‌ها
در این زمینه ذکر دو نکته آماری، خالی از لطف نیست؛ نخست اینکه حدود 12.5 میلیون دستگاه موتورسیکلت در سطح کشور تردد می‌کنند که 90 درصد آنها فرسوده هستند و نکته دوم اینکه طبق آمارهای وزارت صمت، 22 میلیون و 108 هزار دستگاه خودرو و موتورسیکلت در کشور تردد می‌کنند که از این تعداد، 13 میلیون و 51 دستگاه فرسوده هستند؛ بنابراین 59 درصد از کل خودروها فرسوده هستند.
اگر به آمار خودروهای فرسوده، آمار مربوط به خودروهای پر مصرف را بیفزاییم، مشخص می شود که بیشتر هدررفت بنزین در کشور ناشی از تردد خودروهایی است که سوخت را به جای مصرف، می بلعند.
در جهان امروز که کاهش مصرف سوخت های فسیلی و کاستن از آلودگی هوا دو محور اصلی توسعه فناوری های صنعت خودرو به شمار می رود، خودروهای تولید داخل قرابتی با کاهش مصرف سوخت ندارند؛ این در حالی است که میزان مصرف سوخت یکی از مهمترین معیارهای سنجش کیفیت خودرو محسوب می شود.
توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی
توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی چه در کلانشهرها و چه در ناوگان بین شهری و نیز توسعه حمل و نقل ریلی و هوایی از دیگر راهکارهایی است که می تواند در بلندمدت به کاهش هدررفت و مصرف بنزین کمک کند و به عقیده کارشناسان هر میزان هزینه ای که برای توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی صورت گیرد، به منزله سرمایه گذاری بلندمدت در حفظ محیط زیست و حفظ منابع انرژی کشور و تبدیل آن به ارزش افزوده برای اقتصاد کشور خواهد بود.
برنامه هفتم پیشرفت چه می‌گوید؟
دولت چهاردهم، اجرای برنامه هفتم پیشرفت را برنامه بالادستی خود برای رفع مشکلات کشور می داند؛ در حوزه مصرف بنزین این نیز قانون راهکارهای روشنی را ارائه کرده که همزمان موضوع افزایش تولید و کاهش مصرف را دیده است.
در بخش تولید؛ تولید روزانه 129 میلیون لیتر بنزین در سال پایانی اجرای برنامه هفتم هدفگذاری شده است که این مهم جز با ارتقای تولید در بخش پالایشگاهی و سرمایه‌گذاری های جدید امکان‌پذیر نیست.
در بخش کاهش مصرف انرژی نیز کاهش 74.3 درصدی مصرف در بخش حمل و نقل دیده شده است، به‌طوری که مصرف سوخت در این بخش در سال پایانی برنامه معادل 248 هزار بشکه نفت خام در روز باشد.
در این زمینه دو راهکار نیز دیده شده است؛ نخست اسقاط خودروهای فرسوده که طبق هدف تعیین شده باید سالیانه 500 هزار دستگاه خودروی فرسوده از رده خارج شود و دوم، عرضه خودروهای برقی و هیبریدی معادل 500هزار دستگاه. در این صورت می توان امیدوار بود که جلوی بخشی از هدررفت سوخت از جمله بنزین گرفته شود.
اقتصاد نفت و انرژی 0 نفر

پیام مازند

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/826622/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آمل سالن بسکتبال ندارد/ اداره کل مازندران همکاری کند

حفظ شان و منزلت کارکنان و بازنشستگان بانک صادرات به عنوان سهامدار عمده، از اولویت‌های بیمه سرمد در شعبه مازندران

به‌کارگیری 7 کیلومتر نیوجرسی جایگزین گاردین در راه‌های ارتباطی مازندران

رانندگان تاکسی‌های برقی سردرگم بین شهرداری تهران و دولت

آماده‌باش کامل دستگاه‌های اجرایی برای پیشگیری از خسارت سیلاب در مازندران

سامانه ثبت شکایت از سرویس های مدارسی که پول زیادی میگیرند

آیین تجلیل از آتش نشانان برتر بابل

خرس قهوه‌ای و توله‌اش در جنگل رامسر +فیلم

بارش اولین برف پاییزی در مازندران

جبران کم کاری بانکها از جیب بانک مرکزی/ گزارش قدس از تزریق منابع به سیستم بانکی برای پرداخت وام مسکن

سقوط سنگ بر روی خودرو در جاده چالوس (+عکس)

وضعیت راه‌ها امروز 7 مهر/ جاده چالوس کی باز می‌شود؟

آخرین وضعیت ریزش کوه در جاده چالوس

پیروزی نماینده مازندران در لیگ دسته یک والیبال

حضور مدیرکل بنیاد مازندران در برنامه زنده تلویزیونی ستاره های خاکی

کتاب و قلم از آثار ماندگار است که در حوزه دفاع مقدس باید به آن توجه شود

آیین گلنگ زنی احداث یادمان شهید خوشنام در بابل

افتتاح مجتمع مسکونی موقوفه تکیه آهنگرکلا بابل در هفته وقف

بازیگوشی خرس مادر و توله‌اش در جنگل رامسر + ویدئو

ستاره‌های سابق لیکرز و ساجس در تمرینات کاله

انتصاب سرپرست اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان رامسر

نوای« حیدر حیدر» رزمندگان مازندران

آتش نشانی خرم آباد یک هزار و 142 عملیات انجام داد

خدمات به گردشگران خارجی در 10 بیمارستان مازندران

رضایی: رژیم صهیونیستی در غزه نسل کشی به راه انداخته است

فیلم | بارش نخستین برف پاییز 1403 در مازندران

محسن رضایی: رژیم صهیونیستی در غزه نسل کشی به راه انداخته است

ادای احترام آتش نشانان بابل به مقام شامخ شهیدان و غبار روبی مزار مطهر شهدا

برگزاری نشست خبری شهردارمنتخب بابل به همراه مدیرعامل سازمان آتش نشانی با اصحاب رسانه

افتتاح سالن ورزشی بانوان دانشگاه علوم پزشکی بابل توسط معاون وزیر بهداشت

سیدمهدی علوی سرپرست اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان رامسر شد

آگهی دعوت به سرمایه گذاری جهت احداث نیروگاه های تولید برق حرارتی مقیاس کوچک

زخمی شدن محیط‌بان پارک ملی پابندِ نکا

بارش‌های سنگین در مازندران/ ریزش سنگ در جاده چالوس

با ثبت جهانی دره خرم آباد زمینه توسعه گردشگری در استان فراهم می شود

دادبود عنوان کرد: آماده باش نیروهای اجرایی و خدمات رسان برای مقابله با سیلاب

آغاز عملیات اجرایی گازرسانی به 7 روستا و ادامه طرح گازرسانی به شهر گزنک بالا لاریجان آمل

استاندار مازندران: علامه حسن زاده آملی با سبک مدیریتی امروزی؛ دسترسی مردم به علما را تسهیل کرد

جاده چالوس از بامداد امروز تا عصر فردا مسدود می‌شود

دادبود عنوان کرد: آماده باش نیروهای اجرایی و خدمات رسان استان مازندران برای مقابله با سیلاب

زمین گیر شدن اراذل و اوباش مسلح در آمل

استاندار مازندران: حضور فعال و مشارکت مردم سبب پیروزهای بزرگی در دفاع مقدس شد

آیین افتتاحیه جشنواره اتفاق 4 در مازندران برگزار شد

2 طرح ورزشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بابل افتتاح شد

تکرار چالش های توسعه صادرات مازندران

یک تابستانِ پُرمصرف؛ خودروهایی که سوخت را می‌بلعند

بارش باران و بالا آمدن سطح آب رودخانه‌های غرب مازندران

آلوچه‌خوردن خرس قهوه‌ای و توله‌اش در جنگل رامسر

پیکر پوریا عبادی شهید مدافع امنیت در زادگاهش آرام گرفت

صدور فرمان آماده باش؛ 9 نقطه تهران تعطیل شد