پیام مازند

آخرين مطالب

کشف رنگ جدید با تحریک سلول‌های شبکیه اقتصادی

کشف رنگ جدید با تحریک سلول‌های شبکیه
  بزرگنمايي:

پیام مازند - به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه «جام جم» نوشت: بینایی رنگی انسان به‌دلیل وجود سه نوع سلول مخروطی (حساس به قرمز، سبز، آبی) در شبکیه است. این ویژگی تری‌کروماتیک امکان تشخیص حدود یک‌میلیون رنگ را فراهم می‌کند.بینایی رنگی انسان در طول هزاران سال برای شناسایی غذا، خطرات احتمالی و تعاملات اجتماعی تکامل یافته است، اما در نور کم کاهش می‌یابد.
پس از چند صد هزار سال قدم‌زدن بر روی زمین، انسان ممکن است فکر کند که همه رنگ‌های ممکن را دیده است؛ اما به گفته تیمی از دانشمندان که ادعا می‌کنند رنگی را تجربه کرده‌اند که تاکنون کسی ندیده است، این‌گونه‌نیست. این ادعای جسورانه که مورد بحث و البته اعتراض واقع شده، به‌دنبال آزمایشی مطرح شد که در آن محققان در دانشگاه برکلی آمریکا پالس‌های لیزری را به چشمان‌شان شلیک کردند. آنها می‌گویند که لیزر با تحریک سلول‌های منفرد در شبکیه چشم، ادراک آنها را فراتر از حد طبیعی خود سوق داد.
توصیف آنها از این رنگ جدید که آن را اُلو (olo) نام‌گذاری کرده‌اند، خیلی قانع‌کننده نیست. پنج نفری که اُلو را دیده‌اند، سبز آبی وصفش می‌کنند. اما آنها می‌گویند که چنین توصیفی، غنای تجربه‌شان را به‌طور کامل نشان نمی‌دهد. محققان تصویری از یک مربع فیروزه‌ای‌رنگ را منتشر کردند تا حسی از اُلو را به اشتراک بگذارند؛ اما تاکید کردند که این رنگ فقط از طریق دستکاری لیزری شبکیه چشم قابل تجربه‌است.
آستین روردا، دانشمند بینایی در این تیم گفت: «هیچ راهی برای انتقال آن رنگ در مقاله توصیفی یا صفحه نمایش وجود ندارد. تمام نکته همین است که این رنگی نیست که ما می‌بینیم، فقط همین. رنگی که ما می‌بینیم نسخه‌ای از آن است، اما در مقایسه با تجربه اُلو این تصویر کاملاً کمرنگ‌است.»
رن ان‌جی، مهندس برق در دانشگاه برکلی، می‌گوید: «ما از ابتدا پیش‌بینی می‌کردیم که این یک سیگنال رنگی بی‌سابقه باشد، اما نمی‌دانستیم مغز با دیدنش چه خواهد کرد. آنچه دیدیم حیرت‌انگیز بود؛ رنگی فوق‌العاده ناب و خالص.»
چشم انسان چگونه رنگ‌ها را متمایز می‌کند؟
زمانی که نور بر روی سلول‌های حساس به رنگ به‌نام سلول‌های مخروطی در شبکیه چشم می‌افتد، انسان رنگ‌های مختلف موجود در جهان را درک می‌کند. سه نوع سلول مخروطی وجود دارد که به طول موج‌های بلند (L)، متوسط (M) و کوتاه(S) نور حساس هستند. نور طبیعی ترکیبی از طول موج‌های متعدد است که مخروط‌های M، L و S را به میزان‌های مختلف تحریک می‌کند. این گوناگونی‌ها به‌عنوان رنگ‌های مختلف درک می‌شوند. به‌عنوان مثال نور قرمز در درجه اول مخروط‌های L را تحریک می‌کند، درحالی‌که نور آبی عمدتاً مخروط‌های S را فعال می‌کند. اما مخروط‌های M همواره در وسط قرار می‌گیرند و هیچ نور طبیعی به‌تنهایی وجود ندارد که آنها را برانگیزد و تحریک کند. تیم برکلی برای غلبه بر این محدودیت تلاش کرد. آنها با نقشه‌برداری از بخش کوچکی از شبکیه چشم افراد برای مشخص‌کردن موقعیت مخروط‌های M آنها شروع کردند. سپس از یک لیزر برای اسکن شبکیه استفاده شد. برای تحریک مخروط M، پس از تنظیم حرکت چشم و پیش از رفتن به مخروط بعدی، لیزر یک پالس کوچک نور برای تحریک سلول شلیک کرد.
یافته‌ها
نتایج این آزمایش که در Science Advances منتشر شده است، یک تکه رنگ در میدان دید تقریباً دوبرابر یک ماه کامل را نشان می‌دهد. رنگ کشف‌شده فراتر از محدوده طبیعی چشم غیرمسلح است؛ زیرا مخروط‌های M تقریباً به صورت انحصاری تحریک شده‌اند و نور طبیعی نمی‌تواند به حالتی برسد که این مخروط‌ها را تحریک کند. نام اُلو (olo) از عدد باینری 010 گرفته شده است و نشان می‌دهد که از میان مخروط‌های M، L و S تنها مخروط‌های M روشن هستند.
این ادعا، یکی از کارشناسان این حوزه را گیج کرده است. جان باربر، دانشمند بینایی در شهر سنت‌جورج دانشگاه لندن گفت: «این رنگ جدیدی نیست. این یک رنگ سبز ناب (مخلوط نشده با رنگ سفید) است که تنها می‌تواند در سوژه‌ای با مکانیسم رنگی قرمز سبز معمولی تولید شود؛ زمانی که تنها ورودی نور از سلول‌های مخروطی M باشد.» او افزود که این آزمایش، ارزش محدودی دارد. محققان بر این باورند که این ابزار به آنها کمک می‌کند تا سوالات علوم پایه را در مورد این‌که مغز چگونه ادراکات بصری جهان را ایجاد می‌کند، بررسی کنند. اما ممکن است کاربردهای دیگری نیز داشته باشد. به‌عنوان‌مثال از طریق تحریک سفارشی سلول‌های شبکیه، محققان ممکن است درباره کوررنگی یا بیماری‌هایی که بینایی را تحت تأثیر قرار می‌دهند مانند رتینیت پیگمانتوزا، بیشتر بیاموزند.
آیا بقیه دنیا این شانس را خواهند داشت که خودشان اُلو را تجربه کنند؟ تیم پژوهشی گفت که این علم پایه است و ما به این زودی روی نمایشگرهای گوشی هوشمند یا تلویزیونی اُلو را نخواهیم دید و این بسیار بسیار فراتر از فناوری هدست واقعیت مجازی است.
کد خبر 6440886

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/888324/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ما آرسنال هستیم و قهرمان چمپیونزلیگ می‌شویم

عربستان آماده میزبانی بر جام جهانی 64 تیمی!

تاج: از بهترین دستگاه VAR دنیا در لیگ برتر استفاده می‌کنیم

کمربندی پشته حسین‌آباد خرم‌آباد اجرا می‌شود

حقیقی ها 4.5 همت به بازار تزریق کردند، رکوردشکنی بورس ادامه‌ دارد!؟

معرفی جذاب‌ترین مدیرعامل برای پرسپولیس

استانداری حمایت لازم را از مدیران فعال انجام می‌دهد

دانه‌ پرخاصیتی که می‌تواند سرطان‌زا باشد

گرد سفیدی که شما را افسرده می‌کند

انتشار رمان‌هایی از رومن گاری و مارگریت دوراس

نساجی با جام حذفی به دنبال آغاز شگفتی

اعتراض یونایتدها به راتکلیف؛ چه بر سر باشگاه ما آوردی!

صالحی؛ اولین سرمربی تیم ملی نت‌بال ایران

مرادمند بازی با هوادار را از دست داد

پرونده تتلو وارد رسیدگی جدی قضایی شد

دستگیری جاعل 22 میلیاردی در بابلسر

آغاز به‌کار قرارگاه رصد و پایش مصرف برق در مازندران/ا

تامین امنیت شغلی حاصل اجرای سیاست سرمایه گذاری است

دختر عجول در آمبولانس به دنیا آمد

شناسایی پیکر شهید دماوندی، بعد از 42 سال

جانمایی40نیروگاه خورشیدی در گلستان و مازندران

پیش بینی بورس فردا دوشنبه 1 اردیبهشت 1404 | بورس سبز پوش می‌ ماند؟

سیستم یورو دیجیتال در راه است: آینده‌ای بدون اسکناس و سپرده‌های بانکی!

شکم دردهایی که در بارداری باید جدی گرفته شوند

2 مجموعه شعر منتشر شد

گل سوم آرسنال به ایپسویچ توسط تروسارد

گل اول ولورهمپتون به یونایتد توسط سارابیا

مدافع ساحلی جزو بلندقامت‌ترین بازیکنان جام جهانی

گل اول چلسی به فولام توسط تایریک جرج

نمایشگاه «آفتاب» در خرم‌آباد برپا شد

روشن شدن 10 کیلومتر از راه های مازندران

راه اندازی نیروگاه برق 3 مگاواتی جویبار با سرمایه‌گذاری 900 میلیارد ریالی

دستگیری جاعل و کلاهبردار 22 میلیاردی در مازندران

تشییع پیکر شهید محمد ایاره در ساری برگزار شد

هنرستان هنرهای زیبای خرم‌آباد تا پایان امسال تکمیل می‌شود

اجرای طرح «حامی» در مدارس استان مازندران

جمع‌آوری 27 میلیارد تومان وقف پول از طریق برنامه محفل

همکاری جدید OKX WALLET و Defiapp: آینده دسترسی بدون درز به دیفای

125 شرکت کاغذی و صوری در مازندران شناسایی شد

راز شوکه‌کننده جسد سوخته در نور فاش شد

کشف راز جسد سوخته در شهرستان نور

13 سامانه نوین آبیاری در بهشهر اجرا شد

قتل یک مرد میانسال در نور مازندران/ قاتلان دستگیر شدند

افشای راز جسد سوخته در نور/زن و مرد بی رحم فاش کردند

نوزاد عجول نوشهری در آمبولانس متولد شد

چه مقدار پروتئین نیاز داریم؟

چطور جلوی کک و مکی شدن پوست را بگیرم؟

محمد کبیری: سهم شرکت هواپیمایی کیش در پیشرفت کیش قابل چشم‌ پوشی نیست

درون سینه نگنجد ، غمی که من دارم

آدم‌های کوچکی که هرروز کوچک‌تر می‌شوند!