پیام مازند

آخرين مطالب

ضرورت کشف میدان بزرگ چالوس سیاسی

ضرورت کشف میدان بزرگ چالوس
  بزرگنمايي:

پیام مازند - به گزارش ، همایون فلکشاهی درباره ارزیابی کشف و برداشت احتمالی از ذخایر گازی در خزر اظهار داشت: اگر واقعاً میدانی به نام چالوس کشف شود ایران احتمالاً به فناوری خارجی برای توسعه آن نیاز خواهد داشت. طبق گزارش‌ها، این ساختار در منطقه‌ای از دریای خزر قرار دارد که عمق آب در آن به حدود هزار متر می‌رسد و میانگین عمق نیز چیزی بین 300 تا 500 متر است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
با اینکه شرکت ملی نفت ایران در دو دهه گذشته توان فنی خود را بهبود داده، اما تاکنون هیچ میدان گازی در آب‌های عمیق توسعه نداده است. به عنوان مثال، میدان گازی پارس‌جنوبی در عمقی حدود 60 متر قرار دارد. علاوه بر این، توسعه چنین میدانی بسیار پرهزینه است، آن هم در شرایطی که منابع مالی محدود است و شرکت ملی نفت اولویت‌های دیگری دارد. بنابراین، اگر واقعاً میدانی کشف شود، به احتمال زیاد ایران برای توسعه آن به همکاری خارجی نیاز خواهد داشت.
احتمال وجود 120 تریلیون فوت مکعب گاز در خزر
وی افزود: شایعات زیادی درباره میدان چالوس مطرح شده، اما اطلاعات موثق و قابل استنادی درباره این ساختار وجود ندارد. بر اساس اطلاعات موجود، هنوز هیچ چاه اکتشافی در این منطقه حفاری نشده که بتوان بر اساس آن گفت میدانی کشف شده است. بیشتر این حرف‌ها بر پایه این است که ساختار زمین‌شناسی امیدبخشی به نام چالوس، بر اساس مطالعات لرزه‌نگاری شناسایی شده که ممکن است تا 120 تریلیون فوت مکعب گاز داشته باشد – چیزی حدود یک‌چهارم میدان پارس جنوبی در بخش ایرانی – اما تا زمانی که چاه اکتشافی زده نشود، هیچ قطعیتی در مورد وجود میدان گازی وجود ندارد. حتی ممکن است عملیات اکتشاف به نتیجه نرسد یا به کیسه‌های کوچک گاز ختم شود که ارزش توسعه نداشته باشد. در واقع، احتمال موفقیت حفاری‌های اکتشافی در سطح جهانی حدود 30 تا 35 درصد است، بنابراین احتمال اینکه میدان قابل برداشت در ساختار چالوس وجود نداشته باشد، زیاد است.
تحلیلگر موسسه بین‌المللی داده‌های انرژی کپلر توسعه مشترک میدان گازی چالوس توسط ایران، چین و روسیه را در حد شایعه دانست و گفت: این موضوع فعلاً فراتر از یک گمانه‌زنی بی‌اساس نیست. 
فعلا روسیه هم از همکاری نفتی و گازی با ایران معذور است
وی درباره نیاز به کشورهای خارجی برای برداشت و توسعه میدان نفت و گاز در آب‌های عمیق تصریح کرد: با توجه به اینکه ایران همچنان تحت تحریم‌های ثانویه آمریکا قرار دارد، بعید است که شرکت‌های خارجی حتی شرکت‌های چینی حاضر به ورود به چنین پروژه‌ای شوند. چراکه این شرکت‌ها در پروژه‌هایی در خاورمیانه یا آمریکای لاتین سهام دارند و نمی‌خواهند با تحریم‌های آمریکا مواجه شوند، زیرا این مسئله توانایی‌شان برای دسترسی به سیستم مالی آمریکا را محدود می‌کند. شرکت‌های روسی احتمال بیشتری برای مشارکت دارند، به‌ویژه چون این پروژه در دریای خزر است، اما حتی این هم با موانع زیادی روبروست. از طرفی، باتوجه به شرایط فعلی ایران، گاز تولیدی احتمالاً صرف مصرف داخلی خواهد شد، بنابراین برای روسیه سود چندانی ندارد. همچنین رسیدن به توافق مالی که هر دو طرف را راضی کند، کار ساده‌ای نیست. البته روسیه در گذشته در پروژه‌هایی مانند مصر یا اقلیم کردستان عراق مشارکت داشته، چون معمولاً علاقه‌مند به داشتن سهمی در پروژه‌هایی است که ممکن است رقیب صنعت گاز خودش شوند. اما به هر روی این منطق دیگر مثل گذشته کاربردی ندارد، چون صادرات گاز روسیه به اروپا تقریباً متوقف شده است.
تهدید امریکا و نبود توجیه اقتصادی
فلکشاهی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه ایران تاکنون هیچ میدان دریایی در آب‌های عمیق توسعه نداده، نیاز به ساخت یا واردات تجهیزات خاص حفاری و تاسیسات تولیدی دارد. شرکت‌های روسی و چینی چنین فناوری‌هایی دارند، اما چالش اصلی برای ورود آن‌ها به پروژه‌ای در ایران، همان تهدید تحریم‌های آمریکا و نبود توجیه اقتصادی، به‌ویژه با توجه به قیمت پایین گاز در داخل ایران است.
امکان تامین نیاز گازی شمال کشور
وی درباره تامین نیاز شمال کشور در صورت وجود احتمالی گاز در خزر توضیح داد: این برنامه مشروط به این است که اولاً میدان بزرگی کشف شود، و ثانیاً ایران بتواند با کمک خارجی آن را توسعه دهد. در حال حاضر، حدود 70 تا 75 درصد از تولید گاز ایران از میدان پارس جنوبی تأمین می‌شود که در برخی فازها کاهش تولید را تجربه کرده است. بنابراین، کشف احتمالی چالوس باید به اندازه‌ای بزرگ باشد که توسعه پرهزینه آن توجیه‌پذیر باشد و حجم کافی برای بازار پرمصرف داخلی ایران تأمین کند. چنین فرآیندی، حتی در صورت کشف میدان، سال‌ها زمان خواهد برد و واقع‌بینانه‌ترین برآورد این است که حداقل 10 تا 15 سال با اولین تولید فاصله داریم.
صادرات به اروپا شرط دارد
این تحلیلگر ارشد موسسه بین‌المللی داده‌های انرژی کپلر درباره امکان صادرات به اروپا از ذخایر احتمالی گاز خزر تاکید کرد: به نظر من اولویت مطلق ایران باید تأمین نیاز بازار داخلی گاز باشد، قبل از اینکه به صادرات فکر کند. اما اگر چنین گزینه‌ای بررسی شود، مسیر صادرات گاز به اروپا می‌تواند از طریق ترکیه باشد و زیرساخت‌های زمینی آن تا حد زیادی فراهم است، چراکه لوله‌کشی‌هایی برای انتقال گاز ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران وجود دارد (هرچند فعلاً جریان گاز در این مسیر متوقف شده). با این حال، صادرات گاز ایران به اروپا در شرایط فعلی بعید به نظر می‌رسد، چون روابط سیاسی بین تهران و کشورهای اروپایی مطلوب نیست. از زمان جنگ اوکراین و نزدیکی بیشتر ایران به روسیه، فاصله با اروپا نیز بیشتر شده است. برای اینکه چنین پروژه‌ای عملی شود، روابط سیاسی ایران با اروپا باید به‌طور چشمگیری بهبود یابد، که در حال حاضر بعید به نظر می‌رسد.
منبع : ایلنا

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/884740/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برد زنان بسکتبال ایران در اولین گام از مسابقات غرب آسیا با درخشش برهمن

قهرمانی مقصودلو در شطرنج آزاد ایسلند

سریال «کری» به سفارش آمازون ساخته می‌شود

ادامه‌ی حمکرانی فیلم «ماینکرفت» بر گیشه (باکس آفیس هفته)

خرم‌آباد و «لیدا» اشتراکات فراوان فرهنگی و اقتصادی دارند

پیش‌بینی بورس برای فردا چهارشنبه 27 فروردین ماه

فیفا نه، اینفانتینو به‌درد سیرک می‌خورد!

تصاویر/ بازدید سرهنگ خواست خدایی از محل جانمایی شهید گمنام در دانشگاه پیام نور کهگیلویه و بویراحمد

ورودی‌های خرم‌آباد جان می‌گیرد/ آغاز طرح تحول شهری از پلیس‌راه تا فرودگاه

شاهرخی: خرم‌آباد و «لیدا» اشتراکات فراوان فرهنگی و اقتصادی دارند

تصاویر/ نصب تصاویر شهدا در بلوار معلم کیاکلا

تجمع دانشجویان دانشگاه پیام نور کهگیلویه و بویراحمد در حمایت از مردم غزه +تصاویر

دیدار اعضای هیات مازندران و خانواده آلما حسینی با دکتر انوشیروانی – خبرگزاری ورزش ایران – ایپنا

ساعات قطعی برق لرستان فردا چهارشنبه 27 فروردین 1404 | جدول خاموشی برق خرم‌آباد چهارشنبه بیست و هفتم فروردین 1404 اعلام شد | جزئیات قطعی برق لرستان و خرم‌آباد

مسئله زمین‌خواری در مازندران با جدیت پیگیری شود

ساعات قطعی برق مازندران فردا چهارشنبه 27 فروردین 1404 | جدول خاموشی برق ساری چهارشنبه بیست و هفتم فروردین 1404 اعلام شد | جزئیات قطعی برق مازندران و ساری

اینفانتینو باید رئیس سیرک می‌شد

علت گرانی برنج چیست؟/ یک مقام مسئول توضیح داد

پایان شوکه کننده یک ماجرای آدم‌ربایی | گروگانگیری ساختگی برای نجات یک زندانی

پزشکیان: ساختار دولتی پاسخگوی کاهش شدت مصرف انرژی نیست

همه چیز راجع به رژیم میوه‌خواری

دو فایده با یک تزریق؛ محافظت از پوست و مغز با واکسن زونا

این خوراکی‌ها را هر روز بخورید

تعطیلی مقاطع مختلف مدارس کیش بر اثر وقوع گرد و غبار

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه

بخشی از کتاب/ ذهن بی انتها، جسم پردوام

پژوهشی از نام‌های مناطقی در شرق آسیا در دوران اسلامی منتشر شد

اوحدی: *خدمت رسانی به ایثارگران و خانواده‌های شهدا در دوره جدید پویا تر شده است*

مهندس اوحدی: خدمت‌رسانی به ایثارگران و خانواده‌های شهدا در دوره جدید پویاتر شده است

چشم‌های سرمربی برای نیمکت آبی‌ها برق زد!

رئال یعنی تسلیم‌ناپذیر بودن؛ قطعا کامبک می‌زنیم

فیفا نه، اینفانتینو به‌ درد سیرک می‌خورد!

روز جهانی در تمرین ذوب‌آهن گرامی داشته شد

استقلال بدون 2+5 بازیکن مقابل گل‌گهر

من بهترین مدافع ایران هستم!

لیست محرومان هفته بیست‌وهفتم لیگ برتر

سفر غیرمنتظره مدیرعامل استقلال به هلند

اجتماع دانشجویان دانشگاه پیام نور ماهدشت در حمایت از مردم غزه + عکس

تصاویر / تجلیل از خانواده شهدای دانشجو دانشگاه پیام نور کهگیلویه و بویراحمد

مروری کوتاه بر اخبار حوزه نیروی انتظامی مازندران

پیش‌ بینی وضعیت آب و هوا لرستان فردا چهارشنبه 27 فروردین 1404 + پیش بینی هواشناسی خرم آباد 24 ساعت آینده + آب و هوای لرستان + هواشناسی لرستان

پیش‌ بینی وضعیت آب و هوا مازندران فردا چهارشنبه 27 فروردین 1404 + پیش بینی هواشناسی مازندران 24 ساعت آینده + آب و هوای ساری + هواشناسی ساری

هتک حیثیت شمالی‌ها توسط مجرمان سایبری | دستگیری مدیر و ادمین کانال تلگرامی هتاک

آرامش سبز در خانه: با این گیاهان آپارتمانی، استرس را از خانه‌تان بیرون کنید!

مطالبه 10 ساله شهروندان کوی قرق ساری محقق شد

مسئول بسیج هنرمندان سپاه کربلا، مسئول برتر کشور شد

حمله مدیرعامل صندوق بازنشستگی به بیمه تکمیلی: پول گرفته اما نه اسناد را می‌پذیرد نه هزینه‌های بازنشستگان کشوری و فرهنگیان بازنشسته را می‌دهد /صدور همزمان احکام افزایش حقوق و همسان‌سازی

دکتر زندیه وکیلی: کربلایی کاظم ساروقی" حجتی زنده بر جاری بودن کرامت الهی است

مدیر کانال «خانم شیخ» بازداشت شد

انتقاد تند قالیباف از حمل‌ونقل شهری و جاده ای: نه تنها نقاط حادثه‌خیز را رفع نکردیم بلکه افزایش هم یافت