پیام مازند

آخرين مطالب

چرا انتشار دست‌نوشته‌های نیما یوشیج مهم است؟ گفتگو

چرا انتشار دست‌نوشته‌های نیما یوشیج مهم است؟
  بزرگنمايي:

پیام مازند - ایسنا / مراسم رونمایی از دست‌نوشته‌های نیما یوشیج، امروز دوشنبه، 28 آبان با حضور غلامعلی حدادعادل، ژاله آموزگار، موسی اسوار، حسین معصومی همدانی، سرور مولایی، محمود عابدی، مسعود جعفری جزی و امید طبیب‌زاده در فرهنگستان زبان و ادب فارسی برگزار شد.
محمد دبیر مقدم، نویسنده، استاد دانشگاه و معاون علمی و پژوهشی فرهنگستان زبان و ادب فارسی در سخنانی گفت: «از غریب من» عنوان شعری از نیما یوشیج است که بر این مجموعه گذاشته شده است. امیدوار بودیم 21 آبان همزمان با زادروز این شاعر بزرگ آوازه، این کتاب را رونمایی کنیم. الان کتاب در مرحله نهایی نشر در فرهنگستان قرار دارد.
او سپس درباره مهدی علیایی مقدم، پژوهشگر و هیات علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران و فعالیت‌هایش توضیحاتی داد.
دبیر مقدم با اشاره به دیگر اشعار منتشر نشده نیما که در فرهنگستان با عنوان‌های «صد سال دگر» (1396) و «نوای کاروان» (1397) منتشر شده‌اند، گفت: «از غریب من» مقدمه‌ای 163 صفحه‌ای دارد که عالمانه، خواندنی است و با معرفی اشعار نیما به بافت اجتماعی و فرهنگی و سیاسی نیما و تأثیرش بر شعر او پرداخته است.

پیام مازند


مهدی علیایی مقدم، پژوهشگر و نویسنده در سخنانی درباره اهمیت انتشار اشعار منتشر نشده نیما، گفت:نیما این بخت‌یاری را نداشت که اشعارش در زمان حیاتش منتشر شود بلکه فقط گزیده‌ای از اشعار او به صورت پراکنده در مطبوعات چاپ شده اما هرگز متولی نشر آثار خود نبود. می‌توان گفت پیش‌آهنگ شعر نو فارسی، سرگذشتی مانند قُدمای شعر یافت و کسی باید متولی انتشار آثارش باشد.
او به انتقادهایی که درباره لزوم انتشار شعرهای منتشر نشده نیما مطرح می‌شود، اشاره کرد و افزود: ما نمی‌دانیم نیما چه شعرهایی را دارای صلاحیت انتشار می‌دانست. آنچه از آثار نیما، چاپ شده بیان کننده سلیقه او نیست. جنتی عطایی می‌گفت نیما فقط پنج شعر خود را می‌پسندید از جمله «مرغ آمین» و «آی آدم‌ها».
علیایی مقدم با بیان اینکه نیما عمرش را در مشق کردن و باز نوشتن سپری کرد، گفت:کارنامه نیما پر از آزمایش است برای رسیدن به قالبی که به آن دست یافت؛ قالبی که تحول بسیار مهمی را در شعر فارسی ایجاد کرد و منشأ تحول عمیق شد.
این پژوهشگر با اشاره به ملاحظاتی که درباره انتشار آثار نیما وجود دارد، اظهار کرد: محمد معین، جلال آل‌احمد و جنتی عطایی نوعی نظارت خاص بر انتشار اشعار نیما داشتند مثلا آل‌احمد مخالف انتشار رباعی‌های نیما بود و می‌گفت سست هستند اما معین معتقد بود رباعی‌ها صورت منظم‌تری دارند و اولویت چاپ انبوه دست‌نوشته‌های نیما، آثاری بود که نظم و ترتیب داشت. زمانی که محمدحسین شهریار به عنوان دوست نیما طرف مشاوره قرار گرفت، او هم ملاحظه‌ای داشت و می‌گفت هر شعر نیما را نباید چاپ کرد تا در معرض نقد قرار نگیرد بنابراین تا مدت‌ها برای انتشار دست‌نوشته‌های نیما، ملاحظاتی را در نظر می‌گرفتند.

پیام مازند


او در ادامه خاطرنشان کرد: برای انتشار دست نوشته‌های نیما، محدودیت دیگری هم در میان بود و آن اینکه اصولاً دست‌نوشته‌های نیما به تحریری نوشته شده بود که افراد زیادی نمی‌توانند آن را بخوانند، همچنین این دست‌نوشته‌ها آشفته است و قلم‌خوردگی دارد و خود نیما هم به این موضوع اذعان دارد که «یادداشت‌هایی دارم که کسی جز من نمی‌تواند آن را بخواند.»
علیایی مقدم در پاسخ به انتقادها درباره لزوم انتشار دست‌نوشته‌ها گفت: اساسا نیما نوشته‌هایی را که درخور نگهداری نمی‌دانست از بین می‌برد. خود او می‌گوید، دو رمانش را آتش زده است و یا در یادداشت روزانه آورده است که آثاری را از بین برده است بنابراین آثاری که از او باقی‌مانده از نظر نیما صلاحیت نگهداری دارند، هرچند کیفیتشان از نظر او مطلوب نبوده است.
این پژوهشگر در ادامه درباره مجموعه «از غریب من» گفت: در حدی که می‌توانستیم بخوانیم، این مجموعه شامل 209 قطعه شعر، به همراه 23 حکایت به سبک و سیاق سعدی است. نیما در سال‌های 1312 و 1313 رشته‌ حکایت‌هایی را به سبک سعدی نوشته که البته گرد مقلدان گلستان هم نمی‌رسد اما از این جهت که کسی مانند نیما که پیشاهنگ شعر نو فارسی است، به تقلید از سعدی حکایت می‌نویسد، درخور تعجب است.

پیام مازند


علیایی مقدم در ادامه درباره نامگذاری این کتاب و انتقادهایی که نسبت به آن وجود دارد، توضیح داد: برخی این نامگذاری‌ها را نمی‌پسندند و می‌گویند، نیما این نام‌ها را نگذاشته است، اینکه بگوییم مجموعه اشعار منتشر نشده نیما، یک عنوان کلی است. سنت نامگذاری بر آثار شاعران بزرگ از جمله نیما از گذشته مصداق دارد؛ «دنیا خانه من است» عنوانی است که برای 50 نامه نیما گذاشته‌اند یا آخرین مجموعه شعر محمود درویش بدون نام بوده که دوست او «الیاس خوری» عنوانش را انتخاب کرده است یا دست‌نوشته‌های پراکنده ویرجینیا وولف که ویراستار او نامگذاری کرده و عنوانی نیست که مولف گذاشته باشند. بنابراین نامگذاری اشعار شاعران چیز بدیع و ناموجهی نیست و حتی در فرهنگ‌های مختلف هم چنین مسئله‌ای وجود داشت. البته کسی می‌تواند به عنوان کتاب انتقاد کند و بگوید با عوالم نیمایی سازگارتر است یا نه!؟ این انتقاد پذیرفته می‌شود که عنوان کتاب باید با تصویر نیما سازگاری داشته باشد.
او افزود: «از غریب من» عنوان شعری از نیما است که فضای اندوهناکی دارد و برای برادرش «لادبن» سروده است و مشخص نیست در تصفیه‌های استالین در سال 1324، برادرش چه سرنوشتی پیدا کرده و نیما در این شعر از حسش می‌گوید که چه خبر از برادر غریب من دارید و در مجموع شعری با احساس و عاطفی است.
این پژوهشگر خاطرنشان کرد: اهمیت انتشار دست‌نوشته‌های نیما، نشان دادن راه نیما است تا به قالب مورد نظر خود برسد. ما نوشتن شعر در این قالب را مسئله خیلی ساده‌ای فرض کرده‌ایم. قدیمی‌ترین شعر آزاد نیما با عنوان «ققنوس» بهمن 1316 منتشر شده است. منتقدان این موضوع را پذیرفته‌اند بی‌آنکه به زمینه‌اش توجه کنند. پذیرفته‌ایم که نیما دست به قلم شده و ققنوس را با مصرع‌های کوتاه و بلند نوشته است اما به اینکه چگونه نیما به این قالب رسیده توجه نداریم.
او با اشاره به پیشینه‌ای که درباره شعر نو ایران مطرح می‌شود، گفت: برخی می‌گویند پیش از نیما شمس کسمایی که شعرش تقلیدی از شعر آزاد فرانسه است یا ابوالقاسم لاهوتی در قالب آزاد سروده‌اند؛ در حالی که این نقل‌ها دقیق نیست. دکتر طاهر احمد در کتاب «انقلاب ادبی» تأثیر شعر فرانسه را در شعر متجددانه فارسی نشان می‌دهد اما این‌ها نمونه خوبی برای شعر نیمایی نیست.

پیام مازند


علیایی مقدم در ادامه به تأثیر شعر محمد مقدم(زبان‌شناس) بر شعر نیمایی گفت و توضیح داد: پایان‌بندی شعر مقدم ممکن است ناخودآگاه الهام‌بخش نیما بوده باشد. نیما اشعار مقدم را از سال 1313 می‌خوانده و ممکن است تحت تأثیر او دست‌کم در پایان‌بندی قرار گرفته یا این موضوع الهام بخش‌او باشد.
او تأکید کرد: تصورم این است انتشار اشعار و دست‌نوشته‌های نیما در فرهنگستان زبان و ادب فارسی فارغ از کیفیت ما را با وجوه دیگری از نیما آشنا می‌کند اینکه سیر منطقی شعر نیما از شروع کارش تا رسیدن به قالب نیمایی چه بوده است. برخی می‌گویند شعر نیما تحت تأثیر شعر فرانسه است اما مسئله این است شعر فرانسه که هجای کَمّی دارد، چگونه توانسته عروض ما را دگرگون کرده و منبع الهام باشد؟
او سپس توضیح داد: انتشار آثار نیما در فرهنگستان ما را با وجه مستزادسرایی نیما آشنا می‌کند. با انتشار اسناد متوجه شدیم، نیما بیش از آنچه تصور می‌شد، در قالب مستزاد شعر نوشته است. کسی را که بیشتر در این زمینه می‌شناختیم سید اشرف‌الدین گیلانی (نسیم شمال) بود اما در انتشار این اسناد متوجه شدیم نیما بیش از 30 مستزاد دارد. نوآوران دیگر مانند تندر کیا، هم همینطور بودند. او در جایی گفته است که ما را متهم می‌کنند که پا در ادبیات فرنگی داریم اما خودمان مستزاد را داریم که نوآوران عنایت ویژه‌ای نسبت به آن داشتند.
او افزود: قالب نیمایی، حاصل ذهن خلاق و ادامه شعر سنتی ما است. مستزادها پایه تحول شعر نیما بوده است؛ در این دفتر به شعری رسیدم به نام «روشنایی مجهول» که شعر مستزاد نیما را به شعر ققنوس پیوند می‌زند. «روشنایی مجهول» در سال 1310 سروده شده است و کم کم نیما را از سنت مستزاد سرایی دور می‌کند و جسارت نیما در شعر ققنوس برای به هم ریختن ترتیب‌ها بیشتر می‌شود.
علیایی مقدم همچنین به شعر بلند کودک نیما هم که در «از غریب من» منتشر شد، اشاره کرد و گفت: این شعر سوسیالیستی و ادبیات کارکردی دارد که با توجه به زمینه تاریخی و فکری نیما جالب است.

پیام مازند


لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/842400/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معماری خاص یک خانه دایره‌ای در ژاپن؛ شاهکار معماری مدرن

سیاست‌ هفته بسیج امسال توجه به هسته‌های مقاومت جهانی به ویژه مردم غزه است

تمدید مهلت ارسال آثار به ششمین جشنواره رسانه‌ای ابوذر مازندران

حضور 100 هزار بسیجی خراسان رضوی در رزمایش اقتدار بسیج/ امیدآفرینی رویکرد فعالیت‌های بسیج است/ اعزام 40 هزار نفر به راهیان نور از خراسان رضوی در سال جاری

تیم فوتبال آرمان‌دژ بجنورد برابر میزبان خود متوقف شد

افشاگری یک پرسپولیسی؛ تصمیم گرفتم دیگر سکوت نکنم/ علی پروین هم بگوید قبول نمی‌کنم

روشنایی بزرگراه های کشور تنها با نور تابلو‌های تبلیغاتی!

شکار این ماهی درخشان این ماهیگیر را غافلگیر کرد + فیلم

ضرورت بهره‌گیری از ظرفیت هنر برای بازنمایی حماسه اسلامی 6 بهمن آمل

ششمین جشنواره رسانه‌ای ابوذر مازندران تا پنجم آذر تمدید شد

شعر انتخابی محمدرضا نوری در مرحله نیمه‌نهایی رقابت شاعران

شعرخوانی زیبا در برنامه شعر

راداری برای به‌دام‌انداختن آدم فضایی‌ها

10 فیلم جاسوسی هیجان انگیز که ماموران سازمان سیا تماشایشان را توصیه کرده اند

7 نشانه که ثروتمند بودن اشخاص را فاش می‌کند

زمان ارسال آثار به جشنواره ابوذر مازندران تمدید شد

افشاگری یک پرسپولیسی؛ تصمیم گرفتم دیگر سکوت نکنم/ علی پروین هم بگوید قبول نمی‌کنم/ این بازیکن را محمود انصاری آورد نه شما!

مصرف برق در حرم مطهر رضوی برای بهینه‌سازی انرژی کاهش یافت

بلاتکلیفی برج‌های دوقلو/ استاندار لرستان وعده پیگیری داد

پیش بینی وضعیت آب و هوا مازندران فردا سه شنبه 29 آبان ماه 1403 + هوای مازندران فردا چگونه می شود؟

جنبش امل لبنان: شهید عفیف، تریبون و چراغ راه رسانه های مقاومت و در زمره شهیدان دفاع از بیان آزادانه بود

معاون رییس جمهور از بیمارستان های نور و مادر در قم بازدید کرد

عضو جنبش امل لبنان: جامعه مقاومت در لبنان تلاش های بدخواهان را خنثی می کند

یک‌سال محرومیت برای بوقچی استقلال

لیدر استقلال یک سال محروم شد

12 هزار و 800 برنامه هفته بسیج در مازندران اجرا می‌شود

پزشکیان: در موضوع رفع فیلترینگ، به نگاه مشترک میان سران رسیده‌ایم

سکینه‌سادات پاد، مسئول پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی ریاست جمهوری: کلینیک ترک بی‌حجابی مصداق تنفیر از دین است

چرا انتشار دست‌نوشته‌های نیما یوشیج مهم است؟

چالش نماشعر برای گروه چهارم سرزمین شعر

شعرخوانی زیبا هوشنگ ابتهاج

دورترین کهکشان کشف شده!

موبایل این بالا را سر خواب شبانه می‌آورد

سفر 80 دانش‌آموز دختر بهابادی به دیار نور

بازگشت این پرفسور محبوب به تلویزیون!

فعالیت‌های بسیج نور امید را در جامعه فروزان کرده است

مردم این روستای عجیب با طلوع خورشید نابینا می‌شوند!

خان‌محمدی: خلیلی از اخراج می‌ترسید/ به جای باشگاه از والدین بازیکنان پول می‌گرفتند!

کدام حیوان بزرگترین چشمان را دارد؟

مشکل زباله مازندران در چهار سال آینده حل خواهد شد.

شگرد جدید قاچاقچیان برای نابودی جنگل‌های هیرکانی!

تمامی قبور شهدا در قائم‌شهر بارکددار می‌شوند

قالیباف: حتما درباره افزایش حقوق‌ها اولویت‌بندی وجود دارد اما نباید به‌صورت قشری و صنفی به این بحث پرداخت

توییت چند ماه پیش پزشکیان و نارضایتی از قیمت خودرو

آغاز کمپین اطلاع‌رسانی بیماری HIV در کیش

جادوی نوشتن از دید دکتر شکوری

شعر اول آرش پورعلیزاده در مرحله نهایی رقابت شاعران

راه‌اندازی مرکز پسماند باعث یکپارچگی مدیران مرتبط در مازندران می‌شود

پلمب یک مرکز قطعه بندی و بسته بندی مرغ در خرم آباد

راه‌اندازی ساختمان سازمان پسماند در مازندران