پیام مازند

آخرين مطالب

کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» منتشر شد اقتصادی

کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» منتشر شد
  بزرگنمايي:

پیام مازند - ایسنا /کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» تألیف «علی‌اکبر عباسی» عضو هیئت‌علمی گروه تاریخ دانشگاه اصفهان است که به تازگی راهی بازار کتاب شده و در آن علاوه‌ بر پرداختن به مباحث مرتبط با دانش تاریخ و ویژگی‌های تاریخ‌نگاری در دوره‌های مختلف، بر شناسایی نقاط عطف در تاریخ‌نگاری تأکید شده است.
علی‌اکبر عباسی، با اشاره به اینکه کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» یک کتاب درسی دانشگاهی است، بیان کرد: من 14 سال است که تاریخ‌نگاری را در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد تدریس می‌کنم و تجربه تدریس و نوشتن مقالات در خصوص تاریخ‌نگاری منجر به نگارش این کتاب شد. همواره از یک ربع قرن پیش تاکنون مقالاتی درخصوص تاریخ‌نگاری را در نشریات گوناگون به چاپ رسانده‌ام و به‌طور اختصاصی تألیف این کتاب در یک سال گذشته انجام شد و آبان‌ماه امسال نیز توسط انتشارات چشمه آفرینش به چاپ رسید.
او تأکید کرد: لازم به ذکر است که قبل از این نیز کتابی با عنوان «درآمدی بر تاریخ‌نگاری» را تألیف کردم که بسیار مختصر بود و پس از اتمام نسخ چاپ اول، انتشارات مورخان با چاپ مجدد آن موافقت نمی‌کرد. برخی از مباحث این کتاب برگرفته از مطالب کتاب «درآمدی بر تاریخ‌نگاری» است و بخش‌هایی از آن نیز با طرح جدیدی در خصوص تاریخ‌نگاری ایران و جهان اسلام در این کتاب مطرح‌شده است. تأکید من در این کتاب بیشتر بر سیر نگارش تاریخ‌ از دوره باستان تا دوره معاصر است.
عضو هیئت‌علمی گروه تاریخ دانشگاه اصفهان ادامه داد: مطالب کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» 50 درصد نسبت به مطالب کتاب «درآمدی بر تاریخ‌نگاری» افزایش داشته است، مسائل تاریخ‌نگاری با تفسیر بیشتری آمده و در این کتاب بر روی تغییر در نگاه مورخان در پیچ‌های تاریخی، دوره‌هایی که سبک نگاه به تاریخ و نگارش تاریخ متفاوت شده و دگرگونی‌های اساسی، تأکید بیشتری شده است. در این کتاب سعی بر شناسایی نقاط عطف در تاریخ‌نگاری شده و روی نقاط عطف تأکید بیشتری شده است. همچنین تفسیر مطالب و مصادیق در کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» نسبت به کتاب قبلی بیشتر است، اگر چه شباهت‌هایی در سیر نگارش با کتاب قبلی دارد و روند توجه به تاریخ و تاریخ‌نگاری در دوره‌های مختلف نیز در هر دو کتاب وجود دارد.
مؤلف کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» در خصوص عناوین فصل‌های این کتاب توضیح داد: این کتاب دارای 16 فصل است؛ فصل اول آشنایی با اصطلاحات و واژگان است که دانش تاریخ، علم تاریخ و تاریخ‌نگاری در آن تعریف‌ شده است. فصل دوم محورهای نقد و بررسی کتاب است که در کتاب درآمدی بر تاریخ‌نگاری به این فصل پرداخته نشده بود که براساس تجربۀ 10 سال تدریس مقطع ارشد، متوجه ضرورت اضافه شدن این فصل به کتاب شدم.
عباسی افزود: فصل سوم، تاریخ‌نگاری در یونان، رم و ایران باستان است. فصل چهارم، تاریخ‌نگاری در قرون نخستین اسلامی است که انواع گونه‌های تاریخ‌نگاری مسلمانان در این فصل مطرح‌شده است. فصل پنجم، تاریخ عمومی و نشان‌دهنده رشد حس جهان‌شمولی تاریخ‌نگاران مسلمان است و به این موضوع پرداخته‌شده که مسلمانان از قرن سوم در تاریخ‌نگاری رشد بیشتری داشته‌اند و تاریخ جهان را نوشته‌اند. همچنین به تاریخ‌های عمومی پرداخته شده است که بسیاری از آن‌ها را ایرانیان نوشته‌اند؛ علاوه بر آن در این فصل به نمونه‌هایی از آن‌ها و ویژگی‌های تاریخ‌نگاری آن‌ها پرداخته‌شده است. فصل ششم نیز تاریخ‌نگاری فرق و مذاهب اسلامی است که اطلاعات مذهبی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی در آن مطرح‌شده است.
این استاد دانشگاه توضیح داد: فصل هفتم کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» تاریخ‌نگاری تاریخ محلی است که مزایا، معایب، انواع و مصادیق آن به‌خصوص قبل از عهد مغول مطرح‌شده است. فصل هشتم نیز تاریخ سلسله‌ای ایران قبل از هجوم مغول است و در آن به مؤلفان کتاب‌هایی درخصوص سلسله‌های طاهریان تا خوارزمشاهیان در ایران پرداخته‌شده است. فصل نهم کتاب، تاریخ‌نگاری تذکره‌ها و کتب مرجع دایره المعارفی است و به ویژگی‌ها و سبک‌های تاریخ‌نگاری در این کتاب‌ها اشاره دارد و نمونه‌هایی از آن‌ها مربوط به دوره‌های مختلف در این فصل نیز مطرح‌شده است.
او ادامه داد: فصل دهم کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» منابع ادبی در تاریخ‌نگاری اسلامی است که فراتر از ایران است و کل جهان اسلام را در بر می گیرد. فصل یازدهم، منابع جغرافیایی مورد استفاده در تاریخ‌نگاری است و به استفاده‌ای که ما از آثار جغرافیایی داریم، اطلاعاتی که در قرون گوناگون به ما می‌دهند، سفرنامه‌ها، مسالک و ممالک و تأثیرپذیری آن‌ها از نمونه‌های باستانی و تأثیرگذاری آن‌ها در حوزه‌های مختلف پرداخته‌شده است.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: فصل دوازدهم کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» تاریخ‌نگاری ایران در عهد مغول و تیموری است و به قرون 7 تا 9 هجری قمری پرداخته‌شده و ویژگی‌های خاصی که تاریخ‌نگاری در این دوران پیداکرده، بسیار متفاوت از دوره‌های قبلی است که این ویژگی‌ها در این فصل موردبررسی قرارگرفته است. فصل سیزدهم، صفویان و تاریخ‌نگاری است که ویژگی‌های تاریخی این دوران مطرح‌ شده است که ویژگی‌های خاصی دارد و کتاب‌های معروف آن دوران نیز در این فصل موردنقد و بررسی قرار داده‌ شده و بررسی انتقادی آن‌ها نیز مطرح‌شده است؛ همچنین انواعی از منابع دوره صفوی از سفرنامه‌ها، تواریخ عمومی و سلسله‌ای و غیره در این فصل مطرح‌شده است.
او ادامه داد: فصل چهاردهم نیز تاریخ‌نگاری از عهد افشاریه تا مشروطه است و فصل پانزدهم، ویژگی‌های تاریخ‌نگاری جدید در ایران مربوط به دوران بعد از مظفرالدین شاه قاجار است که تاریخ‌نگاری در ایران به‌طور اساسی متفاوت، مردمی و ساده و روان می‌شود. فصل شانزدهم کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» تاریخ‌نگاری شفاهی است که به جایگاه آن در تاریخ‌نگاری جهانی، تاریخ مطرح‌شدن آن در ایران، ویژگی‌های آن، ضرورت پرداختن به تاریخ‌نگاری شفاهی و مزایا و رسالت‌های تاریخ شفاهی مطرح شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/842314/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راداری برای به‌دام‌انداختن آدم فضایی‌ها

10 فیلم جاسوسی هیجان انگیز که ماموران سازمان سیا تماشایشان را توصیه کرده اند

7 نشانه که ثروتمند بودن اشخاص را فاش می‌کند

زمان ارسال آثار به جشنواره ابوذر مازندران تمدید شد

افشاگری یک پرسپولیسی؛ تصمیم گرفتم دیگر سکوت نکنم/ علی پروین هم بگوید قبول نمی‌کنم/ این بازیکن را محمود انصاری آورد نه شما!

مصرف برق در حرم مطهر رضوی برای بهینه‌سازی انرژی کاهش یافت

بلاتکلیفی برج‌های دوقلو/ استاندار لرستان وعده پیگیری داد

پیش بینی وضعیت آب و هوا مازندران فردا سه شنبه 29 آبان ماه 1403 + هوای مازندران فردا چگونه می شود؟

جنبش امل لبنان: شهید عفیف، تریبون و چراغ راه رسانه های مقاومت و در زمره شهیدان دفاع از بیان آزادانه بود

معاون رییس جمهور از بیمارستان های نور و مادر در قم بازدید کرد

عضو جنبش امل لبنان: جامعه مقاومت در لبنان تلاش های بدخواهان را خنثی می کند

یک‌سال محرومیت برای بوقچی استقلال

لیدر استقلال یک سال محروم شد

12 هزار و 800 برنامه هفته بسیج در مازندران اجرا می‌شود

پزشکیان: در موضوع رفع فیلترینگ، به نگاه مشترک میان سران رسیده‌ایم

سکینه‌سادات پاد، مسئول پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی ریاست جمهوری: کلینیک ترک بی‌حجابی مصداق تنفیر از دین است

چرا انتشار دست‌نوشته‌های نیما یوشیج مهم است؟

چالش نماشعر برای گروه چهارم سرزمین شعر

شعرخوانی زیبا هوشنگ ابتهاج

دورترین کهکشان کشف شده!

موبایل این بالا را سر خواب شبانه می‌آورد

سفر 80 دانش‌آموز دختر بهابادی به دیار نور

بازگشت این پرفسور محبوب به تلویزیون!

فعالیت‌های بسیج نور امید را در جامعه فروزان کرده است

مردم این روستای عجیب با طلوع خورشید نابینا می‌شوند!

خان‌محمدی: خلیلی از اخراج می‌ترسید/ به جای باشگاه از والدین بازیکنان پول می‌گرفتند!

کدام حیوان بزرگترین چشمان را دارد؟

مشکل زباله مازندران در چهار سال آینده حل خواهد شد.

شگرد جدید قاچاقچیان برای نابودی جنگل‌های هیرکانی!

تمامی قبور شهدا در قائم‌شهر بارکددار می‌شوند

قالیباف: حتما درباره افزایش حقوق‌ها اولویت‌بندی وجود دارد اما نباید به‌صورت قشری و صنفی به این بحث پرداخت

توییت چند ماه پیش پزشکیان و نارضایتی از قیمت خودرو

آغاز کمپین اطلاع‌رسانی بیماری HIV در کیش

جادوی نوشتن از دید دکتر شکوری

شعر اول آرش پورعلیزاده در مرحله نهایی رقابت شاعران

راه‌اندازی مرکز پسماند باعث یکپارچگی مدیران مرتبط در مازندران می‌شود

پلمب یک مرکز قطعه بندی و بسته بندی مرغ در خرم آباد

راه‌اندازی ساختمان سازمان پسماند در مازندران

تشییع پیکر 7 شهید گمنام دفاع مقدس در مازندران

طلاب یاسوجی به اردوی راهیان نور اعزام شدند

پیکرهای مطهر شهدای گمنام در 7 شهر مازندران آرام می گیرند

جبهه مقاومت در عملیات طوفان‌الاقصی هیمنه پوشالی استکبار را درهم شکست

طلاب مدرسه ریحانه النبی (س) اراک با نرم‌افزارهای نور آشنا شدند

افزایش 4 درصدی صید ماهی باوجود متلاطم بودن دریای مازندران

پیگیری پرداخت غرامت به خسارت‌دیدگان حمله حیات‌وحش در مازندران

29 ورزشکار مازندران حاضر به رقابت با نمایندگان رژیم اسرائیل نشدند

اعزام 500 دانش‌آموز خرم‌آبادی به اردوی راهیان نور

یادواره 37 شهیده مازندران در سوادکوه برگزار می شود

اجلاسیه بین المللی شهدای بسیجی جهان اسلام در مازندران برگزار می شود

3 پاکستانی اتباع افغان را در تهران گروگان گرفتند!