پیام مازند

آخرين مطالب

چرا 120 میلیارد دلار پول نفت عراق دست آمریکا ماند؟ اجتماعي

چرا 120 میلیارد دلار پول نفت عراق دست آمریکا ماند؟
  بزرگنمايي:

پیام مازند - واشنگتن، کنترل درآمد نفتی عراق را از زمان تهاجم غیرقانونی به این کشور در سال 2003، حفظ کرده و این اطاعت مالی و اقتصادی، حاکمیت عراق را متزلزل کرده و اختیار منابع مالی بغداد را تحت کنترل آمریکا قرار داده است.
به گزارش مشرق، بانک مرکزی عراق در ژوئیه، تسلیم فشار فدرال رزرو آمریکا شد و تمامی مبادلات خارجی خود به یوان چین را متوقف کرد.
این اقدام پس از دوره کوتاهی روی داد که طی آن، بغداد به تجار اجازه داد با یوان تجارت کنند. هدف از این ابتکار، خنثی کردن محدودیت‌های بیش از حد آمریکا برای دسترسی عراق به دلار بود.
هر چند تجارت مبتنی بر یوان، شامل صادرات نفت عراق نبود و صادرات نفت همچنان به دلار آمریکا ماند اما واشنگتن، این ابتکار را تهدیدی برای نفوذ مالی خود بر این کشور حاشیه خلیج فارس دید. اما آمریکا چطور موفق شد چنین کنترلی را بر سیاست‌های مالی عراق اعمال کند؟ پاسخ در سال 2003 و مکانیزم‌هایی نهفته است که پس از حمله نظامی آمریکا به عراق ایجاد شدند.
میراث «عملیات آزادی عراق»
از زمان امضای فرمان اجرایی 13303 (EO13303) توسط جورج دبلیو بوش، رئیس جمهور وقت آمریکا در 22 مه سال 2003، تمام درآمدهای حاصل از فروش نفت عراق مستقیما به حسابی در بانک فدرال رزرو نیویورک واریز شده است.
فرمان EO13303 با عنوان «حفاظت از صندوق توسعه عراق و سایر اموالی که عراق در آن منافع دارد»، سالانه توسط هر رئیس جمهور آمریکا از جمله جو بایدن در سال 2024، تمدید شده است. این فرمان اجرایی، اساسا کنترل درآمدهای نفتی عراق را تحت اختیار آمریکا قرار داده است. به این ترتیب، رئیس جمهور آمریکا، فقط اجازه می‌دهد بغداد کنترل محدودی بر منابع و درآمدهای خود داشته باشد.
ریشه‌های وابستگی مالی عراق به آمریکا به دهه 1990 باز می‌گردد. پس از حمله نظامی عراق به کویت در سال 1990، قطعنامه 661 شورای امنیت سازمان ملل، تحریم‌های اقتصادی شدیدی را برای محرومیت عراق از تجارت بین‌المللی وضع کرد. این تحریم‌ها که با امتناع صدام حسین، رئیس‌جمهور وقت عراق از عمل به درخواست خروج از کویت تشدید شد، اقتصاد عراق را فلج کرد.
کنترل آمریکا بر امور مالی عراق
قطعنامه 687 شورای امنیت سازمان ملل که در سال 1991 پس از جنگ خلیج فارس به تصویب رسید، این تحریم‌ها را تمدید کرد و همزمان، برنامه بحث برانگیز «نفت در برابر غذا» را معرفی کرد. اگرچه این برنامه به عراق اجازه داد تا در برابر دریافت کالاهای بشردوستانه مانند غذا و دارو، نفت بفروشد، اما این تحریم‌ها، مردم عراق را متحمل درد و رنج عظیمی کرد و بیش از یک میلیون عراقی که نیمی از آنها کودک بودند، در این مدت جان خود را از دست دادند. مادلین آلبرایت، وزیر امور خارجه وقت آمریکا، در مصاحبه‌ای در سال 1996، از تحریم‌ها دفاع کرد و گفته بود: «این مرگ‌ها به قیمت آن می‌ارزد».
آمریکا پس از حمله به عراق و فروپاشی دولت صدام، این کشور را اشغال کرد. شورای امنیت سازمان ملل متحد که با یک عمل انجام شده مواجه شد، مجبور شد وضعیت موجود را بپذیرد. طبق قوانین بین‌المللی بشردوستانه، نیروهای اشغالگر مسئول رفاه جمعیتی می‌شوند که کشورشان را اشغال کرده اند. بنابراین، قطعنامه 1483 شورای امنیت سازمان ملل متحد در 22 مه سال 2003 برای تاسیس «مرجع موقت ائتلاف» (CPA) به رهبری آمریکا به عنوان اداره‌کننده عراق و ایجاد «صندوق توسعه عراق» (DFI) برای مدیریت درآمدهای نفتی عراق صادر شد.
باید توجه داشت که در قطعنامه 1483، فدرال رزرو آمریکا به عنوان محل سپرده گذاری پول عراق ذکر نشد و همچنین مکانی برای دفتر مرکزی یا حساب «صندوق توسعه عراق» تعیین نشد. در واقع، این قطعنامه به خصوص تاکید کرد «صندوق توسعه عراق» باید در اختیار بانک مرکزی عراق باشد. این حکومت ائتلاف موقت به ریاست پل برمر بود که به طور یکجانبه، تصمیم گرفت این حساب را در بانک فدرال رزرو نیویورک نگهداری کند.
این تصمیم به دولت آمریکا اجازه داد تا کنترل شدیدی بر درآمدهای نفتی عراق داشته باشد. از آن زمان تا به امروز، وزارت دارایی عراق مجبور شده است برای دریافت منابع مالی، از خزانه داری آمریکا درخواست کند و خزانه داری، این درخواست‌ها را بر اساس معیارهای خود تائید یا رد می‌کند.
این انتقال ماهانه دلارهای آمریکایی که به شکل نقدی به بغداد منتقل می‌شود، توانایی عراق و جمعیت 40 میلیونی آن را برای پرداخت نیازهای اساسی مانند حقوق، غذا و دارو تعیین می‌کند.
اخاذی از عراق
هر زمان که واشنگتن احساس می‌کند، عراق مطیع اهداف منطقه‌ای آمریکا نیست، انتقال این پول‌ها ممکن است به تاخیر بیفتد یا کمتر شود. برای مثال، در ژانویه سال 2020، پس از اینکه پارلمان عراق به اخراج نیروهای آمریکایی رای داد، دولت ترامپ تهدید کرد دسترسی عراق به درآمدهای نفتی‌اش را بلوکه خواهد کرد.
امروز، وضعیت مالی عراق وخیم است. با وجود انباشت درآمدهای نفتی در بانک فدرال رزرو نیویورک که در حال حاضر حدود 120 میلیارد دلار تخمین زده می‌شود، عراق با بدهی فزاینده‌ای که با این مقدار برابری می‌کند، مواجه است.
ناتوانی این کشور برای کنترل منابع مالی خود، مانع از بازسازی و توسعه بلندمدت شده و عراق را مجبور کرده است به وام‌های بین‌المللی متکی باشد. از قضا، عراق با سرمایه‌گذاری بالغ بر 41 میلیارد دلار در سال 2023، به یکی از بزرگترین دارندگان اوراق خزانه‌داری آمریکا تبدیل شده است.
سازمان ملل «صندوق توسعه عراق» را بست اما آمریکا حاضر به قبول آن نشد
عراق هنگامی که در سال 2008، توافقنامه «چارچوب همکاری استراتژیک» را امضا کرد، دستکم رسما دیگر تحت اشغال آمریکا نیست و تحت این توافقنامه، نیروهای آمریکایی در حال حاضر فقط به درخواست دولت عراق، در این کشور حضور دارند.
اقدامات سازمان ملل متحدد برای اینکه عراق دوباره کنترل امور مالی خود را به دست بگیرد، تا حد زیادی شکست خورده است. در سال 2010، قطعنامه 1956 شورای امنیت سازمان ملل متحد، خواستار تعطیلی «صندوق توسعه عراق» حداکثر تا 30 ژوئن سال 2011 و انتقال تمام درآمدهای مالی به دولت عراق شد.
با وجود این دستورالعمل‌های قانونی واضح، حساب «صندوق توسعه عراق» برخلاف قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، تحت کنترل آمریکا در بانک فدرال رزرو نیویورک باقی مانده است. بدتر از همه، تداوم تسلط آمریکا بر منابع مالی عراق، فساد و ناکارآمدی این کشور را به شدت تشدید کرده است.
پایان دادن به کار «هیئت مشورتی و نظارت بین‌المللی سازمان ملل متحد»، یکی از راه‌های پنهان کردن فساد گسترده و سرقت منابع توسط عوامل آمریکایی و عراقی بود.
فساد کم‌سابقه‌ای که در سرتاسر عراق و نهادهای آن گسترش یافته است را می‌توان در آستانه این سیاست قرار داد. مقادیر انبوه از نقدینگی که ماهانه به کشور وارد می‌شود، مبالغ نجومی نامشخصی که از وزارتخانه‌های مختلف ناپدید می‌شود و صرافی‌های دلار که توسط گروه‌های سیاسی در کنار نیروهای اشغالگر آمریکایی رونق گرفته اند، عراق را به یکی از فاسدترین کشورهای جهان کشور تبدیل کرده است.
وابستگی عراق به آمریکا برای دسترسی به درآمدهای نفتی خود، همراه با بدهی رو به رشد بغداد، تاثیرات قابل توجهی بر حاکمیت این کشور دارد.
بر اساس گزارش پایگاه اینترنتی کردل، ممکن است عراق دیگر تحت اشغال رسمی نباشد اما مکانیزم‌های کنترل مالی ایجاد شده پس از تهاجم سال 2003 همچنان ادامه دارند. این کنترل‌ها نه تنها توسعه اقتصادی عراق را محدود می‌کند، بلکه این کشور را درگیر کشمکش‌های ژئوپلیتیکی گسترده‌تری نیز می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/827492/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معماری خاص یک خانه دایره‌ای در ژاپن؛ شاهکار معماری مدرن

سیاست‌ هفته بسیج امسال توجه به هسته‌های مقاومت جهانی به ویژه مردم غزه است

تمدید مهلت ارسال آثار به ششمین جشنواره رسانه‌ای ابوذر مازندران

حضور 100 هزار بسیجی خراسان رضوی در رزمایش اقتدار بسیج/ امیدآفرینی رویکرد فعالیت‌های بسیج است/ اعزام 40 هزار نفر به راهیان نور از خراسان رضوی در سال جاری

تیم فوتبال آرمان‌دژ بجنورد برابر میزبان خود متوقف شد

افشاگری یک پرسپولیسی؛ تصمیم گرفتم دیگر سکوت نکنم/ علی پروین هم بگوید قبول نمی‌کنم

روشنایی بزرگراه های کشور تنها با نور تابلو‌های تبلیغاتی!

شکار این ماهی درخشان این ماهیگیر را غافلگیر کرد + فیلم

ضرورت بهره‌گیری از ظرفیت هنر برای بازنمایی حماسه اسلامی 6 بهمن آمل

ششمین جشنواره رسانه‌ای ابوذر مازندران تا پنجم آذر تمدید شد

شعر انتخابی محمدرضا نوری در مرحله نیمه‌نهایی رقابت شاعران

شعرخوانی زیبا در برنامه شعر

راداری برای به‌دام‌انداختن آدم فضایی‌ها

10 فیلم جاسوسی هیجان انگیز که ماموران سازمان سیا تماشایشان را توصیه کرده اند

7 نشانه که ثروتمند بودن اشخاص را فاش می‌کند

زمان ارسال آثار به جشنواره ابوذر مازندران تمدید شد

افشاگری یک پرسپولیسی؛ تصمیم گرفتم دیگر سکوت نکنم/ علی پروین هم بگوید قبول نمی‌کنم/ این بازیکن را محمود انصاری آورد نه شما!

مصرف برق در حرم مطهر رضوی برای بهینه‌سازی انرژی کاهش یافت

بلاتکلیفی برج‌های دوقلو/ استاندار لرستان وعده پیگیری داد

پیش بینی وضعیت آب و هوا مازندران فردا سه شنبه 29 آبان ماه 1403 + هوای مازندران فردا چگونه می شود؟

جنبش امل لبنان: شهید عفیف، تریبون و چراغ راه رسانه های مقاومت و در زمره شهیدان دفاع از بیان آزادانه بود

معاون رییس جمهور از بیمارستان های نور و مادر در قم بازدید کرد

عضو جنبش امل لبنان: جامعه مقاومت در لبنان تلاش های بدخواهان را خنثی می کند

یک‌سال محرومیت برای بوقچی استقلال

لیدر استقلال یک سال محروم شد

12 هزار و 800 برنامه هفته بسیج در مازندران اجرا می‌شود

پزشکیان: در موضوع رفع فیلترینگ، به نگاه مشترک میان سران رسیده‌ایم

سکینه‌سادات پاد، مسئول پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی ریاست جمهوری: کلینیک ترک بی‌حجابی مصداق تنفیر از دین است

چرا انتشار دست‌نوشته‌های نیما یوشیج مهم است؟

چالش نماشعر برای گروه چهارم سرزمین شعر

شعرخوانی زیبا هوشنگ ابتهاج

دورترین کهکشان کشف شده!

موبایل این بالا را سر خواب شبانه می‌آورد

سفر 80 دانش‌آموز دختر بهابادی به دیار نور

بازگشت این پرفسور محبوب به تلویزیون!

فعالیت‌های بسیج نور امید را در جامعه فروزان کرده است

مردم این روستای عجیب با طلوع خورشید نابینا می‌شوند!

خان‌محمدی: خلیلی از اخراج می‌ترسید/ به جای باشگاه از والدین بازیکنان پول می‌گرفتند!

کدام حیوان بزرگترین چشمان را دارد؟

مشکل زباله مازندران در چهار سال آینده حل خواهد شد.

شگرد جدید قاچاقچیان برای نابودی جنگل‌های هیرکانی!

تمامی قبور شهدا در قائم‌شهر بارکددار می‌شوند

قالیباف: حتما درباره افزایش حقوق‌ها اولویت‌بندی وجود دارد اما نباید به‌صورت قشری و صنفی به این بحث پرداخت

توییت چند ماه پیش پزشکیان و نارضایتی از قیمت خودرو

آغاز کمپین اطلاع‌رسانی بیماری HIV در کیش

جادوی نوشتن از دید دکتر شکوری

شعر اول آرش پورعلیزاده در مرحله نهایی رقابت شاعران

راه‌اندازی مرکز پسماند باعث یکپارچگی مدیران مرتبط در مازندران می‌شود

پلمب یک مرکز قطعه بندی و بسته بندی مرغ در خرم آباد

راه‌اندازی ساختمان سازمان پسماند در مازندران