پیام مازند

آخرين مطالب

در صورت انفجار ستاره غول‌پیکر ابط‌الجوزا، آسمان شب چقدر روشن خواهد شد؟ اجتماعي

  بزرگنمايي:

پیام مازند - ستاره مشهور ابط‌الجوزا که در دسته‌ی ابرغول سرخ قرار دارد، در آینده‌ای نزدیک منفجر خواهد شد. اما این سؤال مطرح می‌شود که در صورت انفجار، ساکنین زمین آن را چگونه خواهد دید؟ بازه دقیق انفجار ستاره به‌طور دقیق مشخص نیست؛ ممکن است همین فردا این اتفاق رخ دهد. بر اساس تخمین‌ها ابط‌الجوزا در صورت انفجار به درخشان‌ترین جرم آسمان شب روی زمین تبدیل خواهد شد.
این انفجار چند هفته دوام می‌آورد و حتی در روز هم مشاهده‌پذیر خواهد بود. با وجود انفجار مهیب، خطری ساکنین زمین را تهدید نمی‌کند؛ چرا که ابط‌الجوزا 500 سال نوری از زمین فاصله دارد.
به گزارش زومیت، ستاره‌ای مشهور وجود دارد که به احتمال زیاد آن را در آسمان دیده‌اید. نام این ستاره ابط‌الجوزا است و می‌توانید آن را در صورت فلکی شکارچی درست در شانه‌ی راست شکارچی پیدا کنید؛ اما این ستاره یک جرم عادی نیست، بلکه رویدادی سهمگین در انتظار آن است.
ستاره‌ی ابط‌الجوزا که در دسته‌ی ابرغول سرخ قرار می‌گیرد، در چند سال گذشته چند مرتبه کم‌نور شده است؛ اتفاقی که خبر از ابرنواختر کامل در آینده‌ای نزدیک می‌دهد. البته در اینجا «آینده نزدیک» به معنی بازه‌ی 10 هزار سال آینده است. در واقع از آنجا که این ستاره 500 سال نوری از ما فاصله دارد، ممکن است همین حالا منفجر شده باشد، اما هنوز از آن اطلاعی نداریم. شاید این انفجار فردا خود را نشان دهد.
از یک چیز اطمینان داریم: اگر ابط‌الجوزا منفجر شود، درخشان‌ترین ابرنواختری خواهد بود که بشر به چشم دیده است؛ اما چه مقدار درخشان خواهد بود؟ آیا می‌توان در طول روز آن را دید؟ آیا خطرناک است؟ در این مقاله تلاش می‌کنیم با فیزیک مقدماتی به این پرسش‌ها پاسخ دهیم.

پیام مازند

برای یک ستاره‌ی پایدار مانند خورشید، تعادل بین دو نیروی مخالف وجود دارد. جرم ماده در ستاره باعث تولید نیروی گرانشی می‌شود که تمایل به فروپاشی ستاره دارد. با این‌حال نیروی رو به بیرون هسته مانع از این فروپاشی می‌شود؛ بنابراین ستاره از نظر اندازه ثابت باقی می‌ماند، گرچه مانند سیاره جرمی جامد نیست.
ستاره با افزایش سن، منبع هیدروژن و هلیم خود را مصرف می‌کند و عنصرهای سنگین‌تری مثل کربن، اکسیژن، سیلیکون و در نهایت آهن را تولید می‌کند. همجوشی عنصرهای سنگین‌تر از آهن، انرژی بیشتری می‌گیرد تا اینکه انرژی تولید کند. در نهایت سوخت ستاره به پایان می‌رسد و روی خود دچار فروپاشی می‌شود.
ابط‌الجوزا در صورت انفجار تا چند هفته در آسمان خواهد درخشید
در برخی نمونه‌ها، فروپاشی می‌تواند بسیار شدید باشد؛ به قدری شدید که به سرعت فشار و دمای هسته‌ی ستاره را افزایش می‌دهد. سپس ستاره ناگهان منفجر می‌شود؛ انفجاری عظیم اما بی‌صدا، زیرا در فضای خلأ انفجارها هیچ صدایی را منتشر نمی‌کنند.
با این‌حال انفجار یادشده مقدار زیادی انرژی نوری ایجاد می‌کند. برای مقایسه، خورشید ما دارای درخشندگی یا توان خروجی 3.8*10^26 وات است. یک ابرنواختر به نام ASASSN-15h که در سال 2015 رصد شد، دارای درخشندگی اوج نزدیک به 2*10^38 وات بود. این توان خروجی از توان تولید‌شده از 500 میلیارد خورشید بیشتر است؛ رقمی دیوانه‌کننده! با این‌حال از آنجا که ابرنواختر 2015 در کهکشانی دیگر بود، آن را مشاهده نکردیم؛ اما در مقیاس نجومی، ابط‌الجوزا در حیات پشتی ما قرار دارد.
قدر ظاهری و درخشندگی سال‌ها پیش، فیلسوفی یونانی به نام هیپارکوس، ستاره‌ها را بر اساس میزان درخشش ظاهری در آسمان شب به شش دسته تقسیم کرد. بر اساس این اندازه‌گیری طرحی طبقه‌بندی برای «قدر ظاهری» به وجود آمد؛ به‌طوری‌که ستاره‌ای با قدر 1 بسیار درخشان به نظر می‌رسد، درحالی‌که شاید حتی نتوانید ستاره‌ای با قدر 6 را در میان آلودگی نوری ببینید. ستاره‌ی ابط‌الجوزا در گروه اول قرار دارد.
به بیان واضح‌تر، قدر ظاهری درخشندگی واقعی ستاره را نشان نمی‌دهد و صرفا میزان روشنایی آن از زمین را توصیف می‌کند که 1) به میزان نوری که ستاره تولید می‌کند و (2) به میزان دور بودن آن وابسته است. البته عامل سوم هم به میزان دید انسان وابسته است و خطی نیست. یک جسم با قدر یک دارای شدت نور (بر اساس وات بر متر مربع) 100 برابر بیشتر از یک جسم با قدر 6 است.
همچنین ممکن است اجرامی با قدر بیشتر از 1 هم وجود داشته باشند و در این صورت مقادیر منفی خواهند گرفت. برای مثال سیاره زهره درخشان‌ترین جرم در آسمان شب است که قدر آن بر اساس موقعیتش به طور میانگین به 4٫1- می‌رسد.
اثر فاصله بنابراین می‌توانیم این‌گونه نتیجه بگیریم: اگر درخشندگی ذاتی یک جرم (مقدار انرژی نوری که تولید می‌کند) را داشته باشیم می‌توانیم شدت نور را با توجه به فاصله‌ای مشخص (مقدار نوری که در آن نقطه دریافت می‌شود) محاسبه کنیم. سپس می‌توانیم مقدار به دست آمده را به مقیاس قدر ظاهری تبدیل کنیم تا میزان درخشندگی آن برای چشم انسان را توصیف کنیم.
برای مثال فرض کنید لامپی نوری دارید که 20 وات نور از خود منتشر می‌کند. این 20 وات درخشندگی لامپ را نشان می‌دهد. اگر نور به‌صورت برابر در تمام جهت‌ها منتشر شود و شما r متر از آن فاصله داشته باشید، می‌توانید تصور کنید که نور لامپ در سطح یک کره با شعاع r پخش می‌شود.
با افزایش فاصله، نور روی کره‌ی بزرگ‌تری پخش می‌شود درنتیجه مقدار کمتری از آن در یک نقطه دریافت می‌شود. ازآنجاکه مساحت سطح کره ( A = 4πr2) متناسب با مربع شعاع است، این تعریف را قانون مربع معکوس می‌نامیم. با توجه به این موارد، می‌توانیم شدت (I) در یک موقعیت را به شکل تابعی از درخشندگی (L) و فاصله (r) بنویسیم:

پیام مازند

حالا برای تبدیل مقدار به‌دست‌آمده به‌قدر ظاهری، نیاز به یک ستاره مرجع داریم. در اینجا از ستاره شباهنگ (Sirius) استفاده می‌کنیم. این ستاره با درخشندگی 25٫4 برابر بیشتر از خورشید و فاصله‌ی 8٫79 سال نوری، یکی از درخشان‌ترین ستاره‌های آسمان شب به شمار می‌رود. به‌این‌ترتیب به قدر 1٫46- (mr) می‌رسیم. سپس قدر (m) ابط‌الجوزا به این صورت محاسبه می‌شود.

پیام مازند

با چشم غیرمسلح، ابرنواختر ابط‌الجوزا همچنان مانند نقطه‌ای نورانی به نظر می‌رسد؛ زیرا هرچند فاصله آن برای یک ستاره نزدیک است، هنوز در فاصله‌ای بسیار دور از ما قرار دارد. قطعا نباید انتظار داشته باشید که به اندازه‌ی قرص ماه کامل آن را ببینید، اما درخشان‌ترین نقطه‌ای خواهد بود که در آسمان شب خواهید دید و به مدت چند هفته دوام خواهد آورد.
اما آیا ابط‌الجوزا خطرناک است؟ خب، این جرم قطعا روشنایی کمتری نسبت به خورشید خواهد داشت که دارای قدر 26٫8- است. در نتیجه قطعا دراثر شدت نور آن آفتاب‌سوخته نخواهیم شد، اما احتمالا نباید با تلسکوپ نوری به آن نگاه کنیم. شاید بهتر است با این ابرنواختر در پس‌زمینه سلفی بگیریم تا نوادگانمان آن را ببینند.
کانال عصر ایران در تلگرام

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/808615/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تداوم سیاست ایران در حمایت از مقاومت علیه اشغالگری صهیونیست‌ها

1000 روستا در مازندران آبرسانی می شود

خَمِ ابرویِ توام، هیچ گشایشی نشد

رونمایی از پوستر جایزه جهانی «شهر شعر» / «همای زرین» بر شانه کدام شاعر خواهد نشست؟

احداث بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی فتو ولتائیک خاورمیانه در مازندران

کیهیل: برای مائوریتزیو ساری بازی کردم و هنوز هم نمی‌دانم «ساری‌بال» چیست!

شعری زیبا از محمد علی بهمنی

مراحل ثبت شرکت اینترنتی بصورت آنلاین

تاکید عراقچی بر تداوم سیاست اصولی ایران در حمایت از مقاومت علیه اشغالگری

دیدار نماینده جنبشن امل لبنان با وزیر خارجه

تامین نیروی کار مشکل واحدهای تولیدی محمودآباد است

نماینده جنبش امل در تهران با عراقچی دیدار و گفتگو کرد

نیمار زیرآب امباپه را پیش برزیلی‌های رئال زد

دیدار نماینده جنبش امل در تهران با عراقچی

آبشار زیبای سیاه چشمان چالوس

چشمه‌ای عجیب در ساری

بازتاب اولین نشست خبری پزشکیان در رسانه‌های جهان

بزرگترین دشمن ما چیست؟

عشق شادی است

بزرگترین نیروگاه خورشیدی خاورمیانه در مازندران احداث می شود

مازندران در المپیک و پارالمپیک درخشان ظاهر شد

هنر رساترین ابزار انتقال پیام دفاع مقدس است

بلندقدترین ورزشکار کشور در شهرداری هچیرود چالوس مشغول بکار شد

مسعود پزشکیان چقدر حقوق می‌گیرد؟

احتمال آب‌گرفتگی معابر، لغزندگی جاده‌ها و سقوط اشیا از ارتفاعات به دنبال فعالیت سامانه بارشی

استاندارد دوگانه!

همه چیز درباره طرح پلیس راهور تهران برای اول مهر | شناسایی 65 گلوگاه ترافیکی تهران + اسامی محله‌ها

امانتداری از امانات واقفان مسوولیت مهم است

نخبه‌گزینی در دستور کار قوه قضاییه قرار دارد

برگزاری 250 برنامه با محوریت دومین کنگره شهدای استان مازندران

بلندقدترین ورزشکار کشور در شهرداری هچیرود چالوس مشغول به کار شد

معنی اصطلاح به سیم آخر زدن

فرهنگ دفاع مقدس انقلاب اسلامی را بیمه می کند

شورای اداری بنیاد شهید و امور ایثارگران استان مازندران برگزار شد

اجرای 14 برنامه شاخص توسط اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام طی هفته دفاع مقدس

جشن غنچه ها امروز ، جشن شکوفه ها فردا

هشدار زرد هواشناسی در پی فعالیت سامانه بارشی در نیمه شمالی کشور

برگزاری 20 هزار برنامه هفته دفاع مقدس در مازندران

اعزام 360 نفر از مددجویان کمیته امداد شهرستان ساری و دودانگه طی 6 ماهه نخست امسال، به اردوی شوق زیارت مشهد مقدس?

پزشکیان در پاسخ به تابناک:60-70 تومن حقوق می‌گیرم!/خارج نشین ها از من دلخور هستند

مجلس ختم طبقه متوسط

حقوق پزشکیان بعد از رئیس جمهوری چقدر شد؟ /اصلا به این پول ها نیازی ندارم /از من گذشته که دنبال پول و زمین باشم

حضور دانشگاه پیام‌نور سیستان و بلوچستان در جشنواره بین المللی مونسون

عراق، نخستین مقصد کالا‌های صادراتی گمرکات مازندران

اعزام دانش آموزان شهر اندیشه به اردوی راهیان نور

پاسخ پزشکیان سوال خبرآنلاین درباره گشت ارشاد و اتباع خارجی /پیگیری می کنیم 50 هزار میلیارد تومان برای پرداخت مطالبات بازنشستگان پیدا کنیم

برگزاری محفل انس و الفت خانواده های سپاه خرم آباد

حرف‌های غیرمنتظره پزشکیان درباره گشت ارشاد

بزرگترین نیروگاه خورشیدی خاورمیانه درمازندران احداث می شود

طرح های ویژه پلیس،بخشش جرایم و ترخیص در کیش