پیام مازند

آخرين مطالب

پیام معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی به مناسبت روز جهانی یوز پلنگ سازمان حفاظت محیط زیست

پیام معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی به مناسبت  روز جهانی یوز پلنگ
  بزرگنمايي:

پیام مازند - کیومرث کلانتری معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست به مناسبت روز جهانی یوزپلنگ پیامی صادر کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، در متن پیام کیومرث کلانتری آمده است: بدون تردید مقوله حفاظت از محیط زیست از جمله مهم ترین ارکانی است که چندین سال است از جانب جوامع بین المللی مورد توجه ویژه بوده است و به همین منظور متولیان حفاظت از محیط زیست در سراسر جهان به منظور معطوف نمودن توجه آحاد جامعه به موضوعات مهم زیست محیطی ، روزهایی از تقویم سالانه را به این رویدادهای مهم اختصاص می دهند. 
به همین منظور صندوق حفاظت از یوزپلنگ درسال 2010 با در نظر گرفتن اهمیت موضوع در خطر انقراض بودن یوزپلنگ، با برگزیدن روز چهارم دسامبر(چهاردهم آذر ماه) برای ارتقای آگاهی و تنویر افکار عمومی در خصوص این گونه ارزشمند، این روز را بعنوان روز جهانی یوزپلنگ نام گذاری کرد.
یکی از زیبا ترین و نادرترین گربه سانان جهان که روزگاری قلمرو آن در گستره وسیعی از مناطق آفریقایی ،آسیای مرکزی و شبه قاره هند بوده است و در حال حاضر گستره دو زیر گونه افریقایی و آسیایی آن به دلایل متعدد بسیار محدود شده است و طی 100 سال گذشته جهان بیش از 90 درصد جمعیت های یوزپلنگ موجود در طبیعت را از دست داده است. از مهم ترین عوامل تهدید این گونه می توان به تخریب زیستگاه و نابودی سکونتگاه این گونه ارزشمند بدلیل افزایش تعارضات انسانی و نقش مستقیم انسان در تخریب قلمرو این گربه سان ارزشمند اشاره کرد که در نتیجه فعالیتهایی از جمله کشاورزی، معدنکاوی، جاده کشی است.
همچنین تلفات ناشی از سوانح جاده ای، شکار بی رویه گونه و طعمه های آن نیز از مهم ترین عوامل تهدید یوز پلنگ است.
تجارت غیر قانونی این گونه نیز با هدف نگهداری بعنوان حیوان خانگی از دیگر عوامل تهدید آن در سطح جهانی به حساب می آید.
یوز پلنگ افریقایی با جثه اندکی بزرگتر نسبت به زیر گونه آسیایی (ایرانی)و جمعیتی حدود 7500 قلاده در طبیعت به مراتب از وضعیت بهتری نسبت به زیرگونه آسیایی برخوردار است. در حالی که زیر گونه آسیایی به نسبت وضعیت بسیار بحرانی تری را سپری می نماید و در حال حاضر قلمرو آن صرفا به لکه های زیستگاهی در چند استان در کشور ایران محدود است.
با توجه به فعالیتهایی که طی بیست سال گذشته در چارچوب پروژه بین المللی حفاظت از یوز پلنگ آسیایی و دیگر اقدامات حفاظتی برای حفاظت از این گونه در زیستگاه های منتخب از جمله پارک ملی کویر، پناهگاه حیات وحش نایبندان و دره انجیر،منطقه حفاظت شده بافق و ذخیره گاه زیستکره توران و پناهگاه حیات وحش میاندشت در ایران به انجام رسیده است، علاوه بر حفاظت از این گونه در زیستگاه، اطلاعات ارزشمندی در خصوص وضعیت و اکولوژی یوز پلنگ آسیایی گردآوری شده است. 
از اهم اقداماتی که طی سالهای گذشته در راستای حفاظت از یوز پلنگ آسیایی در ایران به انجام رسیده است می توان به پایش و سرشماری یوز و طعمه های آن و همچنین ارتقای وضعیت حفاظتی این گونه در شش میلیون هکتار زیستگاه آن و همچنین طرح پوشش بیمه گونه ،انجام فاز مقدماتی تکثیر و پرورش در نیمه اسارت یوز در پارک ملی توران و انعقاد تفاهم نامه با پژوهشگاه رویان برای انجام پروژه های تحقیقاتی مشترک است.
از نکات امیدوار کننده طی ماههای اخیر ثبت و مشاهده جمعیتهایی از چند خانواده این گونه در پارک ملی توران استان سمنان به عنوان مهم ترین زیستگاه واجد جمعیت زایای یوز پلنگ آسیایی است که این مهم در کنار اقدامات مداخله ای مانند طرح تکثیر در نیمه اسارت یوز در پارک ملی توران و افزایش جمعیت طعمه های آن در زیستگاه های مورد نظر می تواند نوید بخش نقاطی روشن به منظور حفظ این گنجینه ژنتیکی در جهان باشیم.
ضمن تبریک روز جهانی یوزپلنگ، امیدواریم تلاش های در حال انجام برای حفاظت از این گونه ی شگفت انگیز به ثمر بنشیند و این سریعترین حیوان خشکی درجولانگاه رقابت با انقراض پیروز گشته، آیندگان را نیز از شگفتی های خود بهره مند سازد.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/166346/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین وضعیت جاده‌های شمال کشور

پیش بینی هواشناسی خرم آباد 24 ساعت آینده | وضعیت آب و هوا لرستان فردا پنجشنبه 14 فروردین ماه 1404 | آب و هوای خرم آباد فردا + هواشناسی خرم آباد

4 اشتباهی که روزتان را خراب می‌کند

تسلیت امام جمعه خرم‌آباد در پی درگذشت مادر «شهید باباخانی»

240 کودک مبتلا به اوتیسم تحت حمایت بهزیستی مازندران‌ هستند

دیدار 108 هزار مازندران با مسئولان قضایی

این میوه وسبزیجات بهاری سرشار از ویتامین C و A هستند

صحبت های شنیدنی دکتر شکوری

ابراز همدردی و دلجویی مدیرکل بنیاد مازندران با دو خانواده شهید در آمل و فریدونکنار

هم‌دردی پپ با دشمن قدیمی؛ حق با مورینیو بود

خلاصه اخبار نیم روزی چهارشنبه 13 فروردین1404

ورودی کرج به چالوس و آزادراه تهران به شمال مسدود شد

جاده چالوس بسته شد | تردد تا اطلاع ثانوی ممنوع

زنان باردار در ماه‌های آخر بارداری تا حد امکان از رانندگی خودداری کنند

یک رمان امنیتی در بازار نشر

حسرت روزبه برای بازی بزرگ استقلال

دعوت از 20 کماندار به اردوی انتخابی تیم ملی دانشجویان

سرمربی رئال به اتهام کلاهبرداری در دادگاه!

اتهامات تند لاپورتا علیه مدیران لالیگا

پیش بینی آب و هوای مازندران و ساری فردا پنج شنبه 14 فروردین 1404

چند درصد جانباختگان تصادفات مازندران در نوروز عابران پیاده بودند؟

شمار مسافران مازندران از 12 میلیون نفر شب گذشت

هشدار آتش‌سوزی در جنگل‌های هیرکانی مازندران

تردد در جاده کرج - چالوس یک طرفه است

توقیف 405 به‌دلیل حرکات نمایشی و آلودگی صوتی در قائم‌شهر

ویتامینی که کمبود آن سبب ریزش مو می‌شود

دو خط کتاب/ ‏زمانی که یک اثر هنری بودم

فیلمی از هنرنمایی ابوالفضل رحمانی در مسابقات آسیایی اردن

دستمزد داوران در 1404 دو برابر شد

اعزام کاروان‌های راهیان نور از شهرری در ایام نوروز

اعتراض مس به انتخاب پیام حیدری برای بازی با نساجی

پیش بینی آب و هوای لرستان و خرم آباد فردا پنج شنبه 14 فروردین 1404

آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌ها | ورودی کرج به چالوس و آزادراه تهران به شمال مسدود شد

پوسیدگی دندان‌ به‌دلیل کمبود این ویتامین‌ها

«زخم پاییز» روایت زندگی شهید مدافع امنیت در بازار کتاب

انتخاب عجیب کمیته داوران برای دیدار مس و نساجی؛ همان همیشگی

پلیس از ترافیک نیمه‌سنگین در محورهای هراز و چالوس خبرداد

مصرف بنزین در مازندران رکورد زد! / 50 میلیون لیتر فقط در ایام نوروز؟

محدودیت تردد در جاده هراز و چالوس

ورودی جاده کرج به چالوس و آزادراه تهران به شمال مسدود شد |‌ آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌ها و محورهای کشور

ورودی جاده کرج به چالوس و آزادراه تهران به شمال مسدود شد

آمار مسافران نوروزی مازندران / چند خودرو وارد استان شدند؟

معرفی جاهای دیدنی بابلسر تا رامسر

اعتراض مس رفسنجان به انتخاب پیام حیدری برای بازی با نساجی

ویتامین‌هایی که کمبود آن‌ها سبب درد مفاصل می‌شود

صحبت های شنیدنی از مهران مدیری

اعتراض مس رفسنجان نسبت به انتخاب داور دیدار مقابل نساجی

یک‌طرفه شدن جاده چالوس و آزادراه تهران – شمال + جزییات

ترافیک سنگین در محور چالوس مسیر شمال به جنوب

تردد یک‌طرفه در جاده چالوس و آزادراه تهران-شمال