پیام مازند
محمدحسن طوسی، نابغه فاو؛ فرمانده‌ای که تاریخ‌ساز شد
چهارشنبه 27 فروردين 1404 - 15:23:56
پیام مازند - سردار شهید محمدحسن طوسی، معروف به "نابغه فاو"، یکی از فرماندهان برجسته دوران دفاع مقدس بود که با اخلاص، شجاعت و تدبیر خود، تاریخ‌ساز شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، سردار شهید محمدحسن طوسی، معروف به "نابغه فاو"، یکی از برجسته‌ترین فرماندهان دوران دفاع مقدس بود که نقش تاریخی و فراموش‌نشدنی‌اش در عملیات فتح فاو، او را به چهره‌ای ماندگار و اسطوره‌ای در تاریخ معاصر ایران تبدیل کرد. نام او با شجاعت، تدبیر و اخلاص گره خورده و به الگویی برای نسل‌های آینده تبدیل شده است.
زندگی‌نامه:
محمدحسن طوسی در سال 1337 در روستای طوس کلا شهرستان نکا، استان مازندران، در یک خانواده مذهبی چشم به جهان گشود. از همان کودکی علاقه زیادی به ارزش‌های دینی و اخلاقی نشان داد. دوران جوانی او مصادف با پیروزی انقلاب اسلامی بود و او با شور انقلابی به صفوف نیروهای مردمی پیوست. با آغاز جنگ تحمیلی، طوسی وارد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شد و فعالیت‌های نظامی خود را آغاز کرد.
نقش در دفاع مقدس:
شروع توطئه ضد انقلاب در غرب کشور شهید طوسی را به همراه گروهی از اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به منطقه کامیاران کشاند و آشنایی این شهید با سردار شهید احمد متوسلیان زمینه ساز خدمات بزرگی در جبهه جنگ شد.
سردار طوسی در سال 59 با شروع جنگ تحمیلی به عنوان فرمانده نیرو‌های اعزامی از استان مازندران در منطقه سر پل ذهاب حضور یافته و با رشادت و شهامت بی نظیر خود و دیگر همرزمانش در کنار سایر نیرو‌ها نقش اصلی را در جلوگیری از پیشروی دشمنان بعثی به این منطقه داشتند.
پس از این ماموریت سردار طوسی به فرماندهی عملیات سپاه ساری منصوب شد و در زمان مسوولیتش به عنوان فرمانده سپاه ساری نقش مهمی در از بین بردن منافقین، چریک‌های فدایی و توده ای‌های در منطقه ایفاء کرد.
سردار طوسی با مسئولیت فرماندهی قرارگاه عملیاتی ناحیه 2 جنگل‌های شمال و فرماندهی عملیات سپاه منطقه 3 گیلان و مازندران با سازماندهی نیرو‌های گردان‌های رزمی و اجراء طرح شهید کلانتری به تعقیب باقیمانده ضد انقلاب در جنگل آمل پرداخت ودر مدت 3 سال موفق شد تا منطقه را از وجود منافقین پاکسازی کنند.
سردار طوسی در دوران دفاع مقدس در عملیات بیت المقدس و آزادی خرمشهر در محور پل نو مسئول یکی از محور‌ها و هدایت چندگردان را به سمت پل نو برعهده داشت و در همین عملیات به شدت مجروح شد.
وی پس از بهبودی از جراحات ناشی از جنگ در سال 62 در منطقه عملیاتی والفجر 6 (دهلران) جانشینی قرارگاه طرح لبیک یا خمینی استان‌های گیلان و مازندران را بر عهده گرفت و تلاش هایش در این گردان باعث شد تا در سال 63 به عنوان مسوول اطلاعات و عملیات لشکر 25 کربلا استان منصوب شود.
شهید طوسی در سال 64 به دلیل نیازی که به درایت ایشان برای کار‌های اطلاعاتی و عملیات جنگی بود بر اساس دستور فرماندهی کل سپاه، عملیات شناسایی را در 6 منطقه مرزی کشور بر عهده گرفت و در 18 فروردین سال 66 در عملیات کربلای هشت در منطقه شلمچه به شهادت رسید.
از خانواده سردار محمدحسن طوسی دو برادر دیگرش محمدحسین و محمد کاظم نیز به درجه شهادت رسیدند و مقبره این سه شهید در روستای طوسکلا در دو کیلومتری شمال شهرنکاء قرار دارد.
ویژگی‌های شخصیتی:
سردار شهید طوسی به دلیل اخلاق نیکو، اخلاص، تواضع و توجه به روحیه نیروهای تحت امر، به یکی از محبوب‌ترین فرماندهان جنگ تبدیل شد. او همیشه پیشاپیش نیروهایش در میدان نبرد حضور داشت و برای هم‌رزمان خود نه‌تنها یک فرمانده، بلکه برادری صمیمی و حامی بود. اخلاص در عمل و تدبیر او در تصمیم‌گیری، از مهم‌ترین عوامل موفقیت او بود.
بخشی از وصیت نامه شهید
انقلاب اسلامی ما در یک برهه‌ای از زمان واقع شد که به جرأت می‌توان گفت که تمام اسلام در مقابل تمامی شرک و کفر قرار گرفت و پیروزی انقلاب باعث احیاء اسلام در تمام دنیا و شکست آن باعث شکست اسلام خواهد شد. پس باید همه دست به دست هم در صراط مستقیم و پیرو امام به حرکت ادامه دهیم.
میراث و یادبود:
سردار شهید طوسی به عنوان نمادی از شجاعت و اخلاص، در تاریخ دفاع مقدس ایران جایگاه ویژه‌ای دارد. یادواره‌های سالانه برای بزرگداشت او برگزار می‌شوند و نقش او در عملیات فاو همچنان به‌عنوان درسی برای فرماندهان نظامی تدریس می‌شود. 
به همین مناسبت نیز یادواره 437 شهید شهرستان نکا روز پنجشنبه 28 فروردین 1404 با محوریت سردار شهید طوسی در مصلی امام خمینی (ره) نکا برگزار خواهد شد.
عباس نواییان گزارش می دهد


کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/886796/محمدحسن-طوسی،-نابغه-فاو؛-فرمانده‌ای-که-تاریخ‌ساز-شد
بستن   چاپ