پیام مازند
برای نخستین بار در جهان؛ دانشمندان صدای کوسه‌ها را ضبط کردند
پنجشنبه 7 فروردين 1404 - 20:28:22
پیام مازند - صدای این کوسه‌ها کلیک‌مانند است و ظاهراً نقش دفاعی دارد.
به گزارش دیجیاتو، مدت‌ها بود محققان فکر می‌کردند کوسه‌ها هیچ صدایی تولید نمی‌کنند؛ درواقع گمان می‌رفت سکوت آنها باعث می‌شود مخفیانه طعمه‌هایشان را شکار کنند اما اکنون پژوهشگران توانستند برای اولین‌ بار صدای کوسه‌ها را در آزمایشگاه ضبط کنند.
براساس گزارش ScienceAlert، محققان مؤسسه اقیانوس‌شناسی Woods Hole ویژگی جدیدی در کوسه‌ها کشف کردند؛ آنها متوجه شدند گونه‌ای از کوسه‌ها با نام علمی Mustelus lenticulatus صدایی کلیک‌مانند از خودشان تولید می‌کنند. خانواده جانوری Elasmobranchs که شامل کوسه‌ها و باتوئیدها می‌شود، عموماً عضو مشخصی برای تولید صدا ندارند؛ بنابراین پژوهش حاضر واقعیت شگفت‌انگیزی درباره این موجودات آشکار کرده است.
«کارولین نیدر» (Carolin Nieder)، سرپرست محققان، می‌گوید کوسه‌ها سیستم‌های حسی قوی‌تری از شنوایی دارند؛ گیرنده‌های الکتریکی و بویایی بهتر که می‌تواند در آب‌ها کمکشان کند. اما کشف جدید نشان داده شنوایی و صدا نیز برای این گونه‌ها اهمیت دارد.
کوسه‌های Mustelus جثه نسبتاً کوچکی دارند و بومی نیوزلند هستند. محققان در آزمایشگاه متوجه شدند این گونه صدایی کلیک‌مانند از خودشان تولید می‌کنند. این صداها ثابت است و در چندین کوسه تکرار می‌شد و احتمال دارد با استرس یا واکنش‌های دفاعی این جانوران مرتبط باشد.
کوسه‌های Mustelus lenticulatus می‌توانند تا 150 سانتی‌متر طول داشته باشند؛ البته در این تصویر بچه این کوسه را مشاهده می‌کنید.
هر کلیک این کوسه‌ها حدود 48 میلی‌ثانیه طول می‌کشد، شدت آن نیز گاهی به بیش از 155 دسی‌بل می‌رسد که با شلیک تفنگ ساچمه‌ای قابل‌مقایسه است. محدوده شنوایی خود کوسه‌ها زیر یک کیلوهرتز است؛ بسیار کمتر از فرکانس صدای آنها. بعید است این کلیک‌ها برای برقراری ارتباط با سایر کوسه‌ها باشد اما برخی شکارچیان این کوسه‌ها، مانند فوک‌های نیوزیلندی، به این طیف از فرکانس‌ها حساس‌اند و ممکن است با این صدا گیج شوند.

پیام مازند

نیدر می‌گوید وقتی کوسه‌ها اولین‌ بار در آزمایشگاه قرار گرفتند، این صداهای کلیک‌مانند بسیار تکرار می‌شد اما با ادامه آزمایش‌ها متوقف شد. او می‌گوید: «شاید آنها دیگر نمی‌ترسیدند.» به باور محققان، شاید در طبیعت این کوسه‌ها صدای کلیک‌های بلندی تولید می‌کنند تا وقتی شکارچیان محاصره‌شان می‌کنند، چند ثانیه فرصت فرار پیدا کنند.
البته کوسه‌ها برخلاف دیگر ماهیان، بادکنک شناوری (Swim bladder) ندارند؛ کیسه‌های پر از هوا که معمولاً ماهی‌ها برای تولید صدا از آنها استفاده می‌کنند. اسکن‌های میکرو سی‌تی و تصویرسازی‌های سه‌بعدی از کوسه‌های Mustelus نیز نشان داد آنها هیچ اندام یا ساختار مشخصی برای تولید صدا ندارند. محققان می‌گویند صدای کلیک‌ آنها احتمالاً با کوبیدن دندان‌ها به یکدیگر ایجاد می‌شود. این کوسه‌ها دندان‌های پهن و صافی دارند که برای له‌کردن طعمه‌های سخت‌پوست مانند خرچنگ‌ها ایده‌آل است. به گفته محققان، این دندان‌ها ممکن است وظیفه تولید صدا را نیز بر عهده داشته باشند.
یافته‌های این پژوهش در Royal Society Open Science منتشر شده است.

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/879412/برای-نخستین-بار-در-جهان؛-دانشمندان-صدای-کوسه‌ها-را-ضبط-کردند
بستن   چاپ