پیام مازند
وضعیت بحرانی در معادن سوادکوه/‌ اینجا ایمنی معنی ندارد!
شنبه 20 بهمن 1403 - 09:50:17
پیام مازند - به عقیده کارشناسان وضعیت ایمنی معادن سوادکوه در وضعیت هشدار قرار دارد و زنگ خطر برای ایمنی معادن زغالسنگ سوادکوه به صدا درآمده است. - اخبار استانها -
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سوادکوه، معادن ظرفیت‌های فعال اقتصادی مازندران به شمار می‌آیند بویژه در حوزه زغالسنگ این استان در سطح کشور جزء بیشترین تعداد معادن زغالسنگ فعال محسوب می‌شود این در شرایطی است که به گفته کارشناسان ایمنی معادن در مازندران از سطح مطلوبی برخوردار نیست و این مطلوب نبودن فضای کارگری معادن را با چالش‌هایی مواجه می‌سازد، رکن‌های اصلی استخراج و تولید که جانشان هر لحظه در معرض خطر قرار می‌گیرد.
در مازندران شهرستان سوادکوه از نظر دارا بودن بیشترین معادن، شهرستان دوم استان به شمار می‌آید و شهره معادن زغالسنگ آن نیز قدمتی دیرینه دارد، تقریباً 90 سال از عمر اکتشاف رگه‌های زغال در این شهرستان می‌گذرد، معادن زغالسنگ سوادکوه که جزء قدیمی‌ترین معادن کشور محسوب می‌شوند روزگاری 7 هزار نیروی بومی و غیربومی از نعمت پویایی آن ارتزاق می‌کردند و بخش مهمی از چرخه اقتصادی استان و کشور چشمش به استخراج زغال از این معادن بود، چشمی که در دهه‌های اخیر با خصوصی‌سازی نادرست، کم‌سو شد و رونق معادن زغالسنگ سوادکوه به نوستالژی تبدیل شد و اکنون از آن نوستالژی بزرگ و غنی، معادنی برجای مانده که در سفره بخش خصوصی و دولتی حیات معاصر کوچکشان روزی‌رسان عده‌ای شده است.

پیام مازند

معادنی که گویا بحث ایمنی در آنها آنطور که باید جدی گرفته نشده و نگرانی‌هایی را از سوی کارشناسان مطرح کرده و اعلام وضعیت هشدار کرده‌اند، هشداری که معتقدند زنگ خطر ایمنی معادن فعال زغالسنگ سوادکوه را به صدا درآورده است، زنگی که شاید سال‌هاست به صدا درآمده بود اما کمتر شنیده شد و اکنون کارشناسان شرایط ایمنی معادن زغالسنگ فعال سوادکوه را در وضعیت هشدار می‌دانند.
بیشترین معادن غیرمجاز استان در حوزه معادن زغالسنگ است
سیدمجتبی مرتضوی رئیس سازمان نظام مهندسی معدن استان مازندران در گفت و گو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه تعداد معادن فعال مازندران باتوجه به اینکه برخی در طول سال مشمول ماده 20 شده و از سیستم خارج می‌شوند و برخی نیز اضافه می‌شوند، متغیر است، گفت: بین 260 تا 270 پروانه معدنی داریم که توسط صمت مازندران صادر شده و از این مقدار تقریباً 145 معدن فعال داریم که این عدد نیز باز تغییر می‌کند.
وی، افزود: در مازندران معادن شن و ماسه، زغال، فلورین، سنگ لاشه، سنگ نما، سیلیس و آهک وجود دارد و تعداد خیلی محدودی هم معادن فلزی داریم، تمرکز معادن بیشتر در آمل و سوادکوه است بعد آن نور و چمستان و سپس سایر شهرستان‌های استان داریم.
مرتضوی بیشترین معادن غیرمجاز استان را در حوزه معادن زغالسنگ دانسته و اظهار داشت: دو حالت دارد یا معدنی از قبل دارای پروانه مشغول به کار بوده اما به دلایل متعددی که در قانون دیده شده سلب صلاحیت شد ولی به فعالیت ادامه می‌دهد، گروه دوم معادن غیرمجاز معادنی هستند بدون هیچ مجوزی فعالیت معدنی دارند که هر دو حالت را در مازندران داریم البته تعدادشان زیاد نیست و در چمستان چنین مشکلی وجود دارد.

پیام مازند

اوضاع ایمنی معادن در وضعیت خطر است
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن مازندران اوضاع ایمنی معادن را در وضعیت خطر برشمرد و گفت: به تازگی کمیته‌‌ای در وزارت خانه تشکیل و بازرسی‌هایی انجام شد در کنار بازرسی‌ها خود صمت، نظام مهندسی معدن مجموعاً اتفافات خوبی رقم خورد و شوکی به بهره‌برداران بویژه زغالسنگ وارد شد و فعالیت‌هایی در زمینه مثبت انجام دادند ولی همچنان در ایمنی وضعیت مطلوبی نداریم.
مرتضوی با برشمردن دلایل نبود ایمنی مطلوب، اظهار داشت: دلایلی ازجمله فرسودگی ماشین‌آلات، عدم تخصیص بودجه و وام‌هایی با بهره کم برای واردات لوازم ایمنی از خارج کشور، بحث نظارت و آموزش می‌توان اشاره کرد، وزارت صمت باید در کنار وزارت کار حضور و مسئولان ایمنی در معادن بویژه زغالسنگ را جدی بگیرند در کنارش نظام مهندسی هم وجود دارد و کمک می‌کند.
این مسئول حوادث معدنی را شامل جرح و منجر به فوت برشمرد و خاطرنشان کرد: در معادن زیرزمینی بویژه معادن زغالسنگ که گازخیز و خطر انفجار را دارند بیشترین تلفات را شاهد هستیم البته در طی چند سال اخیر این حوادث در مازندران کم شد اما آتش زیر خاکستر است و بیشتر باید رصد کرد و ایمنی را جدی گرفت.
وضعیت ایمنی معادن زغالسنگ سوادکوه مورد بازرسی قرار گرفت
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن مازندران درمورد وضعیت ایمنی معادن زغالسنگ در سوادکوه، خاطرنشان کرد: کمیته بازرسی و نظارت، بازرسی‌ها را انجام و گزارش‌ها را به وزارت‌خانه دادند و سه دسته تقسیم کردند معادنی که در خطر بودند و ایمنی مطلوبی نداشتند و تعطیلی موقتی داده شد، معادنی که تذکر گرفتند و قرار شد اصلاحاتی انجام دهند و معادنی که مشکل نداشتند.
مرتضوی، افزود: در بازدیدهایی که انجام شد هیچ کدام شامل تعطیلی نشدند بلکه شامل تعطیلی موقت شده تا به روزرسانی، ترمیم ایمنی، تجهیزات و ادوات ایمنی انجام شود و معادن فعال زغالسنگ سوادکوه نیاز دارند در جهت ایمنی تلاش بیشتری کنند.
مرتضوی، تصریح کرد: طبق ارزیابی‌های وزارت صمت و بازرسان ویژه و نظام مهندسی، وضعیت ایمنی معادن زغالسنگ فعال در شهرستان سوادکوه مطلوب گزارش نشده است، یک آیین نامه ایمنی داریم به نام آیین نامه ایمنی معادن که تقریبا بیش از 300 ماده داشته و بین وزارت صمت و وزارت کار مشترک و بندهایش مشخص است، بخش‌هایی هم ویژه معادن زیرزمینی دارد وقتی صحبت از ایمنی می‌کنیم شامل خیلی موارد می‌شود و مبحث وسیعی است.

پیام مازند

ایمنی معادن زغالسنگ سوادکوه در وضعیت هشدار قرار دارد
رئیس سازمان نظام مهندسی مازندران با بیان اینکه در سوادکوه سه بخش معادن زغال داریم، اظهار داشت:وضعیت ایمنی معادن زغالسنگ سوادکوه مطلوب ارزیابی نمی‌شود و خیلی پایین‌تر از استاندارد هست و از طرف بهره‌برداران چه دولتی چه خصوصی نیاز به کار دارد.
مرتضوی، تصریح کرد: وضعیت ایمنی معادن سوادکوه در وضعیت هشدار قرار دارد و زنگ خطر برای ایمنی معادن زغالسنگ سوادکوه به صدا درآمده و وضع بحرانی بوده و نگران هستیم.
وی، خاطرنشان کرد: دایم رصد می‌کنیم تا ببینیم مواردی که در بازرسی یک ماه قبل گفتیم به کجا رسیده است اگرچه یکسری اقداماتی ازجمله خریدن یکسری تجهیزات بعد بازرسی‌های ویژه انجام شد ولی هنوز کار داریم.‌
این مسئول، تصریح کرد: اعتقاد بر این است که معدن یک موجود زنده است بویژه معادن زیرزمینی و بویژه معادن زغال و تعطیلی معدن کار اشتباهی است بلکه باید موقت فعالیت استخراجی را قطع و استحکامات و تهویه را درست کنند، ایمنی را ارتقاء داده و به حیات خود ادامه دهند نه اینکه معدنی را پلمپ و یک ماه بعد بیاییم که این باعث تخریب تونل و استحکامات در کار معدن زیرزمینی زغال می‌شود.
راهکار ارتقاء سطح ایمنی معادن
وی با ارائه راهکار ارتقاء سطح ایمنی معادن، اظهار داشت: بحث آموزش خیلی هزینه‌بر نیست، آموزش در معدن از خود بهره‌بردار، مهندس معدن تا کارگر استخراجی آموزش‌های دائم می‌خواهیم ، بخش دوم نقش دولت است که وام‌های کم بهره با دوره بازگشت طولانی دهد و برای واردات تجهیزات ایمنی الزام کند، مورد سوم هم بحث نظارت مداوم و بازرسی‌های مداوم است تا بتوان ایمنی معادن را ارتقاء دهیم.
مرتضوی، یادآور شد: در مازندران 20 معدن زغالسنگ فعال داریم که جزء بیشترین تعداد معادن از نظر تعداد در کشور است که البته پتانسیل خطر بالایی را در کنار پتانسیل و ظرفیت اشتغال و تولید دارد و باید خیلی توجه شود تا حادثه‌ای مثل معدن طبس در مازندران رخ ندهد.‌
به گزارش تسنیم، ایمنی معادن یعنی حفظ جان کارگرانی که برای خالی نماندن سفره‌هایشان دل به خطر می‌زنند تا از دل کوه و تونل‌های زیرزمینی بقای خرج زندگی‌شان را حفظ کنند و اما حفظ ایمنی برای تداوم این چرخه زندگی بر عهده بهره‌بردارانی است که ایمنی را اولویت بدانند تا شاهد حادثه ناگواری نباشیم.
با افزایش بازرسی و نظارت همراه با آموزش می‌توان ایمنی معادن را ارتقاء و این اقتصاد را پویا نگه داشت.

پیام مازند

پیام مازند

انتهای پیام/

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/869376/وضعیت-بحرانی-در-معادن-سوادکوه-‌-اینجا-ایمنی-معنی-ندارد!
بستن   چاپ