پیام مازند - پرورش در محیط قفس در ایران سابقه کمتر از دو دههای دارد و هنوز ظرفیتهای این صنعت پر نشده است.
طی سالهای اخیر ورود سرمایهگذاران صیادان تعاونیهای پره به پرورش ماهی در قفس، آبزی پروری در مازندران را 4 فصل و دائمی کرده است. دیگر دریا برای مازندران و ساحل نشینان آنان فقط جاذبه گردشگری ندارد بلکه اقتصاد بسیاری از جوامع محلی با پرورش و یا صید ماهی از دریا عجین شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در حال حاضر 65 قفس پرورش ماهی در دریای مازندران راه اندازی شد که از این تعداد 35 قفس توسط جامعه صیادی استان فعال شده است و میزان تولید ماهی در قفس در استان در صورت تکمیل طرحها به دو هزار تن میرسد.
این درحالی که در افق برنامه سهم 200 هزار تنی از پرورش ماهی در قفس در مازندران طراحی شده است.
یک فعال پرورش ماهی در قفس که 12 سال از عمرش را با شور و شوق در این حرفه صرف کرده است، میگوید: کشاورزی و برنجکاری شغل اول مردان منطقه به شمار میرود و من چون کشاورز هستم علاقه شدیدی به کار کشاورزی دارم و در این راستا افتخار میکنم و همچنین از کودکی علاقه شدیدی به ماهی و ماهیگیری داشتم.
حمید گلپور در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه در همه جای دنیا از آب شیرین و با کیفیت برای آبزی پروری استفاده نمیکنند، افزود: آبزی پروری دریایی آینده توسعه شیلات محسوب میشود و منبع تأمین پروتئین مردم خواهد بود.
آبزی پروری دریایی آینده توسعه شیلات محسوب میشود و آبزی پروری دریایی منبع تأمین پروتئین مردم خواهد بود
وی با بیان اینکه با این نیت وارد این حرفه شده زیرا اعتقاد داشتم که آینده توسعه کشور و تأمین پروتئین از طریق دریا ممکن است، کشور نروژ را پایه گذار پرورش ماهی در قفس عنوان کرد و گفت: ماهی دریایی از نظر کیفیت و ارزش بالاتر از دیگر گونههای ماهی است.
وی با بیان اینکه روزهای ابتدایی با ظرفیت 5 تا 10 تن شروع کردیم، گفت: این در حالی که اکنون در برخی مناطق دنیا یک قفس ظرفیت 1000 تن را دارد.
این فعال آبزی پروری با عنوان اینکه بعد از 12 سال میزان تولید در قفس را از 12 به 35 تن رساندم، گفت: امروزه تغییر کاربری در اراضی کشاورزی و مزارع مشکل شده است از سوی دیگر آبهای ما مناسب برای آبزی پروری نیست درحالی که محیط دریا برای پرورش ماهی در قفس عالی و مناسب است و محصولی با ارزش افزوده بالا در آن تولید میشود.
وی با اظهار اینکه پرورش ماهی و قفس در یک دوره زمانی خاصی در استان مازندران انجام میشود، گفت: آب دریای خزر لب شور است و برای پرورش ماهی از جمله قزل آلا مزیت محسوب میشود.
این تولید کننده با بیان اینکه هفت ماه در دریای خزر قابلیت پرورش ماهی را داریم، سرمایه گذاری در این حوزه را مطلوب خواند.
فعالیتهای شیلاتی از جمله پرورش ماهی در دریا همانند هر حرفه و شغلی نیازمند بهره گیری از مشاور خبره و کارشناس است، از این رو باید با علم و دانش در این حرفه گام برداشت.
تشکیل تعاونیهای کشاورزی و خانوادگی برای پرورش ماهی در دریا
محمد علیزاده کارشناس شیلاتی معتقد است برای پرورش در درجه اول به یک کارشناس خبره نیاز است، گفت: میتوان از تعاونیهای کشاورزی و خانوادگی برای تأمین آورده و ایجاد مزارع پرورش ماهی در قفس بهره گرفت.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه لازم است حتماً بازار هدف محصول تولیدی مشخص باشد و تولید قراردادی داشته باشیم، ادامه داد: در این صورت تولید را تحویل واحدهای بازرگانی میدهیم تا بتوانند به بازار عرضه کنند.
وی با اشاره به مسئله تغذیه در پرورش ماهی در قفس گفت: در زمینه تولید ماهی دو یا سه نوبت غذا دهی داریم و هرچه ماهی سایزش ریزتر باشد نوبت غذادهی آن بیشتر است و ماهی بزرگ حداقل دو نوبت در روز غذادهی نیاز دارد.
علیزاده افزود: از مواد غذایی پایه نظیر کیلکا، آرد گندم، پودر سویا و غیره برای تغذیه ماهی استفاده میشود.
به تاکید کارشناسان و صاحبنظران راه توسعه صنعت آبزی توسعه آبزی پروری دریا است و باید برای توسعه فعالیتهای آن برنامه ریزی و سرمایه گذاری کرد.
مدیر کل شیلات استان مازندران در این راستا عقیده دارد، پرورش ماهی در قفسهای دریایی با نگاه اقتصاد دریا محور یکی از اولویتهای شیلات مازندران برای تأمین امنیت غذایی و دستیابی به اهداف رشد تولید آبزیان است.
راه اندازی 65 قفس دریایی
قاسم کریم زاده در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در سال جاری پیش بینی میشود 65 قفس دریایی در اعماق 30 تا 50 متری دریا قرار گیرد و از این تعداد 16 قفس دریایی مربوط به شهرستان جویبار است.
وی با بیان اینکه پیش بینی میشود 3000 تن تولید در سطح استان داشته باشیم، افزود: از طرفی از این میزان حدود 700 تن برای شهرستان جویبار با پیش بینی اشتغال حدود 70 نفر است و این طرح برای 300 نفر شغل جدید ایجاد میکند.
در سطح استان سه هزار و 900 واحد آبزی پروری وجود دارد که 300 واحد آن مربوط به شهرستان جویبار است و میزان تولید آبهای داخلی در سطح استان حدود 107 هزار تن است.
کد خبر 6352258