پیام مازند - کشت گل نرگس یکی از فعالیتهای کشاورزی مهم در شهرستان جویبار استان مازندران است، این گل به دلیل زیبایی و عطر خاص خود، بازار خوبی دارد و به عنوان یکی از محصلوات صادراتی شناخته میشود، با این حال نرگسکاران این منطقه با مشکلاتی روبهرو هستند که بر تولید و درآمد آنها تاثیر میگذارد.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از مازندران، مازندران، علاوه بر دارا بودن قطب گردشگری، قطب صنعتی و قطب کشاورزی از ظرفیتها و پتانسیلهای بسیار دیگری برخوردار است که این استان را نسبت به سایر استانهای کشور در جایگاه ویژه قرار میدهد و آن نیز به حاصلخیز بودن خاک، موقعیت جغرافیایی و شرایط آبوهوایی آن برمیگردد تا در زبان عامیانه مردم این استان، کیمیا و گوهر بودن خاک این سرزمین مطرح شود.
خاکی که انواع محصولات باغی همچون مرکبات، سبزیجات، صیفیجات و میوهجات هر چهار فصل از آن میروید و در زمینه تولیدات گل و گیاه نیز سرآمد در کشور قرار میگیرد و با بهرهمندی از بیش از شش هزار نفر بهرهبردار، در سطح 1308 هکتار باغ و گلخانه در تولید گل و گیاه زینتی رتبه نخست و در تولید شاخههای درختی رتبه دوم را به خود اختصاص میدهد تا سالانه با حجم تولید نزدیک به 565 میلیون گل به صورت گلدانی، شاخه بریده، اصله، با ارزش ریالی بیش از 82 هزار میلیارد ریال در توسعه رونق اقتصادی نقش اساسی را در کشور بهویژه استان ایفا کند.
در خاک کیمیای این استان پر نعمت، گلی از سوی عدهای علاقمند به تولیدات گل و گیاه کشت میشود که طبق نقلهای مختلف تولید آن نسل به نسل انتقال داده شده است تا امروزه نیز همچنان حرفی برای گفتن داشته باشد.
گل نرگس که براساس نظر کارشناسان بوییدن آن برای انسان بسیار مفید مطرح میشود و انتخاب آن بسیار مناسب برای تسکین سردرد است، جالبتر آنکه بوییدن گل نرگس موجب از بین رفتن گرفتگی بینی میشود و عطر اعجازانگیز آن تأثیر زیادی بر سیستم عصبی افراد خواهد گذاشت و اکثر متخصصان گل نرگس را به گل ضدافسردگی میشناسند و دیگر خواص عطر گل نرگس بهبود جوش و ورم گفته میشود.
روستای کردکلای شهرستان جویبار از روستاهای استان مازندران است که در آن گل نرگس کشت میشود و بسیاری از مردم این روستا به این کار اشتغال دارند و تولید گل نرگس نه تنها ظرفیت اقتصادی این روستاست که بخش عمدهای از درآمد حاصل از کشت گل در مازندران را به خود اختصاص داده است، از سوی دیگر زمان برداشت این گل فرصت مناسبی برای گردشگران فراهم میکند تا در روستای کردکلای شهرستان جویبار حضور به هم رسانند و محو زیبایی این گلها بشوند.
عطر گل نرگس پیش از آن که پا به این روستا بگذاریم به استقبالمان آمده بود؛ زمینهایی که در آن گل نرگس کشت شده بود از هر سو به چشم میآمد، در آن میان کارگران مشغول چیدن این گلها شده بودند و گردشگران به دنبال عکس گرفتن با گلی بودند که برای ما معنی انتظار یار هم میدهد، یاری که جداییاش بس طاقتفرسا شده است و چشمانمان منتظر جمعهای موعودی است که صدای او را بشنویم.
حمایت آنچنانی از تولیدکنندگان گل نرگس نمیشود رضا نظری، جوانی که در باغ گل نرگس پدریاش سخت مشغول پاسخگویی به بازدیدکنندگان از باغ بودند، به خبرنگار ایمنا میگوید: پدرم فعالیتش در تولید نرگس را از 40 سال پیش آغاز کرد و من هم بعد در این مسیر قرار گرفتم، حدود هشت هکتار زمین برای تولید نرگس داریم که به تولید انواع و اقسام این محصول میپردازیم.
وی با بیان اینکه با وجود 62 نوع گل نرگس تولید ما چهار نوع شهلا، شصت برگ، مسکین و شیپوری پرپر تولید میکنیم، میافزاید: طی این سالها با توجه به شرایط مساعد آبوهوایی تولیدات این گل خوب و رضایتبخش بوده است و حتی سال به سال بر تعداد بازدیدکنندگان افزوده میشوند.
این تولیدکننده جوان کردکلایی صادرات این گل را علاوه بر کل استان به استانهای تهران، شیراز و ایلام میداند و ادامه میدهد: هماکنون، مهمترین دغدغه همه ما تولیدکنندگان گل نرگس حمایت مسئولان استانی و شهرستانی است، چرا که حمایت چندانی از ما صورت نمیگیرد.
سهمیهای برای خرید کود و سموم نداریم اسماعیل رحیمی، دیگر تولیدکننده گل نرگس در کردکلای نیز با گلایه از قیمت کود و سموم برای تقویت و جلوگیری از افت این محصول میگوید: تاکنون حمایتی نشدیم و ما باغداران بدون سهمیه به خرید کود و سموم اقدام میکنیم.
وی با بیان اینکه چند سال است که برای گرفتن کود و سموم با خدمات کشاورزی دوندگی داریم اما تا بهحال نتیجهای نداشته است و به صورت آزاد این نهادهها را میخریم و چنین کاری مناسب تولیدکنندگان نیست و هزینههای دخل و خرج با هم جور در نمیآید، میافزاید: انتظار داریم جهاد کشاورزی و خدمات به خواسته تولیدکنندگان توجه کنند و این نیازهای ما را برطرف کنند.
متضرر شدن نرگسکاران بهدلیل نداشتن صنایع تبدیلی مرتضی نظری که از همان ورودمان به روستا شاهد دوندگیهایاش برای برپایی جشنواره بودیم ، میگوید: گل نرگس با توجه به اینکه شاخه بریده به سمت بازار میرود، زود خراب میشود و نداشتن صنایع تبدیلی که بتوانند از گل نرگس اسانس و حتی شاخه آن بگیرند، موجب شده است که کشاورزان و تولیدکنندگان ضرر بکنند.
این تولیدکننده کردکلایی میافزاید: از مسئولان یا نخبگان میخواهیم که حداقل یک دستگاهی را بیاورند تا حداقل از عطر و اسانس این گل استفاده کنیم تا جلوی ضرر و زیان کشاورزان گرفته شود.
برپایی جشنواره گل نرگس عاملی بر توسعه رونق روستایی سبحان شیرازی، عضو شورای روستای کردکلای با اشاره به برپایی جشنواره گل نرگس در این روستا به خبرنگار ایمنا میگوید: این جشنواره برای هفتمین بار به میزبانی کردکلا در حال برگزاری است و از آنجایی که برگزاری چندین دوره آن در میدان بار جویبار با استقبال اندکی همراه بود، تصمیم گرفته شد تا جشنواره را به دل طبیعت ببریم.
این عضو شورای روستای کردکلای با اعلام بر اینکه سالجاری چهارمین سال است که در کنار زمینهای زیر کشت گل نرگس جشنواره به اجرا در میآید، میافزاید: برگزاری این جشنواره موجب شد تا روستاییان نیز محصولات صنایعدستی و موادغذایی خودشان را با برپایی غرفههای متعدد به فروش برسانند.
قرار گرفتن گل نرگس در فهرست صندوق بیمه محصولات کشاورزی، غلامرضا سعیدی، رئیس جهاد کشاورزی جویبار با بیان اینکه این شهرستان در زمینه تولید گل نرگس در استان مطرح است، به خبرنگار ایمنا میگوید: این شهرستان را در سالهای اخیر به دیار گلهای نرگس میشناسند، 32 هکتار از اراضی جویبار سطح زیر کشت این محصول قرار گرفته است و هر ساله با فرارسیدن آذر، برداشت گل نرگس در شهرستان جویبار آغاز و تا ابتدای اسفند ادامه دارد.
وی با بیان اینکه پیشبینی میشود در سالجاری شش میلیون و 400 هزار شاخه گل در این شهرستان تولید و درآمد 75 میلیارد ریالی نصیب نرگسکاران شود، میافزاید: کاشت گل نرگس در شهرستان جویبار یک ظرفیت بیبدیل است.
سعیدی عمده مشکل نرگسکاران این شهرستان را بازاریابی و بیمه نبودن محصول به دلیل خسارتهای آبگرفتگی و یخزدگی در فصل سرما میداند و میگوید: زمینهای اوقافی و اراضی واگذاری در منابع طبیعی برای گرفتن مجوز از دیگر مشکلات این تولیدکنندگان است.
وی ادامه میدهد: با وجود پیگیریهای مکرر در خصوص قرار گرفتن گل نرگس در فهرست صندوق بیمه محصولات کشاورزی، اما هنوز پاسخ مثبتی در این زمینه دریافت نشده و این موضوع مهمترین مشکل نرگسکاران شهرستان است.
این مسئول با بیان اینکه شهرستان جویبار رتبه نخست استان را در برداشت گلهای نرگس دارد، اضافه میکند: استفاده از کودهای اسکلتی و ریزمغذی در دوام گل نرگس نقش بسزایی دارد و گل نرگس با هوای سرد سازگار است اما در برابر یخزدگی دوام زیادی ندارد که برای کم کردن این مشکل آموزشهایی به کشاورزان داده شده است.
وی با اشاره به پرداخت تسهیلات به نرگسکاران این شهرستان تصریح میکند: آنها خواستار تسهیلات کمبهره با تنفس دو تا سه سال هستند که در این خصوص صندوق کارآفرینی امید در سنوات گذشته برای هر هکتار یک میلیارد ریال تسهیلات با داشتن سند و مجوز پرداخت کرده است.
به گزارش ایمنا، با هدیه یک دسته پر گل نرگس از تولیدکنندگان حاضر در جشنواره خداحافظی میکنم اما خواستههای محدود آنها در ذهنم مدام تداعی میشود که خواسته این نرگسکاران موضوعی نیست که از عهده مسئولان استانی خارج باشد.
با وجود آنکه آبگرفتگی و یخزدگی تهدیدی برای نابودی حاصل و امرارمعاش زندگیشان است یا پرداخت تسهیلات، بیمه کردن اراضی و خود کشاورزان و رفع مشکل واگذاری زمینهای اوقافی و منابع طبیعی از مشکلات آنهاست اما نرگسکاران در این گفتوگوهایشان کمتر به آن اشاره میکنند و دغدغه مهم آنها دادن سهمیه کود و سموم و آوردن دستگاه صنایع تبدیلی است، خواستههایی که مسئولان استانی میتوانند به آن رسیدگی کنند تا نسل جدیدی که وارد این کار میشود، علاقهمند به صنعت گل و گیاه شده و با امیدواری نسبت به ارائه تسهیلات و برخورداری از بیمه، شغل پدران خود را ادامه دهند.
کبریا مقدس، خبرنگار ایمنا در مازندران
کد خبر 823315
http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/856192/فناوریهای-نوین،-کلید-حل-مشکلات-کشت-گل-نرگس-در-جویبار