پیام مازند
فضای سبز در خرم‌آباد؛ از استانداردهای جهانی تا واقعیت‌های موجود
پنجشنبه 22 آذر 1403 - 13:21:41
پیام مازند - شهر خرم‌آباد با توجه به موقعیت طبیعی‌اش، باید دارای فضای سبز و پارک‌های شهری مناسب باشد اما با وجود این پتانسیل‌ها، این شهر با کمبود فضای سبز روبه‌رو بوده به طوری که سرانه فضای سبز در آن پایین‌تر از استانداردهای جهانی و حتی ملی است و رفع این چالش نیازمند مدیریت صحیح و اختصاص منابع مالی مناسب است.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از لرستان، 20 تا 25 مترمربع سرانه فضای سبز توصیه شده توسط سازمان ملل برای هر نفر است و آمارها نشان می‌دهد استاندارد بین‌المللی فضای سبز برای هر فرد ساکن کلان‌شهرها به‌طور متوسط 30 مترمربع است اما استاندارد فضای سبز در کشور 12 مترمربع تعریف شده و بر این اساس، مراکز استان‌هایی که از این میانگین فاصله دارند با اجرای برنامه‌های متنوعی سعی دارند که این کمبود را جبران کنند.
استان لرستان از جمله استان‌هایی است که در این زمینه از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست، چراکه سرانه فضای سبز عمومی، اجتماعی یا مبله شهر خرم‌آباد به عنوان مرکز لرستان در حال حاضر 4.09 مترمربع است که با استاندارد تعریف شده فاصله بسیاری دارد که بر اساس قانون هوای پاک باید سرانه فضای سبز خرم‌آباد به بیش از 15 مترمربع برسد.
مهدیه چگنی، یکی از شهروندان خرم‌آبادی با بیان اینکه استان ما از لحاظ زیرساخت‌های گردشگری و طبیعت بکر زبانزد است و به همین خاطر باید پارک‌ها و فضای سبز داخل شهر نیز برازنده همین سطح از طبیعت باشند، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: گاهاً فضای سبز موجود در سطح شهر یا امکانات خیلی خوبی ندارند یا در برخی مناطق پارک‌های خوبی وجود ندارد و فقط در حد یک میدان یا فضای بلوار هستند.

پیام مازند

ضرورت فعال بودن امکانات فضای سبز اجتماعی خرم‌آباد این شهروند خرم‌آبادی ادامه می‌دهد: نگهداری از همین چند پارک سطح شهر به همان زیبایی اوایل ساخت آنها مهم‌تر از احداث پارک‌های جدید هست، چراکه پارک‌ها قطعاً با یک کار کارشناسی با بخش‌هایی همچون آب‌نما یا دریاچه احداث شده‌اند اما زمان مراجعه یا فعال نیستند یا خشکیده‌اند که در کل دلیل احداث این بخش‌ها را زیر سوال می‌برد و قطعاً رسیدگی مسئولان به این موضوع‌ها می‌تواند در زیباسازی سطح شهر تأثیرگذار باشد.
داریوش بارانی بیرانوند، شهردار خرم‌آباد نیز در این راستا به خبرنگار ایمنا می‌گوید: در تحلیل سرانه فضای سبز دو تعریف سرانه اجتماعی و سرانه اکولوژیک وجود دارد که مجموع آنها سرانه فضای سبز شهری را رقم می‌زنند.
وی با بیان اینکه فضای سبز عمومی اجتماعی شامل فضاهای سبز مجهز به خدمات و امکانات است و بیشتر برای خانواده‌ها و مسافران قابل استفاده است اما فضاهای سبز نیمه‌عمومی همچون بلوارها، جدول‌ها، کمربند سبز و محوطه‌های باز ادارات، پادگان‌ها و بیمارستان‌ها دارای بازدهی اکولوژیکی هستند، می‌افزاید: افزایش فضای سبز شهری به دلیل اینکه موضوعی بین دستگاهی است و نیاز به همکاری تمام دستگاه‌های ذیربط دارد و به خوبی اجرا نمی‌شود.

پیام مازند

افزایش 3.25 متر مربعی فضای سبز خرم‌آباد با تکمیل پروژه‌های در دست ساخت وی با بیان اینکه سرانه فضای سبز اکولوژیک خرم‌آباد در سه منطقه شهر بیش از سه میلیون مترمربع است، می‌گوید: از این مجموع یک میلیون و 513 هزار و 943 مترمربع مربوط به پارک‌های احداث شده، یک میلیون و شش هزار و 376 مترمربع، کمربند سبز حاشیه شهر و 657 هزار و 900 مترمربع نیز مربوط به فضاهای سبز بلوارها و میادین است.
شهردار خرم‌آباد با بیان اینکه ایجاد بوستان و پارک محله‌ای برای مناطق مختلف شهر در دستور کار قرار دارد، می‌افزاید: احداث پارک 62 هکتاری «ملل» در ورودی شرقی شهر خرم‌آباد، پارک 45 هکتاری «پاگر» و پارک بام چهار هکتاری خاطره‌ها در منطقه «پشت بازار» سه پروژه مهم فضای سبز خرم‌آباد بوده که نیازمند 10 میلیارد تومان بودجه است که تاکنون سه میلیارد تومان از این بودجه تأمین شده است.
وی با اشاره به اینکه با تکمیل این پروژه‌ها 3.25 مترمربع به سرانه فضای سبز خرم‌آباد اضافه خواهد شد، ادامه می‌دهد: با احداث این پارک‌ها، تاحدودی از کمبود سرانه فضای سبز شهر خرم‌آباد جبران خواهد شد اما هنوز با استانداردها فاصله داریم.

پیام مازند

نخستین جنگل سوزنی برگ‌های دست‌کاشت در خرم‌آباد کشت شده است مجید دریکوند، فعال محیط زیست نیز با بیان اینکه فضای سبز خرم‌آباد از چند منظر قابل بررسی است، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: خرم‌آباد یکی از برندهای فضای سبز کشور است، چرا که نخستین جنگل سوزنی برگ دست کاشت ایران در باغ فلاحت یا همان باغ کشاورزی ایجاد شده مربوط به دوره پهلوی اول کاشت شده و هنوز زنده است.
وی می‌افزاید: در دهه 40 و 50 پروژه و طرح‌های درختکاری انجام شد که به جنگل مرحوم شهردار ساکی معروف بوده و به عنوان کمربند سبز شناخته می‌شود که اجرای این طرح‌ها خود نشان از توجه به امر ایجاد فضای سبز در این شهر دارد.
این فعال محیط زیست ادامه می‌دهد: به دلیل تغییرات اقلیمی و نتایج پژوهش‌ها مبنی بر منسوخ شدن کاشت سوزنی برگ و منع کاشت سوزنی برگ‌ها در شهرها الگوی کاشت به سمت درختان پهن برگ‌رفت تا تأثیری در جلوگیری از ایجاد روان‌آب‌ها داشته باشد.
وی با بیان اینکه جنگل سوزنی برگ خرم‌آباد به دلیل قدمت، اشکال مختلف کاشت و بهره‌گیری قابل توجه است، تصریح می‌کند: 11 هزار و 600 درخت چنار بالای 50 سال عمر در معابر اصلی شهر خرم‌آباد، معابر فرعی مرحله الف وجود دارد که این آمار منهای دیگر درخت‌ها در منازل است که به احتساب آن بیش از 25 هزار درخت چنار در سطح خرم‌آباد وجود خواهد داشت.
دریکوند با اشاره به اینکه از دیگر ظرفیت‌های خرم‌آباد وجود منابع آب بسیار با ارزش در این شهر است که می‌تواند بر فضای سبز تأثیرگذار باشد، می‌گوید: البته آسیب‌هایی همچون مدل برخورد و مواجهه در فرایند توسعه با درختان به گونه‌ای است که هر کسی به هر طریقی به درختان آسیب می‌زند اما با این حال سرانه فضای سبز خرم‌آباد که در حدود 9 مترمربع به ازای هر نفر بوده شامل همه فضای سبز می‌شود اما فضای سبز مبله که در قالب مدیریت شهری به آن توجه می‌شود و امکانات بیشتری را دارد که بنا به تصور من کمتر از سه متر به ازای هر نفر و حتی کمتر است که ضرورت احداث پارک‌ها با امکانات بیشتر را نشان می‌دهد چراکه سرانه حداقل باید 12 متر باشد.
این فعال محیط زیست ادامه می‌دهد: شهرداری خرم‌آباد تلاش زیادی کرد که به این سرانه اضافه کند از جمله احداث پارک در شهرک آذربایجان، در منطقه پشته و ایجاد پارک چند منظوره که شاخص‌ترین آن پارک ملل است که با تکمیل آن می‌توان سرانه فضای سبز را بالا برد و امیدواریم اثر مثبتی داشته باشد.
به گزارش ایمنا، کاشت گونه‌های سازگار با محیط، استفاده از روش‌های نوین آبیاری، توسعه فضای سبز عمودی و احداث بوستان‌های محلی از جمله مواردی است که در این رابطه می‌توان به آن توجه کرد اما موانع مالی تملک‌ها و توزیع نامناسب این سرانه‌ها از جمله موضوعاتی است که باید مدنظر مسئولان مربوطه باشد.
کد خبر 818843

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/850385/فضای-سبز-در-خرم‌آباد؛-از-استانداردهای-جهانی-تا-واقعیت‌های-موجود
بستن   چاپ