پیام مازند - محمد آملی معروف به طالب شاعری از دیار تبرستان که در بین آملیها بهعنوان طالب عاشقپیشه از او نام برده میشود با مهاجرت به هند و روی آوردن به شاعری ملکالشعرای هندیها شد.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از مازندران، محمد آملی یا همان محمدبنعبدالله آملی را به نام معروفش طالب آملی میشناسند که با آوردن نامش مهمترین منظومه آن یعنی «طالب و زهره» در اذهان عمومی بهویژه مردم دیار تبرستان و زادگاهش آمل تداعی میشود.
شاعری عاشقپیشه که در سال 994 هجری قمری در گرچک لاریجان آمل متولد شد و دوران کودکیاش را در مکتبخانه و در درسآموزی ملاهای این فضای آموزشی، درس آموخت.
شاعری که در مورد زندگینامهاش روایتهای بسیاری به ثبت و نقلقولهایی متعددی در کتابها نگاشته شده که بسیار شنیدنی و جالب است و اساسیترین آن معرفی شخصیت این شاعر برجسته آملی در زمینههای ادبی و اخلاقی وی شامل میشود.
طالبآملی در ریاضیات، اخترشناسی، حکمت و عرفان دستی قوی داشته یکی از تواناترین شاعران سبک هندی است.
دست روزگار و ناملایمات اطرافیانش موجب شد راهی غربت شود و خاک و دیارش آمل را ترک و رهسپار کاشان، پس از مدتی به اصفهان، به مرور زمان به مشهد، مرو، قندهار و در نهایت راهی لاهور شود و تا پایان عمرش که در 49 سالگی بود، در لاهور بماند و پس از مرگش در همان سرزمین به خاک سپرده شود.
این شاعر طبری که در ایران زیاد پرآوازه نبود، در هندوستان پس از پیوستن خواهرش «ستی نساء بیگم» و جمعآوری آثارش و معرفی اشعارش به معروفیت رسید و در دربار پادشاهی هندوستان به ملکالشعرای هندیها تبدیل شد.
با دغدغه هندیها و اساتید دانشگاه لاهور همایشهایی در خصوص طالب آملی در آن کشور برگزار شد اما این همایشها کافی نبود، بههمین منظور در ایران در زادگاهش برگزاری نخستین همایش ملی با حضور اساتید دانشگاهی و محققان علمی شعرشناسی و پژوهشگران در شهرستان آمل بهاجرا درآمد که در سال 90 مورد استقبال زیادی قرار گرفت.
در ادامه معرفی این شخصیت مهم تاریخی در عرصه فرهنگ شعر و ادب ایران اسلامی همایش دیگری فراتر از همایش نخست آنهم در عرصه بینالمللی دستور کار قرار گرفت تا در هفته مازندران برگزار شود که نخستین روز آن با حضور غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و سفرای کاشمر، هند، لاهور روز گذشته برگزار شد.
ارسال 63 مقاله علمی داخلی و خارجی به همایش بینالمللی طالب آملی ابراهیم محمدپور، دبیر اجرایی همایش بین المللی طالب آملی در این همایش هدف از برگزاری این کنگره بینالمللی را معرفی مفاخر و مشاهیر شهرستان آمل به شهروندان، مردم مازندران، ایرانیان و جامعه بینالمللی دانست و اظهار کرد: پس از سفر به کشور هندوستان و بازدید از سه دانشگاه بزرگ این کشور همچون دانشگاه علیگر، دانشگاه جواهر و لعل نهرو برگزاری همایش در دستور کار قرار گرفت تا در زادگاه این شاعر پرآوازه دنبال دنبال شود.
وی با اشاره به اهمیت معرفی مشاهیر دیگر شهرستان آمل همچون سِتّینساء خواهر طالبیآملی و پرفسور داعیالاسلام افزود: این همایش با حضور مهمانان زیادی از کشورهای هندوستان، تاجیکستان، ترکیه، بنگلادش، افغانستان و پاکستان در حال اجراست.
دبیر اجرایی همایش بینالمللی طالب آملی از برگزاری تئاتر با محوریت طالب آملی، اجرای موسیقی توسط هنرمندان شهرستان آمل، نمایشگاه خوشنویسی از آثار طالب آملی از برنامههای این همایش دو روزه در این شهرستان خبر داد و گفت: فضاسازی شهری از نماهای شهر از قبیل قله دماوند، پل 12 چشمه و نماهای شهر هندوستان و دیوار نگار گنجانده شده است.
محمدپور با اشاره به اینکه حدود 63 مقاله علمی داخلی و خارجی به دبیرخانه همایش ارسال شد، مطرح کرد: از این تعداد 55 مقاله داخلی از دانشگاههای ایران بوده که از این تعداد 33 مقاله ارائه شد.
پژوهشگران اشعار طالبآملی را برای نسل جوان تشریح کنند یوسف نوری، استاندار مازندران نیز در ادامه این همایش با بیان اینکه خطه مازندران خاستگاه بزرگانی در عرصههای مختلف است که در تاریخ خوش درخشیدند، اظهار کرد: طالبآملی از جمله شخصیتهای ادبی برجسته استان مازندران است که آثار وی باید مورد تحقیق و بررسی بیشتری قرار گیرد.
وی با تاکید بر اینکه طالبآملی در جنبههای مختلف علمی حرفهای زیادی برای گفتن داشت، افزود: این شاعر نامدار آملی در شعر طبری صاحب سبک خاصی بود.
استاندار مازندران با بیان اینکه پژوهشگران این خطه از شمال دلایل مهاجرت طالب آملی را واکاوی کنند و اشعار وی را بیشتر برای نسل جوان تشریح کنند، یادآور شد: استان مازندران در همه ادوار تاریخ از جمله استانهای اثرگذار در کشور بود و در شرایط فعلی نیز این استان تولیدکننده بسیاری از مواد غذایی در راستای تأمین امنیت و سلامت غذایی کشور است.
نوری خاطرنشان کرد: چهرههای فاخر علمی و دانشگاهی مازندران در سالهای اخیر بسیار خوش درخشیدند و در عرصههای تولید و صنعت گامهای مؤثری برداشتند.
تلاشی برای تدوین دانشنامه از علمای آملی انجام شود غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در نخستین روز همایش اظهار کرد: شهرستان آمل با آن سابقه تاریخی خود، یک شهر شخصیتپرور است و در طول تاریخ از این شهر علمای فراوان برخاستند.
وی با بیان اینکه میتوان با کمک محققان و اساتید علمی دانشگاهها، دانشنامه آمل برای بزرگان این شهر را تدوین کرد تا به معرفی شخصیتهای دیروز و امروز این دیار بپردازند، چراکه باید جوانان امروز بدانند فرزندان چه نیاکانی هستند، تصریح کرد: اما نکته دوم آنکه هند در یک دورانی مقصد و مقصود بسیاری از شاعران، متفکران، هنرمندان و طبیبان ایرانی بوده است و در یک زمانی یک میدان وسیع کسانی بود تا تجربهای از زندگی را داشته باشند و کسانی که به هند مهاجرت میکردند خود را مؤثر و سازنده میدانستند.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با تاکید بر اینکه عرفان هندو و روح هندی با روح ایرانی یک خویشاوندی عمیق در آن دوران داشت و هندوان ایرانیان در طول تاریخ با هم هم زبانی داشتند، گفت: طالب در فضای تبادل فرهنگی به هند میرود که قبل آن به کاشان، اصفهان، مرو و قندهار اقامت داشته است اما به پایمردی اعتماد دوله دیگر در هند میماند.
عادل ادامه داد: طالب را میتوانیم یکی از شاعران معادل سبک هندی بدانیم و پایهگذاران این سبک و الگو و استاد سبک هندی پس از خود نام ببریم که امثال صائب و بیدل بر سر سفره وی نشستند.
وی با بیان اینکه طالب آشنایی عمیق با تاریخ پیش از خود و شاعران پیش از خود داشته است، مطرح کرد: طالب عمر کوتاهی داشت اما بسیار پر کار بوده است.
وی با تاکید بر اینکه طالب آملی ستارهای از آسمان پرستاره و از آسمان فارسی پرچمدار یک فرهنگ زبان و سبک در شبه قاره هند بوده است، اظهار داشت: باید این شخصیت بزرگ را به جوانان و نسل امروز شناساند.
به گزارش ایمنا، دومین روز از همایش بینالمللی طالب آملی با حضور مهمانان خارجی و داخلی در مجتمع فرهنگی و هنری اریکه آریایی آمل امروز برگزار میشود.
کد خبر 808032
http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/837911/محمد-آملی؛-از-طالب-معروف-عاشقپیشه-آملیها-تا-ملکالشعرای-هندیها