پیام مازند - حضور زبالهگردها با ظاهری نامناسب و تعداد زیاد آنها در سطح شهر، چهره زیبایی از شهر خرمآباد به نمایش نمیگذارد، این وضعیت نامطلوب نیازمند برنامهریزی مناسب شهرداری برای ساماندهی زبالهگردهاست تا با ایجاد برنامههای اشتغال برای آنها از این طریق درآمد پایداری نیز برای خود با مدیریت پسماند ایجاد کند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از لرستان، از برخی خیابانها که میگذرم و نگاهم را به سمت سطل رساله میاندازم، در کنار هر سطل زباله به ندرت ممکن است، کسی را نبینیم که تا کمر خم و مواد بازیافتی را در کیسههای بزرگی نیندازد، برخی با گاری و موتور و برخی به دوش میکشند.
لباسهایی ژنده و گاهاً سیگاری بر لب و دستوصورتی سیاه و موهایی ژولیده، توصیف اکثر افرادی است که میبینیم که پشت این دستوصورت سیاه چهرههای مردانی با رنج سنی جوان تا میانسال به چشم میخورد.
گاهی لباسهای بلا استفاده مردم را که برای نیازمندان کنار سطل زباله گذاشتهاند، همانجا از سر ذوق پرو میکنند تا اگر اندازه است با خود همراه کنند یا اگر در میان سطل زباله وسیله و لباسی بهتر از وسایل خود پیدا کنند، سریع برمیدارند و بعضی مواقع برخی از آنها را میبینیم که تکههای غذای مانده در ظرفی را که کنار سطل زباله افتاده است، میخورند و گاهی هم آشکارا با همین کولهپشتی در لابهلای بوتههای مورد وسط بلوار که کمی هم بلند شدهاند یا گوشهای خلوت به ظاهر پنهان شدهاند یا خواب هستند یا در حال کشیدن مواد هستند، حتی گاهی در بین این افراد، زنان نیز به چشم میخورد.
شاید اگر این افراد موقعیت کاری یا خانوادگی بهتری داشتند، هیچگاه آنها را اینگونه یا در این مکانها نمیدیدیم اما چرخ روزگار برای آنها اینگونه چرخیده است.
دختر رهگذر جوان و خوشپوشی را که از کنارم میگذشت، به حرف میگیرم تا نظرش را در مورد این وضعیت بدانم، او میگوید: من از ظاهر این افراد میترسم، اصلاً حس خوبی به این افراد ندارم، نمیدانم، چرا این افراد را از سطح شهر جمع نمیکنند، چرا که تعداد زیادی از آنها در سطح شهر به چشم میخورند.
از پسر جوانی نیز که کنار یکی از این سطل زبالهها مغازه داشت، در این مورد میپرسم که او هم در این رابطه میگوید: روزانه چندین نفر از کنار این سطل زباله گذر میکنند و نگاه میاندازند و گاهی چیزی برمیدارند.
وی ادامه میدهد: اکثراً جوان و معتاد هستند اما این کار برای گذران زندگی و روزمرگی آنها است، همچون ما کار میکنند که دستشان جلوی کسی دراز نباشد، شاید شغل کثیفی باشد اما در استان ما با این وضعیت اشتغال، همین هم کار است.
سو استفاده ضایعاتیها از زبالهگردها حمید علیرضایی، معاون خدمات شهری شهرداری خرمآباد در رابطه با این موضوع به خبرنگار ایمنا میگوید: هدف ما ساماندهی این قشر است که هم چهره شهر زیباتر شود و هم برای خانوادهآنها مفید باشد.
وی با بیان اینکه وجود این افراد به واسطه سو استفاده برخی از ضایعاتفروشیها و نزدیکی آنها به سطح شهر، سرقتهایی از پارکها، مبلمان شهری، کابل و شیرآلات عمومی را نیز در پی داشته است، ادامه میدهد: انتقال ضایعاتفروشان به خارج از شهر به عنوان یک مطالبه عمومی در راستای اجرای مصوبات شورای تأمین و دستور دادستانی مبنی بر جمعآوری ضایعاتیها از سطح شهر صورت گرفته است.
معاون خدمات شهری شهرداری خرمآباد اضافه میکند: حتی با هماهنگی دادستان در سایت زباله زمینی مشخص کردند تا تفکیک زباله را آنجا انجام دهند اما استقبال نشد، به همین دلیل تصمیم بر جابهجایی به خارج از شهر گرفته شد.
علیرضایی با بیان اینکه طبق برنامهریزی انجام شده زبالهگردها در قالب پیمانکاران تنظیف مشغول به کار میشوند که در قالب بهتری فعالیت خود را انجام میدهند، میگوید: شش نفر از این افراد در حوزه تنظیف شهرداری جذب شدهاند و این افراد برابر قانون کار حقوق دریافت کرده و بیمه میشوند و میتوانند به جای پرسه زدن در مناطق مختلف شهر و جستوجو میان زبالهها در قسمت تنظیف به کار گرفته شوند.
بهکارگیری زبالهگردها بهتر از رها کردن آنها است هادی زینیوند، رئیس شورای اسلامی شهر خرمآباد نیز در خصوص جمعآوری زبالهگردها از سطح شهر میگوید: قرار است شهرداری از بین زبالهگردها افرادی را که شرایط مناسبتری دارند، بهکارگیری کنند اما قطعاً تعداد افرادی که بهکارگیری میشوند، محدود خواهد بود اما باز هم تأثیری در بهتر شدن این موضوع در سطح شهر خواهد داشت.
وی میافزاید: شهرداری میتواند زبالههای تفکیک شده دیگر افرادی را که توان بهکارگیری آنها را ندارند، خریداری کند تا این روند نیز خسارت و عواقب کمتری برای شهر داشته باشد.
حمیدرضا صفریان، رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای شهر خرمآباد نیز در این رابطه میگوید: در دوره ششم شورا به دلیل آلودگی و بهداشت محیط که توسط زبالهگردها به وجود میآید، بنا بر جمعآوری و اسکان این افراد گذاشته شد که از ظرفیت شهرداری و کمپ سپاه نیز استفاده شد اما هزینه نگهداری این افراد بالا بود و گاهاً به جامعه بازمیگشتند.
وی در رابطه با ساماندهی این افراد که در دستور کار است، میافزاید: با توجه به بحث جهانی شدن دره خرم آباد که مطرح است جمعآوری این افراد علاوه بر زیبایی شهری و بهداشت؛ در فضای کاری تنظیف نیز فعالیت میکنند.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر خرمآباد با بیان اینکه بهکارگیری این قشر بهتر از رها کردن آنها است، چرا که به بهداشت محیط لطمه میخورد و سو استفاده افراد سودجو از زبالهگردها کمتر میشود، ادامه میدهد: گاهی اوقات اموال عمومی در سطح شهر از جمله وسایل پارکها، مبلمان شهری، کابل برق و لامپ خیابانی در پوشش این افراد به سرقت میروند که با ساماندهی این قشر این مسائل کمتر خواهد شد.
ممنوعیت زبالهگردی در خرمآباد / جذب زبالهگردها در حوزه تنظیف شهرداری رضا ماجدی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری خرمآباد در خصوص جمعآوری زبالهگردها در این شهر میگوید: بر اساس ماده هفت قانون مدیریت پسماند و به دلیل بروز مشکلات بهداشتی و اجتماعی از جمله انتقال بیماریهای واگیردار و نازیبا کردن چهره شهر، جمعآوری زباله توسط زبالهگردها در شهر خرمآباد ممنوع است و در صورت مشاهده با آنها برخورد میشود.
وی با اشاره به جذب افراد زبالهگرد در حوزه تنظیف شهرداری میافزاید: افراد برابر قانون کار حقوق دریافت کرده و بیمه میشوند و میتوانند به جای پرسه زدن در مناطق مختلف شهر و جستوجو میان زبالهها، در قسمت تنظیف به کار گرفته شوند.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری خرمآباد ادامه میدهد: برخی هنوز از این طرح اطلاع ندارند و عدهای نیز به علت اعتیاد، تن به کارهای روزانه نمیدهند اما پیش بینی میشود با گذشت زمان، افراد بیشتری برای جذب به شهرداری مراجعه کنند.
وی در خصوص جمعآوری ضایعاتیها از مناطق مختلف شهر نیز میگوید: در حال حاضر 90 درصد این واحدهای غیرمجاز از مناطق مختلف شهر جمعآوری شدهاند با این حال مواردی از قانونشکنی و فعالیت شبانه از سوی برخی واحدها دیده میشود که تیمهای گشت شهرداری آنها را شناسایی و مجدداً اقدام به پلمب میکنند.
ماجدی میافزاید: همچنین طرح خودروهای جمعآوری پسماند که به صورت انفرادی در حال فعالیت بودهاند، تحت پوشش پیمانکار قرار میگیرند و با دریافت کد، به صورت شناسنامهدار و سازمان یافته زیر نظر سازمان مدیریت پسماند به درِ منازل، ادارات و مدارس مراجعه و پسماندهای خشک را جمعآوری خواهند کرد.
وی اضافه میکند: با اجرای این طرح جمعآوری مواد بازیافتی از داخل مخازن زباله توسط این افراد، بهداشت محیط و امنیت شهروندان نیز حفظ خواهد شد.
به گزارش ایمنا، حدود 600 زبالهگرد در سطح شهر خرمآباد شناسایی شده است و روزانه 400 تن پسماند در این شهر تولید میشود که این حجم نیازمند فعالیت بیشتر شهرداری و ارگانهای وابسته است تا از این فرصت استفاده کنند و با ایجاد شغلی پایدار برای زبالهگردها، درآمدی پایدار برای شهرداری نیز ایجاد کنند.
کد خبر 807466
http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/836554/زبالهگردی؛-از-معضل-تا-فرصت-اقتصادی-در-شهر-خرمآباد