پیام مازند
آیا روزهای سخت سهامداری رو به اتمام است؟
يکشنبه 6 آبان 1403 - 10:51:25
پیام مازند - در ادامه روند نزولی بازار سهام، شاخص کل در هفته گذشته 4.6 درصد کاهش یافت، اگر چه افزایش ریسک سیستماتیک و تنش های منطقه وزن بیشتری در این ریزش دارد اما نمایان شدن وضعیت ضعیف شرکت ها و صنایع پس از انتشار صورت های مالی 6 ماهه اول، عدم وجود عزم و اراده بانک مرکزی در جهت کاهش نرخ سود و نیز سیاست‌گذاری های دستوری و مسکن درمانی باعث تشدید رکود و خروج نقدینگی از بازار شده است.
در ادامه روند نزولی بازار سهام، شاخص کل در هفته گذشته 4.6 درصد کاهش یافت، اگر چه افزایش ریسک سیستماتیک و تنش های منطقه وزن بیشتری در این ریزش دارد اما نمایان شدن وضعیت ضعیف شرکت ها و صنایع پس از انتشار صورت های مالی 6 ماهه اول، عدم وجود عزم و اراده بانک مرکزی در جهت کاهش نرخ سود و نیز سیاست‌گذاری های دستوری و مسکن درمانی باعث تشدید رکود و خروج نقدینگی از بازار شده است.
بررسی صورت های مالی شرکت ها در سایت کدال نشان می دهد اکثر شرکت ها با چالش کاهش تولید، درآمد و کاهش سود یا افزایش زیان مواجه هستند، بانک آینده با 40 درصد افزایش زیان در 6 ماهه نخست سالجاری، زیان انباشته آن به 400 هزار میلیارد تومان رسید. در همین مدت زیان ذوب آهن اصفهان 780 درصد افزایش یافت. وضعیت بنیادی اکثر شرکت های صنعت فولاد و فلزات حتی شرکت هایی مثل ملی مس نیز مساعد نیست.
در صنعت پتروشیمی سود پتروشیمی شهید تندگویان در 6 ماهه سالجاری 60 درصد کاهش یافته و حتی شرکت هایی که در گذشته سابقه سودآوری خوبی داشته اند و از نظر بنیادی ساختار مالی محکمی داشتند نیز در گزارش فصل تابستان وارد زیان شده اند. فولاد خوزستان که آخرین بار در زمستان سال 1394 زیان ساخته بود و بعد از آن در 10 سال اخیر همواره سودآور بوده در گزارش فصل تابستان امسال وارد زیان شده است. ایران خودرو دیزل با نماد خاور که از بین خودروسازان از وضعیت مالی مناسبی برخوردار بود بعد از 14 فصل در تابستان سالجاری زیان ده شده است.
شرکت های زیرمجموعه کانی غیرفلزی شامل تولید کننده فرآورده های نسوز که به دلیل تقاضای محصولشان از سوی صنایع فولاد، سیمان و پتروشیمی در سال های گذشته همواره با روند باثبات در فروش و سودآوری مواجه بودند در فصول اخیر با کاهش تولید، فروش و کاهش حاشیه سود به دلایلی از جمله مازاد عرضه بر تقاضا و همچنین وارداتی بودن عمده مواداولیه و چالش های ارزی روبرو شده اند.
شرکت هایی مثل حوزه ارتباطات نیز که با مواد اولیه و نهاده هایی مثل انرژی و چالش های ارزی و صادراتی سروکار بسیار کمتری دارند با قیمت گذاری های دستوری دولت در ورطه کاهش سود و روند نزولی درآمد افتاده اند. قیمت گذاری دستوری تعرفه ارایه خدمات در این صنعت باعث شده است تا متوسط حاشیه سود این صنعت که در سال 1392 حدود 48 درصد بود در سال 1402 به حدود20 درصد تنزل نماید.
سیاست‌گذاری ها و قیمت‌گذاری های ناصحیحی همچون پایین نگه داشتن قیمت برق و عدم توازن آن با میزان مصرف و تقاضا باعث شده است که در فصل تابستان برخی از شرکت ها با قطعی های مکرر و برنامه ریزی شده برق مواجه شده و بخشی از کاهش تولید و درآمد آنها نیز به همین مساله برمی‌گردد که در این خصوص نباید از نظر دور داشت که با شروع فصل زمستان قطعی گاز بسیاری از صنایع نیز غیر قابل اجتناب است.
در مقابل چالش های بنیادی شرکت ها، عامل دیگری که در هفته های اخیر می توانست کورسوی امیدی برای سهامداران باشد، خبر وزیر اقتصاد از توافق با بانک مرکزی مبنی بر کاهش نرخ سود بانکی بود که در روزهای اخیر نه تنها خبر و اقدام تایید کننده ای برای این توافق دیده نشد بلکه به نظر می رسد بانک مرکزی هیچ عزم و اراده ای برای انجام این کار ندارد. نرخ بین بانکی که دو هفته پیش 5 صدم درصد کاهش یافته بود با تصمیم بانک مرکزی مبنی بر توقف خرید اوراق از بانک ها در هفته گذشته مجدد 4 دهم درصد افزایش یافت.
همچنین انتشار آمارهای پولی بانک مرکزی در مردادماه سالجاری امید به همراهی بانک مرکزی در راستای کاهش نرخ سود بانکی را کمرنگ تر می نماید. بر اساس آمارهای منتشر شده رشد پول دوباره روند صعودی پیدا کرده و به 29.6 درصد و رشد شبه پول به 24.8 درصد افزایش یافته است. نسبت پول به شبه پول که در اقتصاد به "پول داغ" معروف است روند صعودی به خود گرفته و به 32 درصد افزایش یافته است.
پول داغ، به مقدار زیادی پول که به طور فعالانه در بازارهای مختلف مثل ارز، طلا، سهام و غیره برای کسب بیشترین سود کوتاه مدت سرمایه‌گذاری می‌شود می‌گویند که در عمل درماه های اخیر ورود و گردش این پول در بازارهای طلا و ارز کاملا مشهود بوده است.
در کل پیش بینی می شود با واکنش و حمله محدود رژیم صهیونیستی به برخی اهداف نظامی ، درصورت عدم پاسخگویی ایران ، شیب روند نزولی شاخص کاهش یابد و حتی تا حدود کمی افزایش یابد و برخی صنایع دارای قدرت رقابت و یا کم ریسک همچون صنایع لاستیک و پلاستیک و صنایع غذایی و زراعت با کمک افزایش قیمت محصولات و تورم روند سودآوری را تا حدودی حفظ نموده و با اقبال سهامداران مواجه شوند.
پایان/

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/833710/آیا-روزهای-سخت-سهامداری-رو-به-اتمام-است؟
بستن   چاپ