پیام مازند -
خبرگزاری فارس مازندران ـ سرویس اقتصادی| در اصطلاح مازندرانیها یک نوع گیاه دارویی به نام "اشکو" وجود دارد که همه ما آن را به گل گاوزبان میشناسیم.
کشت گل گاوزبان به عنوان یکی از شاخصترین گیاهان دارویی پرورشی مازندران ظرفیتی بالقوه برای بهرهبرداری بهینه از اراضی مناطق بالادست بهویژه زمینهای شیبدار استان است.
اشکو یا همان گل گاوزبان که کارشناسان از خواص دارویی فراوان آن صحبت به میان میآورند، کمتر از یکماه برداشت آن در دامنههای مازندران آغاز شده است و این گلهای زیبای قرمز و صورتی که با دستان تند و تیز کشاورزان به سرعت برداشت میشود و به دلیل علاقه خاصی که در مردمان این مناطق وجود دارد مردان هم در کنار زنان پا به عرصه فعالیت در برداشت این محصول گذاشتند.
ظرفیت کشت این محصول و حمایت مسؤولان میتواند ضمن درآمدزایی، برای کشاورزان ایجاد اشتغال هم کند اما وقتی که پای صحبت کشاورزان مینشینیم آنها هم از حضور دلالان گلایههای فراوانی دارند و این سودجویان را مانعی برای فعالیت خود میدانند.
آنها معتقدند کاشت و برداشت این محصول سخت است و عایدی آن به جیب دلالان میرود که این گیاه را با چند برابر قیمت به فروش میرسانند.
تصفیهکننده خون، آرامکننده اعصاب، عرقآور، مدر، تقویت کننده کلیهها، برطرف کننده سرماخوردگی و از بین برنده سرفه را میتوان از جمله خواص گیاه دارویی گل گاوزبان عنوان کرد.
سید معصومه میری یکی از کارآفرینان روستای استخرپشت هزار جریب شهرستان نکا که به عنوان بانوی فعال بخش کشاورزی در زمینه گیاهان دارویی فعالیت دارد در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: امسال حدود دو هکتار مزارع خود را به کشت گل گاوزبان اختصاص دادم.
این بانوی کارآفرین درباره به صرفه بودن این محصول میگوید: سالهای قبل کشت این گیاه دارویی برای ما کاملا به صرفه بود و امسال هم با توجه به هزینههای کارگری اما باز هم به صرفه است و خداروشکر میکنیم.
خانم میری با بیان اینکه هر کیلوگرم گیاه دارویی گل گاوزبان را 300 هزار تومان به فروش میرسانیم، گفت: فروش تضمینی برای این محصول نداریم و تمام زحمات و خستگیهای برداشت بر عهده کشاورزان است اما سود اصلی نصیب دلالان میشود.
وی کرونا را مشکل اصلی تامین کارگران برای چیدن این محصول عنوان کرد و افزود: سال گذشته با ورود کرونا برخی از افراد فکر میکردند فضای باز هم برای حضور در مزرعه خطرناک است و به همین دلیل با مشکل کارگر برای چیدن محصول مواجه بودیم.
این بانوی کارآفرین یکی دیگر از مشکلات چیدن گل گاوزبان را نبود کارگر روزانه بیان کرد و گفت: به دلیل اینکه روزانه باید محصول را برداشت کنیم با مشکل کارگر مواجه هستیم و این موضوع کار را برای پرورشدهندگان گل گاوزبان سخت میکند.
خانم میری گل گاوزبان را یک گیاه مقرون به صرفه عنوان کرد و افزود: با توجه به اینکه کشت این محصول را در زمین استیجاری انجام میدهم اما باز برایم صرفه اقتصادی دارد.
وی کار کردن در این فضا را از لحاظ روحی بسیار مطلوب دانست و افزود: تلاشم بر این است بتوانم بانوان زیادی را در این عرصه مشغول فعالیت کنم تا بتوان درآمد اقتصادی برای آنها ایجاد شود.
این بانوی کارآفرین با بیان اینکه خواسته گل گاوزبان کاران این است اگر دستگاه خشککن در این منطقه دایر شود میتوان از مشکلاتی که برای خشک کردن محصول داریم کاسته شود، ادامه داد: چندین ساله پیگیر هستم با همکاری جهاد کشاورزی کارگاه بستهبندی، خشککن و عرقگیری در این منطقه دایر شود متاسفانه تاکنون هیچگونه حمایتی صورت نگرفت و حتی تسهیلاتی هم در اختیارمان قرار نگرفت.
وی که به عنوان کارآفرین نمونه استانی در بحث گیاهان دارویی معرفی شد گفت: عدم حمایت ها سبب میشود انگیزه ما در کار کردن کاهش پیدا کند چراکه ما با عشق و علاقه اقدام به تولید میکنیم و مسؤولان نباید با عدم حمایت خودشان مانع کارآفرینان فعال شوند.
معاون مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی مازندران در گفتوگو با فارس با بیان اینکه استقبال کشاورزان برای زراعت گل گاوزبان در استان رو به افزایش است، گفت: طی 2 سال اخیر حدود 200 هکتار سطح زیرکشت این گیاه دارویی بیشتر شده است و قطعات زیر کشت هم از متوسط یکهزار تا سه هزار متر مربع برای هر کشاورز ، اکنون به حدود هفت دهم هکتار تا بیش از یک هکتار رسیده است.
حسین مولایی با اشاره به اینکه دولت برای توسعه کشت گیاه دارویی گل گاوزبان در هر هکتار تا 90 میلیون تومان تسهیلات ارزان قیمت پرداخت می کند، افزود: اگر کشاورزی برای زراعت این محصول کشاورزی نیاز به زمین های شیب دار داشته باشد، با هماهنگی منابع طبیعی مازندران هماهنگیهای لازم برای واگذاری طبق مقررات انجام میشود.
وی افزود: با فراگیری آموزشهایی که توسط کارشناسان خدمات کشاورزی انجام شده است، کشاورزان علاوه بر داشتن تجربه مقولات فنی خشک کردن را به کار میگیرند.
معاون مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی مازندران اظهار کرد: مهمترین موضوع در حفظ و نگهداری گل گاوزبان توجه به دمای چهار تا پنج درجهای انبار فنی است و به طور حتم اگر این موارد مورد توجه قرار گیرد، کشاورزان میتوانند محصولشان را تا دو برابر سه تا چهار ماه پس از برداشت به فروش برسانند.
به گزارش فارس، در سال های اخیر سطح زیرکشت این گیاه در مناطق بالادست مازندران رو به افزایش است که اگر حمایتهای همه جانبه از سوی مسؤولان جهاد کشاورزی صورت گیرد اشتغالزایی خوبی در بخش گیاهان دارویی صورت خواهد گرفت اما بررسیهای میدانی و اظهارات تولیدکنندگان نشان میدهد همواره دلالان از فرصت مشکلات نقدینگی در زمان برداشت سوء استفاده میکنند.
انتهای پیام/86035/ج
http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/209494/از-خودنمایی-داروی-پرخاصیت-در-مزارع-مازندران-تا-گلایه-از-رخنه-دلالان