پیام مازند

آخرين مطالب

ماجرای عجیب واریز نشدن دلارهای نفتی به خزانه؛ پول‌ها کجا رفت؟ سیاسی

ماجرای عجیب واریز نشدن دلارهای نفتی به خزانه؛ پول‌ها کجا رفت؟
  بزرگنمايي:

پیام مازند - به گزارش خبرنگار اقتصادی ایونا به نقل از روزنامه خراسان: ناترازی بنزین، دامنه گسترده تری از یک کمبود کالا داشته و تا کسری بودجه دولت نیز کشیده شده است. ماجرا به این صورت است که دولت روی کاغذ، درآمد حاصل از صادرات نفت کوره را در بودجه ثبت می‌کند. اما این پول هرگز به خزانه نمی‌رسد.
آتشی که مستقیماً به سفره و سبد هزینه مردم سرایت می‌کند.
بررسی‌ها نشان می‌دهد تنها در 8 ماه سال گذشته، دولت مجبور به واردات بنزین به میزان 57 هزار میلیارد تومان شده که این رقم معادل 20 درصد بودجه عمرانی 8 ماهه آن سال است. از سوی دیگر آمار‌ها نشان می‌دهد در حال حاضر واردات سوخت به روزانه 15 میلیون لیتر (شامل بنزین و گازوئیل) افزایش یافته و پیش بینی می‌شود با ادامه این شرایط، این رقم تا دو سال آینده به روزانه 56 میلیون لیتر برسد. در این حال، دقیقاً طرح دولت برای اصلاح این وضعیت مشخص نیست. اگر زمانی مسئله اصلی هدفمندی یارانه ها، عادلانه سازی توزیع یارانه‌های موسوم به «پنهان» بود، با این حال، هم اینک این موضوع در ابعادی دیگر نیز چالش‌زا شده است. اول این که به گواه کارشناسان، موجب بر هم خوردن سطح مصرف بهینه در جامعه شده است. اما مهم‌تر این که در سایه تشدید ناترازی، هم اینک فشار بودجه‌ای به بودجه دولت وارد شده و این موضوع نیز به سهم خود به تشدید تورم دامن زده است.

پیام مازند

خبرگزاری فارس با استناد به آخرین اسناد وزارت نفت، گزارش کرده که دولت روزانه 11 میلیون لیتر بنزین و 4 میلیون لیتر گازوئیل وارد و یا با قیمت وارداتی از داخل تامین کرده است. پیشتر و در 14 آبان سال قبل، خبرگزاری تسنیم این رقم را به نقل از مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی و برای بازه شهریور سال گذشته 9 میلیون لیتر در روز بیان کرده بود. با این وصف و در صورت ادامه شرایط کنونی پیش بینی می‌شود که تا سال 1406، کشور روزانه 37 میلیون لیتر بنزین و 18.8 میلیون لیتر گازوئیل کمبود داشته باشد. فراتر از یک ناترازی ساده
با این حال جزئیات بیشتر حاکی از این است که ناترازی بنزین، دامنه گسترده تری از یک کمبود کالا داشته و تا کسری بودجه دولت نیز کشیده شده است. ماجرا به این صورت است که دولت روی کاغذ، درآمد حاصل از صادرات نفت کوره را در بودجه ثبت می‌کند. اما این پول هرگز به خزانه نمی‌رسد. چراکه برای تهاتر بنزین صرف می‌شود. بررسی‌ها در این راستا نشان می‌دهد که از این منظر در 8 ماه سال گذشته 57 هزار میلیارد تومان کسری بودجه به وقوع پیوسته که در صورتی که آن را با بودجه عمرانی 8 ماهه سال گذشته به مبلغ 270 همت مقایسه کنیم، بالغ بر 20 درصد آن خواهد شد.
در واقع باید گفت در فرایند تهاتر نفت کوره با بنزین، درآمد فرضی نفت کوره در بودجه ثبت می‌شود، اما، چون وجود خارجی ندارد، دولت مجبور می‌شود ما به ازای آن را استقراض کند. این استقراض برای هزینه‌های جاری، نهایتاً اثر خود را بر تورم خواهد گذاشت.
در این میان نکته قابل تامل این جاست که طبق برآورد مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش «بررسی عملکرد مالی دولت در هشت ماهه نخست سال 1403»، کسری بودجه دولت در سال گذشته به حداقل 325 هزار میلیارد تومان می‌رسد. از این رو می‌توان گفت در صورتی که این کسری با توجه به مدیریت مصرف سوخت در داخل به وقوع نمی‌پیوست، هم اینک معادل آن از کسری بودجه 325 هزار میلیارد تومانی کاسته می‌شد. تعلل‌های خسارت بار در قبال ناترازی
افزایش فشار‌های اقتصادی و تورمی در سال‌های اخیر که از سوی بخش‌های دیگر اقتصاد ایجاد شده، موجب شده تا سیاست گذاران در مسئله ناترازی بنزین با احتیاط بسیار حرکت کنند و به عبارت دیگر در سال‌های اخیر، بنزین به بخش‌های دیگر اقتصاد کشور یارانه داده است. با این حال، به نظر می‌رسد که بی توجهی به ناترازی سوخت، خود در حال ایجاد کانال جدید برای فشار‌های تورمی است.
در این حال، طرح اخیر دولت برای عادلانه سازی یارانه‌های انرژی ضمن این که هنوز در مراحل تدوین باقی مانده، نتوانسته است اجماع کارشناسان را در پی داشته باشد. طبق این طرح ظاهراً قرار است سهمیه انرژی هر فرد به وی اعطا شده و وی قادر باشد مازاد انرژی تعلق گرفته به خود را بفروشد.
از سوی دیگر از پیشرفت طرح دیگر در حوزه به روز رسانی سیستم سهمیه بندی سوخت که مبتنی بر انتقال زمینه اجرای آن از کارت‌های سوخت به کارت‌های بانکی است و به نظر می‌رسد می‌تواند گام رو به جلو و مهمی در مهار انحرافات به وجود آمده در کارت سوخت باشد نیز خبر خاص و جدیدی منتشر نشده و بیم آن می‌رود که این طرح نیز مانند طرح اختصاص سهمیه به افراد به جای خودرو‌ها به بایگانی سپرده شود. مهم‌ترین تکلیف دولت؛ اجرای برنامه هفتم
همه این گزاره‌ها در حالی مطرح می‌شود که مهم‌ترین تکلیف دولت در رابطه با سامان دهی مصرف سوخت را باید قانون برنامه هفتم دانست. این قانون تاکید کرده که به منظور رفع ناترازی بنزین، دولت می‌بایست برنامه جامع تامین و تخصیص حامل‌های انرژی شامل بنزین، گازوئیل، گاز مایع، برق و گاز طبیعی فشرده را تا شش ماه از لازم الاجرا شدن قانون، تهیه کرده و به تصویب هیئت وزیران برساند. همچنین می‌بایست سازمان راهبردی برای مدیریت بهینه ناترازی انرژی در بخش‌های مختلف تشکیل شود. در حال حاضر لزوم تسریع دولت در اجرای این بند قانونی بیش از پیش احساس می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/890410/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دلارهای فولادی‌ها به بیرانوند نشان داده نشد!

دفاع اشمایکل از اونانا؛ همه بد هستند، نه او!

قهرمانی پدیده نوظهور پینگ پنگ ایران در بوسنی

بزرگ‌ترین فینال والیبال دنیا با حضور یک ایرانی

پایان کار پدیده والیبال ایران در شهداب

کامبک استثنایی؛ اینجا ژاپن، یکی‌ از بهترین‌ لیگ‌های دنیا

پاسخ جالب جباری به خطرات شغل ترسناک در استقلال

بیانی: جباری بهترین گزینه برای سرمربیگری استقلال بود

حذف نوشاد عالمیان با شکست مقابل گربه سیاه سوئدی

برگزاری 100 ویژه‌ برنامه هفته کار و کارگر در مازندران

ظهور صورتک خندان با زهره و کیوان در آسمان شب

کندوان یک طرفه شد / تردد در چالوس ممنوع

100 ویژه برنامه هفته کارگر در مازندران برگزار می‌شود

جاده کلاردشت - مرزن آباد تعریض می شود

هدف بزرگ ربیعی کوچک: شگفتی‌سازی در حذفی!

اهانت به مقدسات مذاهب در راه‌وروش پیشوایان معصوم نیست

جاده کندوان یکطرفه شد

چهارمین روز هوای آلوده در خرم‌آباد؛ هشدار به گروه‌های حساس

جاده چالوس مسیر شمال به جنوب مسدود شد

چگونه خدایی که نمی بینیم را درک کنیم؟

بهبود سیستم ایمنی بدن با مصرف این مواد غذایی

سخنان دلنشین دکتر قمشه ای

پتروشیمی میانکاله متوقف شد؛ مطالبه آزادسازی 92 هکتار زمین اشغالی ادامه دارد

صعود پرواز سیمرغ تا رتبه چهارم و تساوی کیان سام با صدرنشین

تکمیل پروژه‌های آبی با هدف رفع تنش آبی بخش لاله‌آباد بابل

بازی دراز، میعادگاه عاشقان + فیلم

بانک‌ها باید تسهیل‌گر تولید باشند

قابی خاطره انگیز از اعزام کاروان راهیان نور از خوی به ارتفاعات بازی دراز کرمانشاه + عکس

جمعیت جوان کشور در حال کاهش است

کاهش دریافت نمک برای کسانی که مشکلات کلیوی دارند

شعرخوانی زیبای امیرحسین ماحوزی

وقتی فوتبال و گلف یکی می‌شوند!

در چنین روزی در سال 2007 کاکا یکی از ماندگارترین گل‌های لیگ قهرمانان اروپا را به ثمر رساند

لزوم تقویت وحدت بین شیعه و سنی در جامعه

پیش بینی آب و هوای مازندران و ساری فردا شنبه 6 اردیبهشت 1404

انتقاد امام جمعه خرم‌آباد از سیاسی‌کاری در انتصابات

اینفوگرافی/ کدام کشور بیشترین پول را برای هوش مصنوعی خرج کرده؟

کیفیت هوای خرم‌آباد در شرایط ناسالم قرار دارد

دستگیری 8 فروشنده دروغین سوالات کنکور

آیت الله محمدی لائینی: حماقت آمریکا ضربه‌‌ای سخت را در پی خواهد داشت

تصاویر/ برپایی نمازجمعه شهرستان ساری

صید بیش از 4 هزار تن انواع ماهیان استخوانی از دریای خزر

نمایندگان به‌دنبال منافع عمومی باشند نه انتصابات فردی

حجت الاسلام شکری: حماسه‌های دفاع مقدس الهام بخش نسل جوان باشد

چطور با کارهایی ساده چشم‌های خسته‌تان را تسکین دهید؟

مزایای چرت بعدازظهر که از آن غافل مانده اید

ایران‌شناس و ادیب برجسته، دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن

پیولی: در ایتالیا ساعت 10 می‌خوابم، اینجا بازی می‌کنیم!

حمیدرضا بابایی: علیاری مطمئناً امروز به تمرینات برمی‌گردد

سرمربی نیوکسل: نمی‌دانستم بیماری‌ام چقدر جدی است