پیام مازند

آخرين مطالب

خشم هیرکانی اقتصادی

خشم هیرکانی
  بزرگنمايي:

پیام مازند - آفتاب‌‌نیوز :
رانش جاده‌های جنگلی و کوهستانی در شهر‌های مختلف مازندران به یک چالشی فراگیری تبدیل شد که ضمن تخریب این میراث کهن چند میلیون ساله هزاران میلیارد ریال سرمایه ملی را برای مرمت و بازسازی چند باره این جاده‌ها به هدر می‌دهد.
رانش جاده‌های جنگلی در گلیران، شیخ موسی و سماکوش محله بابل بخشی از این مصیبت است که هر از چند گاهی خبر آن در شبکه‌های اجتماعی بازنشر می‌شود.
کارشناسان و صاحبنظران محیط زیست گسترش این جاده سازی‌ها در مناطق جنگلی و کوهستانی را که به بهانه توسعه معدن، انتقال خط لوله آب، برق و گاز عنوان می‌شود را بسیار زیان بار دانسته و این جاده سازی را شلیکی مرگ بار برای جنگل‌های هیرکانی می‌دانند.
پیش از این که بسیاری از کارشناسان نسبت به جاده سازی در گلیران بابل که به شاهرگ حیاتی شهرستان معروف است انتقاد‌های شدیدی داشتند و از قضا پیش بینی‌های آنها درست از آب درآمده و در حال حاضر مناطق بالا دست گلیران که جاده سازی‌های غیر ضرور انجام شد رانش‌های عمیقی اتفاق افتاد که با صد‌ها میلیارد ریال اعتبار جدید هم نمی‌توان این جاده را بازسازی کرد.
اواخر بهمن ماه سال گذشته رانش جاده سماکوش محله بندپی شرقی بابل راه دسترسی بیش از 70 روستای این شهرستان را قطع کرده بود و مدیران شهرستانی به سرعت با انتخاب پیمانکار فرایند بازسازی آن آغاز کرده بودند.
خشم هیرکانی
بارش‌های چند روز گذشته و جریان مداوم آب در آن مسیر سبب شد که در فرایند بازسازی و مرمت این جاده اخلال ایجاد شده و به ناچار تدابیر ویژه دیگری برای این طرح اندیشیده شود.
همه این هدر رفت‌های سرمایه ملی به خاطر آن است که هیرکانی و مناطق کوهستانی مازندران ظرفیت این حجم از جاده سازی را ندارد و با توجه به حجم انبوه بارش‌ها در مناطق جنگلی که از میانگین دیگر مناطق بیشتر است این رانش‌ها همیشگی خواهد بود.
قدمت جنگل‌های هیرکانی به طور دقیق مشخص نیست، اما بر اساس آخرین نظرات کارشناسان قدمت جنگل‌های هیرکانی بیش از 40 میلیون سال برآورد شده و بازمانده دوره سوم زمین شناسی هستند. از همین جهت به فسیل‌های زنده شهرت دارند و در حوزه باستان شناسی و گیاه شناسی یک موزه طبیعی به شمار می‌روند.
در دنیایی که تاکنون هزاران گونه گیاهی و جانوری منقرض شده‌اند، مجموعه‌ای کهن با قدمتی این چنینی نه تنها یادگاری با ارزش از دل تاریخ است، بلکه منبع عظیمی از گونه‌های منحصر‌به‌فرد زنده است که باید حفظ شود.
اما اهمیت جنگل‌های هیرکانی تنها از بعد قدمت آن نیست، چرا که این جنگل‌ها علاوه بر تامین اکسیژن، در ذخیره مقادیر بسیار زیاد آب، حفاظت از بافت خاک و جلوگیری از جاری شدن سیل نقش بسیار مهمی دارند.
همچنین از بعد توسعه گردشگری و ایجاد درآمد برای ساکنین نواحی شمالی کشور نیز جنگل‌های هیرکانی بسیار موثر بوده‌اند. به طوری که نوار شمالی کشور از محبوب‌ترین سایت‌های گردشگری ایران به شمار می‌رود و ورود گردشگر به این خطه موجب درآمد پایدار از راه گردشگری برای اهالی سرزمین‌های شمالی کشورمان شده است.
گاز و برق بهانه‌ای برای جاده سازی
کارشناسان محیط زیست انتقال گاز و برق به مناطق بالادست جنگلی را یکی از علت‌های اصلی جاده سازی پی در پی در هیرکانی برشمردند که این امر جز تخریب محیط زیست هیچ دستاورد دیگر برای جنگل‌های هیرکانی ندارد.
چهره‌های علمی و دانشگاهی استان چندی پیش در خصوص این رانش‌ها هشدار داده بودند که با توجه به زون گسلی که در مازندران داریم براساس تحقیقات انجام شده تا عمق 2 هزار متری نتیجه گرفتند باید طرح‌های زون گسلی اجرا شود و این امر نیازمند اتخاذ تمهیدات خاصی است و آزمایش‌های سازه‌ای در حوزه راه سازی باید صورت گیرد و افزون بر این اقدامات اجرای طرح‌های زهکشی در نقاط، ساخت دیواره‌های حفاظتی و گاویونی بسیار مهم است چرا که در پیشگیری از رانش و لغزش زمین تاثیر فراوانی دارد.
با توجه به تغیرات اقلیمی در 2 سال اخیر شاهد بارش‌های سیلابی شدید در این استان هستیم تا جایی که این سیلاب در غرب، مرکز و شرق مازندران به وقوع پیوست و مختص یک منطقه خاص نبود.
باپیش بینی‌های صورت گرفته این بارش‌های سیل آسا نه تنها کم نخواهد شد بلکه در سال‌های پیش رو با شدت بیشتری ادامه خواهد یافت.
صاحبنظران محیط زیست هم در هفته‌های اخیر نسبت به جاده سازی‌های بی رویه در مناطق کوستانی و جنگلی مازندران هشدار دادند، چون طول وسیعی از این جاده‌ها در کنار دره‌های بسیار عمیقی ساخته شد که رانشی بودن این زمین‌ها حتمی است.
آنها بر این باورند برای اینکه سیلاب بیش از این به جاده‌ها و بخش‌های مختلف زیرساختی استان ضربه نزند مانع از قطع درختان شویم، چون این درختان بزرگترین سد طبیعی برای سیلای‌های هستند که به مناطق پایین دست سرازیر می‌شود.
فعالان این حوزه تلاش‌های زیادی از خود نشان دادند تا این مهم را در جامعه نهادینه کنند قطع درختان هیرکانی زمینه‌ای برای مرگ مازندران است و اگر امروز این خطه از شمال شاهد سیلاب‌های هولناکی است زمینه آن را سر بریدن‌های پیاپی درختان هیرکانی فراهم کرد.
نوش دارو بعد از مرگ سهراب
این کارشناسان تاکید دارند زمانی مردم خطه شمال و مازندران قدر این درختنان را می‌دانند که آنها را از دست بدهند آن وقت به مصیبتی جبران ناپذیر دچار خواهند شد و در شرایط فعلی باید از همه ظرفیت‌ها استفاد شود تا این اتفاق ناگوار برای مازندران حادث نشود و این درختان به عنوان بزرگترین سد طبیعی در جهت جلوگیری از سیلاب‌ها و بارش‌های سیل آسا برای نسل‌های آینده باقی بمانند.
جنگل‌های هیرکانی در زبان رایج و عامیانه مردم ایران جنگل‌های شمال نامیده می‌شود و این جنگل‌ها متراکم‌ترین ناحیه جنگلی ایران را تشکیل می‌دهند. این جنگل‌ها که در جنوب دریای خزر قرار گرفته‌اند بین کشور‌های ایران و آذربایجان مشترک هستند. جنگل‌های هیرکانی از سال‌های بسیار دور به جا مانده‌اند و حتی برخی عمر آنها را با دایناسور‌ها (دوره سوم زمین شناسی) برابر می‌دانند.
البته این جنگل‌ها را به دلیل قرار گیری در مجاورت دریای خزر، به نام کاسپینی – هیرکانی (Caspian Hyrcanian mixed forests) نیز می‌شناسند.
ارتفاع رویش درختان هیرکانی از سطح دریا آغاز می‌شود و تا 2 هزار و 800 متری ادامه می‌یابد. این پوشش گیاهی زمانی 55 هزار کیلومتر مربع مساحت داشت که تاکنون 51 درصد آن منقرض شده و تنها از 10 درصد آن حفاظت صورت می‌گیرد.
همچنین در حال حاضر جنگل‌های هیرکانی از غنی‌ترین اکوسیستم‌های جهان محسوب می‌شوند به طوری که بیش از 296 گونه پرنده و در حدود 600 گونه پستاندار، 67 گونه ماهی، 29 گونه خزنده و 150 گونه درختی و بوته‌ای بومی (اندمیک) مانند درختان انجیلی و شمشاد در این جنگل‌ها زندگی می‌کنند.
از گونه‌های پرندگان ساکن در اکوسیستم جنگل‌های هیرکانی می‌توان به گنجشک سانان، سار، دارکوب، اردک نوک پهن، قرقاول خزری، کبک، بلدرچین، کبوتر جنگلی، شاهین، قوش، دال، قرقی، اردک خاکستری، عقاب و جغد اشاره کرد و از گونه‌های پستانداران ساکن در این زیست بوم می‌توان مرال، شوکا، گرگ، گراز، خرس قهوه‌ای، روباه سر دو سیاه، شغال، سمور، تشی، خارپشت، موش جنگلی، خرگوش، گربه وحشی، گورکن و اسبچه خزر را نام برد.
درختان این جنگل‌ها از نوع مختلط پهن برگ حاشیه جنوب دریای خزر است که با آب و هوای نیمه مدیترانه‌ای و مرطوب سازگارند. جنگل‌های هیرکانی بر اساس ارتفاعی که در آن هستند (سطح دریا، کوهپایه‌های کم ارتفاع، کوهپایه‌های بلند، نقاط خیلی مرتفع) غالباً پوشش گیاهی متفاوتی دارند. از معروف‌ترین درختان این جنگل‌ها می‌توان راش، بلوط، توسکا، نارون، زبان گنجشک و شمشاد را نام برد.
به طور کلی از نظر علمی در عرض‌های جغرافیایی بیش از 40 درجه جنگل، شرایط برای رشد درختان راش وجود ندارد، اما در جنگل‌های هیرکانی ایران که به طور متوسط در عرض 38 درجه قرار گرفته‌اند، توده‌های فشرده درخت راش به صورت انبوه رشد کرده‌اند که از این نظر منحصر بفرد هستند.
منبع: خبرگزاری ایرنا

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/885586/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فال قهوه پنجشنبه 28 فروردین ماه | فال قهوه امروزتان چه راز شگفت انگیزی را برایتان آشکار می‌کند؟

بارش برف و باران در مناطق شمال غربی و شرقی کشور

باورهای غلط درباره خمیر دندان

سکانس خندان؛ حمد لولایی از خاطره پول دوستی و زیر کار در رفتن میگه محسن کیایی روده بره

نقش محوری شهید طوسی در تصمیمات لشکر ویژه 25 کربلا در دفاع مقدس

​وقتی پیام های خیانت زنم را به احسان دیدم آنموقع بود که فهمیدم رابطه پنهانی آنها..!

سردار برسلانی: امروز نقش اصلی هنرمندان تبیین‌گری در جبهه مقاومت است

هراسانی: 11 عنوان کتاب توسط بسیج هنرمندان مازندران تولید شد

زینال خیری: مقابله با فرهنگ غرب با استفاده از ابزار هنر و رسانه ضروری است

اینزاگی: نشان دادیم در زمین پول تعیین کننده نیست

راهیان نور، مأموریتی از سوی امام زمان (عج) برای رساندن پیام شهداست

مادر شهیدان «کردنیرسی» آسمانی شد

بلیط دیدار خیبر و نساجی مازندران رایگان شد

منظومه فکری بسیج بر دو ستون «احساس مسئولیت» و «بصیرت» استوار است

سیو دیدنی زومر مانع از گل تساوی بخش بایرن مونیخ شد

هشدار سطح نارنجی هواشناسی برای مازندران/ احتمال وقوع سیل در این استان

پور علی: تقویت اردو‌های راهیان نور؛ رسالتی برای تبیین معنویت و مقاومت

فرصت سوزی اولیس در مقابل دروازه اینتر

ورود مهدی طارمی به زمین در دقیقه 81

گل دوم بایرن مونیخ توسط دایر در دقیقه 78

فیلم| حضور کشتی‌گیران قهرمان جهان در بازی کاله مازندران

فیلم| رقابت سخت تیم‌های کاله مازندران و شهرداری گرگان

گل دوم اینتر توسط پاوارد در دقیقه 61

گل اول اینتر توسط لائوتارو مارتینز در دقیقه 58

گل اول رئال مادرید توسط وینیسیوس در دقیقه 67

گل اول آرسنال توسط ساکا در دقیقه 71

خطر ریزش مو در کمین کارکنان شیفت شب!

بازگشت محدودیت‌های ترافیکی به جاده‌های مازندران

جزئیات لیست شدن Altcoin جدید در معاملات Spot توسط Upbit Exchange Bitcoin

صحنه مشکوک پنالتی برای رئال مادرید توسط var رد شد

مرتضی پورعلی گنجی: امیدوارم با حمایت بانوان هوادار پرسپولیس در بازی مقابل سپاهان پیروز شویم

گلایه مهروز ساعی، مربی تیم ملی تکواندوی بانوان از انتخاب مهدی طارمی به عنوان مرد سال ورزش ایران

پیروزی کاله مازندران در اولین بازی رقابت‌های مرحله نیمه‌نهایی

کاله فاتح نبرد نخست نیمه‌نهایی لیگ برتر بسکتبال برابر شهرداری گرگان

پرواز نوشهر - مشهد دایر می شود

گلایه سرمربی کاله مازندران از وقفه 41 روزه در بازی های لیگ برتر بسکتبال!

شکست تیم فوتبال پالایش نفت بندرعباس مقابل شهرداری نوشهر

محدودیت‌های ترافیکی به جاده‌های مازندران بازگشت

نوشیدنی‌های مناسب برای بی‌خوابی

در اشعار قدیم پهلوانی چگونه تعریف شده است؟

کاله، برنده بازی نخست نیمه نهایی لیگ برتر بسکتبال

علیرضا دبیر: انتخاب فدراسیون‌ کشتی به عنوان یکی از بهترین فدراسیون‌های سال 1403 کمترین حق کشتی بود

نور امید استقلال در دل تاریکی!

پالایش نفت 0 – 1 شهرداری نوشهر: نخستین پیروزی سال در سواحل بندرعباس

سرمایه گذاری در حوزه معادن در دستور کار ما قرار دارد

نخستین عامل مرگ در دنیا و ایران اعلام شد

شاعرانه/ هر‌جا که روی زود پشیمان به درآیی

آواز خوانی چند بیت از اشعار حافظ توسط صادق شیخ زاده

پیمان جبلی رئیس رسانه ملی: 7.5 میلیون نفر در انتخاب قهرمان ایران رای دادند

حضور رئیس جمهور در مراسم اختتامیه قهرمان ایران