پیام مازند

آخرين مطالب

چه کسانی پشت احداث پتروشیمی میانکاله هستند؟ گفتگو

چه کسانی پشت احداث پتروشیمی میانکاله هستند؟
  بزرگنمايي:

پیام مازند - طرح احداث پتروشیمی میانکاله یا همان پتروشیمی امیرآباد، یکی از جنجالی‌ترین پروژه‌ها در استان مازندران است؛ پروژه‌ای که در صورت متوقف نشدن، منجر به نابودی بخش عظیمی از محیط زیست و حیات طبیعی مازندران می‌شود.
این پروژه از همان ابتدا بدون طی فرآیند‌های قانونی و ارزیابی اثرات محیط‌زیستی و برخلاف منافع عمومی کلنگ خورد؛ آن هم در منطقه‌ای که به لحاظ زیست‌محیطی یکی از حساس‌ترین و باارزش‌ترین تالاب‌های جهان، یعنی تالاب بین‌المللی میانکاله را در خود جای داده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
تالاب میانکاله در کنوانسیون رامسر و ذخیره‌گاه زیست‌کره یونسکو ثبت شده است. حضور یک مجتمع پتروشیمی در حاشیه این تالاب می‌تواند با نشت آلاینده‌های شیمیایی، ورود پسماند‌های صنعتی و تخلیه پساب‌های خطرناک، اکوسیستم این منطقه را به کلی نابود کند.
روزنامه شرق با انتشار گزارشی متذکر شد که از روز سه‌شنبه 19 فروردین سال جاری، دامداران مرتع حسین‌آباد و لمرز واقع در بهشهر استان مازندران خبر داده‌اند که سرمایه‌گذار پتروشیمی میانکاله در حال انتقال مصالح و آهن‌آلات به این مرتع ملی است.
چه کسانی پشت ماجرای احداث پتروشیمی میانکاله هستند؟ بخش اصلی سهام پروژه پتروشیمی میانکاله متعلق به بخش خصولتی است که وابستگی‌های آشکار به برخی چهره‌های سیاسی و اقتصادی پرنفوذ مازندران و حتی بدنه دولت‌های دهم و یازدهم داشت.
شرکت صنایع پتروشیمی گهر مازندران که پیش‌تر با نام صنایع پتروشیمی امیرآباد مازندران فعالیت می‌کرد، متولی اصلی احداث پتروشیمی میانکاله و عبدا… عبدی، مالک پروژه است.
طرح این پروژه در دولت دهم تصویب و در زمستان 1400، یعنی در زمان دولت سیزدهم، اجرا شد.
بیشتر بخوانید:سوگ سیاوش برای پرنده‌های مهاجر میانکاله
در زمان اجرای طرح و پیش از توقف آن، نام‌هایی از برخی نمایندگان مجلس، مسئولان محلی و استانی در حاشیه این پروژه شنیده می‌شد؛ کسانی که بدون در نظر گرفتن ضوابط محیطزیستی، مجوز‌هایی غیرقانونی صادر کردند یا تسهیل‌کننده روند زمین‌خواری صنعتی شدند.
این بار هم با توجه به تحرکات دوباره مالک پتروشیمی در فروردین ماه سال 1404 به نظر می‌رسد پای همان افراد در شروع مجدد پروژه در میان باشد.
کلنگ‌زنی پروژه هم بدون مجوز‌های رسمی محیط زیست و در یک مراسم نمایشی، با حضور برخی از مدیران دولتی و نمایندگان مجلس برگزار شد. گویی تمام قوانین بالادستی محیط زیستی کشور به‌طور عمدی نادیده گرفته شده بودند.
کلنگ‌زنی پتروشیمی میانکاله؛ پروژه‌ای پرحاشیه با حمایت‌های پرابهام اسفند سال 1400، احمد وحیدی، وزیر وقت کشور، در مراسمی رسمی کلنگ احداث مجتمع پتروشیمی میانکاله را به زمین زد. او مدعی شد که این پروژه مجوز‌های محیطزیستی لازم را دریافت کرده، اما دیری نگذشت که علی سلاجقه، رئیس وقت سازمان حفاظت محیط زیست کشور، این ادعا را تکذیب کرد.
سلاجقه در همان زمان به رکنا گفت: نامه‌ای اشتباهی توسط نماینده بهشهر در مجلس به وزیر کشور نشان داده شد. این نامه هیچ‌گونه امضایی نداشت و روند پیشرفت پروژه متوقف شد.
در نهایت، دادستان کل کشور دستور توقف پروژه را تا زمان اخذ مجوز‌های قانونی صادر کرد. اما این توقف به مذاق برخی مسئولان خوش نیامد.
در همین زمینه محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، روز چهارشنبه هفته گذشته در صحن علنی مجلس به انتقاد از این تصمیم پرداخت.
او بدون اشاره مستقیم به پتروشیمی میانکاله، به دفاع تمام‌قد از پروژه پرداخت و گفت: وقتی سرمایه‌گذاری طی روال قانونی جلو رفته و میلیارد‌ها تومان سرمایه‌گذاری کرده، چگونه ممکن است ناگهان جلوی آن گرفته شود؟
قالیباف توقف پروژه را اقدامی سیاسی دانست و با لحنی تند از کسانی که جلوی اجرای آن را گرفته‌اند، انتقاد کرد.
محمد درویش، کنشگر محیط زیست، در مرداد سال 1402 درباره وضعیت میانکاله به دیدارنیوز گفت: واقعیت این است که منطقه میانکاله بهره اقتصادی عجیبی را نصیب سودجویان می‌کند و عجیب‌تر اینکه سرمایه‌گذار آن یک ابربدهکار بانکی است، اما همین فرد توسط محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، حمایت می‌شود.
مقاومت گسترده فعالان محیط زیست و رسانه‌ها واکنش‌های گسترده فعالان محیط زیست و مردم محلی باعث شد این پروژه زیر ذره‌بین رسانه‌های ملی و بین‌المللی قرار بگیرد.
پروژه پتروشیمی میانکاله یک نمونه عینی از طمع گروه‌های ذی‌نفع برای تبدیل منابع ملی به منافع شخصی بود؛ پروژه‌ای که اگر به خاطر حساسیت مردم، رسانه‌ها و نهاد‌های مستقل متوقف نمی‌شد، آسیب‌های جبران‌ناپذیری به تالاب میانکاله و معیشت کشاورزان منطقه وارد می‌کرد.
زمین‌هایی که قرار بود به پتروشیمی اختصاص پیدا کند، بهترین خاک‌های کشاورزی منطقه به شمار می‌روند. این اقدام نه‌تنها چرخه کشاورزی، دامداری و شیلات را تحت تاثیر قرار می‌داد، بلکه هزاران نفر از مردم منطقه را از کار بیکار می‌کرد.
همچنین آن‌طور که فعالان محیط‌زیست هشدار می‌دادند، تخلیه پساب‌های صنعتی از پتروشیمی به سمت منابع آب زیرزمینی و درنهایت دریای خزر، تهدیدی جدی برای سلامت انسانی و حیات آبزیان بود.
توقف پروژه و شروع مجدد آن در آبان سال 1402، هوشنگ فلاحتیان، معاون وقت برنامه‌ریزی وزارت نفت، با ارسال نامه‌ای خطاب به مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی گهر مازندران، انقضای موافقت مقدماتی وزارت نفت با احداث پتروشیمی میانکاله را اعلام کرد.
با این حال، پیمانکار پروژه پتروشیمی میانکاله، بار دیگر در هفته گذشته، تحرکاتی را در زمینه احداث این پتروشیمی انجام داد که این موضوع توسط دامداران مرتع حسین‌آباد و لمرز واقع در بهشهر استان مازندران آشکار شد.
آن‌طور که شرق گزارش داده، در خرداد و تیر سال 1402 این شرکت به‌طور غیرقانونی اقدام به فنس‌کشی در 90 هکتار از مرتع ملی بهشهر کرد و در روز سه‌شنبه 19 فروردین سال جاری نیز 40 تا 60 تریلی آهن‌آلات به محدوده 90 هکتاری داخل فنس منتقل شد.
برکناری مدیرکل اداره محیط زیست مازندران چه ارتباطی با پروژه میانکاله دارد؟ شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست، روز 20 فروردین ماه، حسینعلی ابراهیمی‌کارنامی را از سمت مدیرکلی اداره محیط زیست مازندران برکنار و محمدرضا کنعانی را جایگزین او کرد.
این برکناری زنگ خطر احیای دوباره پروژه پتروشیمی میانکاله را به صدا درآورد. چراکه ابراهیمی‌کارنامی که خود در دی 1403 به سمت مدیرکلی اداره محیط‌زیست مازندران منصوب شد از منتقدان پروژه پتروشیمی میانکاله بود.
آن‌طور که تسنیم گزارش داده، علت این جابه‌جایی زودهنگام مربوط به تحرک روز‌های گذشته پیمانکار پتروشیمی میانکاله است.
در سال 1401، بعد از مشکلات ایجادشده در جریان راه‌اندازی پتروشیمی میانکاله، ابراهیمی‌کارنامی از ریاست محیط‌زیست استان مازندران برکنار شد.
او در مرداد سال 1403 به روزنامه پیام ما گفت: درباره میانکاله باید دانست که استان، قدرت و اختیاری نداشت و من به‌عنوان یک فرد در سلسله‌مراتب اداری، امکان و اجازه اظهارنظر نداشتم. باید در تهران اظهارنظر می‌شد. این صنعت ابعاد مختلفی داشت و بررسی آن نیازمند اشراف به علوم جامع بود. این مجوز‌ها از بالادست گرفته می‌شد.
بیشتر بخوانید:میانکاله روی خط بحران/ ممانعت محیطبانان میانکاله از ورود مصالح غیرمجاز به منطقه
وی عنوان کرد: در همان زمان مجوزی دادند و بعد هم سازمان مرکزی انکار کرد و همه توپ‌ها را به زمین استان انداختند؛ این کار خوبی نیست.
واگذاری زمین به سرمایه‌گذار پروژه میانکاله متوقف نشد! حمید ظهرابی، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، 21 فروردین ماه سال جاری به تسنیم گفت: با استناد به آخرین تصمیمات مراجع قضایی و موضع رسمی سازمان حفاظت محیط زیست، هیچ پروژه قانونی تحت عنوان «پتروشیمی میانکاله» وجود ندارد.
با این حال باید به موضوع مهمی در مورد لغو واگذاری اراضی اشاره کرد. محمدجعفر منتظری، دادستان وقت کشور، در مرداد 1401 با ارسال نامه‌ای به جواد ساداتی‌نژاد، وزیر وقت جهاد کشاورزی، لغو قرارداد واگذاری 90 هکتار زمین به پروژه پتروشیمی میانکاله را ضروری دانست.
اما با توجه به تحرکات اخیر در اراضی 90 هکتاری، مشخص است که پس از سه سال واگذاری لغو نشده است.
این موضوع بدان معناست که هیچ مجوز و دستوری نمی‌تواند جلودار منافع سیاسی و اقتصادی برخی از مسئولان در پروژه میانکاله باشد.
احداث یک پتروشیمی با آلایندگی بسیار بالا در منطقه میانکاله، مشکلات جدی زیست‌محیطی ایجاد می‌کند، همان‌طور که پیش‌تر احداث برخی پتروشیمی‌ها در استان فارس، بحران آب را در آن منطقه تشدید کرد. البته این موضوع، تنها نمونه کوچکی از نابودی معیشت مردم به نام توسعه است.
حال این پرسش مطرح می‌شود که چه اهدافی پشت پرده احداث این پتروشیمی وجود دارد که اینگونه معیشت مردم در برابر آن به خطر می‌افتد؟
منبع: تجارت نیوز

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/885087/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرپرست اداره آموزش و پرورش نوشهر منصوب شد

کسب 15 مدال المپیک دانش آموزی 2025 صربستا ن نوسط دانش آموزان مازندرانی

حذف سه بوکسور ایران از تورنمنت ارمنستان

تجلیل از گلرهای ذوب در یک مناسبت جهانی

دستگیری 3 متهم قاچاق کالا‌های دخانی در بابل

لزوم توجه ویژه به مراکز فرهنگی در سواحل مازندران

پویش « خداقوت محیطبان» در مازندران آغاز شد

جزئیات جدید از تغییرات حجم سپرده‌های بانکی/ چند هزار میلیارد تومان در جیب ایرانی‌هاست؟

تصاویر/ جلسه شورای اداری استان مازندران

اجتماع دانشگاهیان بهشهر در حمایت از مردم غزه

پروژه های نیمه تمام مازندران با سرعت تکمیل می شود+ فیلم

نور امید بالاخره بر زندگی مستاجران تابید

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه 27 فروردین 1404

نیمی از پول قبض برق دریافتی وارد صنعت برق نمی‌شود

آیت الله محمدی لائینی: نقش شهدا و سرداران شهید نکا در عملیات فاو بی‌نظیر بود

تصاویر/ یادواره شهدای دانشجو دانشگاه پیام نور کهگیلویه و بویراحمد

تصاویر/ دیدار اعضای ستاد نوزدهمین یادواره 437 شهید نکا با نماینده ولی فقیه در مازندران

آشنایی با بیماری سل و پیشگیری از ابتلا به آن

مصرف بیش از حد این ماده معدنی سبب یبوست می‌شود

خبرهایی از نمایشگاه کتاب تهران

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

جدال‌های پاری سن ژرمن با تیم‌های انگلیسی

خاطره‌انگیز؛ سوپر گل استثنایی کریستیانو رونالدو به پورتو

حمایت از مردم غزه؛ تجمع ضدصهیونیستی در مازندران

کاهش زمان صدور مجوز سرمایه‌گذاری در مازندران به 15 روز

دستگیری مدیر کانال تلگرامی مبتذل در مازندران

آغاز کوچ ماهیان مولد دریای خزر؛ تلاش برای احیای ذخایر آبزیان

این گیاهان آپارتمانی مناسب خانه‌هایی‌ست که نور کافی ندارند+ تصاویر

پایان بورس امروز 26 فروردین 1404

نیمی از پول قبض برق دریافتی وارد صنعت برق نمی شود

پیش‌بینی بورس فردا چهارشنبه 27 فروردین 1404

آیت الله محمدی لائینی: اتمام کار موزه دفاع مقدس و مقاومت مازندران نیازمند توجه خاص مسئولان است

کشاورزان مازندران‌ نگران تاکید کودشیمیایی نباشند

کشاورزان مازندران‌ نگران تامین کودشیمیایی نباشند

ارتباط بین مزاج و شخصیت؛ همه چیز درباره سردترین طبع بدن

سحابی زیبای reflection

شوره سر دارید؟ شاید دلیلش کمبود این ویتامین باشد

شعرخوانی زیبا از سوگل مشایخی

گمانه‌زنی‌های ضدونقیض درباره حضور نویر مقابل اینتر

صدرنشینی یاران زاهدی در ژاپن قطعی شد

اعتراض استقلال خوزستان به داوری دیدار با هوادار

عمران‌زاده: بیرانوند قتل می‌کرد پرونده‌اش یک سال طول نمی‌کشید

شش ماه محرومیت تعلیقی برای کاپیتان تیم ملی!

احضار شهدابی‌ها به کمیته انضباطی والیبال

حریفان جهانی تیم ملی واترپلو جوانان مشخص شدند

درخشش سعید برخورداری در لالیگای اسپانیا

درآمد 3 میلیارد و 50 میلیونی فدراسیون فوتبال در 18 دقیقه!

معرفی مربیان تیم ملی اسکیت اینلاین هاکی بانوان

منابع و مصارف بانکهای چهارمحال و بختیاری با یکدیگر هم‌خوانی ندارند

وقوع زمین لرزه 3.2 ریشتری در مرز مازندران و سمنان