پیام مازند

آخرين مطالب

احتمال وجود 120 تریلیون فوت مکعب گاز در دریای خزر سیاسی

احتمال وجود 120 تریلیون فوت مکعب گاز در دریای خزر
  بزرگنمايي:

پیام مازند - تحلیلگر موسسه بین‌المللی داده‌های انرژی کپلر گفت: در حال حاضر، حدود 70 تا 75 درصد از تولید گاز ایران از میدان پارس جنوبی تأمین می‌شود که در …

پیام مازند

تحلیلگر موسسه بین‌المللی داده‌های انرژی کپلر گفت: در حال حاضر، حدود 70 تا 75 درصد از تولید گاز ایران از میدان پارس جنوبی تأمین می‌شود که در برخی فازها کاهش تولید را تجربه کرده است.
بنابراین، کشف احتمالی چالوس باید به اندازه‌ای بزرگ باشد که توسعه پرهزینه آن توجیه‌پذیر باشد و حجم کافی برای بازار پرمصرف داخلی ایران تأمین کند. همایون فلکشاهی در گفت‌وگو با ایلنا، درباره ارزیابی کشف و برداشت احتمالی از ذخایر گازی در خزر اظهار داشت: اگر واقعاً میدانی به نام چالوس کشف شود ایران احتمالاً به فناوری خارجی برای توسعه آن نیاز خواهد داشت. طبق گزارش‌ها، این ساختار در منطقه‌ای از دریای خزر قرار دارد که عمق آب در آن به حدود هزار متر می‌رسد و میانگین عمق نیز چیزی بین 300 تا 500 متر است. با اینکه شرکت ملی نفت ایران در دو دهه گذشته توان فنی خود را بهبود داده، اما تاکنون هیچ میدان گازی در آب‌های عمیق توسعه نداده است. به عنوان مثال، میدان گازی پارس‌جنوبی در عمقی حدود 60 متر قرار دارد. علاوه بر این، توسعه چنین میدانی بسیار پرهزینه است، آن هم در شرایطی که منابع مالی محدود است و شرکت ملی نفت اولویت‌های دیگری دارد. بنابراین، اگر واقعاً میدانی کشف شود، به احتمال زیاد ایران برای توسعه آن به همکاری خارجی نیاز خواهد داشت.
احتمال وجود 120 تریلیون فوت مکعب گاز در خزر وی افزود: شایعات زیادی درباره میدان چالوس مطرح شده، اما اطلاعات موثق و قابل استنادی درباره این ساختار وجود ندارد. بر اساس اطلاعات موجود، هنوز هیچ چاه اکتشافی در این منطقه حفاری نشده که بتوان بر اساس آن گفت میدانی کشف شده است. بیشتر این حرف‌ها بر پایه این است که ساختار زمین‌شناسی امیدبخشی به نام چالوس، بر اساس مطالعات لرزه‌نگاری شناسایی شده که ممکن است تا 120 تریلیون فوت مکعب گاز داشته باشد – چیزی حدود یک‌چهارم میدان پارس جنوبی در بخش ایرانی – اما تا زمانی که چاه اکتشافی زده نشود، هیچ قطعیتی در مورد وجود میدان گازی وجود ندارد. حتی ممکن است عملیات اکتشاف به نتیجه نرسد یا به کیسه‌های کوچک گاز ختم شود که ارزش توسعه نداشته باشد. در واقع، احتمال موفقیت حفاری‌های اکتشافی در سطح جهانی حدود 30 تا 35 درصد است، بنابراین احتمال اینکه میدان قابل برداشت در ساختار چالوس وجود نداشته باشد، زیاد است.
تحلیلگر موسسه بین‌المللی داده‌های انرژی کپلر توسعه مشترک میدان گازی چالوس توسط ایران، چین و روسیه را در حد شایعه دانست و گفت: این موضوع فعلاً فراتر از یک گمانه‌زنی بی‌اساس نیست. 
فعلا روسیه هم از همکاری نفتی و گازی با ایران معذور است وی درباره نیاز به کشورهای خارجی برای برداشت و توسعه میدان نفت و گاز در آب‌های عمیق تصریح کرد: با توجه به اینکه ایران همچنان تحت تحریم‌های ثانویه آمریکا قرار دارد، بعید است که شرکت‌های خارجی حتی شرکت‌های چینی حاضر به ورود به چنین پروژه‌ای شوند. چراکه این شرکت‌ها در پروژه‌هایی در خاورمیانه یا آمریکای لاتین سهام دارند و نمی‌خواهند با تحریم‌های آمریکا مواجه شوند، زیرا این مسئله توانایی‌شان برای دسترسی به سیستم مالی آمریکا را محدود می‌کند. شرکت‌های روسی احتمال بیشتری برای مشارکت دارند، به‌ویژه چون این پروژه در دریای خزر است، اما حتی این هم با موانع زیادی روبروست. از طرفی، باتوجه به شرایط فعلی ایران، گاز تولیدی احتمالاً صرف مصرف داخلی خواهد شد، بنابراین برای روسیه سود چندانی ندارد. همچنین رسیدن به توافق مالی که هر دو طرف را راضی کند، کار ساده‌ای نیست. البته روسیه در گذشته در پروژه‌هایی مانند مصر یا اقلیم کردستان عراق مشارکت داشته، چون معمولاً علاقه‌مند به داشتن سهمی در پروژه‌هایی است که ممکن است رقیب صنعت گاز خودش شوند. اما به هر روی این منطق دیگر مثل گذشته کاربردی ندارد، چون صادرات گاز روسیه به اروپا تقریباً متوقف شده است.
تهدید امریکا و نبود توجیه اقتصادی فلکشاهی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه ایران تاکنون هیچ میدان دریایی در آب‌های عمیق توسعه نداده، نیاز به ساخت یا واردات تجهیزات خاص حفاری و تاسیسات تولیدی دارد. شرکت‌های روسی و چینی چنین فناوری‌هایی دارند، اما چالش اصلی برای ورود آن‌ها به پروژه‌ای در ایران، همان تهدید تحریم‌های آمریکا و نبود توجیه اقتصادی، به‌ویژه با توجه به قیمت پایین گاز در داخل ایران است.
امکان تامین نیاز گازی شمال کشور وی درباره تامین نیاز شمال کشور در صورت وجود احتمالی گاز در خزر توضیح داد: این برنامه مشروط به این است که اولاً میدان بزرگی کشف شود، و ثانیاً ایران بتواند با کمک خارجی آن را توسعه دهد. در حال حاضر، حدود 70 تا 75 درصد از تولید گاز ایران از میدان پارس جنوبی تأمین می‌شود که در برخی فازها کاهش تولید را تجربه کرده است. بنابراین، کشف احتمالی چالوس باید به اندازه‌ای بزرگ باشد که توسعه پرهزینه آن توجیه‌پذیر باشد و حجم کافی برای بازار پرمصرف داخلی ایران تأمین کند. چنین فرآیندی، حتی در صورت کشف میدان، سال‌ها زمان خواهد برد و واقع‌بینانه‌ترین برآورد این است که حداقل 10 تا 15 سال با اولین تولید فاصله داریم.
صادرات به اروپا شرط دارد این تحلیلگر ارشد موسسه بین‌المللی داده‌های انرژی کپلر درباره امکان صادرات به اروپا از ذخایر احتمالی گاز خزر تاکید کرد: به نظر من اولویت مطلق ایران باید تأمین نیاز بازار داخلی گاز باشد، قبل از اینکه به صادرات فکر کند. اما اگر چنین گزینه‌ای بررسی شود، مسیر صادرات گاز به اروپا می‌تواند از طریق ترکیه باشد و زیرساخت‌های زمینی آن تا حد زیادی فراهم است، چراکه لوله‌کشی‌هایی برای انتقال گاز ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران وجود دارد (هرچند فعلاً جریان گاز در این مسیر متوقف شده). با این حال، صادرات گاز ایران به اروپا در شرایط فعلی بعید به نظر می‌رسد، چون روابط سیاسی بین تهران و کشورهای اروپایی مطلوب نیست. از زمان جنگ اوکراین و نزدیکی بیشتر ایران به روسیه، فاصله با اروپا نیز بیشتر شده است. برای اینکه چنین پروژه‌ای عملی شود، روابط سیاسی ایران با اروپا باید به‌طور چشمگیری بهبود یابد، که در حال حاضر بعید به نظر می‌رسد.
+
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.
سریال «پایتخت»: سرگرمی ملی یا پروژه تخریب فرهنگی؟ صداوسیما؛ همراه یا مخالف پویش‌های ملی؟ تلفات جاده‌ای؛ ضرورت آموزش و رعایت قوانین برای حفظ جمعیت فعال مارمولک‌بازی ساسی؛ تهدیدی خاموش برای نسل جوان بحران سرقت در ایران: ناامیدی شهروندان از عملکرد قانون

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/885007/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جدال‌های پاری سن ژرمن با تیم‌های انگلیسی

خاطره‌انگیز؛ سوپر گل استثنایی کریستیانو رونالدو به پورتو

حمایت از مردم غزه؛ تجمع ضدصهیونیستی در مازندران

کاهش زمان صدور مجوز سرمایه‌گذاری در مازندران به 15 روز

دستگیری مدیر کانال تلگرامی مبتذل در مازندران

آغاز کوچ ماهیان مولد دریای خزر؛ تلاش برای احیای ذخایر آبزیان

این گیاهان آپارتمانی مناسب خانه‌هایی‌ست که نور کافی ندارند+ تصاویر

پایان بورس امروز 26 فروردین 1404

نیمی از پول قبض برق دریافتی وارد صنعت برق نمی شود

پیش‌بینی بورس فردا چهارشنبه 27 فروردین 1404

آیت الله محمدی لائینی: اتمام کار موزه دفاع مقدس و مقاومت مازندران نیازمند توجه خاص مسئولان است

کشاورزان مازندران‌ نگران تاکید کودشیمیایی نباشند

کشاورزان مازندران‌ نگران تامین کودشیمیایی نباشند

ارتباط بین مزاج و شخصیت؛ همه چیز درباره سردترین طبع بدن

سحابی زیبای reflection

شوره سر دارید؟ شاید دلیلش کمبود این ویتامین باشد

شعرخوانی زیبا از سوگل مشایخی

گمانه‌زنی‌های ضدونقیض درباره حضور نویر مقابل اینتر

صدرنشینی یاران زاهدی در ژاپن قطعی شد

اعتراض استقلال خوزستان به داوری دیدار با هوادار

عمران‌زاده: بیرانوند قتل می‌کرد پرونده‌اش یک سال طول نمی‌کشید

شش ماه محرومیت تعلیقی برای کاپیتان تیم ملی!

احضار شهدابی‌ها به کمیته انضباطی والیبال

حریفان جهانی تیم ملی واترپلو جوانان مشخص شدند

درخشش سعید برخورداری در لالیگای اسپانیا

درآمد 3 میلیارد و 50 میلیونی فدراسیون فوتبال در 18 دقیقه!

معرفی مربیان تیم ملی اسکیت اینلاین هاکی بانوان

منابع و مصارف بانکهای چهارمحال و بختیاری با یکدیگر هم‌خوانی ندارند

وقوع زمین لرزه 3.2 ریشتری در مرز مازندران و سمنان

آغاز جدال حساس شهرداری گرگان و کاله مازندران در نیمه‌نهایی لیگ برتر

مجوزهای سرمایه‌گذاری 15 روزه در مازندران صادر می‌شود

مازندران تشنه سرمایه گذاری است

7 تن آرد قاچاق در خرم‌آباد کشف شد

انتقاد تند مدیرعامل صندوق بازنشستگی از بیمه تکمیلی: پول گرفته اما نه اسناد بازنشستگان کشوری و فرهنگیان بازنشسته را می‌پذیرد نه هزینه‌های درمان را پرداخت می‌کند / ابتکار در صدور احکام 1404 افزایش حقوق و همسان‌سازی

نبرد شیر و پلنگ در فلک الافلاک! +عکس

چربی‌هایی که برای مبتلایان به کبد چرب مفیدند

سازمان ملی استاندارد وظایف خود در جزیره کیش را به سازمان منطقه آزاد کیش تفویض کرد

تأخیر در پروازهای کیش به دلیل گرد و غبار

برگزاری مراسم تجلیل از جهادگران جزیره کیش

100 رمان ژرژ سیمنون دوباره منتشر می‌شود

نامزدهای جایزه «بیستون» معرفی شدند

چشمی آمد، اما نه برای بازی!

نام جدیدترین فدراسیون ورزشی ایران مشخص شد!

عظمت برنابئو و اضطراب باعث شد بالا بیاورم!

جهرم میزبان اردوی تیم ملی هندبال نوجوانان شد

توماش فورنال: به خاطر پول والیبال بازی نمی‌کنم!

تنبیهات انضباطی فدراسیون شمشیربازی برای پاکدامن و رهبری

حریف والیبال ایران به مصاف ترکیه می‌رود

پرونده حضور مربی مشهور کروات در ایران بسته شد

یادواره 437 شهید نکا با محوریت نابغه فاو برگزار می‌شود