پیام مازند

آخرين مطالب

سهم پول از نقدینگی دوباره اوج گرفت؛ موج جدید تورم در راه است؟+ نمودار اقتصادی

سهم پول از نقدینگی دوباره اوج گرفت؛ موج جدید تورم در راه است؟+ نمودار
  بزرگنمايي:

پیام مازند - عکس: اکوایران/ دانیال شایگان
به گزارش اقتصادنیوز، جدیدترین آمارها از متغیرهای پولی نشان از آن دارد که سهم پول از نقدینگی در چهار ماه گذشته روندی صعودی داشته و در بهمن‌ماه 1.2 واحد درصد نسبت به آبان افزایش یافته و 25.2 درصد برآورد شده است. به صورت کلی وقتی سهم پول از نقدینگی صعودی شود این امر به معنای افزایش نااطمینانی و انتظارات تورمی در اقتصاد و احتمالا افزایش قیمت‌ها در آینده است.
اعداد و ارقام حاکی از آن است که از سال 92 تا بهمن امسال ، دو رخداد خروج ترامپ از برجام و حذف ارز 4200 تومانی موجب افزایش سهم پول از نقدینگی شده است.

پیام مازند

اجزای متغیر تورم‌ساز براساس آنچه اکوایران بررسی کرده است: نقدینگی یکی از اصلی‌ترین متغیرهای تورم‌ساز به حساب می‌آید که از دو رکن اساسی پول و شبه پول تشکیل شده است. پول مجموع اسکناس و مسکوکات در دست مردم و سپرده‌های جاری است. شبه پول شامل سپرده‌های بلندمدت بانکی می‌شود. قدرت نقدشوندگی یا سیالیت پول بیشتر از شبه پول است که با چرخش بیشتر آن در بازارها می‌تواند منجر به خلق تورم شود. به همین دلیل، گفته می‌شود هر چه سهم پول از نقدینگی بالا برود، سیالیت نقدینگی نیز بالا می‌رود و قدرت خلق تورم از نقدینگی نیز افزایش می‌یابد.
شاخص سهم پول از نقدینگی به عنوان یکی از شاخص‌های اندازه‌گیری نااطمینانی و انتظارات تورمی شناخته می‌شود. به این دلیل که در شرایط نااطمینانی مردم ترجیح می‌دهند محدودیت برداشتی در استفاده از پول و سپرده‌هایشان وجود نداشته باشد؛ زیرا در صورت رخداد یک واقعه ناگهانی، بتوانند سریع به تغییرات واکنش نشان دهند. در نتیجه، کارشناسان معتقدند افزایش سهم پول از نقدینگی در یک اقتصاد نشان‌دهنده افزایش نااطمینانی در آن و خروج پول از حساب‌های بانکی به سمت دیگر بازارهای دارایی است.
بالا و پایین افزایش سهم پول از نقدینگی خروج ترامپ از برجام و بازگشت تحریم‌ها در اثر این اتفاق موجب شد تا چشم‌انداز اقتصاد ایران با تردید روبرو شده و نااطمینانی و انتظارات تورمی مردم افزایش پیدا کند. براین اساس سهم پول از نقدینگی که می‌تواند نمایانگر انتظارات تورمی باشد از 12.5 درصد در اردیبهشت 97 به 20.3 درصد در آبان سال 99 رسید.
حذف ارز 4200 تومانی در اردیبهشت سال 1401 نیز یکی دیگر از عوامل دیگر در افزایش سهم پول از نقدینگی بود. در اثر این اتفاق که یک شوک قیمتی شدید به اقتصاد ایران وارد شد ، انتظارات تورمی مردم افزایش پیدا کرد که خود را در رشد سهم پول از نقدینگی نشان داده است. به بیان دقیق‌تر در فروردین 1401 ، حدود 20 درصد از نقدینگی را پول تشکیل داده که این میزان در اردیبهشت سال 1402 برابر با 26 درصد برآورد شده که بالاترین میزان سهم پول از نقدینگی بوده است.
روند سهم پول از نقدینگی در ماه‌های اخیر به طور کلی متغیر بوده و بالاتر از 24 درصد نوسان کرده است. به طوری که سهم پول از نقدینگی که در شهریور امسال 24.6 درصد برآورد شده در آبان ماه 24 درصد محاسبه شده و روندی کاهشی داشته است. اما این روند کاهشی در آذرماه پایدار نبوده و مجددا به 24.4 درصد افزایش پیدا کرده و حتی در بهمن امسال به بالاتر از 25 درصد رسیده که بیانگر افزایش انتظارات تورمی و نااطمینانی در اقتصاد است که این امر می‌تواند در آِینده به افزایش قیمت‌ها منجر شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/879352/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

با استعفای خطیر موافقت شد

نماز عید فطر در مصلای «الغدیر» خرم‌آباد اقامه می‌شود

اعلام برنامه مرحله نیمه‌نهایی لیگ برتر بسکتبال مردان

ترافیک سنگین در جاده‌های شمال‌

طمع زمین خواران غیربومی و دست اندازی به اراضی موقوفه

تردد در آزادراه تهران-شمال و جاده چالوس تا اطلاع ثانوی ممنوع شد

مصرف این آجیل باعث کاهش وزن می‌شود، اما به یک شرط

دو خط کتاب/ رقص زندگی

دیدار مدیر کل بنیاد شهید و امور ایثارگران مازندران با مادر شهیدان طبری

پیام تبریک تشکل‌های شاهد و ایثارگر به مناسبت عید سعید فطر

تاریخ‌سازی ایران در فوتبال ساحلی؛ چهارمین قهرمانی با 55 گل

جایگاه سیزدهم سابر ایران در مجارستان پس از اردو در کمپ بائو

بهره مندی بیش از 274 هزار مسافر از خدمات هلال احمر مازندران

بهزیستی مازندران، آماده جمع آوری زکات فطره

آمادگی بهزیستی و کمیته امداد برای جمع آوری فطریه

اقامه نماز عید فطر در مازندران

هشدار جوی سطح هواشناسی با شکل‌گیری جریانات گرم جنوبی در مازندران

توصیه پلیس به استفاده از جاده‌های هراز و فیروزکوه

مصرف برق مازندران‌ در فصل گرما دوبرابر می شود

رییس اتاق بازرگانی فارس: اهمیت سرمایه گذاری خارجی در آوردن پول آن نیست بلکه در تامین امنیت سرمایه گذاری است

نشست اهالی رسانه بابل برگزار شد

باید تمام تلاش را برای کاهش دغدغه کارکنان شهرداری ساری به کار گیریم

حضور بیش از 150 هزار گردشگر دریایی در سواحل

معاون اول رئیس جمهوری به مازندران سفر می کند

حائری: نیروگاه 25 مگاواتی بهشهر وارد مدار می‌شود

کشف یک تن و 600 کیلو آرد قاچاق در بابل

رفع سریع یبوست با یک اقدام ساده

«سوسک‌ها»؛ داستان دو قوم که به دست یکدیگر کشته شدند

استفاده مجلس از ظرفیت‌های مردم برای پیشبرد اهداف تولید

راهیابی دو دلاور مازندرانی به فینال آسیا

شکست هیرنفین در حضور 76 دقیقه‌ای جهانبخش

صعود 3 نماینده ایران به فینال

واسور: همیلتون نه خسته است و نه برای فرمول یک خیلی پیر

حجت الاسلام زارعی کیاپی: اخلاق خوش وظیفه پلیس تراز ایران اسلامی است

جانشین این استقلالی مشخص شد

اقامت بیش از 9 میلیون نفر شب

بازدید دادستان نظامی استان مازندران از کلانتری 12 ساری

خدمات‌رسانی رایگان مترو تبریز در روز عید سعید فطر

برندگان هدایای طرح زندگی با آیه ها در مازندران

هجوم بی‌سابقه مسافران به مازندران | جاذبه‌های گردشگری استان میزبان میلیون‌ها بازدیدکننده

اسامی برندگان مسابقه طرح زندگی با آیه‌ها در استان مازندران

ترافیک سنگین در جاده چالوس و هراز و آزادراه شمال

وضعیت آب و هوا مازندران فردا دوشنبه 11 فروردین ماه 1404 | پیش بینی هواشناسی مازندران 24 ساعت آینده | آب و هوای شمال در روز سیزده بدر + هواشناسی ساری

اجاره کلبه در شیرگاه / رزرو کلبه چوبی 70 متری شبی چند؟ + جدول قیمت نوروز 1404

بایندریان سرپرست مدیرعاملی باشگاه نساجی مازندران شد

68 هزار کیسه آرد فوق العاده نوروزی به مازندران تخصیص یافت

اصفهان صاحب نخستین بازیکده نور کشور شد

باورهای غلط درباره لاغر شدن

این آمپول برای لاغر شدن مجوز ندارد

چاپ جستاری در نامواژه‌های موسیقی ایران