پیام مازند

آخرين مطالب

آیا امسال چهار صفر از پول ملی حذف خواهد شد؟/ چاپ اسکناس 200 تومانی در بانک مرکزی سیاسی

آیا امسال چهار صفر از پول ملی حذف خواهد شد؟/ چاپ اسکناس 200 تومانی در بانک مرکزی
  بزرگنمايي:

پیام مازند - به گزارش نبض بازار، با ورود به سال 1404، نشانه‌های تازه‌ای از تغییر واحد پول ملی نمایان شده است. انتشار اسکناس 2 میلیون ریالی، که در ساختار جدید معادل 200 تومان خواهد بود، از آماده‌سازی زیرساخت‌ها حکایت دارد. حالا به نظر می‌رسد که این اصلاح پولی، پس از سال‌ها بحث و انتظار، در مسیر تصمیم‌گیری توسط مجلس قرار گرفته است.
با کاهش ارزش پول ملی در سال‌های اخیر، موضوع حذف چهار صفر از ریال بار دیگر به کانون توجه سیاست‌گذاران بازگشته است. این بحث که سابقه‌ای طولانی دارد، حالا با ورود به سال 1404 در نقطه‌ای حساس قرار گرفته و این پرسش را مطرح می‌کند که آیا دولت و مجلس سرانجام به یک تصمیم نهایی خواهند رسید، یا این ماجرا همچنان در چرخه بی‌پایان وعده و انتظار باقی می‌ماند؟
نگاهی به گذشته نشان می‌دهد که ایده حذف صفر‌ها برای نخستین‌بار در سال 1372 مطرح شد و در دولت‌های مختلف، از احمدی‌نژاد تا روحانی، بار‌ها مورد بررسی قرار گرفت. حتی در سال 1397، ایران‌چک‌های 50 هزار تومانی با صفر‌های کم‌رنگ‌شده منتشر شد که به شایعات پیرامون این تغییر دامن زد. اما در نهایت این تلاش‌ها در پیچ‌وخم تصمیم‌گیری‌های کلان گم شد و هیچ‌گاه به ایستگاه پایانی نرسید.
در مرداد 1398، دولت وقت لایحه‌ای برای تغییر واحد پول ملی از ریال به تومان و حذف چهار صفر را تصویب کرد. اما اگرچه این لایحه کمتر از یک سال بعد در مجلس نیز تأیید شد، ایراد‌های شورای نگهبان مانع از اجرای آن شد. با تغییر دولت در سال 1400، این طرح عملاً بایگانی شد، تا اینکه اخیراً بار دیگر در فضای رسانه‌ای کشور مطرح شده است. در همین راستا، چند ماه قبل، شهرام دبیری، معاون پارلمانی رئیس‌جمهور، اعلام کرد که دولت لایحه جدیدی ارائه نکرده و همان لایحه قبلی در دستور کار کمیسیون اقتصادی مجلس قرار دارد.
نکته جالب‌توجه اینکه در روز‌های پایانی سال 1403، بانک مرکزی از انتشار اسکناس جدید 2 میلیون ریالی خبر داد، اسکناسی که در صورت حذف چهار صفر، معادل 200 تومان می‌شود. به بیان دیگر، این اقدام دقیقاً در راستای همان لایحه‌ای است که در بند الف ماده واحده آن آمده است: واحد پول ایران، تومان است و هر تومان برابر 10 هزار ریال و معادل 100 پارسه است. با این حساب، اسکناس 2 میلیون ریالی همان 200 تومانی جدید می‌شود.
این موضوع از یک‌سو می‌تواند نشانه‌ای از آماده‌سازی زیرساخت‌ها برای اجرای طرح باشد و از سوی دیگر این پرسش را مطرح می‌کند که چرا وقتی مقدمات عملی شدن این تصمیم در حال اجراست، همچنان خبری از تصویب نهایی نیست؟ آیا حذف صفرها، مثل بسیاری از اصلاحات اقتصادی دیگر، درگیر مصلحت‌سنجی‌های بی‌پایان شده است؟
از نظر اقتصادی، حذف صفر‌ها تأثیر مستقیمی بر قدرت خرید مردم ندارد، اما می‌تواند در تسهیل مبادلات، کاهش هزینه‌های چاپ اسکناس و بهبود ثبت‌های مالی مفید باشد. با این حال، چالش‌هایی مانند هزینه جایگزینی اسکناس‌ها، تغییر نرم‌افزار‌های حسابداری و احتمال گرد شدن قیمت‌ها به سمت بالا نیز مطرح است.
ایران نخستین کشوری نیست که به فکر چنین اصلاحاتی افتاده است. از دهه 1960 تاکنون، بیش از 70 کشور در حال توسعه اقدام به حذف صفر‌ها کرده‌اند. برزیل، یوگسلاوی و آرژانتین از جمله کشور‌هایی هستند که چندین‌بار این روند را تکرار کرده‌اند.
حال باید دید که در سال 1404، آیا این اصلاح پولی به مرحله اجرا می‌رسد یا باز هم سرنوشتی مشابه سال‌های گذشته پیدا خواهد کرد؟ انتشار اسکناس 2 میلیون ریالی نشان می‌دهد که بانک مرکزی دست‌کم در حال آماده‌سازی بستر‌های لازم برای این تحول احتمالی است. اما پرسش اصلی همچنان باقی است: آیا این‌بار هم همه‌چیز در حد طرح و ایده باقی می‌ماند یا بالاخره یک تصمیم قاطع گرفته خواهد شد؟ منبع: تابناک

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/877835/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار نارنجی و احتمال وقوع سیلاب در مازندران

استمرار محدودیت‌های ترافیکی نوروزی در جاده‌های شمال کشور

بارش باران نوروزی در مازندران

جاده چالوس بازگشایی شد

بازگشایی آزادراه تهران - شمال و کرج - چالوس؛ تردد دوطرفه برقرار است

بهار در جاده جنگلی عباس‌آباد_کلاردشت

بازگشایی آزادراه تهران _ شمال و جاده چالوس

بازگشایی آزادراه تهران-شمال و کرج-چالوس/ تردد دوطرفه برقرار است

‌جاده چالوس باز شد

بهترین راهکارهای پیشگیری از چاقی

شعر سنایی برای امام علی (ع)

توی شهر خرم آباد برای چند تا خانواده خونه گرفتم با رهن کامل و سندشون پیش خودمه؛ هر سری که میرم اضافه تر میشن !

این شما و این مرد ویژه بازی نوروزی استقلال

مهران، تهران، خیبر؛ مهران احمدی مرد ویژه بازی نوروزی استقلال

سردار رادان: بخش خصوصی برای نصب دوربین‌های پایش تصویری در جاده‌ها و شهر‌ها بکارگیری می‌شود

سیوهای برتر دور برگشت یک هشتم نهایی لیگ کنفرانس

شروع شاگردان حسینی برای تراکتور

سیو برتر هفته 26 لیگ برتر پرتغال 2024/25

محرومیت در کمین 7 بازیکن تیم ملی!

وینیسیوس جونیور دو چهره متفاوت دارد

جمع‌آوری 23 معتاد متجاهر در خرم‌آباد

تدارک 85 مدرسه برای اسکان مهمانان نوروزی در خرم‌آباد

پشت‌پرده فروش بنزین 30 هزار تومانی فاش شد

آماده‌باش نیروهای آتش‌نشانی در محل اسکان مهمانان نوروزی خرم‌آباد

آخرین تمرین ازبکستان بدون ستاره استقلال

واکنش جالب رونالد کومان به کری نیکو ویلیامز

شکسته‌ شدن رکورد حمید سجادی پس از 36 سال

تسهیل حضور سرمایه‌گذاران در بخش بنادر و دریانوردی

محور‌های شمالی و مواصلاتی بارانی است

دیدار مدیر کل بنیاد مازندران از سه خانواده سه شهیدی

دیدار مدیر عامل بیمه دی کشور و مدیر کل بنیاد مازندران با والدین شهید گشت نورد در ساری

آشنایی آرش میرباقری دوچرخه سوار جوان تیم ملی که آماده حضور در مسابقات توردوفرانس می‌شود

5 شهرستان لرستان با تنش آبی روبه‌رو هستند

الزامات تحقق شعار سال/ با تکیه بر نظرات نخبگان متعهد و شبکه‌سازی شده آماده کمک هستیم

با ذخیره 70 میلیون لیتر بنزین؛ کمبود سوخت نداریم

سید محمد خاتمی به دیدار مهدی کروبی رفت +عکس

همه ی بچه‌ها کولیک دارند؟

مصرف متفورمین برای چاقی

شعر زیبای دکتر کاکاوند در مورد چای سرد

شعری از سمانه خلف‌زاده، شرکت‌کنندۀ فصل چهارم سرزمین شعر

خیز جوان‌های سپاهان برای پوشیدن پیراهن مسابقه!

4 بازیکن استقلال غایب دیدار با خیبر

توصیه پلیس راه به مسافران؛ سفر به شمال را به تعویق بیندازید – آفتاب نو | اخبار ورزشی

فرمانده فراجا: امسال انسداد مرزها جهش می گیرد

شناسایی 5 مورد تغییر کاربری اراضی کشاورزی در خرم‌آباد

واژگونی پراید در جاده نکا 5 مصدوم داشت

بهترین راهکارها برای پیشگیری از میگرن

شاعرانه/ باز آمدم چون عیدِ نو، تا قفلِ زندان بشکنم

نحوه خدمات‌رسانی برای سفرهای نوروزی به‌صورت مستمر رصد می‌شود

دو تنیسور برتر حال حاضر جهان از نگاه رافائل نادال