پیام مازند

آخرين مطالب

تورم، رشته مهار نقدینگی را پنبه کرد اقتصادی

تورم، رشته مهار نقدینگی را پنبه کرد
  بزرگنمايي:

پیام مازند - در حالی که وقایع سیاسی و اقتصادی در ماه‌های اخیر لبه تیغ نقدینگی را به سمت تورم چرخانده است، بانک مرکزی سیاست انقباضی کنترل نقدینگی را زمینه‌ساز ساماندهی شبکه بانکی و کنترل تورم نجومی معرفی می‌کند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، تازه‌ترین گزارش مرکز آمار حکایت از آن دارد که نقدینگی با رشد 10 برابری در پنج سال اخیر از 12.
5 هزار هزار میلیارد تومان در سال 1395 به 96 هزار هزار میلیارد تومان در آذر سال جاری رسید در حالی که این شاخص در سال گذشته (نقدینگی در سال 1402) 78.7 هزار میلیارد تومان بوده است.
پول و شبه پول یعنی سپرده‌های بانکی در علم اقتصاد نقدینگی تعریف می‌شود و هرچه رشد نقدینگی بیشتر شود، تقاضا برای کالا و خدمات بیشتر می‌شود اما به دلیل آنکه در کوتاه مدت عرضه کالا و خدمات محدود است، منجر به تورم می‌شود.
مشکل دیگر نقدینگی، سیال بودن آن است که می‌تواند با ورود سنگین به بازارها، تعادل آنها را به چالش بکشد؛ یعنی ابتدا به دلیل کمبود کالا، افزایش قیمت ایجاد کرده و زمینه‌ساز تورم شود و سپس با خروج از آن بازار رکود ایجاد کند به همین دلیل یکی از ابزارهای سیاستگذاران پولی برای مقابله با تورم، کاهش رشد نقدینگی در جامعه است.
طبق آمارها در پایان آذر امسال تورم سالانه مصرف کننده به کمترین میزان در 50 ماه گذشته و تورم سالانه تولیدکننده به کمترین میزان در 53 ماه گذشته رسید و این موضوع سیاست‌گذاران پولی و بانکی کشور را تشویق کرد که در قالب سیاست‌ها و انضباط پولی، رشد تورم و نقدینگی را مهار کنند.
شرایط خاص در سال جاری، اقتصاد کشور را از پیش‌بینی پذیری خارج کرد رشد نقدینگی در سال‌های 1393 تا 1398 به‌صورت میانگین در بازه حدود 25 درصد قرار داشت اما از سال 1398 و با مشخص شدن آثار شدید تحریم‌های خارجی، قرار گرفتن کشور در تنگنای ارزی و شدت گرفتن ناترازی‌های بانکی، تقاضای پولی در کشور افزایش پیدا کرد که به‌دلیل سیاست منفعل پولی بانک مرکزی، خلق نقدینگی بیشتر و افزایش عرضه پول را به دنبال داشت.
در سال 1400 بانک مرکزی سیاست کنترل ترازنامه‌ای را در دستور کار خود قرار داد تا مقدار حجم ترازنامه بانک‌ها را کنترل کند و بر اساس آن بانک‌هایی که از سطح مقداری تعیین‌شده بیشتر نقدینگی خلق کنند، جریمه می‌شوند، از زمان اجرای این سیاست و به‌ویژه در طول سال 1402 نرخ رشد نقدینگی روندی کاهشی را تجربه کرد البته عوامل مهم دیگر در کنترل رشد نقدینگی در این مدت را باید ثبات ارزی و بهبود ذخایر ارزی در نتیجه افزایش صادراتی نفتی کشور دانست، همچنین گشایش‌های دیپلماتیک و توافق ایران و عربستان در اواخر سال 1401 یکی از عوامل کنترل انتظارات تورمی بود زیرا در شرایطی که انتظارات تورمی بالا باشد، تقاضای سوداگری پول افزایش پیدا می‌کند و در صورت منفعل بودن بانک مرکزی منجر به خلق نقدینگی به صورت درون‌زا می‌شود که نرخ رشد نقدینگی را افزایش خواهد داد.
بانک مرکزی هدف‌گذاری خود برای رشد نقدینگی در سال 1403 را 23 درصد با دامنه نوسان 2 درصد اعلام کرد و در صورتی که ایران سال 1403 را در شرایط ثبات و به دور از تحولات سیاسی داخلی، تنش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی پشت سر می‌گذاشت، این هدف دست یافتنی بود اما شرایط خاص در سال جاری، اقتصاد کشور را از پیش‌بینی پذیری خارج کرد در نتیجه رشد نقدینگی تا هشت ماه سال جاری حدود سه درصد انحراف را تجربه کرده است.
یکی از چالش‌های بانک مرکزی برای کنترل نقدینگی این است که سیاست‌گذار نباید با تشدید کنترل نقدینگی، انسداد پولی ایجاد کند زیرا در این صورت، این واحدهای تولیدی و کسب و کارها هستند که آسیب می‌بینند و نقدینگی مورد نیاز آنها برای تداوم تولید تأمین نمی‌شود.

پیام مازند

ضرورت نظارت دقیق‌تر بانک مرکزی بر رفتار بانک‌ها و سپرده‌گذاران عباس معمارنژاد، معاون سابق بانک و بیمه وزارت اقتصاد و کارشناس اقتصادی رشد نقدینگی را به تنهایی پدیده‌ای منفی نمی‌داند و به خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: این پدیده با مدیریت درست می‌تواند به گردش اقتصادی و رونق تولید کمک کند اما مشکل زمانی آغاز می‌شود که منابع نقدینگی به سمت فعالیت‌های غیرمولد و سفته‌بازی هدایت شوند که آثار منفی بر اقتصاد خواهد داشت.
وی با اشاره به تغییرات در ترکیب نقدینگی کشور می‌گوید: یکی از نکات قابل‌توجه در آمارهای اخیر، افزایش سهم پول از نقدینگی است. در آبان 1403، سهم پول به 24.3 درصد رسید که نسبت به سال‌های گذشته افزایش داشته است. این تغییر نشان‌دهنده تمایل بیشتر مردم به نگهداری نقدینگی در قالب پول نقد یا سپرده‌های دیداری است.
کارشناس اقتصادی تغییر تمایل مردم به نگهداری نقدینگی را ناشی از نوسانات بازارهای دارایی همچون ارز، مسکن و طلا بیان می‌کند و توضیح می‌دهد: مردم ترجیح می‌دهند نقدینگی خود را به شکلی نگهداری کنند که بتوانند به‌سرعت از فرصت‌های موجود در این بازارها استفاده کنند. این رفتار از نگاه فردی منطقی به نظر می‌رسد، اما از منظر اقتصاد کلان می‌تواند چالش‌برانگیز باشد.
وی رشد ضریب نقدینگی را فزاینده توصیف می‌کند و می‌گوید: ضریب فزاینده نقدینگی در آبان 1403 به 7.79 رسید که نسبت به آبان 1402 رشد 6.2 درصدی داشته است. این ضریب بازتاب‌دهنده رفتار سپرده‌گذاران، سیاست‌های بانک‌ها و مقررات بانک مرکزی است. هرچه تمایل مردم به نگهداری پول در حساب‌های دیداری بیشتر شود، این ضریب افزایش پیدا می‌کند.
معمارنژاد نظارت دقیق‌تر بانک مرکزی بر رفتار بانک‌ها و سپرده‌گذاران را ضروری بیان می‌کند و می‌افزاید: برای جلوگیری از رشد بی‌رویه نقدینگی و آثار منفی آن بر اقتصاد، بانک مرکزی باید نظارت و اقدامات احتیاطی خود را تقویت کند. رشد نقدینگی کنونی ناشی از افزایش پایه پولی است و کنترل این منابع می‌تواند از بروز نوسانات در بازارهای مختلف و افزایش تورم جلوگیری کند.

پیام مازند

سیاست جلوگیری از جابه‌جایی نقدینگی بین بازارهای مالی در دو سال اخیر برزو حق‌شناس، کارشناس اقتصادی به خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: سیاست کنترل نقدینگی بانک مرکزی روی کاغذ موفق بوده و کاهش ضریب رشد نقدینگی را به دنبال داشته است اما در عمل کاری که انجام شده، عقب انداختن بحران است زیرا بعضی از اقدامات بانک مرکزی در راستای کنترل ترازنامه بانک‌ها بوده و اکنون این موضوع جای سوال دارد که این سیاست تا چه میزان موفق بوده است؟
وی دومین دلیل مهار نقدینگی را جلوگیری از چاپ پول با هدف جبران کسری بودجه دولت می‌داند و می‌گوید: در این زمینه نیز طرح بانک مرکزی روی کاغذ موفق بوده در حالی که شاهد افزایش بدهی دولت و شرکت‌های دولتی به بانک‌ها هستیم و این به نوعی تغییر مشکل است و باید تکلیف پرداخت این بدهی مشخص شود.
کارشناس اقتصادی با اشاره به سیاست جلوگیری از جابه‌جایی نقدینگی بین بازارهای مالی در دو سال اخیر توضیح می‌دهد: در ماه‌های اخیر مشاهده کردیم که سرانجام فنر بازار دلار و طلا در رفت و جابه‌جایی پول بین بازارها در حال انجام است بنابراین با وجود موفقیت این سیاست بانک مرکزی روی کاغذ، در نهایت مجبور به چاپ پول خواهد شد که به این ترتیب می‌توان گفت پس از مشکلاتی که سیاست‌های انقباضی در دو سال اخیر برای بازارهای کشور به وجود آورده به معنای تلاش برای هدف محقق نشده است.
وی سیاست‌های انقباضی را باعث ایجاد محدودیت‌های اقتصادی به ویژه در بخش خصوصی می‌داند و می‌افزاید: پس از دست‌وپنجه نرم کردن با مشکلات تأمین مالی اکنون فعالان اقتصادی با رشد نرخ دلار و هزینه‌های تولید و تورم ناشی از آن روبه‌رو شده‌اند به همین دلیل سیاست مهار نقدینگی روی کاغذ ضریب رشد نقدینگی را کاهش داده اما باید تورم را کنترل می‌کرد در حالی که اکنون شاهد افزایش تورم هستیم.
بحرانی که عقب افتاد حق‌شناس با اشاره به تأثیر رشد نرخ دلار بر افزایش گردش پول خاطرنشان می‌کند: گردش پول پیامدهای خاص خود را دارد، از سوی دیگر بدهی دولت به بانک‌ها به رقم بسیار زیادی رسیده در حالی که آمارها نیز با تأخیر بسیار زیاد منتشر می‌شود و این موضوع بررسی موضوعاتی مانند ضریب نقدینگی و پایه پولی را با مشکل روبه‌رو می‌کند.
وی نتیجه سیاست‌های مهار نقدینگی بانک مرکزی را موقت می‌داند و می‌گوید: با این روش‌ها شاید بتوان در مدت یکی دو سال آمارهای مناسبی برای کاهش ضریب رشد نقدینگی و رشد پایه پولی اعلام کرد اما در نهایت امکان بازگشت این شرایط وجود دارد مانند بمب ساعتی که مدتی به تعویق افتاده است.
این کارشناس اقتصادی درباره ابزارهای مکمل سیاست انقباضی برای مهار نقدینگی یادآور شد: سیاست انقباضی بانک مرکزی باید به عنوان مکمل سیاست‌های دیگر استفاده شود در حالی که ابزارهای اصلی در کنار آن اجرا نشد، دلیل اصلی تورم و رشد نقدینگی در اقتصاد کشور بی‌انضباطی بانک‌ها و رشد هزینه‌های دولت است که منجر به چاپ پول و تورم می‌شود.
گام نخست؛ کنترل دخل و خرج دولت وی مهم‌ترین راه جلوگیری از رشد نقدینگی را کنترل دخل و خرج دولت معرفی می‌کند و ادامه می‌دهد: است که دولت بین هزینه‌ها و درآمدهای خود تناسبی قائل شود و دخل و خرج خود را کنترل کند و سپس سراغ سیاست‌های انقباضی برود که با خطر رکود همراه است.
حق‌شناس عملکرد بانک مرکزی در حوزه کنترل نقدینگی را محدود به اجرای سیاست مکمل معرفی می‌کند و می‌گوید: اجرای سیاست‌های انقباضی کنترل نقدینگی با ایجاد رکود، بخش خصوصی را با مشکل روبه‌رو کرده و هزینه تأمین مالی را بالا برده است که پیامد مثبتی برای اقتصاد به شمار نمی‌آید.
وی تاکید می‌کند: در صورتی که تورم و رونق اقتصادی همراه با یکدیگر وجود داشته باشند، حالتی بهتر از رکود تورمی است که پیش زمینه ابرتورم خواهد بود زیرا وارد کردن آسیب به بخش تولید در بلندمدت تورمی را از طریق کمبود عرضه ایجاد خواهد کرد و این اتفاق در حال رخ دادن است با وجود این بانک مرکزی به سیاست‌های انقباضی خود ادامه می‌دهد که به بخش تولید آسیب بیشتری می‌رساند.
به گزارش ایمنا، بر اساس اعلام بانک مرکزی، از ابتدای استقرار دولت سیزدهم، کنترل رشد نقدینگی و تورم به عنوان یکی از مهم‌ترین اولویت‌های اقتصادی کشور مورد توجه قرار گرفته است و در دوره دولت سیزدهم، رشد نقدینگی به میزان 16.2 واحد درصد کاهش پیدا کرده که نشان‌دهنده بالاترین میزان کنترل نقدینگی در دولت‌های مختلف است که این مهم باید در دولت چهاردهم نیز ادامه پیدا کند.
کارشناسان اقتصادی مهار رشد نقدینگی را یکی از گلوگاه‌های اصلی برای کنترل تورم می‌دانند و بر این باورند که این موضوع از نظر تاکتیکی و به تنهایی اثر زیادی بر کاهش تورم ندارد، بلکه باید سیاست‌های اقتصادی دیگر دولت به شکلی اجرا شود تا بتواند تکانه‌های ارزی به عنوان لنگر گاه اسمی تورم مهار شود، موضوعی که با نوسانات اخیر نرخ ارز، اثربخشی سیاست‌های مهار نقدینگی و تورم را نیز با چالش جدی روبه‌رو کرده است.
کد خبر 840760

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/872360/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیاست فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امورایثارگران با همفکری و نیازسنجی از تشکل‌ها تدوین می‌شود

میدان رقابت نخبگان علمی با رویکرد جدید و بین‌المللی در «جایزه ملی ایثار»

ثاقب فرد مشاور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش در امور اقتصادی شد

زیباترین غزل از مولانا

شاعرانه/ باز این چه شورش است که افتاده در فلک؟

عصبانیت شدید نصرالله رادش از فینال برنامه جوکر: کثافت کاری بود!

واکنش‌ها به افزایش 46 درصدی بودجه صداوسیما

پیش‌بینی بارش سنگین و موج سرما در مازندران

کشف موادمخدر از معده سه قاچاقچی در بهشهر

پزشکیان: چرا عده‌ای باید از عناوینی مانند FATF فرار کنند؟

فاضلی: در 1400 تا 1403 در جهت عکس ارزش‌های نسل جوان حرکت شد/ گروه سنی 15 تا 29 سال بیشتر با تعامل سازنده با جهان موافق است

دل عاشق به پیغامی بسازد!

توضیحاتی درباره ساختار و انتخاب نام کتاب عربیکا

تفاهم‌نامه ساماندهی 20هزار مسکن ویژه خانواده شهدا و ایثارگران

درصدد هستیم فرزندان شهدا در صندوق قرض الحسنه شاهد عضو شوند

مسابقات وزنه برداری ایثارگران سراسر کشور به مناسبت بزرگداشت روز شهید برگزار می‌شود

هیچ عاشقی از معشوقش شکایت نداره!

قند پارسی/ دعا کردن

«منوچهر والی‌زاده» دوبلور مطرح درگذشت

پزشکیان: تمام سیاست‌های ارزی، در جلسه سران قوا با حضور رئیس بانک مرکزی و عده‌ای کارشناس تصمیم گرفته شده؛ اصلا ربطی به وزیر اقتصاد ندارد

شاعرانه/ با دل روشن در این ظلمت‌سرا افتاده‌ام

عیادت بقائی از شاعر پارسی‌سرای تاجیک

میز خدمت معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

کشف 240 تن برنج احتکاری در بابل

دستور استاندار مازندران بر نظارت دقیق و بازدارنده از بازارهای شمال کشور

حمله قاچاقچیان چوب جنگلبان نوری را روانه بیمارستان کردند

زیدآبادی: دولت در حال غرق شدن در باتلاق پاستور است و خودش هم خبر ندارد

افتتاح ششمین نمایشگاه و همایش تخصصی نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش در کیش

آغاز گشت های مشترک تیم های بازرسی از مراکز پخش مواد غذایی و پروتئینی در کیش

انتصاب علی نیازی به عنوان مشاور مدیرعامل در امور سرمایه گذاری های نوآورانه

اهدای حکم ریاست شورای پدافند غیرعامل به مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش

انتصاب محمدرضا یزدان پناه به عنوان رئیس شورای گفتگوی سازمان و بخش خصوصی

دل بی چیزم پروبالم رامی فروشد

شعری از بلرام شوکلا، رئیس مرکز فرهنگی هند در ایران، در مدح امیرالمؤمنین علی (ع)

الهی که عاشقت کنه!

عملکرد مناسب و قابل دفاع شرکت سرمایه‌گذاری دستاورد دی

دیدار فرمانده مرکز مقاومت بسیج بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید «اسداللهی»

بهترین سریال های ترسناک علمی تخیلی تاریخ؛ از Twin Peaks تا The X-Files

برخورداری 97 درصد از روستاییان مازندران از راه آسفالت

نشان نقره بین‌المللی به داور مازندرانی رسید

لزوم حمایت سازمان پدافند غیرعامل کشور برای مدیریت پیشگیری و توسعه زیرساخت های کیش

اعلام اسامی نامزدهای کتاب سال در گروه «هنر»

شعرخوانی زیبا از رشید کاکاوند

آواز شنیدنی از غزل سعدی توسط صادق شیخ زاده

آشنایی با مجموعه کتابی که هوش فرزندان را بالا می‌برد

نشست کارگروه ساماندهی گلزار مطهر شهدای استان اصفهان برگزار شد

دیدار مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران

کشف 6 دستگاه ماینر غیرمجاز در چمستان

577 هزار هکتار جنگل‌کاری در شمال کشور انجام شد

واکنش ظریف به شایعه عزل خود: بدم نمی‌آید