پیام مازند

آخرين مطالب

تنها 5 سال برای نجات میانکاله وقت داریم اقتصادی

تنها 5 سال برای نجات میانکاله وقت داریم
  بزرگنمايي:

پیام مازند - آمار‌های رسمی و سخنان مقامات دولتی نشان می‌دهد حدود 30 تا 40 درصد از تالاب میانکاله در سال‌های اخیر خشک شده و به گفته برخی از مسئولان محلی، از اوایل دهه 70 تاکنون، وسعت آن از 55 هزار هکتار به 22 هزار هکتار کاهش یافته است.
میانکاله سی و ششمین تالاب ثبت‌شده جهانی و نخستین مورد در کنوانسیون تالاب‌های بین‌المللی رامسر است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
روزگاری به بهشت پرندگان معروف بود، اما حالا مردم محلی و فعالان محیط زیست می‌گویند دیگر صدای پرندگان چندان به گوش می‌رسد.
برخی مسئولان و کارشناسان محیط زیست معتقدند افت تراز آب دریای خزر، کاهش بارندگی، کشاورزی ناپایدار و برداشت بی‌رویه از منابع آبی منطقه و مزارع پرورش ماهی، از عوامل موثر در این شرایط است.
در این میان، محسن موسوی، فعال آب و محیط زیست، در گفت‌و‌گو با تجارت‌نیوز، موضوع کاهش تراز آب دریای خزر، حفر چاه‌های متعدد، به‌ویژه در شرق مازندران و رعایت نشدن حقابه را مهم‌ترین عوامل موثر بر خشکی تالاب میانکاله به شمار می‌آورد و معتقد است دیگر عوامل چندان تاثیری بر موضوع ندارد.
کاهش تراز سفره‌های آب زیرزمینی با حفر چاه‌های متعدد او با اشاره به کاهش دومتری تراز آب دریای خزر در سال‌های اخیر، این موضوع را مهم‌ترین عامل خشکی تالاب میانکاله می‌داند و در ادامه نیز به موضوع کشاورزی و حفر چاه‌های متعدد به‌ویژه در شرق مازندران اشاره می‌کند. این فعال آب و محیط زیست معتقد است بارندگی در مازندران نسبت به بلندمدت کاهش نیافته و پرورش ماهی نیز در این استان از قدیم در آب‌بند‌ها رایج بوده است؛ بنابراین، این دو مورد تاثیر چندانی بر شرایط فعلی تالاب میانکاله ندارد.
موسوی در عین حال توضیح می‌دهد: «استفاده بی‌رویه از منابع آبی در مازندران، تراز سفره‌های زیرزمینی را حدود 40 تا 60 سانتی‌متر کاهش داده و این هم موضوع مهمی است که بر وضعیت تالاب‌ها اثر گذاشته است.»
گسترش کشت پاییزه، شرایط را بدتر می‌کند این کنشکر محیط زیست می‌افزاید: «برنامه‌هایی نیز وجود دارد که می‌تواند در آینده چالش‌ها را تشدید کند. برای مثال، در حوزه امنیت غذایی، طرحی در جریان است که کشت دوم یا پاییزه را در مازندران گسترش و بدون شک مصرف آب را نیز افزایش می‌دهد.»
به گفته او، در این صورت تراز آب سفره‌های زیرزمینی نیز کاهش می‌یابد و بدون شک تالاب‌ها نیز از این وضعیت تاثیر می‌پذیرند که میانکاله را نیز شامل می‌شود.
اقدامات انسانی میانکاله را خشک کرده‌اند موسوی تاکید می‌کند: «اتفاقاتی که تاکنون رخ داده مربوط به گذشته است و حالا باید برای آینده برنامه‌ریزی کرد. در واقع مهم این است که سیاست‌گذاران و ذی‌نفعان فراموش نکنند، تالاب‌ها نیز حقابه‌ای دارند و باید آن را پرداخت کنند.»
او تاکید می‌کند که شرایط طبیعی، مانند کاهش بارندگی، تاثیری در شرایط تالاب میانکاله ندارند و اقدامات انسانی وضعیت موجود را رقم زده‌اند؛ در حالی که نباید اجازه داد چنین منابع مهمی دچار آسیب شوند.
طرح در دستور کار؛ پمپاژ آب از ضلع غربی تالاب در این میان، مسئولان دولتی در دوره‌های مختلف راه‌حل‌هایی را برای مقابله با چالش‌های این تالاب مطرح می‌کند. حسینعلی ابراهیمی کارنامی، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست مازندران، امروز در گفت‌و‌گو با فارس، وسعت خشکی میانکاله را حدود 12 هزار هکتار اعلام کرده و گفته برای تغییر این وضعیت، بحث پمپاژ آب از ضلع غربی تالاب، در دستور کار قرار گرفته است.
بیشتر بخوانید:اَبَر بدهکار بانکی شاکی سازمان حفاظت محیط‌زیست/ شکایت مالک متخلف پتروشیمی میانکاله در دیوان عدالت اداری
به گفته او، با وجود لایروبی 70 کیلومتری این تالاب، همچنان آب مورد نیاز به میانکاله نمی‌رسد، اما محیط زیست ابزار لازم را برای برخورد قانونی با موضوع ندارد و آب منطقه‌ای و سایر دستگاه‌ها باید مشکل را حل کنند.
لایروبی و پمپاژ آب، مشکل میانکاله را حل نمی‌کند در عین حال، موسوی، فعال آب و محیط زیست، معتقد است نه لایروبی و نه پمپاژ آب دردی را از میانکاله درمان نمی‌کند. او دراین‌باره به تجارت‌نیوز می‌گوید: «دولت پیشین برای احیای مناطق مرتبط با تالاب میانکاله، خلیج گرگان و کانال بین عاشوراده و ساحل گلستان، اقدام به لایروبی و رسوب‌برداری کرد که با وجود صرف هزینه‌ای در حدود هزار میلیارد تومان، تاثیر مثبتی نداشت.»
این کنشگر محیط زیست می‌گوید با توجه به کاهش تراز آب دریای خزر، طرح دولت فعلی برای پمپاژ آب به تالاب میانکاله نیز اثری در این زمینه ندارد و فاقد صرفه اقتصادی است
اختصاص سهمیه از نکارود و انتقال آب از غرب مازندران موسوی برای مقابله با خشکی میانکاله دو طرح را پیشنهاد می‌کند؛ نخست اختصاص سهمیه آب از نکارود و دیگری انتقال آب از غرب به شرق مازندران.
او البته می‌افزاید در دنیا طرح جدیدی نیز اجرا می‌شود که می‌تواند به حل چالش‌های محیط زیستی کمک کند؛ ساخت مخازن ساحلی که یکی از کاربرد‌های آنها ایجاد تالاب‌های مصنوعی است.
این کنشگر محیط زیست توضیح می‌دهد: «چنین مخازنی را می‌توان در سواحلی ایجاد کرد که به دلیل پسروی و فاصله افتادن میان دریا و مناطق مسکونی به وجود آمده‌اند. این سازه‌ها آب حاصل از سیلاب‌هایی را که به دریا می‌ریزد، احصا می‌کنند و می‌توان آن را به حل نیاز‌های آبی اختصاص داد.
مهلت 5 ساله برای نجات میانکاله به گزارش تجارت‌نیوز، بر اساس هشدار‌های کنشگران و کارشناسان محیط زیست، هر راهکاری که برای نجات تالاب میانکاله انتخاب شود باید هرچه سریع‌تر و با دید کارشناسی به مرحله اجرا برسد؛ چراکه این تالاب فرصت چندانی برای بقا ندارد. 
کوروس ربیعی، مسئول حفاظت حیات وحش مازندران، اخیراً به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است که اگر همین حالا اقدامی برای نجات میانکاله انجام نشود، این تالاب در پنج سال آینده به کویری بی‌جان تبدیل می‌شود.
این رسانه به نقل از کارشناسان هشدار می‌دهد که خشک شدن میانکاله نه‌تنها بحرانی محلی است بلکه تهدیدی برای اکوسیستم جهانی محسوب می‌شود؛ زیرا این تالاب نقشی کلیدی در چرخه مهاجرت پرندگان دارد و پناهگاهی برای گونه‌های متنوعی از گیاهان و جانوران به شمار می‌رود.
فارس نیز در گزارشی تاکیده کرده خشک شدن تالاب میانکاله علاوه بر از بین رفتن زیستگاه صد‌ها گونه پرنده و آبزی شمال ایران، به شکل‌گیری کانون ریزگرد‌ها در منطقه منجر شده است.
به گزارش تجارت‌نیوز، در چنین شرایطی دوران آزمون و خطا برای حل چالش‌های تالاب میانکاله گذشته و همین امروز زمان تصمیم‌گیری‌های کارشناسی در این زمینه است؛ به‌ویژه که کشاورزی ناپایدار، تصرف زمین‌ها و فعالیت‌های صنعتی نقشی مهم در شرایط امروز تالاب داشته‌اند و باید با آنها مقابله کرد.
منبع: تجارت نیوز

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/863436/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشف لاشه بیش از 20 قطعه پرنده در مازندران

رئیس مجلس عازم مازندران می‌شود

راهکارهای توسعه آموزش از راه دور در ایران ارائه شد

معاملات100همتی رمز ارز، خالیفروشی یا معامله واقعی؟ / زیان 15 میلیون ایرانی در معاملات

اردوی راهیان نور به عنوان کار بزرگ فرهنگی، باید مناسب برگزار شود

پیش بینی وضعیت آب و هوا مازندران فردا چهارشنبه 3 بهمن ماه 1403 + هواشناسی مازندران و ساری طی 24 آینده

دستگیری 5 متهم به جرم زمین‌خواری در تنکابن‌

چگونه از آنفلوانزا پیشگیری کنیم؟/ تاخت و تاز ویروس آنفلوانزا در مازندران

80 معلم اردلی به اردوی راهیان نور اعزام شدند

ویدیو/ تحقیر پول ایران توسط ترک‌ها با به آتش کشیدن!

معاملات 100همتی صرافی‌های رمزارز/خالیفروشی یا معامله واقعی؟

خروج شاخص بورس از مدار اصلاح و ورود به فاز صعود

12 سد انحرافی در مازندران در دست ساخت است

محمد آزاد مسئول دفتر غرب استانداری مازندران شد

خارجی‌ها برای بازدید مناطق عملیاتی با هزینه خود به ایران سفر می‌کنند

مجید برزگر: بهتر است پول برخی فیلم‌ها صرف مدرسه ساختن شود

کامبک بورس در نیمه دوم

کامبک شاخص کل بورس در نیمه دوم معاملات+‌ اینفوگرافیک

مدیریت دخل و خرج با محصولی به نام «گزارش مالی»

حکم جلب برای مادر علی انصاریان؛ ماجرا از چه قرار است + فیلم

حکم جلب مادر علی انصاریان + فیلم

عکس/ امدادرسانی به بیش از 77 خودروی گرفتار برف در جاده‌های مازندران

رفع تصرف زمین 90 میلیاردی در تنکابن و بازداشت 5 زمین‌خوار

استقرار جوی پایدار در آسمان مازندران

فکر کردن را متوقف کن!

نحوه بیان مولانا در مورد عشق

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد مازندران با 147 تن از جامعه ایثارگری

مدارس شاهد، پرچمدار علم و اخلاق در مسیر ازرش‌های شهدا هستند

دهه فجر امسال، جلوه‌ای از ایثار و پاسداشت امنیت با یاد شهدای انقلاب

انتصاب سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان فارس

انتصاب مدیرکل دفتر نوسازی و تحول اداری بنیاد شهید و امور ایثارگران

دستگیری دو سارق زن با 60 فقره جیب‌بری

امدادرسانی به بیش از 77 خودروی گرفتار شده در برف

«جوان‌بخت» داور دیدار پرسپولیس – وارش مازندران

پرونده «موبایل موسوی» با پنج هزار شاکی به کجا رسید؟

رسوایی مالی: استفاده از USDT برای پولشویی بین‌المللی توسط کلاهبرداران هندی!

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی: عدالت پژوهشی بایستی لبه راهبردی داشته باشد

واحد یک گازی نیروگاه نکا به مدار تولید بازگشت

بهسازی، تعمیر و تجهیز 9 راهدارخانه در مازندران

افزایش دما و پایداری هوا تا شنبه آینده

نماینده کنگره، پروژه میم کوین ترامپ را “بدترین رمزارز” خواند

تعیین تکلیف پرونده فروشگاه موبایل موسوی تا دو ماه آینده

شهرداری چالوس به پیمانکار خدمات شهری بدهی ندارد

آغاز عملیات احداث ساختمان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی غرب مازندران

گزارش: کره جنوبی شش مظنون چینی را به اتهام سرقت 690 هزار دلاری Tether دستگیر کرد

این چند عادت ساده روزانه باعث سردرد می‌شوند

یکپارچه‌سازی کیف پول توسط Protofire امنیت دارایی‌های Chiliz را افزایش می‌دهد.

آخرین وضعیت پرونده موبایل استقلال

راهنمای خرید خانه ویلایی در آمل

فعالیت‌های دریایی در خزر ممنوع شد