چرخش پول در بازار سهام
اقتصادی
بزرگنمايي:
پیام مازند - هر زمان عرضه ی سهام در بورس افزایش پیدا می کند، خصوصا اگر این عرضه توام با تشکیل صف فروش برای نمادهای پرتراکنش باشد، یک حرف میان بورسی ها می چرخد، آیا زمان خالی کردن و رفتن است؟ تجربه وحشتناک 99 و تجربه به همان وحشتناکی اردیبهشت 1402 باعث شده است بورسی ها هر روز سه بار جیب خودشان را چک می کنند که کسی آنرا نزده باشد.
علت این نوسان ها و این عرضه ها به این دلیل است.
حسن کاظم زاده کارشناس بازار سرمایه گفت: همین ترس باعث شده است اصلا خود بورسی ها اجازه ندهند سهام به قیمت بشود چه برسد به اینکه سهام گران شود. در واقع ما معتقدیم بازار نرمال است و از بازاری که در 4 سال گذشته یک بار 99 را تجربه کرده، یکبار 1402 و سه سال تحت ظلم و ستم دولت سیزدهم بوده، نمی توان انتظار بیش از این داشت. این بازار تمام این روند صعودی را با ترس بالا آمده و ادامه ی روند نیز چنین خواهد بود. اصلا همین ترس از ایجاد حباب مثبت جلوگیری می کند. امروز ارزش معاملات خرد به بیش از 12 هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به چند روز اخیر کاهشی بود اما در مجموع کماکان عدد خوبی است. اما بازار در کل منفی بسته شد و 60 درصد از نمادها در محدوده منفی معاملات را تمام کردند.
او افزود: اواخر سال 1400 بود که اولین بار اصطلاح سهام تودلی توسط یک مقام رسمی یعنی فاطمی امین وزیر وقت صمت بیان شد. اصطلاحی که پیش از آن بورسی ها در مورد مالکیت سهام یک شرکت توسط خود آن شرکت به کار می بردند. از آن موقع که فاطمی امین گفت برنامه واگذاری سهام تودلی دو خودروساز را داریم نزدیک به سه سال می گذرد و مجددا این بحث در سرخط خبرهای بورسی قرار گرفته. ایران خودرو فراخوان برای متقاضیان بلوک تودلی داشته است تا بعدا آنهایی که اهلیت دارند بتواند در مزایده شرکت کنند. اما این خبر امروز حداقل در خود نماد خودرو نتوانست تقاضای رو به بالا ایجاد کند. ایران خودرو در محدوده ی قیمتی سنگینی قرار دارد و همین باعث می شود عرضه روی آن زیاد باشد. فارغ از اینکه آیا این بار هم اخبار تودلی به در بسته می خورد یا نه، به نظر می رسد روند معاملات زیرمجموعه های خودروسازان بهتر از خود خودروسازها باشد.
کاظم زاده تصریح کرد: در دو سه روز گذشته شاخص هم وزن از شاخص کل بهتر عمل کرده و یک بحثی مبنی بر چرخش پول از سمت سهام بزرگ به سمت سهام کوچک و متوسط در بازار مطرح شده است. بسیاری امروز نتیجه گیری کردند که با منفی و صف فروش بودن نمادهای بزرگ و پرتراکنش، امکان این وجود ندارد که بخشی دیگر از بازار مثبت باشد. اما به نظر نمی رسد این نتیجه گیری درست باشد. به نظرامروز بخشی از معامله گران که به خاطر روند کوتاه مدت سهام بزرگ خریده بودند توانستند این نمادها را بفروشند و زهر اصلی عرضه ی نمادهای پرتراکنش گرفته شد. ممکن است چندین روز دیگر نیز کماکان بازار نوسانی و پرعرضه داشته باشد اما فعلا وضعیت خطرناکی در بازار احساس نمی شود. در واقع چرخش پول ادامه دارد و این تغییر ولتاژ فعلا باعث پریدن فیوز نشده است.
سیگنال نمادهای پرتراکنش روز یکشنبه در اکثر نمادها منفی شروع شد و از همان ابتدا درصد نمادهای مثبت زیاد نبود. تعدادی از نمادهای پرتراکنش و صندوقهای اهرمی تقاضای بالایی داشتند. با عرضه این نمادها، بازار متعادل شد و بسیاری منتظر بخش پایانی بازار ماندند. با عرضه صف خرید دارایکم و ناامیدی معاملهگران روزانه از برگشت در زمان پایانی، فشار فروش بسته شد و 85 درصد از نمادها منفی بسته شدند. ارزش معاملات خرد بیش از 17 هزار میلیارد تومان بود اما بازار با صف فروش نسبتاً قابل توجه 2700 میلیارد تومانی بسته شد.
پرویز جلیلی کارشناس بازار سرمایه گفت: سهم های کوچک عمدتا ریالی هستند و تحت تاثیر تورم قرار می گیرند، با این دلار توافقی، واردات به شدت کاهش خواهد یافت و در مقابل صادرات افزایش خواهد یافت. این برای سهم های ریالی به نظر بسیار بهتر از سهم های دلاری است. زیرا سهم های غذایی، قندی، زراعتی، روغنی و ... که مواد اولیه وارداتی بسیار کمی دارند از این گپ تورم، دلار و خالص صادرات سود خواهند برد.
یکی از نکات برجسته مدل معاملات یکشنبه این بود که برای معاملهگران روزانه ترسناک بود. برخی از آنها همین امروز 6 درصد در خریدشان ضرر کردند. با این حال، چنین روزهایی در هر روند صعودی تجربه میشود. وقتی عوامل بنیادی مثل نرخ دلار رسمی یا نرخ دلار در بازار آزاد رو به بالا باشد، بازار سهام در نهایت رشد میکند. زمانی که هیجان مثبت در بازار بالا میرود و روزهای قفل صف خرید بوجود میآید، طبیعی است که در روزهای بعدی، هیجان منفی نیز شکل بگیرد.
شرایط اقتصادی کشور به گونهای است که بسیاری از افراد ترجیح میدهند بلندمدت در بورس سرمایهگذاری نکنند. این وضعیت در صنعت و کسب و کارها نیز حاکم است. عطش خرید طلا و دلار نیز به همین دلیل است. همه نگران آینده کشور هستند و ترجیح میدهند بلندمدت کاری نکنند.
در بازار سهام نیز به نمادهای پرتراکنش بیشتر توجه میشود. فارغ از این که چشمانداز شرکتهای بورسی چقدر میتواند خوب باشد یا نه، تصور اکثر معاملهگران در بورس این است که یک فرصت رشد کوتاهمدتی در دسترس است و بعد از آن مجدداً همه چیز تمام میشود. همین که به یکباره تقاضای سنگین برای یک نماد پرتراکنش شکل میگیرد و سپس بعد از رشد اندک قصد خروج دارد، به این دلیل است. اگر در آینده خبری بیاید و سرمایهگذاران احساس کنند رشد در پیش است، با فشار بیشتری اقدام به خرید خواهند کرد.
لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/856291/