بزرگنمايي:
پیام مازند - در سالهای اخیر، خیابانها و معابر عمومی خرمآباد شاهد افزایش تعداد افرادی هستند که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به تکدیگری مشغول هستند، این افراد معمولا با استفاده از روشهای مختلف سعی در جلب توجه مردم دارند و ریشهکنی این معضل نیازمند همکاری دستگاههای مختلف و فرهنگسازی است.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از لرستان، با گذشتن از هر گذر دستی به سویم دراز میشود با لهجههای مختلف و حتی سنوسالهای مختلف و به بهانههای مختلف سد راهم میشوند، پیرمردی که با لهجه خاصی درخواست کمک دارد، برای بلیط ماشینی که از آنجا مانده و کیفش را قاپیدهاند، برای روز دوم سر راهم در همان مکان سبز میشود یا مرد دیگری برای خرج داروی مادرش در داروخانه نسخه به دست پول نسخه را میخواهد، در حالی که تمام مشتریان همان داروخانه او را بارها دیدهاند یا جمعی دختر بچه با لباسهای کثیف و صورت خاک نشسته کنار درِ شیرینیفروشی معروف سطح شهر نشسته و تقاضای کیک تولد میکنند و از هر دو نفر یک نفر برای آنها کیک و شیرینی میخرد.
پیرزنی شیکپوش با ماسک در خیابان پرتردد شهر از بیچارگی بچههایش میگوید و دست دراز میکند یا قیافههایی کاملاً متفاوت از مردم این شهر، در آرامستان در حال تکدیگری میبینیم، اینها تنها گوشهای از چهره تکدیگری در خرمآباد است، متکدیانی که با هر لباس، سن و جنسی و با هر روشی سعی در گرفتن کمکی از سر دلسوزی از مردم این شهر دارند.
از مردم که جویا میشوی، همه آنها را میشناسند، متکدیانی که چندین روز یا چندین سال است، همین جا تکدیگری میکند یا این یکی که خود را به لالی زده و گدایی میکند، خانهاش کجای شهر است و اینقدر دارایی و درآمد در روز دارد اما باز هم به آنها کمک میکنند.
حتی فالگیرها هم این روزها در سطح شهر دیده میشوند، افرادی که حتی ظاهر و زبانشان نیز با ما یکی نیست اما انگار شهر ما درآمد خوبی برای این پیشه دارد، از دختر جوانی که به یکی از این متکدیان کمک میکند، دلیلش را میپرسم که در جواب میگوید: آنها کسی را ندارند، هزار تومان برای من چیزی نیست اما برای او خیلی است.
از مرد رهگذری در مورد حضور تکدیگران در سطح شهر میپرسم، او با گلایه از تعداد زیاد متکدیان میگوید: در هر چهار راه حداقل یک نفر را میبینیم که به نحوی در حال گدایی است، نمیدانم چرا تن به کار کردن نمیدهند تا پول حلال به دست بیاورند.
این شهروند خرمآبادی میافزاید: پول بیزحمت برای آنها شیرینتر است، با چربزبانی از مردم درخواست کمک دارند و مردم هم از سر دلسوزی به آنها کمک میکنند، در حالی که طمع آنها روز به روز بیشتر میشود و اگر به آنها کمک نشود، تعداد آنها هم زیاد نمیشود.
حضور متکدیان چهره شهر خرمآباد را مخدوش کرده است
حمید علیرضایی، معاون خدمات شهری شهرداری خرمآباد دراینباره به خبرنگار ایمنا میگوید: بخشی از نازیباییهای شهر به رخداد نازیبای تکدیگری باز میگردد و حضور متکدیان و کودکان خیابانی در سطح شهر علاوه بر اینکه چهره شهر را آلوده و مخدوش میسازد، بستر ارتکاب جرم و جنایت را نیز مهیا میکند.
وی میافزاید: این متکدیان با سوءاستفاده از احساسات دینی و عواطف مذهبی شهروندان مبادرت به تکدیگری کرده و روزانه از این راه درآمدهای زیادی را بهدست میآورند.
معاون خدمات شهری شهرداری خرمآباد با اشاره به اینکه شهرداری در خصوص جمعآوری متکدیان مشکلی ندارد، ادامه میدهد: البته ساماندهی متکدیان نیاز به فرهنگسازی دارد و هم اینکه ارگانهای دیگر باید پای کار باشند تا دوباره این امر تکرار نشود.
وی اضافه میکند: حدود 20 درصد از افراد تکدیگری که در سطح شهرستان جمعآوری شده تکراری هستند که نیازمند رسیدگی دستگاههای متولی است تا این معضل اجتماعی ریشهکن شود.
لزوم پای کار آمدن سمنها و کنشگران حمیدرضا صفریان، عضو شورای شهر خرمآباد و رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر خرمآباد نیز در خصوص معضل تکدیگری به خبرنگار ایمنا میگوید: در رابطه با پایان یافتن بحث تکدیگری و معتادان متجاهر، پای کار آمدن سازمانهای مردم نهاد، کنشگران و بخش خصوصی میتواند تأثیر بهسزایی داشته باشد.
وی میافزاید: اقداماتی برای کودکان کار و کاهش تکدیگری از سوی شهرداری و جمعآوری انجام میشود اما کنترل این قشر سخت است، چراکه با گذراندن پروسهای کوتاه دوباره به سطح شهر بازمیگردند.
خشکاندن ریشه تکدیگری از برخورد قهری مهمتر است صادق حیدری، معاون دادستان مرکز لرستان نیز دراینباره به خبرنگار ایمنا میگوید: مجازات تکدیگردی وفق مواد 712 و 713 قانون مجازات اسلامی تعزیرات 1375 به این صورت است که هر کس تکدی یا کلاشی را پیشه خود قرار داده باشد و از این راه امرار معاش یا ولگردی کند به حبس از یک تا سه ماه محکومخواهد شد و چنانچه با وجود توان مالی مرتکب عمل فوق شود علاوه بر مجازات مذکور همه اموالی که از طریق تکدی و کلاشی به دستآورده است، مصادره خواهد شد.
وی میافزاید: در ماده 713 نیز هر کس طفل صغیر یا غیر رشیدی را وسیله تکدی قرار دهد یا افرادی را به این امر بگمارد به سه ماه تا دو سال حبس و استرداد همه اموالی که از طریق به دستآورده است، محکوم خواهد شد.
معاون دادستان مرکز لرستان با بیان اینکه در صورت معرفی افراد تکدیگر به دادستانی قطعاً با آنها برخورد قانونی خواهد شد، اضافه کرد: اما باید توجه داشت، بیشتر از آنکه برخورد قهری و قضائی مؤثر باشد، باید روی خشکاندن ریشه این پدیده همچون بهبود وضعیت اقتصادی و انجام امور فرهنگی کار کرد.
به گزارش ایمنا، تکدیگری یک معضل پیچیده است که نیازمند توجه جدی جامعه و مسئولان است که ریشهکن کردن آن در شهر خرمآباد نیازمند فرهنگسازی در راستای کمک نکردن به این قشر و برخورد قاطع با متکدیان حرفهای از سوی دستگاههای متولی است تا چهره نازیبای شهر از این معضل اجتماعی پاک شود.
کد خبر 816030