پیام مازند

آخرين مطالب

سیاه‌چاله‌ها؛ نیروهای نهان و تاثیرگذار در تکامل کهکشان‌ها علمي

سیاه‌چاله‌ها؛ نیروهای نهان و تاثیرگذار در تکامل کهکشان‌ها
  بزرگنمايي:

پیام مازند - سیاه‌چاله‌ها با تمام جذابیت و رازآلودگیشان برخلاف تصور رایج نمی‌توانند کهکشان میزبان خود را نابود کنند، اما تاثیرات آن‌ها بر محیط اطراف و فرایند ستاره‌زایی می‌تواند با گذشت زمان تغییراتی را در ساختار کهکشان‌ها ایجاد کند.
به گزارش ایسنا، سیاهچاله‌ها اجرام آسمانی بسیار پر جرم و قدرتمندی هستند که به دلیل داشتن گرانش بسیار بالا می‌توانند اجرام اطراف خود را جذب کنند. در مواردی خاص، سیاهچاله‌های بسیار بزرگ می‌توانند حتی کهکشان میزبان خود را نیز تحت تاثیر قرار دهند. یکی از پدیده‌های شگفت‌انگیز کیهانی که به تازگی مورد توجه قرار گرفته، پدیده‌ای است که در آن یک سیاهچاله فوق‌سنگین در مرکز کهکشان میزبان خود انرژی و ماده را به گونه‌ای جذب می‌کند که گویا در حال بلعیدن بخش‌هایی از کهکشان است.
سیاهچاله‌ها در مرکز بسیاری از کهکشان‌ها از جمله کهکشان راه شیری ما وجود دارند، اما سیاهچاله‌ای که به حدی عظیم و فعال باشد که قادر به جذب گسترده‌ای از کهکشان خود باشد، کمیاب و منحصر به فرد است. این نوع سیاهچاله‌ها، که به سیاهچاله‌های فعال یا کوازار نیز معروف‌اند، با جذب گاز و ماده‌های پیرامونی یک دیسک برافزایشی بسیار داغ به وجود می‌آورند که موجب تابش بسیار زیادی می‌شود و می‌تواند مانع از تشکیل ستارگان جدید در کهکشان شود.
فرآیند بلعیدن کهکشان توسط سیاهچاله موجب ایجاد انرژی و تشعشعات پرقدرتی می‌شود که در سطح عظیمی از کیهان مشاهده‌پذیر است. این پدیده نه تنها بر ساختار و رشد کهکشان تأثیر می‌گذارد، بلکه در بلندمدت می‌تواند سرنوشت کهکشان میزبان را نیز تغییر دهد، به‌طوری که در نهایت سیاهچاله می‌تواند بخش بزرگی از ماده کهکشان را به خود جذب کند و بر تکامل کهکشان و محیط اطرافش اثرگذار باشد.
در این خصوص، عمران مرادی، پژوهشگر علوم فضایی، در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: در جهان گسترده کیهان، سیاه‌چاله‌ها همیشه در افکار عمومی با هاله‌ای از رمز و راز احاطه شده‌اند. بسیاری آن‌ها را همچون هیولاهای گرسنه‌ای می‌پندارند که کهکشان‌ها را بلعیده و به نابودی می‌کشانند، اما حقیقت پیچیده‌تر و جالب‌تر از این است.
وی ادامه داد: سیاه‌چاله‌ها به‌ویژه ابرسیاه‌چاله‌ها که در قلب کهکشان‌ها جای دارند، نقشی بنیادی در شکل‌دهی به ساختار کیهانی ایفا می‌کنند، اما این تصور که آن‌ها قادر به نابودی کامل کهکشان‌های میزبان خود هستند، با واقعیت علمی فاصله دارد.
این پژوهشگر فضایی با بیان اینکه سیاه‌چاله‌ها در طیف وسیعی از جرم‌ها و اندازه‌ها ظاهر می‌شوند، افزود: هر جرمی اگر به حدی فوق‌العاده چگال شود، حتی انسانی با جرم حدود 60 کیلوگرم، البته در ابعادی بسیار کوچک و کوانتومی می‌تواند به یک سیاه‌چاله تبدیل شود.
مرادی یادآور شد: سیاه‌چاله‌ها بر اساس جرم و اندازه خود دارای قدرت‌های جاذبه متفاوتی هستند و هرچه جرم بیشتری داشته باشند، نیروی جاذبه‌شان قوی‌تر می‌شود. ابرسیاه‌چاله‌ها، این غول‌های کیهانی با جرم‌هایی صدها یا هزاران برابر خورشید، در مرکز کهکشان‌های بزرگ جای گرفته‌اند و با نیروی عظیم جاذبه خود می‌توانند بخش‌هایی از گاز، غبار و حتی ستارگان اطراف را به سمت خود جذب کنند، اما با وجود قدرتشان نمی‌توانند کهکشان را به‌طور کامل نابود کنند.
این پژوهشگر بیان کرد: با هر بلعیدن جرمی جدید، جرم ابرسیاه‌چاله افزایش پیدا کرده و شعاع تأثیر آن که به شعاع شوارتزشیلد (Schwarzschild radius) معروف است، گسترده‌تر می‌شود، اما کهکشان‌ها به‌قدری بزرگ هستند که این میدان جاذبه‌ سیاه‌چاله، هرچقدر هم که افزایش پیدا کند، فقط محدوده‌ای نزدیک به مرکز کهکشان را تحت تأثیر قرار می‌دهد و قادر نیست به کل کهکشان برسد. در واقع، بیشتر کهکشان‌ها از این قدرت نسبی سیاه‌چاله‌ها به‌خوبی فاصله دارند و از شعاع اثر آن‌ها دور هستند، با این حال، ابرسیاه‌چاله‌ها می‌توانند به روش‌هایی غیرمستقیم نیز بر کهکشان‌های میزبان خود اثر بگذارند.
مرادی افزود: جذب مداوم گازها و غبارها توسط آن‌ها موجب کاهش ماده اولیه مورد نیاز برای تشکیل ستارگان جدید می‌شود و در گذر زمان، فرآیند ستاره‌زایی در کهکشان کاهش پیدا می‌کند و کهکشان به‌تدریج به یک وضعیت خاموش و غیر فعال نزدیک می‌شود. این فرآیند اگرچه به طور کامل کهکشان را نابود نمی‌کند، اما می‌تواند در بازه‌هایی چندین میلیارد ساله، از درخشش و حیات ستاره‌ای آن بکاهد. اثرگذاری سیاه‌چاله‌ها تنها به کهکشان‌های میزبانشان محدود نمی‌شود؛ جت‌های عظیم و پرانرژی که از سوی ابرسیاه‌چاله‌ها به بیرون پرتاب می‌شوند، می‌توانند گاز و غبارهای اطراف را تا فواصل زیادی گرم کنند و در مواردی مانع از تشکیل کهکشان‌های جدید در محیط‌های مجاور شوند.
وی بیان کرد: این جت‌های فوق‌العاده قدرتمند، همچون شعله‌های عظیم کیهانی، ذرات باردار را با سرعتی بالا به بیرون پرتاب می‌کنند و به محیط‌های دوردست هم اثر می‌گذارند در عین حال، پدیده‌های عجیبی نیز در اطراف سیاه‌چاله‌ها به وقوع می‌پیوندند. سیاره‌هایی که در نزدیکی سیاه‌چاله‌های بزرگ قرار داشته باشند، تحت اثرات گرانشی شدید قرار می‌گیرند که ممکن است آن‌ها را از مدار خود خارج کرده و به سمت سیاه‌چاله بکشد. اگر در این سیارات موجودات زنده‌ای وجود داشته باشند، به‌طور مداوم تحت تغییرات زمانی عجیب و اختلالات گرانشی عظیمی قرار خواهند گرفت. در این مناطق، زمان به شکلی کشیده می‌شود که یک ساعت در نزدیکی سیاه‌چاله، برابر با سال‌ها در مکانی دورتر همچون زمین است؛ پدیده‌ای که تحت نظریه نسبیت عام انیشتین توضیح داده می‌شود و به آن کشیدگی زمان می‌گویند.
این پژوهشگر فضایی در پایان یادآور شد: در نهایت، سیاه‌چاله‌ها به‌جای نابودی کامل کهکشان‌ها، بیشتر در تأثیرگذاری تدریجی بر آن‌ها نقش دارند. این اجرام شگفت‌انگیز به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین عناصر شکل‌دهنده کهکشان‌ها و محیط‌های اطرافشان، در عین حال که به خلق و تحول کیهانی کمک می‌کنند، چالشی شگرف برای دانشمندان و پژوهشگران به شمار می‌روند.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/835291/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فرآیند جست‌وجوی پیکر کوهنورد اردبیلی در حال انجام است

نقش مؤثر برنامه‌های راهیان نور در تقویت انسجام و الفت خانواده‌ها

برگزاری اردوی راهیان نور جنگل آمل

4 تصویر تماشایی از خورشید

تصاویر/ اردوی راهیان نور جنگل آمل

شعرخوانی شنیدنی دکتر کاکاوند

اهدا طلا توسط دانش‌آموزان خرم‌آبادی برای حمایت از مردم مظلوم فلسطین و لبنان

تردد در چالوس ممنوع شد: راه‌های جایگزین برای مسافران

شعر انتخابی طیبه عباسی در مرحله دوم رقابت شاعران

صفایی‌فرد: از تیمِ لیگ برتری خیبر خرم‌آباد بهتر بودیم

جزییات ممنوعیت تردد در جاده چالوس

پاس گل نور اللهی در جریان دیدار الوحده – الوصل

ترافیک سنگین در محور های چالوس، هراز و فیروزکوه

عکس هایی دلهره آور از داخل خانه وحشت در کلاردشت+ تصاویر

پزشکیان: باید دانشجویی تربیت کنیم که حتی اگر او را بزنی حاضر نباشد مملکت خود را ول کند و به خارج برود

شعری جذاب از سعدی

از همه طرف داره رنج و اندوه میباره!

چالوس بازگشایی شد/ترافیک سنگین در جاده‌های شمال

بخشی از جاده چالوس بازگشایی شد

در زمستان این‌گونه از گیاهان خانگی‌تان مراقبت کنید

ادامه بسته ماندن جاده کرج- چالوس تا 10 آذرماه

هرگز از مرگ نترسیدم من!

تجلیل از فرمانده پدافند هوایی شهید ظرافتی بابلسر + فیلم

مازندران مهد ورزش است؛ کسب 280 مدال در سال جاری

فیلم | راهپیمایی جمعه خشم در خرم آباد

مربیان برتر استان مازندران معرفی ‌و تقدیر شدند

خدمات آب و برق و گاز این روستاها کجاست؟

مازندران در چاله جمعیتی قرار گرفته است

انعقاد تفاهم‌نامه‌ زیست‌محیطی لرستان با مالزی، هند و تونس

رفع انسداد تردد در محور چالوس حدفاصل مرزن‌ آباد تا تونل کندوان

کاشت نهال توسط اعضای مجمع شهرداران آسیایی در پارک «ملل» خرم آباد

صعود خیبر خرم آباد به یک هشتم جام‌حذفی با برتری مقابل فرد البرز

اعمال محدودیت یک‌طرفه در محورهای کندوان و هراز

شعر انتخابی احمد شیروانی در مرحله چهاردهم رقابت شاعران

پزشکیان با چفیه در جمع دانشجویان بسیجی حاضر شد + عکس

انسداد جاده چالوس تا 10 آذر ادامه دارد

چالوس مسدود است، تردد از محور‌های هراز و فیروزکوه انجام شود

برگزاری مراسم عزاداری ایام فاطمیه در مرکز فرهنگی و موزه دفاع مقدس مازندران

گرم کردن بازیکنان دو تیم فرد البرز و خیبر خرم آباد

بتری یک نیمه‌ای خیبر مقابل فرد البرز

برتری یک نیمه‌ای خیبر مقابل فرد البرز

ایران مال؛ نمونه‌ای از فساد ناشی از خلق پول بانک‌ها و تضاد با قوانین اسلامی

دولت باید عدالت آموزشی را برقرار کند/ راه حل مشکلات کشور، تفکر بسیجی است

بسیج مستضعفین کاخ ستمگران را ویران خواهد کرد

جزئیات انسداد جاده چالوس تا 10 آذر

جاده چالوس تا چه تاریخی مسدود است؟

بیت فوق العاده ای که تبدیل به مثل شده!

گاهی دلم برای گریه تنگ می شود!

انتقاد امام جمعه ساری از قطعی روزانه برق

چرا باید شب‌ها هم ضد آفتاب بزنیم؟