پیام مازند

آخرين مطالب

عباس عبدی: آموزش و پرورش درگیر مقنعه دختربچه‌هاست سياسي

عباس عبدی: آموزش و پرورش درگیر مقنعه دختربچه‌هاست
  بزرگنمايي:

پیام مازند - عباس عبدی چهره سیاسی اصلاح طلب با انتقاد از سیستم آموزش و پرورش در ایران گفت: وزارت آموزش و پرورش همچنان درگیر مقنعه دختربچه‌ها حتی در کلاس است و این نشان می‌دهد که هیچ فرصتی برای فکر کردن به مساله آموزش پیدا نکرده‌اند.
عباس عبدی چهره سیاسی اصلاح طلب، در یادداشتی در روزنامه اعتماد با عنوان «آینده نابرابری در ایران» نوشت: یکی از شعارهایی که مطرح بوده، برقراری عدالت است که به‌طور مشخص عدالت اقتصادی بیش از سایر وجوه عدالت مورد نظر بوده است، هر چند به نظر من عدالت آموزشی و دسترسی همه جوانان کشور به سطح مطلوب آموزش شاید مهم‌تر از عدالت اقتصادی باشد و در این یادداشت نشان خواهم داد که چرا عدالت اقتصادی می‌تواند ناپایدار و کم‌اثر باشد، در حالی که عدالت آموزشی برخلاف آن بسیار اثرگذار و پایدار است.
روز گذشته هم آقای پزشکیان لایحه بودجه 1404 را به مجلس داد که 4 ویژگی برای آن برشمرد که یکی از آنها عدالت محوری بود. به نظر من این ویژگی از ساختار بودجه‌ای و اقتصادی ایران بیرون نمی‌آید و اگر در مقاطعی هم شاخص آن بهبود یابد، دوباره و به سرعت به جای قبلی و بدتر خود بازمی‌گردد. عدالت اقتصادی را اغلب از طریق شاخص‌های نابرابری و به‌طور مشخص ضریب جینی می‌سنجند. گرچه ایرادهایی به این شاخص وارد است، ولی قدر مسلم این است که تغییرات آن تصویر روشنی از تحولات نابرابری اقتصادی را نشان می‌دهد. مرکز آمار ایران در آخرین گزارش خود درباره ضریب جینی، مقدار آن را از سال 1380 تا 1402، به شرح زیر اعلام کرده است.
ضریب جینی خانوارهای کشور
پس از انقلاب ضریب جینی کاهشی ملموس یافت ولی از اواسط دهه 1360 به بعد حول و حوش 0.41 تا 0.43 بود و پس از آن همانطور که در جدول بالا دیده می‌شود، در سال 1390 به کمترین رقم رسیده دوباره افزایشی شده، سپس کاهشی و افزایشی شده است. این روند نشان می‌دهد که سازوکارهای اقتصادی ایران قادر به اصلاح و تعدیل نابرابری اقتصادی نیست، مگر از طریق توزیع یارانه‌ها. در واقع کاهش نابرابری در سال 1390، سپس 1398 و 1400 تحت تأثیر پرداخت یارانه نقدی به مردم بوده است. نکته مهم این است که با افزایش سهم مالیات در بودجه و تولید ناخالص داخلی نیز ضریب جینی تکان نخورده است.
به عبارت دیگر به جز پرداخت‌های مالی مستقیم، هیچ یک از ساز و کارهای موجود، قادر به بهبود نابرابری نیست. پرداخت‌های مستقیم نیز به دلیل تورم بالا به سرعت اثر خود را از دست می‌دهند. در واقع ارزش واقعی آن پرداخت‌ها به‌شدت کاهش پیدا می‌کند. یارانه پرداختی در سال 1389 که 45 هزار تومان بود، معادل حدود 45 دلار بود، آن رقم اکنون حتی به یک دلار هم نمی‌رسد. البته کل مبلغ پرداختی حدود 8 برابر شده است، ولی ارزش آن کمتر از 7 دلار است.
ریشه نابرابری اقتصادی در چیست؟ سهم عوامل تولید از ارزش افزوده تعیین‌کننده توزیع درآمد است. نیروی کار، زمین و منابع طبیعی و سرمایه در قالب سرمایه مالی یا ماشین‌آلات و اخیرا نیز عامل اطلاعات و اقتصاد دیجیتال عرصه بسیار مهم و جدیدی را پیش روی اقتصاد گشوده است که هم معادلات قبلی را دچار تحول کرده و هم رشد اقتصادی و سهم نیروی کار را در ارزش افزوده و حتی بازار کار دچار تحول کرده است. دلیل اصلی آن نیز افزایش بهره‌وری نیروی کار است که موجب افزایش سهم آن در ارزش افزوده شده است. هر چه سهم این نیرو افزایش پیدا کند، به توزیع برابرتر درآمدها کمک می‌کند.
در اقتصاد ایران سهم نیروی کار از ارزش افزوده در حال کاهش است. کافی است که دریافتی نیروی کار را به قیمت ثابت با گذشته مقایسه کنیم. از سوی دیگر سهم زمین و منابع طبیعی بالاست ولی مشکل آنجا است که این سهم در قالب رانت توزیع می‌شود و نابرابری را تشدید یا تثبیت می‌کند و هر گاه امکان توزیع برابر برای آن به وجود آمده، ضریب جینی و نابرابری کاهش یافته است. حتی سهم سرمایه مالی نیز به صورت رانتی توزیع می‌شود. پرداخت وام‌های کلان که سود بازپرداخت آنها از تورم کمتر است، نوعی ارزش افزوده مفت و مجانی نصیب سرمایه‌گذاران از طریق وام‌های رانتی می‌کند.
بدترین متغیری که در سال‌های اخیر وارد این معادله شده و اثرات آن در آینده دیده خواهد شد، نابرابری آموزشی است. آموزش عامل مهم در ارتقای اجتماعی فرد است. هر چه دسترسی به آن به ویژه در مقطع آموزش عمومی و متوسطه بهتر و بیشتر باشد، شانس اینکه افراد و فرزندان طبقات پایین‌تر واجد جایگاه‌های اجتماعی و اقتصادی بالاتری شوند، بیشتر است. نتایج حاصل از خروجی دبیرستان‌ها، برحسب معدل آنان و پذیرش در دانشگاه‌ها برحسب نوع مدرسه، منطقه سکونت و... نشان می‌دهد که ما با تشدید نابرابری‌های منطقه‌ای و طبقاتی مواجه هستیم که این مساله امکان رشد اقتصادی را در آینده نیز تخریب می‌کند و دهه‌ها طول می‌کشد تا بازسازی و درست شود.
متأسفانه هنوز در حوزه سیاست‌گذاری اقتصادی با هدف حذف رانت‌های اقتصادی و افزایش سهم نیروی کار از ارزش افزوده، ایده روشنی دیده نمی‌شود، همچنان که وزیر جدید آموزش و پرورش نیز علامت روشنی برای بهبود نابرابری آموزشی از خود نشان نداده است، گرچه آقای پزشکیان به درستی درباره آموزش و بهداشت تأکیدات زیادی کرده‌اند، ولی وزارت آموزش و پرورش همچنان درگیر مقنعه دختربچه‌ها حتی در کلاس است و این نشان می‌دهد که هیچ فرصتی برای فکر کردن به مساله آموزش پیدا نکرده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/832310/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گزارش بی‌بی‌سی: ادعای گنج 500 میلیون دلاری رژیم صهیونیستی در بیمارستان ساحل بیروت بی‌اساس است!+فیلم

آب و هوا در تهران و شمال کشور در حالت هشدار | برف در ارتفاعات البرز

بارش برف در شمال غرب و استان‌های گیلان، مازندران، قزوین و ارتفاعات البرز، تهران و سمنان

تردد در محورهای مواصلاتی مازندران روان است/ لغزندگی جاده‌ها با بارش برف و باران

رزمایش نصرت جبهه مقاومت فردا در مازندران برپا می شود

صندوق بین المللی پول رشد اقتصاد اسرائیل را منفی پیش‌بینی کرد

استاندار مازندران : دولتمردان برای احیای واحدهای تولیدی عزم جدی دارند

قرعه‌کشی خودرو‌های وارداتی 9 آبان انجام می‌شود/ بازگشایی سامانه یکپارچه خودروهای وارداتی از ساعت 12 ظهر امروز

استاندار مازندران : با اجرای طرح های آبرسانی آب شرب پایدار شهرستان نوشهر تامین می شود

21 هزار متر مربع زمین کشاورزی آمل به چرخه تولید بازگشت

45 درصد از متقاضیان تسهیلات ازدواج جوانان را دریافت کردند

ییلاقی : 45 درصد از متقاضیان تسهیلات ازدواج جوانان را دریافت کردند

طرح جامع پدافند غیرعامل شهری در مازندران تهیه شده است

مسابقه کشتی سنتی مازندران در روستای تیرکلا شهرستان ساری برگزار شد

تاکید استاندار بر اجرای طرح های بزرگ در مازندران با پیوست هوش مصنوعی

اطلاعیه پرسپولیس در مورد پول رضایت‌نامه عبدالکریم

محدودیت های ترافیکی پایان هفته مشخص شد

محدودیت‌های ترافیکی آخرهفته در محورهای شمالی کشور

قیمت گندم مشخص شد؛ پول خرید گندم از کجا تامین می‌شود؟

محدودیت‌های ترافیکی پایان هفته در جاده‌های شمال

از فردا ایران برفی می شود

نگاهی به عملکرد 6 ماهه کنور

برگزاری 800 عنوان برنامه در هفته پدافند غیرعامل در استان مازندران

هشدار به مسافران شمال؛ این جاده‌ها برفی و لغزنده است

مهرگان نور در اندیشه کسب سومین برد فصل و صعود در جدول

مهاجری در نزدیکی نیمکت شمس آذر

تامین گندم مورد نیاز مصرف 5 ماه آینده مازندران

جمع‌آوری متکدیان از سطح شهر خرم‌آباد

پول گندم خرید تضمینی در بودجه 1404 از کجا تامین می شود؟

سایه سنگین نبود پول روی بازار

قهرمانی و  نایب قهرمانی بابل و هادی شهر در مسابقات والیبال آینده سازان مازندران

محدودیت‌های ترافیکی در جاده‌های شمال از امروز تا شنبه

آیا هنوز هم انتخاب مناسبی هستند؟

بررسی مزایا و معایب لامپ‌های هالوژن: آیا هنوز هم انتخاب مناسبی هستند؟

محافظت پوست در برابر نور خورشید راهکار اصلی در جلوگیری از لک‌های پوستی بعد از بارداری

صادرات 2400 تن نارنگی و کیوی از جویبار به خارج از کشور

4900 متر مربع زمین کشاورزی ساری به چرخه تولید بازگشت

نوری: 820 میلیارد تومان برای کنارگذر بندر نوشهر هزینه شده است

مازندران در کاهش نرخ بیکاری؛ رتبه دوم کشور را داراست

2 تیم به دنبال جواد نکونام

تخلیه واحدهای مسکونی مجری معروف صدا و سیما با حضور پلیس ضد شورش!/ بدون پرداخت پول پیش، کل آپارتمان پلمپ شد! +تصاویر

آغاز توزیع سوخت پره‌های صیادی فعال در منطقه چالوس

نوری قزلجه: با تمهید سازوکار با دستگاه های ذیربط پول گندمکاران در حال پرداخت است/ انشاالله پرداختی ها ظرف یک هفته آینده به پایان می رسد

شهرداری آمل، پنجمین شهر کشور در صدور پروانه ساختمانی برای نوسازی بافت فرسوده

شناسایی 2100 تخلف اضافه تناژ در جاده‌های مازندران

فیلم| عملیات برف روبی در محور بلده - پل زنگوله - کندوان

حضور پلیس ضدشورش برای تخلیه واحدهای مسکونی متعلق مجری معروف صداوسیما + عکس

جاده کرج _ چالوس سفید پوش شد

گلوگاه بودجه پژوهشی در خیزش علمی

صندوق بین المللی پول از رشد اقتصادی ایران سخن گفت