پیام مازند

آخرين مطالب

عباس عبدی: دولتی که نتواند فیلترینگ را حل کند به رفع ناترازی انرژی نزدیک هم نمی‌شود سیاسی

عباس عبدی: دولتی که نتواند فیلترینگ را حل کند به رفع ناترازی انرژی نزدیک هم نمی‌شود
  بزرگنمايي:

پیام مازند - عباس عبدی طی یادداشتی با عنوان «مرگ خاموش» در روزنامه اعتماد نوشت: در این هفته چهار یادداشت نوشتم که سه موردش مستقیم مربوط به حامل‌های انرژی بود و چهارمین درباره ورشکستگی صندوق بازنشستگان کشوری بود. هر 4 مورد از اهم ناترازی‌های اقتصادی کشور هستند. البته طرح فنی و دقیق این این موضوعات نه در چند یادداشت ممکن است و نه نویسنده کارشناس آن است.
در این زمینه گزارش‌های رسمی و غیررسمی فراوان و دقیق و از گذشته دور وجود داشته و دارد و همچنان هم علاقه‌مندان به ایران هر روز در این باره می‌نویسند. برخی از این گزارش‌ها را که می‌خوانیم به معنای واقعی وحشت می‌کنیم. از آینده اقتصاد و وضعیت انرژی وحشت می‌کنیم. از انفعال و سکوت در برابر این روند ده‌ها ساله سیاست به‌غایت نادرست انرژی در کشور وحشت می‌کنیم.
کانال تلگرامی دکتر باباخانی اطلاعات بسیار خوبی در این زمینه در اختیار قرار می‌دهد. شاید برای خوانندگان عزیز خنده‌دار باشد، که منطقه در وضعیت جنگی است و ایران عزیز در معرض خطرات گوناگونی است و باید امیدوار باشیم که گزندی به آن نرسد. در چنین شرایطی چرا به موضوع انرژی و ناترازی‌های آن پرداخته‌ام؟
واقعیت این است که برخلاف جنگ که خیلی پر سر و صدا است و البته مرگ‌های جانخراشی هم نتیجه آن است، بحران انرژی را می‌توان «مرگ خاموش» دانست. مرگ خاموش اصطلاحی برای مرگ ناشی از سوخت ناقص حامل‌های انرژی فسیلی است و بر اثر گازگرفتگی «مرگ خاموش» می‌نامند. علائم آن مثل یک سرماخوردگی ساده است ولی در اصل به دلیل تولید و استنشاق مونو اکسید کربن رخ می‌دهد. گازی سمی که طعم و بو ندارد.
مرگ خاموش افراد بر اثر سوخت ناقص رخ می‌دهد و مرگ خاموش اقتصاد بر اثر سیاستگذاری ناقص در بخش انرژی رخ می‌دهد.
مصرف بالای انرژی نشانه توان اقتصادی و توسعه‌یافتگی است به شرطی که این مصرف بهینه باشد. در ایران هدررفت انرژی در تولید و انتقال و مصرف و دستگاه‌های با بهره‌وری اندک و... بسیار بالاست و برخی برآوردها هدررفت انرژی از تولید تا مصرف در ایران را تا 30 درصد کل انرژی برآورد می‌کنند! رقمی که بیش از میزان صادرات نفت کشور است.
سیاست انرژی در ایران بر دو محور اساسی، یعنی تولید و توزیع غیربهینه و ارزان بنا شده است. سیاستی که هر چه تولید کرده به پای مصرف نرسیده است و نخواهد هم رسید. سیاستی که جزیره‌ای بوده، اکنون باید ضمن یکپارچه شدن، مدیریت تولید را در کنار مدیریت مصرف بهینه و ایجاد تنوع انرژی کشور به ویژه حرکت به سوی انرژی‌های تجدیدپذیر راهبری کرد. گفته می‌شود که بیش از 90 درصد از ظرفیت جدید تولید برق جدید جهان از انرژی‌های تجدیدپذیر است. در مقابل در ایران و در سال گذشته ظرفیت برق حدود 2000 مگاوات بالا رفته که فقط 100 مگاوات آن مربوط به انرژی‌های تجدیدپذیر، یعنی فقط 5 درصد بوده.
آنچه گفته شد به معنای این نیست که سیاستگذاری در زمینه انرژی و بازنشستگی، صرفا یک مساله فنی و اقتصادی است. این نوع سیاستگذاری‌ها ریشه در اقتصاد سیاسی دارد. در واقع با فهم متعارف و عقل سلیم اقتصادی، همه به ویژه سیاستگذاران و کارشناسان متوجه می‌شوند که سیاست انرژی در ایران نابخردانه و ضد منطق اقتصادی است، ولی چرا تداوم دارد؟ هر گاه هم خواستند آن را حل کنند از یک سو، بخشی‌نگری کردند و تمرکز را بر بنزین گذاشتند و از سوی دیگر همان را هم به صورت کامل انجام ندادند بلکه به صورت موضعی، یک مُسکن تزریق کردند. همان هم با عوارض سیاسی و اقتصادی فراوان انجام می‌شد.
در اغلب این موارد هم هدف حل مساله انرژی و بنزین نبود بلکه چون دولت‌ها دچار کسری بودجه می‌شدند این راه را برای تامین بودجه مناسب‌تر می‌دانستند و شاید تنها راه باقی‌ مانده برای آنان بود.
راه‌حل چیست؟
راه‌حل در اقدامات فنی در بخش انرژی و نفت نیست. پس از اولین یادداشت یکی از خوانندگان خوش‌‌ذوق و متخصص هوش مصنوعی برایم به درستی نوشت (با کمی خلاصه کردن) که: «به نظر بنده ما با پدیده «ناترازی مدیران» مواجه هستیم. مدیرانی که بتوانند تدبیر کنند، نداریم. الان در وزارت نفت کمیته‌ای به نام کمیته سوخت وجود دارد که متشکل از نمایندگان وزارت صمت، وزارت نیرو، شرکت ملی گاز و وزارت نفت هست. اینها مسوولیت تخصیص سوخت به مراکز محتلف ازجمله صنایع در حال احداث و نیروگاه‌های در حال احداث را دارند. اما تقریبا به همه مراجعه‌کنندگان «نه» می‌گویند؛ نداریم، نمی‌توانیم و از این جملات. در نتیجه سرمایه‌گذار هم از اینکه نیروگاه برق بزند و ناترازی انرژی تاحدودی اصلاح شود، منصرف می‌شود.
می‌گویند ایلان ماسک خودش توییت‌هایش را می‌زند. یعنی مدیرانی هست که هم توئیتر، هم تسلا و هم اسپیس ایکس را اداره می‌کنند. ما متاسفانه چنین مدیرانی نداریم. نتوانستیم مدیر پرورش بدهیم. افرادی که با خیال راحت بخشی از دستگاه‌های دولتی را اداره کنند. ساز و کاری هم برای یافتن چنین مدیران و حفظ آنها نداریم. حتی به نظرم اشکالی ندارد که از خارج مدیر وارد کنیم.
مدیریت، یعنی تدبیر به خرج دادن و گره‌گشایی کردن. وگرنه نداریم و ناترازی داریم و از این حرف‌ها را یک صندلی سخنگو هم می‌تواند بگوید.»
به نظرم مدیر را تربیت نمی‌کنند. ظرفیت مدیریت در توان خیلی‌ها هست؛ کافی است زمینه بروز پیدا کنند. در این صورت خودشان به بهترین شکل نمایان می‌شوند. آموزش و تربیت مدیران موفق فرع بر ساختار سیاسی و اجتماعی است. مشکل جامعه ما این است که برای عینیت یافتن این افراد، راه باز نیست و این ناشی از مشکلات سیاسی است که در اقتصاد سیاسی هم بازتاب پیدا می‌کند.
گرچه کارشناسان مسائل اصلی بخش انرژی را تحریم و FATF و نیز فقدان امنیت برای سرمایه‌گذاری، فرسودگی صنعت انرژی و کسری فراوان حامل‌های انرژی و... می‌دانند ولی همه اینها متاثر از غلبه همان فضایی است که منجر به تداوم چند دهه سیاست انرژی مغایر با عقل سلیم شده است. ما فقط بخشی از اثرات این فضا را در بخش انرژی می‌بینیم، در حالی که این شیوه سیاستگذاری در همه حوزه‌های مدیریتی جاری و ساری است.
اخیرا هم در سیاست خارجی و نحوه رفتار افراد غیرمسوول در این زمینه را شاهدیم که دقیقا در همین چارچوب قابل فهم است و تا این فضا اصلاح نشود این روند ادامه خواهد داشت. این مهم‌ترین نکته برای آقای پزشکیان است که مبادا راه‌حل این ناترازی‌ها را امری فنی و تکنیکی ببیند.
ریشه همه اینها سیاسی است. فیلترینگ نمونه برجسته آن است که امری ضداقتصادی و زیان محض است ولی به دلایل سیاسی ادامه دارد و هنوز حل نشده است. دولتی که فیلترینگ را نتواند به سرعت حل کند هیچگاه نخواهد توانست برای رفع ناترازی انرژی به آن نزدیک هم بشود. این یعنی مرگ خاموش.‌

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/827954/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

امام جمعه ساری: با تمام قوا از جبهه مقاومت حمایت می‌کنیم

مدیریت در مسئله صنعت و تولید از اهمیت بالایی برخوردار است

مدیریت در صنعت و تولید از اهمیت بالایی برخوردار است

سامانه بارشی پراکنده در نیمه غربی مازندران طی 24 ساعت آینده

ورود دادستانی مازندران به معضل انباشت زباله در بیمارستان ساری

بازدید دانشجویان دانشگاه شهید محلاتی از مرکز نور

هیچ رشته‌ای از دانشگاه پیام نور چهارمحال و بختیاری حذف نشد

پیش‌بینی رشد بورس در میان مدت / ورود پول جدید به بازار سرمایه

ایردراپ جدید برای هولدرهای توکن X + جزئیات

اجتماع نوجوانان مقاوم قمی برگزار می شود

کاهش 10 درصدی مرگ و میر حوادث رانندگی در مازندران کاهش یافت

حریف قدرتمند یزدانی وارد لیگ کشتی ایران شد

دادستانی برای دفع اصولی زباله های عفونی بیمارستانی ساری ورود کرد

1700 برنامه هفته بسیج در ساری اجرا می شود

پیکر مطهر 7 شهید گمنام در مازندران تشییع می شود

رشادت‌های بسیجیان و رزمندگان اسلام در کربلای 5 الگوی خوبی برای روایت راهیان نور است

رشد 5 درصدی سهام فملی در هفته سوم آبان؛ ورود 351 میلیارد ریال پول حقیقی به سهام فملی

انتقاد تند یک روحانی از کلینیک ترک بی حجابی: از نظر رهبری حجاب اولویت اول کشور نیست

واکنش دو نماینده مجلس به افزایش قیمت خودرو | خضریان: باید باطل شود

دلایل وزیر اقتصاد برای مخالفت با فیلترینگ

انتخاب سه نفر برای جانشینی رهبری تکذیب شد | امام جمعه اصفهان: حرف‌های من را تحریف کرده‌اند

فیروزآبادی: بدون تفاهم ملی درباره رفع فیلترینگ، با اولین ناآرامی‌ها بازهم سایت‌ها بسته خواهد شد

شعر انتخابی آرش پورعلیزاده در مرحله نیمه‌نهایی رقابت شاعران

دکلمه زیبا خسرو شکیبایی

سخنان دلنشین دکتر انوشه

کثیف ترین نوع دروغ!

آمارهای نشر در هفته کتاب چرا نزولی شد؟

راک با فیلم «فرد قرمزپوش» کریسمس را به گیشه آورد

تصادف مرگبار در جاده هراز با هفت کشته و زخمی

پول ها کجاست؟!

ورود جدی دادستانی به معضل انباشت زباله بیمارستان امام خمینی(ره) ساری

ضرورت برداشت کامل مرکبات از روی درختان

تصادف زنجیره‌ای در جاده هراز با 6 مصدوم و یک فوتی

تجهیز چاه زراعی با اعتبار پنج میلیاردی در بابل

کارخانه های آرد مازندران نسبت به کیفیت پایین آرد پاسخگو نیستند

اعزام مشمولان وظیفه عمومی مازندران به خدمت سربازی در آذرماه 1403

کاهش تدریجی ارتفاع موج در دریای خزر

150 برنامه هفته بسیج در رامسر اجرا می‌شود

جان باختن 353 نفر طی تصادفات رانندگی در مازندران

بانک شهر-معینی پور؛ دوم آذر در ساری؛ 2 مسابقه پنجم و هشتم

پیگیری برای احیای شرکت صدر فولاد خرم‌آباد

حساب سهام عدالتی ها پر پول شد| زمان واریز سود سهام عدالت 1403| مشاهده ارزش روز سهام عدالت در سامانه sahamedalat.ir

ترس رژیم صهیونیستی از روحیه والای بسیجیان اسلام

◄ سیستم های مالی ایران ایر بسته شده است/ پول بلیت مسافران برمی‌ گردانیم

دادبود: مدیریت پسماند استان نیازمند 3 هزار میلیاردتومان اعتبار است

21 درصد اطلاعات بخش کشاورزی در کشور ثبت شد

مرکز مدیریت پسماند مازندران افتتاح شد

دلیل تعطیلی جایگاه سی ان جی شهرداری ساری چیست؟

بازدید شبانه مدیرکل ورزش و جوانان از مجموعه سوارکاری اسب باران

تصاویر/ کاخ موزه رامسر