پیام مازند

آخرين مطالب

در دوران پرآشوب منظومه شمسی، مشتری احتمالاً به شکل‌گیری ماه کمک کرده است علمي

در دوران پرآشوب منظومه شمسی، مشتری احتمالاً به شکل‌گیری ماه کمک کرده است
  بزرگنمايي:

پیام مازند - اخترشناسان می‌گویند کمتر از 100 میلیون سال پس از تولد منظومه شمسی، رویداد «ناپایداری بزرگ» رخ داد. در این ناپایداری بزرگ، چهار غول گازی منظومه شمسی دچار آشفتگی در مدار خود شدند و اجرام کوچک‌تر منظومه شمسی را نیز از مدار خود منحرف کردند. حالا نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که احتمالاً تغییرات مدار مشتری باعث ناپایداری مدار یک سیاره به‌ نام «تیا»، برخورد آن با زمین و شکل‌گیری ماه شده است. به گزارش دیجیاتو، دانشمندان با مطالعه ترکیب و موقعیت انواع مختلف دنباله‌دارها و سیارک‌ها به واقعه ناپایداری بزرگ در اوایل تولد منظومه شمسی پی برده‌اند. می‌دانیم که اجرام منظومه شمسی از یک دیسک غبار و گاز اطراف خورشید شکل گرفتند؛ اما ترکیبات بسیاری از سیارک‌ها و دنباله‌دارها به‌گونه‌ای است که با توزیع مواد داخل این دیسک همخوانی ندارد. این نشان می‌دهد که این اجرام در یک نقطه از تاریخ خود از مدار اولیه جدا شده‌اند. در اوایل شکل‌گیری منظومه شمسی، غول‌های گازی مشتری، زحل، اورانوس و نپتون به یکدیگر نزدیک‌تر بودند. به‌تدریج اندرکنش‌های گرانشی این غول‌های گازی با سیاره‌های کوچک فراتر از نپتون باعث شد تا زحل، اورانوس و نپتون از خورشید دورتر شوند. هم‌زمان مشتری به خورشید نزدیک‌تر شد. این تغییرات مداری باعث ناپایداری مدار اجرام درونی منظومه شمسی شد. اخترشناسان این نظریه را «مدل نیس» می‌نامند؛ زیرا اولین‌بار در شهر «نیس» فرانسه توسعه یافت. با توجه به موقعیت سیارک‌ها در نقاط لاگرانژی 4 و 5 در مدار مشتری، اخترشناسان حدس می‌زنند که این واقعه حداکثر 100 میلیون سال بعد از تولد منظومه شمسی رخ داده است. نقش مشتری در شکل‌گیری ماه یکی از پرسش‌های اخترشناسان زمان دقیق آغاز این ناپایداری است. برخی می‌گویند ناپایداری تنها 4 میلیون سال پس از تولد منظومه شمسی ایجاد شده، باقی افراد می‌گویند این رویداد 60 میلیون سال بعد از تولد منظومه شمسی بوده است. گروهی از اخترشناسان در یک مطالعه جدید به‌دنبال پاسخ این پرسش رفتند. آن‌ها روی شهاب‌سنگ‌های کندریت انستاتیت EL متمرکز شدند. این شهاب‌سنگ‌ها ترکیب مشابهی با زمین دارند و احتمالاً همگی در یک نقطه از دیسک غبار منظومه شمسی شکل گرفته‌اند. اما این شهاب‌سنگ‌ها دیگر در نزدیکی زمین پیدا نمی‌شوند؛ درعوض رصدها نشان می‌دهد که آن‌ها متعلق به سیارک‌های خانواده آتور (Athor) در ناحیه بیرونی کمربند سیارکی میان مریخ و مشتری هستند. اخترشناسان عقیده دارند که یک رویداد، احتمالاً ناپایداری بزرگ، این سیارک‌ها را به مکان فعلی خود کشانده است. پس آن‌ها گزینه مناسبی برای بررسی این رویداد پرآشوب هستند. شبیه‌سازی‌های دینامیک سناریوهای مختلف از جابه‌جایی مشتری نشان داد که این غول گازی حداقل 60 میلیون سال پس از تولد منظومه شمسی، اجداد این سیارک‌ها را به محل فعلی خود کشانده است. پس دانشمندان حالا می‌توانند بگویند که ناپایداری بزرگ 60 تا 100 میلیون سال پس از تولد منظومه شمسی رخ داده است. جالب اینجاست که برخورد بین زمین و سیاره فرضی تیا نیز تقریباً در همین زمان رخ داد. ترکیب داده‌ها نشان می‌دهد که این برخورد بزرگ (که ماه از دل آوارهای آن شکل گرفت) احتمالاً حاصل همین ناپایداری بزرگ بود. البته این یافته‌ها همچنان اثبات قطعی نیستند. اثبات وقایعی که 4٫5 میلیارد سال قبل رخ داده‌اند، کار بسیار دشواری است. بااین‌حال، دانشمندان اظهار می‌کنند که گویا برخوردی که ماه را شکل داده هم‌زمان با ناپایداری بزرگ بوده است.

اخترشناسان می‌گویند کمتر از 100 میلیون سال پس از تولد منظومه شمسی، رویداد «ناپایداری بزرگ» رخ داد. در این ناپایداری بزرگ، چهار غول گازی منظومه شمسی دچار آشفتگی در مدار خود شدند و اجرام کوچک‌تر منظومه شمسی را نیز از مدار خود منحرف کردند. حالا نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که احتمالاً تغییرات مدار مشتری باعث ناپایداری مدار یک سیاره به‌ نام «تیا»، برخورد آن با زمین و شکل‌گیری ماه شده است.
به گزارش دیجیاتو، دانشمندان با مطالعه ترکیب و موقعیت انواع مختلف دنباله‌دارها و سیارک‌ها به واقعه ناپایداری بزرگ در اوایل تولد منظومه شمسی پی برده‌اند. می‌دانیم که اجرام منظومه شمسی از یک دیسک غبار و گاز اطراف خورشید شکل گرفتند؛ اما ترکیبات بسیاری از سیارک‌ها و دنباله‌دارها به‌گونه‌ای است که با توزیع مواد داخل این دیسک همخوانی ندارد. این نشان می‌دهد که این اجرام در یک نقطه از تاریخ خود از مدار اولیه جدا شده‌اند.
در اوایل شکل‌گیری منظومه شمسی، غول‌های گازی مشتری، زحل، اورانوس و نپتون به یکدیگر نزدیک‌تر بودند. به‌تدریج اندرکنش‌های گرانشی این غول‌های گازی با سیاره‌های کوچک فراتر از نپتون باعث شد تا زحل، اورانوس و نپتون از خورشید دورتر شوند. هم‌زمان مشتری به خورشید نزدیک‌تر شد.
این تغییرات مداری باعث ناپایداری مدار اجرام درونی منظومه شمسی شد. اخترشناسان این نظریه را «مدل نیس» می‌نامند؛ زیرا اولین‌بار در شهر «نیس» فرانسه توسعه یافت. با توجه به موقعیت سیارک‌ها در نقاط لاگرانژی 4 و 5 در مدار مشتری، اخترشناسان حدس می‌زنند که این واقعه حداکثر 100 میلیون سال بعد از تولد منظومه شمسی رخ داده است.
نقش مشتری در شکل‌گیری ماه
یکی از پرسش‌های اخترشناسان زمان دقیق آغاز این ناپایداری است. برخی می‌گویند ناپایداری تنها 4 میلیون سال پس از تولد منظومه شمسی ایجاد شده، باقی افراد می‌گویند این رویداد 60 میلیون سال بعد از تولد منظومه شمسی بوده است.
گروهی از اخترشناسان در یک مطالعه جدید به‌دنبال پاسخ این پرسش رفتند. آن‌ها روی شهاب‌سنگ‌های کندریت انستاتیت EL متمرکز شدند. این شهاب‌سنگ‌ها ترکیب مشابهی با زمین دارند و احتمالاً همگی در یک نقطه از دیسک غبار منظومه شمسی شکل گرفته‌اند.
اما این شهاب‌سنگ‌ها دیگر در نزدیکی زمین پیدا نمی‌شوند؛ درعوض رصدها نشان می‌دهد که آن‌ها متعلق به سیارک‌های خانواده آتور (Athor) در ناحیه بیرونی کمربند سیارکی میان مریخ و مشتری هستند. اخترشناسان عقیده دارند که یک رویداد، احتمالاً ناپایداری بزرگ، این سیارک‌ها را به مکان فعلی خود کشانده است. پس آن‌ها گزینه مناسبی برای بررسی این رویداد پرآشوب هستند.
شبیه‌سازی‌های دینامیک سناریوهای مختلف از جابه‌جایی مشتری نشان داد که این غول گازی حداقل 60 میلیون سال پس از تولد منظومه شمسی، اجداد این سیارک‌ها را به محل فعلی خود کشانده است. پس دانشمندان حالا می‌توانند بگویند که ناپایداری بزرگ 60 تا 100 میلیون سال پس از تولد منظومه شمسی رخ داده است.
جالب اینجاست که برخورد بین زمین و سیاره فرضی تیا نیز تقریباً در همین زمان رخ داد. ترکیب داده‌ها نشان می‌دهد که این برخورد بزرگ (که ماه از دل آوارهای آن شکل گرفت) احتمالاً حاصل همین ناپایداری بزرگ بود.
البته این یافته‌ها همچنان اثبات قطعی نیستند. اثبات وقایعی که 4٫5 میلیارد سال قبل رخ داده‌اند، کار بسیار دشواری است. بااین‌حال، دانشمندان اظهار می‌کنند که گویا برخوردی که ماه را شکل داده هم‌زمان با ناپایداری بزرگ بوده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/789657/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بررسی مشکلات کشتارگاه طیور و شرکت فولاد البرز سوادکوه

4پروژه در بندر امیرآباد به ارزش 255 میلیارد تومان افتتاح شد

رئیسی: بی عدالتی و تبعیض را نمی‌پسندیم/ حقوق همه باید رعایت شود

ویدیو/ دستورات رئیسی برای اقتصاد و گردشگری مازندران

خاندوزی: از ظرفیت کشتی سازی مازندران برای ارزآوری استفاده می کنیم

صادرات 7 هزار تن محصولات شیلاتی از مازندران به خارج

چشم به راه بودنت شیرین است

بازدید وزیر اقتصاد از واحدهای تولیدی نکا

حمایت شاهرودی‌ها از طرح نور فراجا

آخرین مهلت استادان پیام نور برای ثبت نمرات میان ترم اعلام شد

قهرمانی رستمکلا در مسابقات هندبال استعداد‌های برتر مازندران

خبر مهم درباره معلمان حق التدریس

تأثیر فضای مجازی بر زبان و ادبیات فارسی

رئیسی: در دولت سیزدهم بر اقتصاد دریامحور متمرکز شده‌ایم

دیدار معاون رییس جمهور با خانواده شهید مدافع حرم «نریمانی» در کرج

رئیسی در سفر به این استان 10 مدیر را برکنار کرد

فتح خرمشهر گفتمان مقاومت را تولید کرد

دستورات رئیس‌جمهور برای رفع موانع اجرای طرح جامع خودکفایی تولید برنج، مولدسازی و توسعه زیرساخت‌های بندری استان مازندران

سهم پایین اقتصاد دریا در ایران/ میانکاله تهدید نیست

بزرگت ترین حامی طرح نور مردم هستند

دغدغه رئیس جمهور حل مشکلات مردم است

واکنش رئیس‌جمهور به ایجاد استان جدید «خزر»

معلمان حل التدریس طبق قانون تعیین تکلیف می شود

برترین‌های شنای ماراتن در کیش مشخص شدند

تردد وسایل نقلیه از آزادراه تهران – شمال و محور چالوس ممنوع شد

ترافیک 3 کیلومتری در محدوده مرزن آباد/ کندوان یکطرفه می شود

نقشه تحول همراه با جهش لرستان ترسیم شود

رئیسی: هر جا بانوان را در محاسبات‌مان ندیدیم، جامعه زیان کرد/ دولت سیزدهم به جوانان اعتماد کرد و میدان داد

واکنش مهم رئیسی به ایجاد یک استان جدید در شمال ایران

حقیقی‌ها از بازار فرار کردند؛ رشد باورنکردنی خروج سرمایه از بورس

هدیه دختر معلول مازندرانی به رئیس‌جمهور

قفل شهرک صنعتی نوشهر پس از 3 دهه باز شد؛ واکنش رئیسی به ایجاد استان جدید «خزر»

اینجوری ننویس!

جذب 550 نیروی جدید در سازمان محیط زیست

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز جمعه 28 اردیبهشت / ترافیک سنگین در چالوس

قول ‌معاون وزیر جهاد کشاورزی به کشاورزان گلوگاهی + فیلم

حرم امام رضا(ع) محل تلألو نور از زمین تا عرش اعلی است

تعلل مجریان در تصویب مشوقات جوانی جمعیت

رئیس‌جمهور با مردم غرب استان مازندران دیدار کرد

سازمان محیط زیست 550 نیروی جدید جذب می کند

کشورهای حاشیه خزر متقاضی استفاده از ظرفیت شرکت صدرا برای تعمیر شناورها

قهرمانی مازندران در تور بین المللی دوچرخه سواری خزر

رئیس جمهور از بندر نوشهر بازدید کرد

مسافران چالوس بخوانند

برگزاری سمینار بدنسازی والیبال در خرم آباد

احتمال ریزش سنگ در جاده کرج چالوس

سلاجقه: جذب 550 نیروی جدید در سازمان حفاظت محیط زیست

اشتراک‌گذاری آخرین تکنیک‌های جهانی کمک باروری در کنگره «وانا»

افزایش بی‌سابقه صادرات فرآورده‌های خام دامی در دولت سیزدهم

دستور رئیس جمهور برای تعیین تکلیف اموال تملیکی در بندر نوشهر